Ουδέν Κρυφό Υπό Του Διαδικτύου

by


Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου γίναμε μάρτυρες του πώς απονέμεται η «δικαιοσύνη» από τους νικητές αυτού του κόσμου και τους παρατρεχάμενούς τους. Σε ένα μπουντρούμι – κτίριο των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ απαγχονίστηκε ο Σαντάμ, εν μέσω εξευτελιστικών ιαχών και σχολίων να επισφραγίζουν τις τελευταίες του στιγμές.

Δε θα σταθώ πολύ στην ερμηνεία του γεγονότος. Καταρχάς θα πω ότι θέλω να αφιερώσω το παραπάνω βίντεο του απαγχονισμού στους επικροτητές της θανατικής ποινής παγκοσμίως και στον πολιτισμό τους. Επίσης θα πω ότι κανένα αίσθημα συμπόνοιας δεν τρέφω για το Σαντάμ, χιλιάδες θύματα του οποίου πέθαναν με τον ίδιο τρόπο. Ενάντια όμως στη λήθη και την αμνησία θα θυμίσω ότι ο Σαντάμ ήταν καλός για τους εξουσιαστές αμφοτέρων πλευρών του βορείου Ατλαντικού όταν έκανε γενοκτονίες Κούρδων και εκκαθαρίσεις διαφωνούντων. Όταν όμως κρατικοποίησε τους πετρελαϊκούς πόρους του Ιράκ, αυτοί αποφάσισαν να γίνουν ευαίσθητοι, για να μας πείσουν, και θυμήθηκαν τα εγκλήματά του. Και έπρεπε να κάνουν δύο πολέμους και ένα μακρόχρονο εμπάργκο αιματοκυλώντας το λαό του Ιράκ, για να δείξουν την ευαισθησία τους. Είτε λοιπόν πρόκειται για το Σαντάμ είτε για τους Δυτικούς, το πρόσωπο της εξουσίας παραμένει το ίδιο και αυτό φαίνεται τρανταχτά από τον όμοιο τρόπο που και οι δύο αποδίδουν δικαιοσύνη. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι οι δεύτεροι συνήθως νικούν και είναι ακόμη στην εξουσία.

Θα σταθώ όμως σε τούτο. Εμείς που είμαστε και τι θέση παίρνουμε σε όλα αυτά τα στραβά και παράλογα; Εμείς είμαστε ακριβώς στη μέση και υφιστάμεθα τις συνέπειες των πράξεων άλλων, που αποφασίζουν από μας για μας. Ένα όμως από τα όπλα μας είναι και η τεχνολογία. Και στη συγκεκριμένη περίσταση (απαγχονισμός Σαντάμ) τη χρησιμοποιήσαμε με τον τρόπο που πονάει πραγματικά την εξουσία, ξεγυμνώνοντας το ψέμα της και διασπείρωντας την αδιάψευστη εικόνα της αλήθειας σε όλες τις μεριές της γης.

Εξηγούμαι. Οι τελευταίες στιγμές του Σαντάμ επρόκειτο να μαγνητοσκοπηθούν αλλά να μη δοθούν στη δημοσιότητα για την αποφυγή σάλου και κατακραυγής. Κάποιος όμως ανάμεσα στους παρατηρητές της εκτέλεσης έκανε το απλό : πήρε το κινητό του και μαγνητοσκόπησε το συμβάν. Μέσω κινητών τηλεφώνων το βίντεο διαδόθηκε και στη συνέχεια πέρασε στο διαδίκτυο όπου εκεί πλέον χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες, για να εξαπλωθεί παντού. Σύντομα η κατακραυγή στις blogoσφαιρες, στα chat rooms και σε κάθε λογής forum ήταν τόσο μεγάλη που τα κραταιά μμε δεν μπορούσαν πλέον να εθελοτυφλούν και άρχισαν δειλά δειλά να δημοσιοποιούν το ανεπίσημο βίντεο ενώ και το επίσημο αναγκαστικά δόθηκε στη δημοσιότητα. Καθώς οι φρικιαστικές εικόνες του απαγχονισμού έμπαιναν σε κάθε σπίτι, ο αποτροπιασμός και οι διαμαρτυρίες των απλών ανθρώπων άρχισαν να μεταστρέφουν το πολιτικό κλίμα από κλίμα θριάμβου, όπως το είχαν σχεδιάσει τα think tanks της Ουάσινγκτον, σε κλίμας παγκόσμιας κατακραυγής και καταδικής. Η διαρροή λοιπόν του ανεπισήμου βίντεο έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος και κατέστρεψε την επικοινωνιακή πολιτική του «κάουμπόι» Μπους που μέσω των κραταιών μμε ήθελε να κάνει τον απαγχονισμό δώρο στον αμερικανικό λαό και να τον «διδάξει» πως απονέμεται η δικαιοσύνη των ισχυρών, των «δίκαιων», των απεσταλμένων του θεού κτλ.

Ουδέν κρυπτόν λοιπόν υπό του διαδικτύου. Η κοινωνία της πληροφορίας, που στηρίζεται στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνολογίες επικοινωνιών (information & communication technologies), έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέπει την μεταφορά κάθε είδους πληροφοριών σε πολύ μικρό χρόνο και με πολύ λίγο κόπο οπουδήποτε. Επιπλέον, τα τεχνολογικά μέσα, που είχαν κάποτε απαγορευτικό κόστος για τον απλό άνθρωπο, έχουν διαδοθεί ραγδαία σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και είναι πλέον αρκετά προσιτά στον καθένα. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι ένα κινητό με κάμερα, ένα pc και μια σύνδεση στο διαδίκτυο, για να καταγράψει την πραγματικότητα και να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του. Απόρρητα, κρατικά ή ιδιωτικά μυστικά και συναφείς βρωμιές είναι πλέον πολύ δύσκολο να μην ξεσκεπαστούν.

Η δυνατότητα του σημερινού ανθρώπου να κάνει τα παραπάνω ανταγωνίζεται ευθέως τα κέντρα εξουσίας των κοινωνιών μας. Η ενημέρωση, η κατάθεση απόψεων και η ανάδειξη θεμάτων στο διαδίκτυο από τα εκατομύρια χρήστες του δεν μπορεί να συγκριθεί για την πληρότητά της και την ανεξαρτησία της με τα κυρίαρχα μμε, τα οποία λόγω των δομών τους και της διαφθοράς τους, δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να εκφράσουν και να αναδείξουν ό,τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας. Πολλές φορές όμως οι ελεύθερες μορφές ενημέρωσης γενικεύονται και συντελούν στη μεταστροφή κλίματος και στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού με τρόπους ανεξέλεγκτους και απρόβλεπτους. Και το σημαντικότερο είναι ότι δε σταματούν στην απλή παθητική ενημέρωση των χρηστών αλλά μέσω της διαδραστικότητας των νέων τεχνολογιών δημιουργούν πολύ δυνατές κοινότητες αντιπληροφόρησης και βοηθούν στην οργάνωση των κοινωνικών αγώνων.

Εκεί λοιπόν είμαστε εμείς. Στο ενεργητικό και όχι στο παθητικό. Δημιουργοί καταστάσεων και όχι θεατές. Σε αυτούς που αποφασίζουν από μας για μας έχουμε να πούμε ότι ανοίξαν τους ασκούς του αιόλου από τότε που μας διέθεσαν τα προηγουμένως ασύμφορα για μας τεχνολογικά τους μέσα. Ας τα κάνουμε καρφιά και ας τα καρφώσουμε στην καρδιά κάθε θεσμού εξουσίας, παγκοσμίου και τοπικού.

Links.

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,7374-2526093,00.html

Advertisements

3 Σχόλια to “Ουδέν Κρυφό Υπό Του Διαδικτύου”

 1. maramenasyka Says:

  Δεν νομίζω ότι τα αρχικά κίνητρα αυτού που το τράβηξε να ήταν τόσο αγαθά,κάποιο λάκο έχει η φάβα.Πάντως γύρισε μπούμερανγκ,και ο Σανταμ έγινε μάρτηρας για τους σουνίτες.

 2. pithikos Says:

  Δεν διαφωνώ με την διακίνηση της πληροφορίας και την χρηστικότητα του διαδικτύου ,για αυτά που αναφέρονται στο άρθρο.Υπάρχει όμως και μια άλλη
  άποψη στο θέμα προβολής του video.Η πληροφορία πολλές φορές μπορεί να παρέχει και υποσυνείδητα μηνύματα τα οποία επιρρεάζουν τους δέκτες αρνητικά.Τι εννοώ:εκατομμύρια άνθρωποι(μαζί και παιδιά)παρακολούθησαν το επίμαχο video και όλοι αποδοκίμασμε αυτοί την εικόνα αλλά συχγρόνως γίναμε πιο οικείοι στην εικόνα του απαχγονισμού και τις φρίκης.Και όπως λένε και οι Μagic the Spell»…ο θάνατος διακοπες στο Σεραγιεβο παει…στις ειδησεις τα βλέπεις και τρως».

 3. inlovewithlife Says:

  Προς maramenasyka : Το αν ήταν προσχεδιασμένη η ανεπίσημη βιντεοσκόπηση δε θα το μάθουμε ποτέ. Λίγη σημασία έχει όμως, γιατί όπως λες δεν τους βγήκε σε καλό.

  Προς πίθηκο : Είναι πολλοί αυτοί που χαίρονται με τέτοια βίντεο, που έχουν χάσει την ανθρώπινή τους υπόσταση. Αυτούς δεν ξέρω πως μπορεί κάποιος να τους αλλάξει. Ίσως αν ερωτευθούν; Για τους άλλους πάμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: