Η Microsoft Ζητά Την Ευλογία της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού

by

fsf wallpaper

Από τη διαρροή των λεγόμενων Helloween documents, πίσω στον Οκτώβριο του 1998, μέχρι την φετεινή έμμεση απειλή δια στόματος του Steve Balmer, CEO της εταιρείας, περί παραβίασης 235 πατεντών της, η Microsoft έχει χρόνια τώρα αναγορεύσει το ελεύθερο λογισμικό και την κοινότητα που το στηρίζει ως το no1 εχθρό της, άλλοτε χαρακτηρίζοντάς το ως καρκίνο και άλλοτε ως κομμουνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό η Εταιρεία σημειώνει μια σημαντική στροφή στη στρατηγική της. Στις 7 Νοεμβρίου 2006 ανακοινώνεται η στρατηγική συμφωνία της Μicrosoft με τη Novell, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικές εταιρείες της κοινότητας. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων παραχωρήσεις συμβατότητας των λογισμικών της Microsoft στην έκδοση του linux της Novell αλλά και αμοιβαία αποχή από δικαστικές διαμάχες για θέματα πατεντών. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα η Εταιρεία προσεγγίζει την Open Source Initiative (OSI), τον έτερο πόλο έλξης της κοινότητας (ο άλλος είναι το Free Software Foundation), σκοπό την έγκριση των αδειών χρήσης της σύμφωνα με τον ορισμό του open source .

Ας δούμε πως σκιαγραφείται αυτή η προσέγγιση από τα λεγόμενα του εκπροσώπου της Microsoft :

«Σήμερα, πήραμε μία ακόμη απόφαση-σταθμό να καταθέσουμε προς έγκριση τις άδειες χρήσης μας στην OSI, οι οποίες, αν εγκριθούν, θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην κοινότητα (ελεύθερου λογισμικού) ότι ο κώδικας που μοιραζόμαστε είναι πράγματι ανοιχτός. »
«»Παρ’ όλο που η έννοια ανοιχτή πηγή για την Microsoft είναι τελείως διαφορετική από αυτή που δίνει η OSI, πιστεύω ότι αμφότερες είναι ώριμες πλέον ώστε να συγχωνευθούν, προκειμένου να προαχθεί η ανάπτυξη.»

Από όλα τα παραπάνω ένα πράγμα είναι σαφές. H Microsoft πλέον προσεγγίζει την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού με ταχείς ρυθμούς. Η προσέγγιση όμως αυτή δεν γίνεται δίχως κόστος. Εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές αντιθέσεις της κοινότητας η Εταιρεία επιθυμεί να φέρει το φαινόμενο του ελεύθερου λογισμικού στα μέτρα της. Αυτό περνά μέσα από την απομόνωση των πιο ριζοσπαστικών στοιχείων του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού (FSF & Stallman), την αποδυνάμωση της GPL version 3 και την τελική αποξένωσή του από τις βασικές αρχές που το γέννησαν για την πλήρη ενσωμάτωσή του στο σύστημα.

Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πως μπορεί να μεταβληθεί ο χαρακτήρας του ελεύθερου λογισμικού από τέτοιου είδους επεμβάσεις και να επιτευχθεί η αποξένωσή του από τις αρχές της ελευθεριότητας, με τις οποίες συνδέθηκε. Το πρώτο είναι η κυριάρχηση των αδειών χρήσης τύπου BSD, οι οποίες έχουν ως μόνη διαφορά τους από το public domain την αναφορά του δημιουργού. Με αυτόν όμως τον τρόπο τέτοιες άδειες χρήσης δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να πατεντάρουν λογισμικά, που παράχθηκαν από την κοινότητα, και να τα εκμεταλλεύονται εμπορικά χωρίς περιορισμούς ως δικά τους. Το δεύτερο είναι η κυριάρχηση του ελεύθερου λογισμικού από τεχνολογικούς κανόνες ελέγχου των χρηστών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρείες – κολοσσοί προσεγγίζουν την κοινότητα. Και δεν είναι σίγουρα η πρώτη φορά που τίθενται επί τάπητος τέτοια θέματα. Μέχρι τώρα όμως η στήριξη της κοινότητας προερχόταν κυρίως από εταιρείες hardware, που επιθυμούσαν υψηλής ποιότητας λογισμικό για την αύξηση πωλήσεων των μηχανημάτων τους και δεν έβλεπαν με καλό μάτι τα μονοπώλια της Microsoft. Έτσι, η επίδραση στην κοινότητα ελεύθερου λογισμικού ήταν μεν μεγάλη αλλά δεν την απειλούσε με διάσπαση ή πλήρη ένταξη σε ήδη υπάρχοντα συστήματα. Με την είσοδο της Microsoft στο παιχνίδι τα πράγματα ίσως να αλλάζουν. Θα υπάρχουν βέβαια πάντα προγραμματιστές που δε θα δουλεύουν τσαμπέ, για να βγάζει λεφτά η Microsoft ή όποιος άλλος, αλλά θα φτιάχνουν προγράμματα με βάση τις σταθερές αρχές του ΕΛ/ΛΑΚ κινήματος για την κοινωνία, ενδέχεται όμως αυτοί μέσα από δικαστικές διαμάχες και εμπόδια ασυμβατότητας να τεθούν τελείως στο περιθώριο.

Το ζήτημα, που αναλύθηκε παραπάνω, μας αφορά όλους. Και η θέση του καθενός από μας σε αυτό πρέπει να ορίζεται με βάση το τι ψηφιακό περιβάλλον θέλουμε. Σε μία εποχή, όπου όλο και περισσότερες από τις εμπειρίες μας ψηφιοποιούνται, είναι σημαντική η διατήρηση της ελευθεριότητας του ψηφιακού περιβάλλοντος μακριά από κανόνες ελέγχου των συμπεριφορών μας καθώς και η ίση πρόσβαση σε αυτό. Το ελεύθερο λογισμικό στην παρούσα του μορφή το εγγυάται αυτό. Τυχόν μεταβολή του χαρακτήρα του θα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγές :
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6922507.stm
http://news.com.com/8301-10784_3-9751920-7.html?part=dht&tag=nl.e433

Advertisements

2 Σχόλια to “Η Microsoft Ζητά Την Ευλογία της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού”

 1. hawkeye Says:

  Αυτά είναι τρίχες. Η Microsoft δεν προσεγγίζει καμμία κοινότητα. Ο μόνος λόγος που προσπαθεί να περάσει τις άδειές της από το OSI είναι για να «δεσμεύσει» το OSI ως προς τις πατέντες. Δηλαδή να κάνει το OSI να αναγνωρίσει ως opensource άδειες που να αναγνωρίζουν έμμεσα ή άμεσα την ύπαρξη πατεντών λογισμικού. Μέσω των πατεντών σκοπεύει μακροπρόθεσμα να πνίξει το opensource. It’s aaaaall about the patents!

  Το να νομίζεις οτι η Microsoft προσπαθεί μ’αυτές τις κινήσεις να προσεγγίσει την κοινότητα, είναι σα να νομίζεις οτι ο Colin Powell στον πόλεμο του κόλπου προσπαθούσε να προσεγγίσει τους Ιρακινούς λέγοντας «first we’re going to surround them, then we’re going to pound them».

  Και φυσικά θα προσπαθούν να απομονώσουν τον Stallman και το FSF, γιατί είναι οι μόνοι που πραγματικά αντιστέκονται στα σχέδιά τους.

 2. inlovewithlife Says:

  Συμφωνώ. Κάνεις όμως ένα λάθος.

  Η Microsoft όντως προσεγγίζει το φαινόμενο που λέγεται ελεύθερο λογισμικό (εδώ που φτάσαμε ήταν αναμενόμενο) και το κάνει βέβαια, για να κερδίσει και για να μην μείνει απέξω από το παιχνίδι. Δεν είναι λίγο να βλέπεις τον Explorer σου να υπερσκελίζεται δυναμικά από τον firefox και τα windows, τη ναυαρχίδα σου, να κινδυνεύουν με την ίδια τύχη εντός ολίγων χρόνων.

  Εκεί βέβαια που συμφωνούμε είναι ότι η Microsoft μπαίνει μέσα, για να αλλάξει τα πάντα μέσα στην κοινότητα και να καταστρέψει το χαρακτήρα του ελεύθερου λογισμικού.

  Πρέπει πάντως πλέον να σκεφτόμαστε με βάση αυτή την πραγματικότητα και πως θα την ανατρέψουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: