Η ICANN και το Πορνό

by

ICANN Logo

Στις 30 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ICANN, του μη κρατικού, μη – κυβερνητικού οργανισμού με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία της καθημερινής λειτουργίας του Διαδικτύου, απέρριψε την πολυσυζητημένη πρόταση για τη δημιουργία ενός ονόματος πεδίου πρώτου βαθμού (top level domain) με την ονομασία ΧΧΧ, στο οποίο θα ήταν δυνατή η καταχώρηση ιστοτόπων με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Η ICANN είναι η οντότητα που έχει υπό τη δικαιοδοσία της ζητήματα σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου και συγκεκριμένα διαχειρίζεται το σύστημα ονομάτων πεδίου (domain name system – DNS) και τους 13 ριζικούς διακομιστές του (root servers), τις διευθύνσεις του ιντερνετικού πρωτόκολλου (IP addresses) και εποπτεύει τις εργασίες της IETF (Internet Engineering Task Force) γύρω από τα ιντερνετικά πρότυπα (internet standards).

Με την έωλη δικαιολογία ότι δεν υπεισέρχεται σε αποφάσεις πολιτικού αλλά μόνο τεχνικού περιεχομένου, η ICANN έχει επιζήσει εδώ και 8 χρόνια χωρίς να υπόκειται σε διεθνείς κανόνες αλλά στο δίκαιο της πολιτείας της Καλιφόρνια και χωρίς να εποπτεύεται από κράτη ή διακρατικούς οργανισμούς παρά μόνο από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και από αυτό μέσα από πάρα πολύ στενά πλαίσια, που την καθιστούν ουσιαστικά ανέλεγκτη. Αυτό όμως της δίνει μια άνευ προηγουμένου ευελιξία να διαχειρίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την καθημερινή λειτουργία του Διαδικτύου και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόοδό του χωρίς να δυσχεραίνεται από διακρατικούς οργανισμούς. Το ιδιάζον αυτό καθεστώς έχει επίσης κρατήσει το Διαδίκτυο μακριά από ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και στα χέρια της παγκόσμιας ιντερνετικής κοινότητας, που λειτουργεί κυρίως με τη λογική της λιγότερης δυνατής επέμβασης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του οργανισμού, καθώς γίνεται με πολιτικά κριτήρια και όχι για τεχνικούς λόγους. Η απόφαση αυτή μάλιστα δημιουργεί νέα δεδομένα για έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς δικαιοδοσίας της ICANN, αυτόν της διαχείρισης των ονομάτων πεδίου πρώτου βαθμού, στον οποίο έχει δεχθεί και τις περισσότερες επικρίσεις. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση επικριτές της απόφασης (προερχόμενοι κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών) κατηγορούν την ICANN ότι δημιουργεί προηγούμενο λογοκρισίας για το τι θα μπορεί να γίνει όνομα πεδίου πρώτου βαθμού, για να μη δυσαρεστήσει ορισμένα κράτη που θεωρούν τη δημιουργία ενός ονόματος πεδίου πορνογραφικού περιεχομένου ως προσβλητική.

Τέτοιες επικρίσεις όμως αγνοούν τους κινδύνους που θα ελλόχευαν σε μία τέτοια απόφαση. Η ομαδοποίηση όλων των ιστοτόπων με πορνογραφικό περιεχόμενο, έστω και αν στην αρχή ξεκινούσε σε εθελοντική βάση και χωρίς κριτήρια έρευνας του περιεχομένου τους, θα μπορούσε να καταλήξει μελλοντικά σε μεγαλύτερο έλεγχο και τελικά σε μπλοκάρισμα αυτών σε πολλές χώρες. Ακόμη και αν θεωρηθεί αυτό θεμιτό, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για την υποχρεωτική ταξινόμηση άλλων ειδών πληροφορίας στο Διαδίκτυο και την αύξηση της διαδικτυακής λογοκρισίας. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα εκτροχίαζε τις αρμοδιότητες της ICANN από το κυρίως τεχνικό στο αμιγώς πολιτικό επίπεδο, οπότε το πέρασμά της υπό τον διακρατικό έλεγχο θα ήταν αναπόφευκτο.

Η ICANN έχει μειονεκτήματα και περιορισμούς ως οντότητα. Στη διοίκησή της κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς, ενώ μετά το 2001, οπότε έλαβε χώρα η εκλογή του διοικητικού της συμβουλίου απευθείας από την παγκόσμια κοινότητα των χρηστών αλλά έκτοτε καταργήθηκε, οι διαδικτυακοί χρήστες έχουν περιοριστεί σε μία επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα (Global Non Commercial Users Constituency – GNCUC) και έχει αυξηθεί η επιρροή των κρατών. Ωστόσο, η ICANN συνολικά ως οντότητα δεν παύει να λειτουργεί τις περισσότερες φορές ως ανασχετικός μοχλός στις ολοένα αυξανόμενες πιέσεις των κρατών για περισσότερο έλεγχο στην δομή και την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου.

Το μέλλον δε διαγράφεται και τόσο ευοίωνο. Τα άγουρα χρόνια του Διαδικτύου, όπου οι χρήστες καθόριζαν την ελευθεριότητά του, έχουν δώσει θέση σε τάσεις ελεγξιμότητας είτε από την αγορά είτε από τα κράτη και οι ισορροπίες δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα στο στρατηγικό πεδίο της ICANN. Οι προσπάθειες για αλλαγές των ιντερνετικών πρωτοκόλλων, που θα μεταστρέψουν τις δυνατότητες του Διαδικτύου να συνδέει τους ανθρώπους χωρίς περιορισμούς και εξουσιάσεις σε δυνατότητες όλο και μεγαλύτερου ελέγχου, είναι ήδη εμφανείς. Εναπόκειται στη δική μας ενημέρωση και ενεργοποίηση, για να μεταστρέψουμε το κλίμα.

Πηγές :
http://icann.org/
Εισαγωγή στα ζητήματα διακυβέρνησης του διαδικτύου
http://www.circleid.com/tags/top-level+domains
http://ipjustice.org/wp/2007/04/02/icann_board_votexxx/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: