Περί καμμένων δασών και φυσικών φαινομένων

by

Με αφορμή το άρθρο του κ. Μάργαρη στα Νέα και τα σχόλια του inlovewithlife θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ κάποιες σκέψεις σαν λογικά σκεπτόμενο ον.

‘Οντως οι φωτιές είναι φυσικό φαινόμενο στα μεσογειακά κλιματα. Στην Ελλάδα όμως παρατηρείται μια ιδιαίτερη τάση της φύσης προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται βέβαια στην ιδιομορφία του ελληνικού κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό κλίμα ευνοεί την ταυτόχρονη ανάπτυξη πύρινων μετώπων στην ίδια περιοχή. Οι πύρινες δε εστίες συνοδεύονται από χαρακτηριστική έκρηξη, η οποία μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες. Τα πεύκα συχνά αυτεκρήγνυνται. Έπειτα η υπερβολική συγκέντρωση μεθανίου εκλυόμενου δια της φυσικής οδού από την πανίδα του οικοσυστήματος πολλές φορές προκαλεί ταυτόχρονες εκρήξεις. Όλοι όσοι έχουν πάει εκδρομή σε βουνά έχουν γίνει μάρτυρες τέτοιων εκρήξεων.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι εκρήξεις αυτές λαμβάνουν χώρα, όταν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν την κατάσβεση. Συχνότατα δε η αυτανάφλεξη του δάσους συμβαίνει κοντά σε διογκούμενα αστικά κέντρα.

Άλλωστε τα δάση τείνουν να αυταναφλέγονται περισσότερες φορές μέσα σε λίγα χρόνια, κάποιες φορές μάλιστα σε περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν και έχουν αρχίσει να αναδασώνονται.

Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη επέμβαση μετά από μια πυρκαϊά, βεβαίως και δε χρειάζεται. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι περιττά. Το μόνο που χρειάζεται είναι πίστη στη δύναμη της Εκκλησίας: αυτή θα ευλογήσει τα νερά, τα οποία θα βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα όχι μέσω των μπαζομένων ποταμών που περνούν μέσα από την πόλη, αλλά ιπτάμενα πάνω από την πόλη (πρβλ. χωρισμό υδάτων από τον Μωυσή). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αθήνα, η οποία ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα πλημμύρας μετά από έντονη βροχόπτωση παρά το πλήθος των πυρκαϊών που έχουν υποστεί οι γειτονικές της δασικές εκτάσεις,.

Έπειτα το δάσος αναγεννάται μόνο του. Έχει δε την ικανότητα να αναγνωρίζει μόνο του το κατάλληλο είδος βλάστησης. Απορρίπτει τα ελεεινά και απεχθή πεύκα και στη θέση τους ευνοεί την ανάπτυξη των μεζονετόδεντρων, που είναι και πιο φιλικά στον άνθρωπο. Τα μεζομετόδεντρα αφενός προσφέρουν τους πλούσιους καρπούς τους σε όσους τα καλλιεργούν· αφετέρου παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία εφόσον εξοπλιστούν με πισίνα.

Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει των μεζονετόδεντρων στο περιβάλλον
και ενισχύει τους καλλιεργητές τους παρέχοντας στις καλλιέργειές τους ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και δυνατότητα τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αυτό δε παρά το γεγονός ότι πολλές φορές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου (όπου βέβαια αυτές έχουν καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, π.χ. έλλειψη αριθμού πρωτοκόλλου).

Όπως βλέπετε, φίλοι μου, όλα έχουν μια λογική εξήγηση. Τυχόν παρανοήσεις οφείλονται σε ελλιπή κατανόηση των φυσικών διεργασιών. Τέτοιες παρανοήσεις οδηγούν και τις αδαείς λαϊκές μάζες σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Αποτελεί δε προφανέστατη σύμπτωση βάσει του νόμου των πιθανοτήτων ότι τέτοια διαφωτιστικά άρθρα όπως του κ. Μάργαρη εμφανίζονται μετά από μια τόσο εκτεταμένη αντίδραση του πληθυσμού στο φαινόμενο των δασικών πυρκαϊών και μεσούσης de facto προεκλογικής περιόδου.

Πού το παράλογο;

Advertisements

4 Σχόλια to “Περί καμμένων δασών και φυσικών φαινομένων”

 1. gilletina Says:

  Είπαμε: Τα αργείτικα ΠΕΠΟΝΙΑ έχουν ραβδώσεις για να βοηθούν το μαχαίρι,
  Ο Spencer έχει μεγαλύτερο τάφο απο τον Marx που είναι απέναντί του και χορταριασμένος,
  ο Φονκσιοναλισμός είναι σύγχρονος και δεν έχει καμία σχέση με τον φασισμό και τα περιοδικά 4τροχοί και πτήση είναι οικολογικά και αντιπολεμικά και καμία σχέση έχουν με παγκόσμιους μαντράδες και προμηθευτές…

 2. ritsmas Says:

  Οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως αναγκαίες, είτε ο πολυς κόσμος γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες είτε δεν τις γνωρίζει. Το να κάνεις αισθητή την παρουσία σου εχει σημασία, όπως εχει σημασία να λειτουργείς ως μοχλός πίεσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην προκειμένη περίπτωση των δασών, αν η αναδάσωση ειναι λανθασμένη σκέψη, ας ακούσουμε τη γνώμη των ειδικών. Αλλά σημασία εχει να δηλώνουμε ότι είμαστε παρόντες και ενεργοί πολιτες
  χαιρετω με εκτίμηση
  ριτσα μασουρα

 3. inlovewithlife Says:

  Χαχαχα.

  Φίλε Ιωνάθαν, στις πρώτες αράδες σου τρόμαξα, νομίζοντας ότι τα λες όλα αυτά σοβαρά αλλά μετά ηρέμησα.

  Το ποστάκι σου με εκφράζει απόλυτα. Μόνο με ειρωνική διάθεση μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα.

  ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΑΣΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΤΟΥ) ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ (ΤΣΙΜΕΝΤΟ)ΔΑΣΟΣ

  Χαιρέτα μου το (μεζονετο)πλατανο δηλαδή, όπως λες και συ.

  @gilletina
  O σουρρεαλιστικός φανκσιοναλισμός που ζούμε, τύπου «τα δέντρα είναι μόνο χρήσιμα σαν είδος καλλωπισμού και πόλος έλξης τουριστών», έχει μακρύτερα ποδάρια από εμάς αλλά εμείς έχουμε περισσότερα.

  @ritsmas
  Οι κινητοποιήσεις είναι απαραίτητες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε γίνει τελικά τελείως ζώα αλλά διατηρούμε τις ενστικτώδεις αντιδράσεις όταν μας σφάζουν.

  Παρόλα αυτά, οι κινητοποιήσεις γίνονται σε ένα διάχυτο αίσθημα απαξίωσης προς τους πολιτικούς και την πολιτική. Δε φωνάζουμε κάτι προς τους πολιτικούς και την πολιτική για να μας ακούσουν γιατί δεν πιστεύουμε πλέον σε αυτούς. Το πότε θα ξυπνήσουμε για τα καλά, ώστε να μη τους έχουμε πια και ανάγκη, είναι ένα άλλο θέμα.

 4. exeisminima Says:

  Αλίμονο στην κοινωνία που μένει απαθής…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: