Κοινωνία & Κάμερες : Φάκελος Ελλάδα (1)

by

Η κοινωνία της παρακολούθησης σπάει στους δρόμους

Στην εποχή μας γινόμαστε όλοι μάρτυρες της ολομέτωπης επίθεσης της εξουσίας ενάντια στην κοινωνία με στόχο την περιστολή κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η επίθεση αυτή παίρνει πολλές μορφές με χαρακτηριστική, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, εκείνη της μαζικής επιτήρησης των πολιτών. Με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας» και με όπλο τη συνεχή προπαγάνδα από τα κραταιά ΜΜΕ τα παγκόσμια και τοπικά κέντρα εξουσίας κηρύσσουν τις κοινωνίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιχειρούν να μεταβάλλουν σταδιακά τις δυτικού τύπου «δημοκρατίες» σε γενικευμένα πανόπτικα. Σημείο αιχμής αυτής της επίθεσης στην Ελλάδα αποτελεί το ζήτημα των καμερών.

Στην «Ελληνική» κοινωνία, σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες, οι κάμερες παρακολούθησης από την εισβολή τους στις ζωές μας μέχρι σήμερα ουδέποτε απέκτησαν ευρεία αποδοχή. Αντίθετα, ακόμα και την περίοδο της ισοπεδωτικής συσπείρωσης στον «εθνικό» στόχο των ολυμπιακών αγώνων η αγορά και εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρααης τύπου C4I στις ολυμπιακές πόλεις προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις και κάποιες ελεγχόμενες και εξωραϊσμένες βέβαια αναταραχές στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η άρνηση του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας να συναινέσει στην περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό αγκάθι για τα εγχώρια και μη κέντρα εξουσίας. Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι κρατούντες επιχειρούν με μοναδική σφοδρότητα να αποσπάσουν με τη βία και τον τρόμο, ή και να κατασκευάσουν μέσω των κραταιών μμε, την κοινωνική συναίνεση για το θέμα των καμερών σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις που σχεδόν συμπίπτουν χρονικά.

Η Χρονική Στιγμή

Στα τέλη Νοεμβρίου ανώτατοι αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις περίπου 180 κάμερες (τις μισές σχεδόν από τις 350 του συστήματος C4I) που έχουν ήδη καταστραφεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής κυρίως από ομάδες του αναρχικού χώρου. Με βάση τη μηνυτήρια αναφορά ασκείται ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Αθηνών που επιτάσσει ότι όποιος συλληφθεί για καταστροφή κάμερας θα διωχθεί για εγκληματικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου και ως αποτέλεσμα της κορύφωσης της δικαστικής περί αυτών διαμάχης από το 2004 και μετά, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η υπόθεση των καμερών και αναμένεται η απόφαση, που θα κρίνει τελικώς τη νομιμότητα της χρήσης τους για την πρόληψη και την καταστολή εγκληματικών πράξεων. Τέλος, σε αυτή την ευαίσθητη χρονική στιγμή η εκτόξευση ρουκέτας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ χρησιμοποιείται από τα κέντρα εξουσίας, για να δημιουργήσει την αίσθηση έκτακτης ανάγκης και τρόμου στην κοινωνία και να κατασκευάσει τη δήθεν συναίνεση των κυβερνωμένων στις αποφάσεις των κυβερνητών. Κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση παίζουν τα κραταιά ΜΜΕ, με το να αναμεταδίδουν διαρκώς την εξουσιαστική προπαγάνδα για την αναγκαιότητα των καμερών στις ζωές μας.

Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές των μεθόδων που χρησιμοποιεί η εξουσία για τη φασιστική επιβολή της μίας κυρίαρχης άποψης στην κοινωνία. Από τη μία, με στόχο την περιθωριοποίηση και εξαφάνιση κάθε έμπρακτης ανυπακοής και δυναμικής αμφισβήτησης των επιλογών της, μεθοδεύεται η σκλήρυνση της καταστολής προς όσους αντιστέκονται. Από την άλλη, διαχέεται μέσω των ΜΜΕ στον πληθυσμό η προπαγάνδα για την μία «ορθή» άποψη, εμφανίζοντας και την παραμικρή έκφραση αντίρρησης ως παράλογη, περιθωριοποιημένη, οπισθοδρομική, χαμένη από χέρι. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία. Έχει έρθει η ώρα να τιμωρηθεί η «ανυπάκοη» Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την άρνησή της να υποταχθεί τελείως στα κελεύσματα των κυβερνώντων. Γι’ αυτό το λόγο ασκείται πολλαπλώς αφόρητη πίεση στους ούτως ή άλλως συντηρητικούς Συμβούλους της Επικρατείας να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τα αιτήματα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης.

Σχετικά λινκς :

Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Ωραίο άρθρο του Ιου της Κυριακής

Advertisements

6 Σχόλια to “Κοινωνία & Κάμερες : Φάκελος Ελλάδα (1)”

 1. dante80 Says:

  Καλό άρθρο φίλε μου.
  Το τραγελαφικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως εμείς οι πολίτες:
  A> Κληθήκαμε να πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας για το C4I των Ολυμπιακών Αγώνων (το οποίο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα υλικά και υποδομή από τις κάμερες, και το οποίο σήμερα είναι τουλ. ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ)
  B> Συνεχίζουμε να πληρώνουμε για να μας παρακολουθούν. Ο μαζοχισμός σε όλο του το μεγαλείο.
  Γ> Δεν αντιλαμβανόμαστε πως η ασφάλεια θα πρέπει να είναι απόρροια της ελευθερίας. Όχι περιοριστικός της παράγοντας, ή «αναγκαίο κακό»
  Δ> Συνεχίζουμε να συναινούμε (σε μεγάλο ποσοστό) στην περιστολή της ελευθερίας μας.
  Για μένα τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν δεν μπορούν/θέλουν να τις κατεβάσουν, τότε κάποιος πρέπει να το κάνει έτσι και αλλιώς.

 2. maramenasyka Says:

  Ούτε κάμερες ούτε αφεντάδες θέλω στο κεφάλι μου.
  καλησπάρα και πάλι

 3. 2007 November 01 « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] τη νομική πτυχή του θέματος δείτε παλιότερα άρθρα εδώ, εδώ και εδώ. Γιατί η νομική άποψη που εκφράζει ο κ. […]

 4. Ο κ. Σανιδάς & οι Κουκούλες Ή αλλιώς BIG BROTHER STATE « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] τη νομική πτυχή του θέματος δείτε παλιότερα άρθρα εδώ, εδώ και εδώ. Γιατί η νομική άποψη που εκφράζει ο κ. […]

 5. IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] άρθρα για το θέμα (σαν χρονικό) : Ελλάδα και Κάμερες : Χρονικό και Θεωρία (1) Ελλάδα και Κάμερες : Χρονικό και Θεωρία (2) Ελλάδα και […]

 6. Παραιτείται η Μισή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] άρθρα για το θέμα (σαν χρονικό) : Ελλάδα και Κάμερες : Χρονικό και Θεωρία (1) Ελλάδα και Κάμερες : Χρονικό και Θεωρία (2) Ελλάδα και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: