Επιτέλους Πήραμε και Εδώ Πρέφα τη Microsoft

by

Το νέο προϊόν – φρούτο της Microsoft λέγεται Microsoft Office Specialist. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για το Microsoft Office (όπως π.χ. το ECDL), με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο το διαχειρίζεται η ίδια η Microsoft. Φυσικά η πιστοποίηση δεν γίνεται με το αζημίωτο. Στην Ελλάδα οι εξετάσεις πιστοποίησης κοστίζουν περίπου 250 Ευρώ!!!

Το ότι η εταιρεία – κολοσσός, που καθιερώθηκε με το λειτουργικό σύστημα Windows, επιλέγει καινούργιους παρεπόμενους τρόπους, για να κονομήσει, ενόψει του γεγονότος ότι πιθανότατα μετα τα Vista δε θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις Windows, είναι κάτι θεμιτό.

Ωστόσο, η υιοθέτηση του εν λόγω προγράμματος πιστοποίησης από την Ελληνική κυβέρνηση ως μέρους της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006 – 2013 του Ελληνικού κράτους, η διαφήμιση του προγράμματος με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και η σύνδεσή του με το δημόσιο τομέα είναι κάτι όχι απλά μη θεμιτό αλλά εξωφρενικό με δυσοσμία απίστευτης μίζας. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά το παραπάνω γεγονός είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας Microsoft – Ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια όλου του δημόσιου τομέα με λογισμικό της εταιρείας.

Για να ενισχυθούν τα παραπάνω με γεγονότα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Ελληνικό κράτος και ο ΟΕΕΚ έχει αναγνωρίσει την Infotest (θυγατρική εταιρεία της Microsoft Hellas) από τις 23-2-2006 ως Αναγνωρισμένο Φορέα Χορήγησης Πιστοποιητικών Γνώσεων Η/Υ και τα πιστοποιητικά της IC3 και Microsoft Office Specialist με απόφασή του. Επίσης σε ειδική τριήμερη εκδήλωση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών πριν περίπου δύο βδομάδες στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του Αττικό Μετρό στο σταθμό Συντάγματο διαφημίστηκε το «Παγκόσμιο» Πρωτάθλημα» Microsoft Office Specialist και προτρέπονταν πολίτες όλων των ηλικιών να λάβουν μέρος με την κατάθεση του παραπάνω ποσού.

Η «Ψηφιακή Στρατηγική 2006 – 2013» της Ελληνικής κυβέρνησης απευθύνεται σε ψηφιακά αναλφάβητους πολίτες, που αποδέχονται την ενίσχυση του μονοπωλιακού ρόλου της Microsoft στην Κοινωνία της Πληροφορίας, την αφόρητη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, την πρόσδεση του Δημοσίου στο άρμα των DRM της εταιρείας αυτής, ενώ παράλληλα αγνοούν την όλο και μεγαλύτερη τάση χρήσης ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού (δωρεάν) από άλλες χώρες, με όλα τα οφέλη που αυτό φέρνει. Δεν είμαστε όμως ψηφιακά αναλφάβητοι ούτε κορόιδα να κάνουμε τα στραβά μάτια στα φράγκα που φεύγουν από τις τσέπες μας και πηγαίνουν σε αυτές του κυρίου Gates.

Στην εκδήλωση του Μετρό Συντάγματος έγινε μοίρασμα κειμένων για δύο διαδοχικές ημέρες, από διαφορετικές ομάδες και χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους αλλά με κοινή επιχειρηματολογία, αντίθετη στη ρητορική του Υπουργείου Μεταφορών και προπαγανδιστική υπέρ της χρήσης ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα. Προσπάθειες να διωχθούν τα παιδιά που μοίραζαν κείμενα, είτε από τους υπεύθυνους της Microsoft και του Υπουργείου είτε από τους υπεύθυνους του Μετρό (αγαστή συνεργασία, έτσι κι αλλιώς ο ένας πληρώνει τον άλλο), φυσικά δεν πέρασαν. Τα κείμενα μοιράζονταν την ίδια ώρα και ακριβώς στον ίδιο χώρο με τα κείμενα που μοίραζαν οι υπάλληλοι της Microsoft. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ θετικές.

ΥΓ. Θα μας αντιμετωπίζουν ως τριτοκοσμικούς, όσο δεν αντιδρούμε. Το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό μας αφορά όλους και η αντίδραση σε αποικιακού τύπου πολιτικές για τη χώρα είναι χρέος μας. Αν αντιδρούμε, η απαγκίστρωση του Ελληνικού δημοσίου τομέα από την οικονομική απομύζηση της Microsoft θα είναι θέμα χρόνου.

Πηγές :
http://www.certification.gr/protathlima2007/photoalbum.htm
http://oneiros.gr/blog/2007/01/19/flossimpactstudy
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/specialreports/microsoft/

Advertisements

3 Σχόλια to “Επιτέλους Πήραμε και Εδώ Πρέφα τη Microsoft”

 1. maramenasyka Says:

  Μου την δείνουν όλα αυτά τα περι πιστοποίησης.
  Ένας τρόπος να σε αρμέγουν κανονικά.
  Έχω δεί πιστοποιημένους να μην ξέρουν τίποτα!Έχω δει απιστοποίητους να παίζουν στα δάχτυλά τους και τα κομπιούτερ και τα windows,τα φάιαρ γουώλ
  και ότι άλλο φανταστείς.

 2. Κείμενο από την Καθημερινή για το Ελεύθερο Λογισμικό « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] από τότε που η Ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για τη λεόντιο σύμβαση με τη Microsoft. Δεν είχε τότε σημασία το ότι θα πληρώνουμε στη Microsoft […]

 3. Πίσω ΑλογοσκΟFFICE !!!! « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] Η ιλαροτραγωδία πάει ακόμη πιο πέρα. Ο κ. Καραμανλής, πριν ακούσει το λόγο του κ. Gates στο Μέγαρο Μουσικής, πρόλαβε και εγκαινίασε το “Κέντρο Καινοτομίας” της Microsoft. Τι θα διδάσκεται εκεί; Με δυο λόγια τι θα μαθαίνουν τα παιδιά μας από τα γενοφάσκια τους στα σχολεία; Και με το αζημίωτο βέβαια (όχι για εμάς, για αυτούς). Κλικάρετε εδώ. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: