Απεργία Πείνας Για Το Δικαίωμα Στο Μπάνιο

by

Σκοπελος

Όσοι από εμάς έχουν την ελάχιστη μνήμη και δεν έχουν παραδοθεί στη λήθη θα θυμούνται ότι κάποτε οι παραλίες της Αθήνας ήταν ανοιχτές και προσβάσιμες χωρίς εισιτήριο. Κάποια χρόνια τώρα όμως όλες σχεδόν οι παραλίες μας έχουν «αναπλαστεί», έχουν δηλαδή ιδιωτικοποιηθεί.

Από τις 18 Μαρτίου ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας διανύοντας έτσι την 12η συνεχή μέρα της απεργίας. Αίτημά του το αυτονόητο, η απελευθέρωση της παραλίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή. Είναι η πιο αξιοπρεπής στάση ανθρώπου που καταλαμβάνει θεσμική θέση και αποτελεί γροθιά ενάντια σε κυβερνήσεις, κρατικές αρχές και ιδιωτικά συμφέροντα, που όλο αυτό τον καιρό έχουν συνασπιστεί, προκειμένου να πλουτίζουν από (μόνο στο γράμμα του νόμου) κοινόχρηστη περιουσία. Την τετάρτη 30 Μαΐου οι δημότες κατεβαίνουμε σε πορεία, για να στείλουμε όλους αυτούς για μπάνιο.

Η «ανάπλαση» έχει απλωθεί σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της Αθήνας. Με το νομικό τερτίπι της παραχώρησης εξαιρετικά μακροχρόνιων αδειών εμπορικής εκμετάλλευσης οι δήμοι έχουν ξεπουλήσει πάρκα, πλατείες, παραλίες και γενικά ό,τι ελεύθερο μη ιδιωτικό χώρο της πόλης, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι αναπαλοτρίωτοι. Εκεί όπου κάποτε υπήρχε χώρος για παιχνίδι και κοινωνική συναναστροφή, τώρα υπάρχει η διαμεσολάβηση της εμπορευματικότητας και του αποκλεισμού. Οι νέες γενιές μεγαλώνουν πλέον με παντελή απουσία αίσθησης της «γειτονιάς» και της διασκέδασης χωρίς κάποιο οργανωτή – νταβατζή, που να καθορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Το φαινόμενο της άκρατης εμπορευματοποίησης όμως δημιουργεί αντίρροπες αντιδράσεις για την επανοικειοποίηση και απελευθέρωση των δημοσίων χώρων της πόλης. Έχουν βέβαια να αντιμετωπίσουν ένα συρφετό από τοπικούς «άρχοντες» και «αρχές», οι οποίοι πάντα υπό την κάλυψη του νόμου και της αστυνομίας επιχειρούν άλλοτε να «διαχειρίζονται» και άλλοτε να καταστέλλουν την οργή με το φόβο ή τη βία. Όπου όμως οι κάτοικοι αντιδρούν, όπως δείχνουν τα γεγονότα, έχουν μόνο να κερδίσουν.

Το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης (βαφτισμένο από κάθε λογής καταχραστές της γλώσσας ως «ανάπλαση»), που έχει επιφέρει τρομακτικές αλλάγες στο πρόσωπο της πόλης και στις ζωές των κατοίκων, δεν είναι ασύνδετο από το σύστημα, στο οποίο ζούμε αλλά είναι δομικό του χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με την καπιταλιστική θεωρία η εμπορευματοποίηση (εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα) κάθε κοινόχρηστου αγαθού είναι απολύτως θεμιτή και υποχρεωτική ως η μόνη λύση στην «τραγωδία» της κοινοκτημοσύνης (tragedy of the commons), όπως την χαρακτηρίζουν. Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί ένα αγαθό, ισχυρίζονται, τότε θα χάσει παντελώς την αξία του λόγω καταχρηστικής διαχείρισης από το κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους θεωρητικούς του καπιταλισμού, η εκμετάλλευση των κοινοχρήστων αγαθών από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιφέρει την απαιτούμενη ευταξία και οικονομική ανάπτυξη.

Ευταξία και οικονομική ανάπτυξη σίγουρα επιτυγχάνεται αλλά προς όφελος ποίων; Προφανώς όχι του κοινωνικού συνόλου. Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι είναι απαραίτητοι για την πολεοδομική αρτιότητα και οικονομική αξία μίας περιοχής, ενώ κάθε ιδιωτική τους απαλοτρίωση σημαίνει αυτόματα και απαξίωση των γειτονικών ιδιωτικών χώρων. Άλλη αξία έχει η κυψέλη (ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι), άλλη το θησείο (Φιλοπάππου και Ακρόπολη αλλά και πεζόδρομοι κοντά), μολονότι και οι δύο αυτές συνοικίες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συμβάλλουν σε κάτι που φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει αλλά κάποτε υπήρχε, στην κοινωνική συνεύρεση και συναναστροφή χωρίς εμπορευματική διαμεσολάβηση και αποκλεισμούς, η οποία είναι απαραίτητη για την ύπαρξη υγιούς κοινωνικού ιστού.

Ο αγώνας λοιπόν ενάντια στην απαλλοτρίωση των δημόσιων χώρων είναι από αυτές τις καθημερινές στιγμές της πόλης, στις οποίες αναμετρούνται οι συλλογικές επιθυμίες μας με τον καπιταλισμό. Στο χέρι μας είναι να τις κερδίσουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: