Παγώνει η Συζήτηση Για τις Πατέντες Λογισμικού στην ΕΕ

by

no software patents

Δύο χρόνια μετά το δεύτερο ηχηρό ΟΧΙ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις πατέντες λογισμικού η προοπτική για επαναφορά του θέματος φαίνεται ότι αποσοβείται για το εγγύς μέλλον. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ημερίδα που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), στην οποία εκπρόσωποι τόσο της ΕΕ όσο και του ιδιωτικού τομέα παρουσιάστηκαν αρνητικοί προς τη θεσμοθέτηση πατεντών λογισμικού στην Ευρώπη.

Τα προγράμματα λογισμικού, ως πνευματικά έργα, προστατεύονται παγκοσμίως από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Εντούτοις, διεθνώς παρατηρείται η τάση για την προστασία τους και με βάση το δίκαιο ευρεσιτεχνίας (δηλαδή το πατεντάρισμά τους). Η τάση αυτή, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία αλλά και προσφάτως στην Κίνα, οφείλεται στο ότι η πατέντα ως μορφή προστασίας είναι πολύ ισχυρότερη από το copyright, καθώς προστατεύει όχι την απεικόνιση μίας ιδέας αλλά την ιδέα αυτή καθεαυτή. Το εύρος της προστασίας των πατεντών αποδεικνύεται καταστροφικό (λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους) για τα προγράμματα λογισμικού, αφού θέτει σοβαρά εμπόδια στην παραγωγικότητα αλλά και στον ανταγωνισμό. Η καθολική εφαρμογή των πατεντών λογισμικού στις ΗΠΑ έχει καταλήξει σε μία γενική αβεβαιότητα δικαίου και στην επιβολή των ήδη ισχυρών παικτών προς τις νεοεισερχόμενες εταιρείες. Ενδεικτική είναι η στάση της Microsoft, η οποία με το τεράστιο portofolio πατεντών που διαθέτει, ασκεί συνεχείς απειλές προς την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, προκειμένου να την κρατά σε ομηρία και αβεβαιότητα. Αλλά και το αλαλούμ που έχει προκαλέσει στη βιομηχανία η ευκολία του γραφείου πατεντών των ΗΠΑ να παραχωρεί πατέντες λογισμικού.

Οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν αναιρούν όμως το γεγονός ότι και στην Ευρώπη το EPO παραχωρεί ετησίως μεγάλο αριθμό πατεντών λογισμικού, καταστρατηγώντας με διάφορες μεθοδεύσεις τη νομιμότητα. Ίσως οι εξελίξεις αυτές αποτελούν απλώς αλλαγή τακτικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αφού στάθηκε αδύναμη να περάσει μία οδηγία που να καθιερώνει τις πατέντες λογισμικού, στρέφεται τώρα σε πιο έμμεσες λύσεις, όπως πχ στην ενίσχυση της πρακτικής του EPO ή στη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού δικαστηρίου πατεντών.

Πηγές :
http://www.epo.org/focus/news/2007/20070706.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Software_patents
http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/comp/index_en.htm
http://www.nosoftwarepatents.com/
http://eupat.ffii.org/
http://lpf.ai.mit.edu/

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Παγώνει η Συζήτηση Για τις Πατέντες Λογισμικού στην ΕΕ”

  1. Γιώργος Μαργαρίτης Says:

    Μακάρι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: