Όταν Οι Αριθμοί Γίνονται Παράνομοι

by

Moebius Bird

Η τεχνολογία HD – DVD, η οποία έχει επικρατήσει ως το παγκόσμιο format για την αποθήκευση μεγάλου όγκου ψηφιακής πληροφορίας, δεν είναι τόσο «ουδέτερη», όπως οι περισσότεροι νομίζουμε. Η τεχνολογία αυτή εμπεριέχει DRM, δηλαδή «κλειδώματα», τα οποία περιορίζουν την αντιγραφή και άλλου είδους χρήσεις της αποθηκευμένης στο δίσκο DVD πληροφορίας. H τεχνολογία HD – DVD επιβλέπεται από το DVD Consortium (νυν DVD Forum), ένα τεράστιο κονσόρτιουμ των πολυεθνικών εταιρειών ψυχαγωγίας, το οποίο έχει καταφέρει πλέον να την επιβάλλει στην παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής hardware.

Ο αριθμός Hex 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 c5 63 56 88 c0 είναι το κρυπτογραφικό κλειδί που «ξεκλειδώνει» όλα τα DVD, που έχουν ως σήμερα τεθεί σε κυκλοφορία. Ο αριθμός βρέθηκε πρόσφατα από τον hacker Arnezami και από τότε διαδίδεται ασταμάτητα στο διαδίκτυο.

Η Advanced Access Content System Licensing Administrator (AACS), το παρακλάδι του DVD Consortium στις ΗΠΑ, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά και άρχισε να στέλνει cease and desist letters σε κάθε μπλόγκερ ή ιστότοπο ανέφερε ή λίνκαρε στον συγκεκριμένο αριθμό. Η πρακτική αυτή της ΑΑCS βασίζεται στο περιβόητο US Digital Millenium Copyright Act, που απαγορεύει το «κρακάρισμα» τεχνολογιών DRM αλλά και την αναφορά σε οδηγίες ή μηχανισμούς «κρακαρίσματος».

Υπό τις απειλές της ΑΑCS, πολλοί μπλόγκερς αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τον «απαγορευμένο» αριθμό από τις ιστοσελίδες τους. Το δημοφιλές όμως site DIGG.org αποφάσισε να αρνηθεί εν ονόματι της ελευθερίας έκφρασης και να διατηρήσει τα λινκ του στον αριθμό.

Η ιστορία αυτή που ξέσπασε μέσα στο Μάιο στις ΗΠΑ δείχνει χαρακτηριστικά τα παράλογα αποτελέσματα της υπερβολικής προστασίας στη γνώση με δρακόντιους νόμους. Θυμίζει δε την περίφημη περίπτωση του Νορβηγού εφήβου Jon Johansen, τον oποίο το 1999 είχε επικηρύξει το Hollywood, επειδή είχε «κρακάρει» παλιότερα DRM των HD – DVD, για να μπορεί να βλέπει ταινίες σε Λίνουξ.

Against the stupidity of the planetary State – Capital consortium to try and enforce dangerous prohibitions, we will be there to spoil their fun (the HD – DVD key number : Hex 09 f9 11 02 9d 74 e3 5b d8 41 56 c5 63 56 88 c0).

Πηγές :
http://en.wikipedia.org/wiki/Dvd
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6615047.stm
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39330
http://ipjustice.org/wp/2007/05/02/digg-freedom/
http://www.freedom-to-tinker.com/?cat=40

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: