Μαμά Ενάγει τη Universal Για Κατάχρηση Του Νόμου Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας

by

Marini Raptors

Στην εποχή της άκρατης εφαρμογής δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη γνώση, την πληροφορία και την κουλτούρα είναι μάλλον δύσκολο να μην είσαι εγκληματίας. Όταν μία μητέρα από τις ΗΠΑ ανέβασε στο Youtube βιντεάκι με το μικρό γιο της να χορεύει στους ήχους του τραγουδιού του Prince «Let’s Go Crazy», η πολυεθνική εταιρεία Universal έστειλε επιστολή cease & desist προς την Youtube και το εν λόγω «παράνομο» βιντεάκι έγινε παρελθόν.

Η υπερδραστήρια ΜΚΟ Electronic Frontier Foundation αποφάσισε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της μητέρας απέναντι στον πολυεθνικό κολοσσό και να μην αφήσει να επιβάλλονται τέτοιες νομικά αστήρικτες ερμηνείες του νόμου. Έτσι κατέθεσε αγωγή ενάντια στην Universal για κατάχρηση του περιβόητου σχετικού νόμου US Digital Millenium Copyright Act (US DMCA). Σύντομα το βίντεο επανήλθε, ενώ οι γκαγκστερικές αιτιάσεις της Universal αναμένεται να καταρρεύσουν πανηγυρικά στα δικαστήρια. Μήπως όμως έχει ο καθένας τα χρήματα για τέτοιους δικαστικούς αγώνες (δεκάδων χιλιάδων δολαρίων στις ΗΠΑ) ; Η μήπως το κράτος των ΗΠΑ αναμένει τις ΜΚΟ να αναλαμβάνουν κάθε τέτοια περίπτωση ;

Η εμφάνιση τέτοιων τραγελαφικών φαινομένων δεν έχει έρθει ουρανοκατέβατη. Είναι αποτέλεσμα της καθολικής επικυριαρχίας των μεγαλοεταιρικών συμφερόντων στην χάραξη νομοθεσιών και στρατηγικών πάνω στην διανοητική (πνευματική+βιομηχανική) «ιδιοκτησία» σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο θεσμός των cease & desist επιστολών του DMCA, που έχει δημιουργήσει μία αντίστοιχη βιομηχανία, καταστρατηγώντας τα λιγοστά πλέον δικαιώματα των κοινωνιών πάνω στη γνώση, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αντίστοιχου (ή χειρότερου) πνεύματος νόμους έχουμε και στην ΕΕ, η οποία με την IPRED2 ανταγωνίζεται πλέον ανοιχτά τις ΗΠΑ στην παραγωγή του πιο αντικοινωνικού νομικού πλαισίου.

Υπάρχει μία τραγική αντίφαση στην εποχή που διανύουμε. Διαθέτουμε την τεχνολογία ώστε να καταστήσουμε τη συλλογική γνώση, πληροφορία και κουλτούρα της ανθρωπότητας που έχει συσσωρευθεί ανά τους αιώνες άμεσα προσβάσιμη οπουδήποτε και από οποιονδήποτε. Αυτό που μας λείπει είναι το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Έτσι, αντί να μιλάμε για καθολική πρόσβαση στη γνώση στην ψηφιακή εποχή, μιλάμε για το δικαίωμα να βιντεοσκοπούμε τον μικρό μας γιο ή να χορεύουμε ελεύθερα.

Πηγές :
http://www.eff.org/news/archives/2007_07.php#005376
http://www.youtube.com/watch?v=N1KfJHFWlhQ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: