Ο Νέος Τρομονόμος Της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας

by

EU Brussels

Στις 25 Απριλίου του 2007, μόλις 3 χρόνια μετά την ψήφιση της Οδηγίας της ΕΕ για την επιβολή των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPRED), η οποία αφορούσε δρακόντιες αστικές κυρώσεις για τους παραβάτες του Δικαίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας και προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις κατά την ψήφισή της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει μία νέα Οδηγία για την επιβολή των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (IPRED2), η οποία ποινικοποιεί σε μεγάλο βαθμό τον ψηφιακό κόσμο.

Η IPRED2, που πλέον χρειάζεται μόνο την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να γίνει νόμος, προβλέπει εξοντωτικές ποινές τουλάχιστον 4 ετών και βαρύτατες κυρώσεις, όπως οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων ή απαγόρευση τέλεσης εμπορικών πράξεων, για όσους παραβαίνουν το Δικαίο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΙPL) σε εμπορική κλίμακα.

Η IPRED2 έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο από ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων, ενώσεις καταναλωτών και οργανώσεις βιβλιοθηκών όσο και από τον κόσμο της αγοράς. Όσοι ασκούν δριμεία κριτική στην Πρόταση Οδηγίας, διατείνονται ότι είναι εξαιρετικά ασαφής και η εφαρμογή της ενδέχεται να προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις, όπως έχει συμβεί με το Digital Millenium Copyright Act των ΗΠΑ (US DMCA). Συγκεκριμένα, μολονότι η Πρόταση αφορά παραβάσεις του IPL μόνο σε εμπορική κλίμακα, η ασάφεια του όρου μπορεί να οδηγήσει στο εδώλιο και υπό την απειλή εξοντωτικών ποινών φυλάκισης πολίτες που δεν επιδίδονται στην πειρατεία για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Περαιτέρω, η IPRED2 ποινικοποιεί με τις ίδιες ποινές και την παροχή βοηθητικών ενεργειών προς παραβίαση του IPL. Ένας τέτοιος νομικός κανόνας μπορεί να προκαλέσει τη δίωξη παρόχων διαδικτυακού περιεχομένου (internet content providers), όπως το YOUTUBE ή πλατφορμές φιλοξενίας μπλογκς ή μηχανές αναζήτησης. Τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν σίγουρη, αν ληφθεί υπόψη η υστέρηση του Ευρωπαϊκού δικαιϊκού συστήματος σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ, αφού στην Ευρώπη δεν υπάρχουν οι νομικές διατάξεις που να αποσείουν την ευθύνη παρόχων περιεχομένου, όπως συμβαίνει με το safe harbour clause του US DMCA. Ήδη, η πλάστιγγα στο Ευρωπαϊκό διαδικτυακό περιβάλλον φαίνεται να γέρνει ασφυκτικά ενάντια στους παρόχους περιεχομένου με το YOUTUBE και την GOOGLE να χάνουν τη μία δικαστική μάχη μετά την άλλη πληρώνοντας αμύθητες αποζημιώσεις και η IPRED2 μπορεί μόνο να επιτείνει τέτοια φαινόμενα.

Οι συντονισμένες ενέργειες μίας ολοένα διευρυνόμενης συμμαχίας των αντιπάλων της IPRED2 έχει μέχρι τώρα αποτρέψει τα χειρότερα. Έτσι, διατάξεις, όπως η ποινικοποίηση όσον αφορά και τις πατέντες, η οποία θα εξαφάνιζε τις open source κοινότητες, έχουν απαλειφθεί και το κείμενο της Πρότασης έχει αποσαφηνιστεί σημαντικά. Εντούτοις, η IPRED2 παραμένει ένα νομικό κείμενο που επιτίθεται στα δικαιώματα της ιντερνετικής κοινότητας και αλλάζει το Ευρωπαϊκό διαδικτυακό τοπίο, μετακυλίωντας ποινικές ευθύνες στους ενδιαμέσους παρόχους περιεχομένου και πετώντας σε αυτούς το «μπαλάκι» της λογοκρισίας, όπως άλλωστε είναι παγκοσμίως σήμερα η τάση.

Ενδεικτικό της βούλησης της ΕΕ να παίξει ακραιφνώς το παιχνίδι της βιομηχανίας διασκέδασης ποινικοποιώντας τις δραστηριότητες του ψηφιακού κόσμου είναι η εξόφθαλμη κατάχρηση της νομοθετικής της εξουσίας. Όπως αποφαίνονται τόσο το Ολλανδικό Κοινοβούλιο όσο και ο Αγγλικός Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και το σημαντικό Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, όταν η ΕΕ νομοθετεί τις συγκεκριμένες ποινικές διατάξεις, υπεισέρχεται στο πεδίο δικαιοδοσίας των κρατών μελών, και τέτοια εξουσιοδότηση ουδέποτε της δόθηκε.

Η IPRED2 πρέπει να απορριφθεί, επειδή είναι ακατάλληλη ως νομοθέτημα να ανταποκριθεί στο φαινόμενο της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Οι μονοδιάστατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάντοτε επαυξάνουν τον ιδιωτικό έλεγχο στη γνώση και ποτέ δεν ενθαρρύνουν την πρόσβαση της κοινωνίας σε αυτή μπορούν μόνο να επιτείνουν την αδικία του παρόντος συστήματος και μόνο ως οπισθοδρομική λογική μπορούν να χαρακτηριστούν.

Πηγές :
Κείμενο της Πρότασης Οδηγίας
Ιστορικό της Πρότασης από το EurActiv
Ψήφισμα του Ολλανδικού Κοινοβουλίου
Γνωμοδότηση του Αγγλικού Δικηγορικού Συλλόγου
Ανάλυση από το Max Planck Institute for IP Law

Κριτική στην Πρόταση Οδηγίας :
http://ipjustice.org/wp/campaigns/euipr/euipred2/
http://www.copycrime.eu/
http://wiki.ffii.org/Ipred2En
http://www.fsfeurope.org/projects/ipred2/

Advertisements

5 Σχόλια to “Ο Νέος Τρομονόμος Της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας”

 1. Oneiros Says:

  Μπράβο, καιρός ήταν να γράψει κάποιος ένα άρθρο σχετικά με την Οδηγία που δεν έχει πάρει κανένας χαμπάρι αλλά θα αλλάξει την σχέση όλων μας με το διαδίκτυο και το ψηφιακό περιεχόμενο.
  Μιά παρατήρηση μόνο: did you say intellectual property? 😉

 2. inlovewithlife Says:

  Ωραία αυτά που γράφει ο φιλόσοφος κ. Στάλμαν στο λινκ.

  Σύμφωνω ότι ο όρος πνευματική «ιδιοκτησία» είναι λάθος γιατί τα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας δεν ταιριάζουν σε πνευματικά δημιουργήματα. Ως άνθρωπος προτιμώ το GOLEM που ηχεί και άσχημα για κάτι που είναι άσχημο.

  Ως δικηγόρος όμως έχω περιορισμένη ευελιξία αφού πρέπει δυστυχώς να χρησιμοποιώ την ορολογία του νόμου.

  Θενκς για την παρατήρηση. Είναι πολύ σωστή και αγγίζει την ουσία του θέματος.

 3. maramenasyka Says:

  Όλο το φασισταριό το στείλαμε στο Ευροκοινοβούλιο.
  Μας έχουν γεμίσει οδηγίες και νόμους και εμείς ζούμε στην χαζοχαρούμενη Ευροευτυχία μας παραχωρώντας και υποχωρώντας συνεχώς!

 4. Ο Νέος Τρομονόμος Της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας « ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ Says:

  […] ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ […]

 5. Μαμά Ενάγει τη Universal Για Κατάχρηση Του Νόμου Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] πνεύματος νόμους έχουμε και στην ΕΕ, η οποία με την IPRED2 ανταγωνίζεται πλέον ανοιχτά τις ΗΠΑ στην παραγωγή του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: