Πρέπει να Καίγονται Που και Που τα Δάση; Τι Κάνουμε Μετά την Καταστροφή;

by

laos

Οι πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα έχουν θέσει ένα σοβαρό ερώτημα.

Τι κάνουμε μετά την καταστροφή ;

Για το θέμα έχουν γίνει σοβαρές συζητήσεις στη Μπλογκόσφαιρα και έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα στις εφημερίδες. Το ζήτημα είναι σημαντικό και αφορά και το μπλογκοκίνημα του anadasosi.blogspot.com μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μάργαρης δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο στα Νέα. Για το άρθρο αυτό θα ήθελα να καταθέσω κάποιους προβληματισμούς, όχι βέβαια με την ιδιότητα κάποιου ειδικού επιστήμονα στο θέμα αλλά με την απλή λογική κάποιου που, διαβάζοντας το άρθρο, του γενιούνται κάποιες πιεστικές απορίες και αμφιβολίες.

1. Λέει ο κ. Μάργαρης «1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα. Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.»

Η διατύπωση του κ. Μάργαρη δημιουργεί ερωτηματικά. Αφενός καταγράφει μία αλήθεια. Καταγράφει δηλαδή ένα φυσικό φαινόμενο, που συνέβαινε από πάντα, δηλαδή τις πυρκαγιές από φυσικά αίτια που γίνονταν κάθε 150 χρόνια και ανανέωναν τα δάση. Αφετέρου όμως το καταγράφει εντελώς ξεκομμένα από την πραγματικότητα. Δεν κάνει δηλαδή καμία αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα. Σήμερα οι πυρκαγιές έχουν συχνότητα κάθε 10 χρόνια (στα ίδια δάση) όχι 150 και συμβαίνουν όχι από φυσικά αίτια αλλά λόγω του ανθρώπου.

Άποψή μου είναι ότι όσο καλοπροαίρετη και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μπορεί να είναι μία τέτοια άποψη, η εκφορά της δημοσίως στα ΜΜΕ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην πραγματικότητα εκλαμβάνεται στην πράξη από τον κόσμο ως δικαιολόγηση εμπρηστικών ενεργειών (για την ανανέωση των δασών) ή έστω ως συμπέρασμα ότι «εντάξει μωρέ δεν έγινε και καμία ζημιά τελικά». Και αυτό, επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του κ. Μάργαρη.

2. Λέει παρακάτω ο κ. Μάργαρης : Ποιοι είναι οι εμπρηστές; Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

Οι αιτίες των εμπρησμών ξεφεύγουν της επιστημονικής αυθεντίας του κ. Μάργαρη. Χρειάζονται στατιστικά στοιχεία που να αποδελτιώνουν πραγματικά γεγονότα, για να καταλήξουμε στο ποιοι είναι οι εμπρηστές. Η ευκολία πάντως με την οποία απορρίπτει την πιθανότητα εμπρησμού στα Δερβενοχώρια προκαλεί ερωτηματικά. Ήτανε εκεί; Είδε πως ξεκίνησε η φωτιά; Αν όχι, τότε πως είναι τόσο πια σίγουρος;

Για το ποιοι είναι οι πραγματικοί εμπρηστές παραπέμπω σε προηγούμενο άρθρο μου αλλά και εδώ.

3. Αρκετά πιο κάτω αναφέρει «(τ)α πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα… μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.
Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.»

Απορία. Μήπως τα πεύκα έχουν επικρατήσει στον Ελλαδικό χώρο λόγω ακριβώς των πυρκαγιών (και όχι επειδή τα φυτεύουν οι δασολόγοι), εκτοπίζοντας άλλα είδη χλωρίδας ; Γεγονός είναι ότι, όταν το κουκουνάρι καίγεται, σκάει και τα σπόρια του πετάγονται σε μεγάλη ακτίνα στο γόνιμο καμμένο έδαφος. Έτσι, γεγονός επίσης είναι ότι, σε κάθε φυσική αναδάσωση που γίνεται μετά από φωτιά, τα πεύκα αντικαθιστούν άλλα προυπάρχοντα είδη χλωρίδας. Μήπως τελικά δε φταίνε οι δασολόγοι ή εμείς που έχουμε μανία με τα πεύκα αλλά οι εμπρηστές που διαταράσσουν την ισορροπία της φύσης ;

3. Ο κ. Μάργαρης συνεχίζει : Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

Εδώ ο κ. Μάργαρης δεν έχει άδικο. Τα ελάφια τα έφεραν στον εθνικό δρυμό. Έχει τελείως άδικο όμως στο εξής. Η Πάρνηθα ήταν σημαντικός εθνικός δρυμός λόγω του πλούτου της χλωρίδας και της πανίδας που αυτός είχε πριν την καταστροφή. Επειδή λοιπόν έφεραν τα ελάφια (που πάντως «έδεσαν» μια χαρά με το οικοσύστημα) ή επειδή δεν υπήρχαν λύκοι, δε σημαίνει ότι ήταν λάθος η ανακήρυξη της Πάρνηθας σε εθνικό δρυμό. Άλλωστε κάποτε η Πάρνηθα είχε και λύκους και ελάφια που εξαφανίστηκαν όταν ο άνθρωπος διατάραξε το οικοσύστημά της. Και σίγουρα το μείζον πρόβλημά της δεν ήταν τα πλήθη από ελάφια που κατέτρωγαν τα έλατα (τόσα χρόνια που πήγαινα στο βουνό δεν είχα ποτέ παρατηρήσει εμφανή προβλήματα σε έλατα από κάτι τέτοιο).

4. Λέει επίσης «(δ)εν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων Άκουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό απο τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;
Άκουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.»

Απορία. Θα μείνει δηλαδή ανεπηρέαστο το μικροκλίμα της περιοχής ; Με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί ο κ. Μάργαρης, τέτοιο συμπέρασμα βγάζει η πλειοψηφία του κόσμου. Σίγουρα δε θα μειωθεί το οξυγόνο. Ενδέχεται όμως να αυξηθεί η θερμοκρασία του λεκανοπεδίου κατά κάποιους βαθμούς. Αυτό το ενδεχόμενο αποσιωπάται για κάποιο ανεξήγητο λόγο.

5. Τέλος καταλήγει «(δ)εν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα,ούτε αναδασώσεις».

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο του άρθρου του κ. Μάργαρη και μάλλον εδώ έχει απόλυτο δίκιο. Ίσως μετά την καταστροφή να πρέπει να αφήσουμε τη φύση να κλείσει μόνη της τις πληγές της, κόβοντας τα χέρια επίδοξων καταπατητών που θα προσπαθήσουν σίγουρα να επιβουλευτούν τα καμένα της Πάρνηθας. Ίσως μάλιστα οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή για την Πάρνηθα να είναι οι πολιτικοί, που μέσα στην αγωνία τους να επιδείξουν έργο, μπορεί να αρχίζουν να προκηρύσσουν τα απίστευτα χωρίς ίχνος επιστημονικού σχεδιασμού.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε στη Μπλογκόσφαιρα για το ζήτημα των πυρκαγιών πήρε και λόγω συγκυριών το όνομα αναδάσωση. Στις ζωηρές και πολυπληθείς όμως συζητήσεις που γίνονται στα mailing list και στα wiki του συγκεκριμένου ιστοτόπου διατυπώνονται ήδη αμφιβολίες για το ενδεδειγμένο της πρακτικής αναδάσωσης σε καμένες εκτάσεις και πάντως το σίγουρο είναι ότι το καινούργιο site που θα ανοίξει σύντομα δε θα λέγεται anadasosi.gr αλλά κάπως αλλιώς.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους επιστήμονες τους σχετικούς με αυτά τα αντικείμενα να δραστηριοποιηθούν μέσα από τα wiki του anadasosi, για να βοηθήσουν, ώστε να βγάλουμε ένα συγκροτημένο και υπεύθυνο λόγο στο τι πρέπει να γίνει μετά την καταστροφή μακριά από τις παρανοϊκές εξαγγελίες των πολιτικάντηδων.

Μερικά Λινκς για το θέμα :
http://biostore-aloa.blogspot.com/
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=731758
http://apkor.blogspot.com/2007/07/blog-post.html
http://floraattica.blogspot.com/2007/07/blog-post_08.html

Advertisements

5 Σχόλια to “Πρέπει να Καίγονται Που και Που τα Δάση; Τι Κάνουμε Μετά την Καταστροφή;”

 1. Darthiir the Abban Says:

  Φυσικά και ο Μάργαρης δεν έχει άδικο. Αλλά φυσικά τα λόγια του δίδονται μισά και δημιουργούν εντυπώσεις.

  ΠΧ: Φυσικά και οι πυλώνες της ΔΕΗ είναι εμπρηστικές. Όμως… Έτσι όπως παρατίθεται η φράση δεν φαίνεται το γεγονός του ότι ο πυλώνας δεν έβαλε φωτιά στα καλά καθούμενα. Ο πυλώνας υπάρχει εκεί γιατί τoν έβαλε ο άνθρωπος. Καλώς ή κακώς υπολογίσθηκε πως πρέπει να μπει εκεί, καλώς ή κακώς οι διατάξεις ασφαλείας απαιτούν αντιπυρική ζώνη γύρω από τον πυλώνα, καλώς ή κακώς, οι αντιπυρικές αυτές δεν καθαρίστηκαν ποτέ, άρα… Ο πυλώνας φταίει ή οι αντιπυρικές που δεν τηρούνται όπως πρέπει; Ο πυλώνας είναι ο εμπρηστής τελικά ή ο άνθρωπος; Άλλωστε και ο εμπρηστικός μηχανισμός εμπρηστικός είναι, αλλά μόνο όταν τον οπλίσει ο εμπρηστής βάζει φωτιά. Και φυσικά οι πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, αλλά αντιμετωπίζονται ως μέσο επέκτασης του σχεδίου πόλεως.
  Οι φωτιές λοιπόν είναι φυσιολογικά φαινόμενα, αλλά η φύση πρέπει να μπορεί να διατηρεί και την φυσιολογική της ισορροπία. Δίπλα στην Αθήνα όπου η Πάρνηθα ήταν το άκρο που προσπαθούσε να φέρει σε ισορροπία το άλλο άκρο της τσιμεντούπολης, που να την βρει την ισορροπία; Και φυσικά οι μονές του Άγιου όρους δεν συγκρίνονται με το τσιμέντο, την έκταση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αθήνας. Φυσικά και τα πεύκα δεν είναι και το καλύτερο δέντρο.. αλλά από την άλλη βλέπεις είναι το πιο οικονομικό δέντρο… Όσο για το θέμα «Εθνικός Δρυμός» συμφωνώ απόλυτα και γέλασα όταν το πρωτοάκουσα (τώρα στις πυρκαγιές), απλά θεωρώ λίγο πιο διδακτικό για τα παιδιά μας έναν τέτοιο δρυμό από ένα ζωολογικό κήπο. Βέβαια χρειάζεται και αυτός συντήρηση, δεν είναι πετάμε τα ζώα και το ονομάζουμε δρυμό. Ναι, το οξυγόνο δεν θα «λιγοστέψει» στην Αθήνα, αλλά η ισορροπία των άλλων ρύπων; Η κλιματική ρύθμιση; Τα σωματίδια; Ο αέρας; Ένα σωρό παράμετροι έχουν βγει απ’ έξω, γιατί απλά μια επιστημονική πραγματεία δεν μπορεί να μεταφερθεί σε όλη της την έκταση, και φυσικά θα γινόταν βαρετή… Και η ερημοποίηση συνεχίζεται. Και η διάβρωση του εδάφους πιθανότατα θα καταδικάσει τις κορυφές σε βραχοκορυφές εκεί που ήταν δάσος. Έχουμε αυτή την πολυτέλεια;
  Η αναδάσωση δεν έχει την έννοια του μπαίνω μέσα και τα παίρνω όλα σβάρνα. Η αναδάσωση γίνεται με προσοχή, υποβοηθώντας την φύση στο έργο της, όχι δημιουργώντας ένα τεχνητό οικοσύστημα…. Αναδάσωση δεν είναι 100 παιδάκια που φυτεύουν δέντρα, ούτε 1000 επιχειρήσεις που βοηθάνε (ειδικά το δεύτερο ΠΡΕΠΕΙ να αποκλεισθεί).

  Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και το γεγονός πως ο άνθρωπος χρειάζεται γύρω του και δέντρα, δάση, ζώα κτλ. Χρειάζεται οπτική, αισθητική και οικολογική ισορροπία. Δεν μπορούμε να τα θυσιάζουμε όλα…

 2. pølsemannen Says:

  Δυστυχώς όσο δίκιο και να έχει ο κ. Μάργαρης στα γραφόμενά του, το πρόβλημα είναι ότι αυτά χρησιμοποιούνται αποσπασματικά από διάφορους κατά το δοκούν, για να στηρίξουν θέσεις που θα οδηγήσουν την μετατροπή της Πάρνηθας σε Χαλάνδρι.

  Βεβαίως και αν αφεθεί η Πάρνηθα ήσυχη και δεν πατήσει ανθρώπου πόδι τα επόμενα 50 χρόνια θα ξαναπρασινίσει.

  Έλα όμως που θα δούμε σε λίγο να ξεφυτρώνουν μεζονέτες σε λίγο…

 3. inlovewithlife Says:

  Τόσες παραλείψεις και τέτοιου είδους λεκτικές διατυπώσεις στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε ο όλεθρος της Πάρνηθας να παρουσιάζεται ουσιαστικά ως ένα ασήμαντο ή έστω ελάχιστα σημαντικό γεγονός, δε μπορεί να έγιναν ασυνείδητα από έναν άνθρωπο που και γνώση του αντικειμένου έχει και έξυπνος είναι.

  Μην ξεχνάμε άλλωστε πως είμαστε πολιτικά όντα. Το άρθρο του Μάργαρη χρησιμοποιήθηκε στη βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό στο ύφος της απόσεισης ευθυνών. Και θα χρησιμοποιείται από εδώ και πέρα αντίστοιχα.

  Το άρθρο γράφτηκε εσκεμμένα έτσι. Και ο ρόλος του είναι σαφής. Η δικαιολόγηση της λεηλάτησης της φύσης και της υποβάθμισης των δασών και επομένως των ζωών μας. Γι’ αυτό άλλωστε δίνεται βήμα στον κ. Μάργαρη και ανοίγουν όλες οι πόρτες και όχι σε άλλους ανθρώπους που και γνώσεις και έμπειρία έχουν αλλά ενοχλούν.

 4. inlovewithlife Says:

  Να αναφέρουμε και έναν άλλο γλύφτη της εξουσίας, ο οποίος είναι απο αυτούς τους τυχερούς που ανταμείφθηκαν με το παραπάνω για τα γλοιώδη ταλέντα τους . Μιλάμε βέβαια για τον κ. Ευθυμιόπουλο, ο οποίος από πρόεδρος της Greenpeace έγινε υφυπουργός περιβάλλοντος. Είπαμε, η πλήρης αποτυχία του οικολογικού κινήματος οφείλεται στο ότι από τη ριζοσπαστικοποίηση του 70 πέρασε στο γλύψιμο της εξουσίας του 90 και έστειλε τον κόσμο σπίτι του και τον πλανήτη ένα σκαλί πριν την καταστροφή.

  Βγήκε λοιπόν και είπε αυτός ο κ. Ευθυμιόπουλος τα εξής :
  1. Χρειαζόμαστε υπουργείο περιβάλλοντος
  2. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και μεταφορά σε αυτήν των ευθυνών για τις πυρκαγιές (από την πυροσβεστική)
  3. Οι βουλευτές έχουν συμφέροντα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αφού τόσο αυτοί ατομικά όσο και αυτοι, τους οποίους υπηρετούν (κεφάλαιο) είναι οι μεγαλύτεροι καταπατητές των καμένων.

  Τα είπε σωστά. Ήταν όμως τόσο γλύφτης που όσο ήταν υφυπουργός περιβάλλοντος δε τα εφάρμοσε ποτέ.

  Δεν πειράζει κ. Ευθυμιόπουλε. Δεν πειράζει κ. Μάργαρη. Δεν περιμένουμε έτσι και αλλιώς τίποτα από τους πολιτικούς, τις υποταγμένες ΜΚΟ και την υποταγμένη πνευματική «πρωτοπορεία» της χώρας. Οι λόγοι της κατάντιας είναι συγκεκριμένοι αλλά αν εσείς βγείτε και τους πείτε θα χάσετε τις καρέκλες σας. Γλύψτε λοιπόν όσο προλαβαίνετε την εξουσία γιατι τις καρέκλες θα σας τις «χάσουμε» εμείς. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας για μας και τα παιδιά μας.

 5. pølsemannen Says:

  Αχ, η καρέκλα της εξουσίας (Έστω και δευτροκλασάτης) είναι τρομερά αναπαυτική και προξενεί μίαν ευχάριστην αίσθησιν λησμονιάς στον κάτοχόν της…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: