Η λογοκρισία χτυπάει τις πόρτες μας

by

Internet Censorship

Δε θα μπορούσα αλλιώς να ξεκινήσω την περιπέτεια μου στην Ελληνική Blogoσφαιρα από το να αναφερθώ στην δικαστική περιπέτεια του κ. Τσιπρόπουλου, το πρώτο ουσιαστικά σημαντικό περιστατικό λογοκρισίας στον Ελληνικό διαδικτυακό χώρο από το Ελληνικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής του.

Ας πάρουμε όμως τα περιστατικά από την αρχή. Το blog funel.blogspot.com είναι αφιερωμένο στη σάτιρα του γνωστού σε όλους μας τηλεεκδότη και συγγραφέα / φασιστοειδούς Λιακόπουλου. Ο κ. Λιακόπουλος με τη φασιστοειδή νοοτροπία που τον διακρίνει, έκρινε πως έπρεπε να φιμώσει το συγκεκριμένο ιστοχώρο που στηλίτευε τις επιστημονικές ανοησίες του με γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο και κινήθηκε δικαστικώς με μηνύσεις και πιθανώς (?) αγωγές αποζημίωσης. Ωραία μέχρι εδώ. Ο κ. Λιακόπουλος έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα να διασπείρει παντοιοτρόπως τη φασιστοειδή προπαγάνδα του και να βγάζει τρελά λεφτά, όπως και έχει το δικαίωμα να ζητά δικαστική προστασία, όποτε του καπνίσει. Θα περίμενε όμως κανείς την «ευνομούμενη» πολιτεία μας (εδώ γελάμε) να μην ευθυγραμμιστεί με τον κάθε γραφικό φασίστα και τα όργανά της να θέσουν τις μηνύσεις στο αρχείο. Δυστυχώς όμως δεν έγινε έτσι.

Όταν οι μηνύσεις έφτασαν στο αρμόδιο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και αναλήφθηκαν από εισαγγελέα, αποφασίστηκε (προσέξτε) ότι οι παράλογες αυτές μηνύσεις στηρίζονται στο νόμο και είναι βάσιμες στην ουσία τους. Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου είναι το λιγότερο, καθώς οι διωκτικές αρχές διακρίνονται για την ευθυνοφοβία και τον υπερβάλλοντα ζήλο τους, όταν πρόκειται να «προστατέψουν» (χεχε) τις ελευθερίες μας, και δε θα περίμενα να τεθούν στο αρχείο οι μηνύσεις έτσι κι αλλιώς.

Αντί όμως να στραφούν κατά αυτού που έκανε τη σάτιρα, δηλαδή κατά του συντάκτη του άρθρου και του ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ιστοχώρου (προφανώς είναι ο ίδιος άνθρωπος), επειδή τους έπεφτε κάπως μακριά (κάπου ΗΠΑ μεριά, όπου η ελευθερία έκφρασης είναι θεμέλιος λίθος του δικαιϊκού τους συστήματος και απλώς θα γελούσανε με τα καμώματα του Έλληνα εισαγγελέα), στράφηκαν εναντίον του κ. Τσιπρόπουλου, ιδιοκτήτη της σπουδαιότερης μηχανής αναζήτησης για την Ελληνική Blogoσφαιρα, του Blogme. Ο κ. Τσιπρόπουλος βρέθηκε σιδηροδέσμιος και πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ, ώσπου το άλλο πρωί ζήτησε αναβολή για την υπόθεσή του ενώπιον δικαστή. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, όχι σε όποιον εκφράζει τη γνώμη του, ούτε καν. Αυτό συμβαίνει σε όποιον προσφέρει στην κοινωνία αφιλοκερδώς το ελεύθερό του χρόνο. Θα εκφραστείτε ξανά ελεύθερα μέσω διαδικτύου; Μήπως η λέξη τρομοκρατία ταιριάζει σε τέτοιες κρατικές πρακτικές;

Ας δούμε τώρα από κοντά τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ο κ. Λιακόπουλος. Γελοίος; όχι. Μάλλον πονηρός, αφού κονομάει χοντρά εκμεταλλευόμενος τη βλακεία και τον υφέρποντα φασισμό πολλών συμπατριωτών μας. Και μάλλον επικίνδυνος, γιατί παρέχει ένα ψευδοεπιστημονικό υπόβαθρο στον σε άνοδο Έλληνικό νεοφασισμό. Ο κ. Τσιπρόπουλος. Ένας άνθρωπος σαν όλους μας, που επέλεξε να ξοδέψει μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου του προκειμένου να προσφέρει στην Έλληνική διαδικτυακή κοινότητα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες μιας μηχανής αναζήτησης για Έλληνικά Blogs και συνάμα να φέρει πιο κοντά τα μέλη της Έλληνικής Blogoσφαιρας.

Ας δούμε τώρα τα αποτελέσματα από την παρέμβαση της κρατικής μηχανής τόσο στους δύο αυτούς συμπολίτες μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Ο κ. Λιακόπουλος απλώς πάτησε ένα κουμπί. Ο κ. Τσιπρόπουλος όμως διασύρθηκε, εξευτελίστηκε, έχασε λεφτά, χρόνο και επαγγελματική φήμη από την κατάσχεση του σκληρού του δίσκου, ενώ ξυπνάει και κοιμάται με το άγχος της δικαστικής του περιπέτειας για κάτι που ποτέ δεν έκανε και ούτε έχει οποιαδήποτε ενσυνείδητη εμπλοκή. ΤοBlogme.gr έκλεισε και αυτό αποτελεί μεγάλη απώλεια του Έλληνικού διαδικτυακού χώρου. Άλλοι άνθρωποι που σαν τον Τσιπρόπουλο ενδεχόμενα θα πρόσφεραν υπηρεσίες στην ελληνική ιντερνετική κοινότητα τώρα δεν πρόκειται να το κάνουν. Όσοι συνεισφέρουν στο διαδίκτυο πιθανώς τρομοκρατήθηκαν από αυτή την έλλειψη ελευθερίας και στο εξής θα παραποιούν τα γραφόμενά τους προκειμένου να αποφεύγουν περιπέτειες από τους διάφορους φορείς εξουσίας. Τέλος το Ελληνικό όνομα

Υ πάρχουν όμως κίνδυνοι και στη μελλοντική εξέλιξη της υπόθεσης που είναι πολύ πιο σημαντικοί και μπορεί να αλλάξουν το τοπίο του ελληνικού διαδικτύου. Συγκεκριμένα η μελλοντική έκβαση της υπόθεσης θα αποτελέσει σημαντικό δικαστικό προηγούμενο για τη νομική μεταχείριση κάθε περίπτωσης hyperlinking, για την ευθύνη από ιστοσελίδες με πολιτική ανοιχτής δημοσίευσης, για κάθε είδους φόρουμ, mailing lists, ακόμη και για μηχανές αναζήτησης τύπου google. Αν η υπόθεση κριθεί σε βάρος του κ. Τσιπρόπουλου, οι επιπτώσεις στο .gr θα είναι ραγδαίες και η λειτουργικότητα του Ελληνικού διαδικτύου θα μειωθεί κατά πολύ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του blogme, το οποίο συνέπεσε χρονικά με τις εργασίες του Παγκοσμίου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου στην Αθήνα, γελοιοποίησε τη χώρα μας στο εξωτερικό και έκανε το γύρο του κόσμου σε λίγα λεπτά. Ο Λιακόπουλος και το Ελλαδιστάν έγιναν δηλαδή παγκοσμίως γνωστά.

Ενδεικτικά λινκς :

http://www.theregister.co.uk/2006/10/30/greek_blogger_arrested/

http://blogs.guardian.co.uk/news/archives/2006/10/31/blogging_in_the_free_speech_world.html

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_671512_01/11/2006_203456

http://www.edri.org/edrigram/number4.21/greek_blog

http://monitor.vrypan.net/search?q=blogme.gr

Παραθέτω δήλωση του κ. Ρουσόπουλου στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, από την οποία φαίνεται η παντελής άγνοια και έλλειψη παιδείας των κυβερνώντων μας για αυτά τα θέματα και από την άλλη η ανάλωσή τους σε δηλώσεις ρητορικού εντυπωσιασμού για την πίστη στις ελευθερίες και τα ιδανικά, την ώρα που αθώοι άνθρωποι καταπιέζονται από την κρατική μηχανή.

>> NIK GOWING: Minister I have to put this to you because there are many
 questions about this, including blogging on the Web site, about the Greek
 blogger who has just been arrested for defamation. And they are wondering how
 you can arrest a blogger for defamation in an open environment which is being
 encouraged.

 >> CHAIRMAN ROUSSOPOULOS: Well, I'm not aware of this case. But what I can
 state is that over the last period, we have had to face various bloggers who
 make any kind of references really untrue statements. In fact, these lies get
 on television and on other media which are widely followed in my country. So we
 have a problem with bloggers who spread lies through television. What we need
 to guarantee in a democratic environment is to respect professional codes of
 ethics and international rights guaranteeing the rights of everyone, but also
 giving the opportunity to freedom of expression, but also to the truth.
 Because there are people who are not politicians or business representatives
 but is the victim of slandering or defamation. How can this person deal with
 statements, untrue statements, made by a blogger against him?

Σχετικό λίνκ :

http://www.intgovforum.org/IGF-Panel2-311006am.txt

Αυτά σε μια πρώτη αποτίμηση της υπόθεσης. Θα ακολουθήσει μια εμπεριστατωμένη νομική ανάλυση (όσο είναι δυνατόν). Η αλληλεγγύη μας στον Αντώνη είναι αυτονόητη. Η αντίστασή μας στην κρατική λογοκρισία και τρομοκρατία επιβεβλημένη.

Advertisements

7 Σχόλια to “Η λογοκρισία χτυπάει τις πόρτες μας”

 1. dante80 Says:

  Παναγία μου!!…
  Διαβάζοντας την δήλωση του αγαπητού σκυφτοκεφαλομεσίτη Ρουσσόπουλου, δεν ήξερα πως ακριβώς θα έπρεπε να αντιδράσω.
  ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΡΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορείς να διατηρήσεις το ιδανικό της ελευθερίας έκφρασης και εκπροσώπησης της γνώμης όταν φιλτράρεις το περιεχόμενο της από την προσωπική σου ατζέντα προθέσεων??!!!…

  Η αλληλεγγύη στον Αντώνη δεν είναι αυτονόητη, είναι δεδομένη από όλους/ες ασχολούνται με τον διαδικτυακό χώρο. Ένα θέμα προς διερεύνηση είναι και η προσέγγιση των υπολοίπων πολιτών επι του θέματος.

  Ευχαριστούμε ομογάλακτε για το καλό σου άρθρο σε αυτό το πολύ γνωστό όσο και καίριο ζήτημα. Θα το προωθήσω όπου/ως μπορώ.

  Αφιερωμένα στον Κο (αν τον κάνει ο Αλλάχ κύριο αλλά τέσπα) Λιακόπουλο…XD

  —> http://www.youtube.com/watch?v=579P-x74sWk
  —> http://www.youtube.com/watch?v=d0wZZZZ8ZPs

 2. imikrimarika Says:

  Γιατί το στυλ σου , μου θυμίζει κάποιον άλλο μπλόγκερ , εξίσου επαναστάτης αλλά με περισσότερο χιούμορ και ονοματεπώνυμος ? Κάνω τόσο λάθος?

 3. Ορίστηκε Δικάσιμος για την υπόθεση BLOGME « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] την υπόθεση BLOGME Ορίστηκε τελικά η δικάσιμος για τη γνωστή υπόθεση BLOGME, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα τους προηγούμενους μήνες […]

 4. Yπογράψτε για το BLOGME.GR « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] Η μελανή ιστορία λογοκρισίας γύρω από το Blogme.gr είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστή. Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος, διαχειριστής του Blogme.gr, διώκεται από το γνωστό τηλεοπτικό αστέρα Λιακόπουλο, επειδή λίνκαρε σε blog, που σατίριζε τον τελευταίο. Η δίκη έχει οριστεί για τις 21/06/2007 στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. […]

 5. H Πρώτη Έκθεση του Bloggers’ Republic Είναι Γεγονός « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] τον Μάιο του 2007 από το περιστατικό της παράλογης μήνυσης του γνωστού τηλεβιβλιοπώλη Λιακόπουλου προς τ…. Τα παιδία του Bloggers’ Republic είδαν αυτή τη μήνυση με […]

 6. Αύριο η Δίκη για την Υπόθεση Blogme « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] δικάζεται εξ αναβολής η πασίγνωστη υπόθεση Blogme, που μας αφορά όλους. Η δική έχει προγραμματιστεί […]

 7. Δίκη για την Υπόθεση Blogme « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] για την υπόθεση blogme εδώ, εδώ και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: