Λογοκρισία; Υπάρχει Λύση

by

PSIPHON

Κανένα μέσο μαζικής επικοινωνίας δεν έχει υποστεί περισσότερο την κρατική λογοκρισία από το Διαδίκτυο. Η ελευθεριακή φύση του μέσου προκαλεί τρόμο στους απανταχού πολέμιους της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αποτελεί μόνιμο στόχο λογοκρισίας για τα απολυταρχικά και παρακολούθησης για τα «δημοκρατικά» καθεστώτα.

Κράτη, όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Μυανμάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και άλλες (βλ. σχετική έρευνα της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα) αποκλείουν τους πολίτες τους από την πρόσβαση σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές κάποιες πολύ σημαντικές, όπως google ή wikipedia. Το πρόβλημα διαδικτυακής λογοκρισίας είναι εξαιρετικά σημαντικό, φτάνει να σκεφτούμε το μέγεθος των πληθυσμών (πχ. Κίνα) που τελικά αποκλείονται από την απρόσκοπτη και αφιλτράριστη πρόσβαση στην πληροφορία ή ελέγχονται για τις δημοσιεύσεις τους.

Πρόσφατα, το Citizen’s Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο έθεσε σε κυκλοφορία λογισμικό εργαλείο για την παράκαμψη συστημάτων διαδικτυακής λογοκρισίας. Το λογισμικό, που ονομάζεται PSIPHON, είναι ανοιχτής πηγής (open source) και παρέχεται δωρεάν έχει έναν πανέξυπνο μηχανισμό λειτουργίας, που το κάνει πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο από τις κρατικές υπηρεσίες παρακολούθησης των καταπιεστικών καθεστώτων. Σύμφωνα με αυτόν ο υπό καθεστώς λογοκρισίας χρήστης του διαδικτύου δε συνδέεται απευθείας με την απαγορευμένη ιστοσελίδα ούτε χρειάζεται να «κατεβάσει» το PSIPHON, κάτι που θα έκανε τη δραστηριότητά του εύκολα ανιχνεύσιμη. Αντίθετα, επικοινωνεί με υπολογιστή κάποιου ανθρώπου εμπιστοσύνης, που βρίσκεται σε κράτος, όπου δεν ασκείται λογοκρισία, και μέσω αυτού δέχεται τις λογοκριμένες ιστοσελίδες στο φυλλομετρητή του. Μόνη προϋπόθεση λοιπόν για να προσπελάσει την κρατική λογοκρισία είναι να διαθέτει κάποιο πρόσωπο εκτός των τειχών, το οποίο θα είναι διατεθειμένο να «κατεβάσει» το λογισμικό και να αφήνει τον υπολογιστή του ανοιχτό για το διάστημα χρήσης.

Η διαδικτυακή λογοκρισία δεν είναι για μας απλά ένα μακρινό πρόβλημα που δε μας αγγίζει και αυτό για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, ως μπλόγκερ ή χρήστες του Διαδικτύου είμαστε συμμέτοχοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας, πολίτες μιας παγκόσμιας κοινωνίας χωρίς σύνορα και διαχωρισμούς. Επομένως δε θα πρέπει να βάζουμε εμείς οι ίδιοι τεχνητούς διαχωρισμούς σχετικά με το σε ποιους θα σταθούμε αλληλέγγυοι και ποιους θα βοηθήσουμε, την ώρα που εκατομμύρια σγχρήστες μας στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα. Μόλις προχθές καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση ένας Αιγύπτιος μπλόγκερ, επειδή «πρόσβαλε» τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Έπειτα θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η λογοκρισία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να συμβεί και στη δική μας γειτονιά, όπως στην περίπτωση του BLOGME.GR, όπου ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε τελικά λογοκριτικά και η ιστοσελίδα έπεσε. H λογοκρισία μπορεί επίσης να είναι προληπτική με τη μορφή παρακολούθησης κάθε ηλεκτρονικής μας επικοινωνίας, η οποία έχει πλέον θεσμοποιηθεί με πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Όταν λοιπόν παρακολουθούμαστε «νόμιμα» και με τη βούλα, ας μην κυνηγούμε φαντάσματα λογοκρισίας σε δήθεν απολυταρχικά καθεστώτα και ας αναλογιστούμε τη δική μας πολύ πιο έντεχνη και ύποπτη προληπτική λογοκρισία δια του φόβου της παρακολούθησης. Τέλος, η λογοκρισία μπορεί να μην τελείται μόνο από τους κρατικούς μηχανισμούς αλλά όλο και συχνότερα από τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο και τις εταιρείες (τηλ)επικοινωνιών. Πρόσφατη είναι η περίπτωση P2P file shaping της εταιρείας Hellas OnLine. Δυστυχώς σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το PSIPHON δεν καλύπτει και μάλλον μόνο η κοινωνική αφύπνιση μπορεί να μας σώσει.

This is a PSIPHON friendly website. If you wish me to act as a psiphonode administrator, please send me an e-mail.

Μερικά λινκς :
http://psiphon.civisec.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Psiphon
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6187486.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_data_retention

Advertisements

2 Σχόλια to “Λογοκρισία; Υπάρχει Λύση”

  1. maramenasyka Says:

    Tamam και για εμάς θα είναι σε λίγο.Λέω να κρατήσω ολα τα κονέ μου στα πέριξ..ποτέ δεν ξέρεις τι γίνετε!

  2. 0penminded Says:

    Προσωπικά εχω στηρίξει όλες τις ελπίδες μου για πολύπλευρη και αναλοίωτη ενημέρωση και ελέυθερη έκφραση στο διαδίκτυο. Με προβληματίζει πολύ αυτή η προσπάθεια λογοκρισίας αλλα πιστεύω πως το internet έχει δυναμική που δεν μπορεί να χαλιγωγηθεί. Ωστόσο πρέπει όλοι να είμαστε συνειδητά σε επαγρύπνηση και να καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια λογοκρισίας. Επιτελους, ας μιλήσει το ελεύθερο πνέυμα…

    Συγχαρητήρια για το blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s