ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ : Η Ανατροπή της Πολιτικής

by

Fiat worker's council

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ : Η Ανατροπή της Πολιτικής
Ευρωπαϊκά Αυτόνομα Κοινωνικά Κινήματα και η Αποαποικιοποίηση της Καθημερινής Ζωής

(του George Katsiaficas – Εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα- μετάφραση Παναγιώτης Καλαμαράς)

Γραμμένο ήδη από το 1998, αυτό το βιβλίο πέφτει στο χέρια μας μόλις τον Απρίλη του 2007, μεταφρασμένο από τον Παναγιώτη Καλαμαρά. Μέσα από τη θυελλώδη ιστορία της Ιταλικής και της Γερμανικής Αυτονομίας (1969 – 1996) ξετυλίγει μπροστά μας το πάντρευμα της επανάστασης και του έρωτα, τη λαχτάρα για ζωή και ελευθερία στο εδώ και το τώρα και ένα πρόταγμα για το σήμερα που ξυπνά συνειδήσεις.

Ο αγώνας των ανθρώπων της Ιταλίας του ’70 και της Γερμανίας του ’80 για τη διαρκή επανάσταση στην καθημερινή ζωή μέσα στην καρδιά της ανεπτυγμένης δυτικής κυριαρχίας αντιπαρατίθεται σε όλο το βιβλίο με την καπιταλιστική ισοπέδωση. Η αντιπαράθεση είναι πάντοτε ολοκληρωτική, βίαιη και πολυσχιδής. Μπροστά μας παρελαύνουν τα εργατικά συμβούλια της Ιταλίας, οι «Ινδιάνοι της Μητρόπολης», οι «ανυπάκουοι» φοιτητές του 70, οι «αυτόνομες» φεμινίστριες και παίρνουν τη σκυτάλη οι «ριζοσπάστες» οικολόγοι της Γερμανίας του 80, οι δυτικοευρωπαίοι καταληψίες στέγης, οι γερμανοί Αουτονόμεν, οι antifa, το black block. Όλα αυτά τα κινήματα συγκρούονται μετωπικά με το κράτος, το κεφάλαιο και το σύστημα μέχρι τελικής πτώσεως, με κύριο κριτήριο το αδιάσπαστο θεωρίας και πράξης ενάντια στον καπιταλισμό. Η επίθεση στην εξουσία σε κάθε της μορφή και η ανατροπή της πολιτικής έχει τελικώς βαθιά και ανυπολόγιστα αποτελέσματα, αποτυπώνοντας το στίγμα της στις κοινωνίες και αφήνοντας κληρονομιά για την επανάσταση.

Έχοντας ζήσει από μέσα τα Ευρωπαϊκά αυτόνομα κινήματα, αφού πρώτα κυνηγήθηκε στις ΗΠΑ, όταν αγωνιζόταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και συμμετείχε σε ελευθεριακές κολλεκτίβες της Καλιφόρνιας, ο Τζόρτζ Κατσιάφικας δεν θεωρητικολογεί ούτε θεωρητικοποιεί. Μας δίνει τα πράγματα όπως πραγματικά έγιναν, παρουσιάζει την αυτονομία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και με την τελική ήττα της πάνω στον κυματοθραύστη του συστήματος. Εμφανίζει και την αριστερά που συμμετέχει στην συστημική πολιτική με τα σωστά, τα λάθη και τον τελικό εκφυλισμό της. Αντιπαρατίθεται δριμύτατα και με συναίσθημα με τον ανυπόφορα ακαδημαϊστή, εργατιστή και τελικά μηχανιστή Νέγκρι και καταλήγει με ένα πρόταγμα για το μέλλον, που είναι το πιο κοντινό σε αυτά που πραγματικά θέλουμε.

Τα «αυτόνομα» κινήματα, που ουσιαστικά μετουσίωσαν στη σύγχρονη εποχή την αναρχική σκέψη και τα καλύτερα στοιχεία του μαρξισμού σε ένα συνεκτικό όλο, είναι μία ανεκτίμητη κληρονομία για όλους μας σήμερα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η πάλη μας ενάντια στην εξουσία οφείλει να ανοίγει δρόμους και να αλλάζει την κοινωνία εδώ και τώρα ανατρέποντας την πολιτική και αποαποικιώντας την καθημερινή ζωή. Το βιβλίο του Κατσιάφικα αποτελεί μπούσουλα για κάτι τέτοιο. Must read.

Σημείωση : Το βιβλίο δίνεται στα Αγγλικά στην ηλ. Διεύθυνση
http://www.eroseffect.com/books/subversion_download.htm

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: