Το Τέλος Των Δελφινιών

by

china dolphin extinct

Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια πιο όμορφο υδρόβιο πλάσμα από το δελφίνι. Τυχεροί όσοι το έχουμε δεί από τη βάρκα μας ή, όταν ταξιδεύουμε, από το πλοίο της γραμμής. Αυτό όμως που λίγοι ξέρουμε είναι πως υπάρχουν και δελφίνια του γλυκού νερού, τα οποία ζουν στους μεγάλους ποταμούς του πλανήτη και είναι ελαφρώς διαφορετικά από τα αδέλφια τους της ανοιχτής θάλασσας με πιο μακρυές μύτες και μεγαλύτερη «καμπούρα» στο κεφάλι.

Υπάρχουν;

Αυτό δεν ισχύει πλέον για τα ποταμίσια δελφίνια του ποταμού Γιανγκ Τσε της Κίνας. Μετά από 20 εκατ. χρόνια παρουσίας μόλις πολύ πρόσφατα το είδος αυτό αφανίστηκε ολοκληρωτικά από το πρόσωπο της Γης.

Ως αιτία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δίνουν την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα, την υπερβολική και παράνομη αλιεία, αλλά και τη γιγάντωση της ναυσιπλοΐας, στην περιοχή. Θα κάνω μια απόπειρα να βρώ το συνεκτικό κρίκο αυτών των αιτιών. Πιστεύω ότι δε μπορεί να είναι άλλος από τη αυξανόμενη δυσαρμονία της ανθρωπότητας με τη φύση, είτε αυτή εμφανίζεται στον καπιταλισμό είτε στον εξουσιαστικό και ανύπαρκτο σοσιαλισμό της Κίνας.

Πρέπει σιγά σιγά να αποφασίζουμε. Θέλουμε να φοράμε ο καθένας από 50 μπλουζάκια, να έχουμε από 2 αυτοκίνητα και 3 σπίτια ή θέλουμε να ζούμε παρέα με τα ποταμίσια δελφίνια ; Ας χωνέψουμε πρώτα το πως θα μοιάζουν οι μελλοντικές αρμονικές με τη φύση κοινωνίες μας και μετά ας κινηθούμε, για να τις κάνουμε πραγματικότητα. Τα δελφίνια πάντως δεν έχουν την πολυτέλεια να μας περιμένουν.

FREEDOM OF CHOICE BABΥ

Advertisements

4 Σχόλια to “Το Τέλος Των Δελφινιών”

 1. azoto Says:

  Κανένα ζώο, κανένα φυτό δεν έχει την πολυτέλεια να μας περιμένει, μέχρι εμείς να φτάσουμε στο σημείο να ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον μας. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της «ανάπτυξης» του σύγχρονου «πολιτισμού» στο περιβάλλον, φοβάμαι πια ότι έχουν αρχίσει να είναι μη αναστρέψιμα.
  Δεν ξέρω, νομίζω πως έχω αρχίσει να απογοητεύομαι πια, μου φαίνεται τόσο άνισος αυτός ο αγώνας της σωτηρίας του πλανήτη. Από τη μια η μειοψηφία που προσπαθεί να τον σώσει και από την άλλη οι πολλοί που τον μολύνουν και τον καταστρέφουν αλόγιστα.

 2. exeisminima Says:

  Δεν είναι μόνο τα δελφίνια που δεν μπορούν να μας περιμένουν. Ακόμα κι εμείς είμαστε με το μέρος της πλειοψηφίας, με το μέρος του προβλήματος.
  Εγώ έχω την εντύπωση ότι οι πολλοί ρυπαίνουν όχι μόνο οι λίγοι…

 3. inlovewithlife Says:

  Όλοι ρυπαίνουμε. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας, που είναι πολύ συγκεκριμένος, προσαρμοσμένος σε ένα συγκεκριμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις ζωές μας δίχως να έχουμε δυνατότητα να αντιταχθούμε.

  Υπάρχει όμως κάτι που είναι δυνατότερο από οποιοδήποτε σύστημα. Αυτό λέγεται ανθρώπινο ένστικτο αυτοσυντήρησης, το οποίο τελικά θα υπερισχύσει σώζοντας εμάς και τον πλανήτη. Φοβάμαι πάντως ότι μέχρι τότε δε θα υπάρχουν δελφίνια.

 4. inlovewithlife Says:

  Αγάπη μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: