Έχουμε Πόλεμο

by

miyazaki mononoke

Η πραγματικότητα καταρρέει. 2,5 εκατομμύρια στρέμματα άγριας φύσης και καλλιεργειών στάχτη, 65 και πλέον νεκροί, 120 καμένα χωριά, 5 χιλιάδες πυρπολημένα σπίτια, χιλιάδες καρβουνιασμένα ζώα συνθέτουν το σκηνικό του τόπου μας μετά το φετεινό καλοκαίρι. Με 2,5% της συνολικής έκτασής του τόπου ολοκληρωτικά καμμένο, την περιβαλλοντική καταστροφή ασύλληπτη, την ερημοποίηση και την ξηρασία προ των πυλών και τους πόρους ζωής κατεστραμμένους για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού καλούμαστε να επιβιώσουμε.

Δεχτήκαμε επίθεση ως κοινωνία. Επίθεση, που προκάλεσε καταστροφή όμοια με πόλεμο. Που αντίστοιχή της έχει να συμβεί στον τόπο εδώ και 50 χρόνια. Δεχτήκαμε επίθεση και είναι ανάγκη να γυρίσουμε πλέον σελίδα για την επιβίωσή μας. Αν όμως θέλουμε να διαβάσουμε το βιβλίο ως το τέλος, πριν γυρίσουμε τη σελίδα, πρέπει να ανακαλύψουμε τις αιτίες της καταστροφής. Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης για την καταστροφή κινούνται γύρω από την έννοια της «ασύμμετρης απειλής», που οι επικοινωνιολόγοι της αδέξια ξεσήκωσαν από τα κιτάπια του προέδρου Μπους, παίζοντας το τελευταίο χαρτί για τις εκλογές. Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ), τουλάχιστον όπως εκφράζονται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και φτάνουν στον πολύ κόσμο, κατονομάζουν ως αιτία της καταστροφής την πλημμελή διαχείριση του συστήματος. Όλες όμως αυτές οι εξηγήσεις βγάζουν λάδι αυτό που τελικά φταίει.

Έχουμε πράγματι πόλεμο. Η επίθεση που δεχτήκαμε είναι απλώς η κορύφωση ενός διαρκούς και εξοντωτικού πολέμου ενάντια στην κοινωνία. Ως προς τις πυρκαγιές του φετεινού καλοκαιριού τα πράγματα είναι σαφή. Το τέρας, που η εξουσία εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια, βγήκε στην επιφάνεια όπως ποτέ πιο πριν, για να καταστρέψει τα πάντα. 30 και πλέον χρόνια δασοκτόνων νόμων, αποχαρακτηρισμού δασών, ενθάρρυνσης της άκρατης οικιστικής ανάπτυξης και των μεγάλων έργων, αποδυνάμωσης των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών ήταν αρκετά, για να ολοκληρώσουν την τσιμεντοποίηση του ‘60. 30 χρόνια, κατά τα οποία οι επιλογές για τις κεντρικές και τοπικές εξουσίες ήταν πάντα συγκεκριμένες και ξεκάθαρες υπέρ της συστηματικής καταστροφής της φύσης και της κοινωνίας στο βωμό του κέρδους ορισμένων. Το διαρκές αυτό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας έδωσε πάτημα στα μικρά συμφέροντα των λογής βοσκών, υλοτόμων, κατόχων δασωθέντων εκτάσεων, καταπατητών, εκχερσωτών, οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά και στα μεγάλα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών, των κεφαλαιοκρατών και της εκκλησίας να ισοπεδώσουν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με τη βοήθεια των ανέμων και την κατάρρευση της κρατικής μηχανής τη μισή Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν πόλεμο. Ενάντια σε όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα και τις κεντρικές και τοπικές εξουσίες που τα κανάκεψαν. Δεν πιστεύουμε όμως ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι προβληματική λόγω κακής διαχείρισης. Δεν πιστεύουμε δηλαδή ότι, αν υπάρχουν ικανές κεντρικές και τοπικές εξουσίες, θα σωθεί η φύση και ο άνθρωπος. Οι εξουσίες αυτές δε στάθηκαν ανίκανες όλα αυτά τα χρόνια, αντιθέτως στάθηκαν πολύ ικανές στο ρόλο τους μέσα στο σύστημα. Η τροχιά που έχουν πάρει οι κοινωνίες μας είναι συγκεκριμένη και αλλάζει μόνο εκ βάθρων. Αν δε σταματήσει η εμπορευματοποίηση της γης, οι πυρκαγιές και η εξαφάνιση των δασών θα συνεχιστούν. Αν δεν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ο καπιταλισμός, οι κοινωνίες μας δε θα μπορέσουν να εναρμονιστούν με τη φύση. Και ο χρόνος λιγοστεύει.

Το φετεινό καλοκαίρι η Ελλάδα απλώς βρέθηκε με τον χειρότερο τρόπο στο μάτι ενός παγκοσμίου κυκλώνα, που λέγεται οικολογική καταστροφή. Τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα του τόπου θα χειροτερεύσουν. Η έλλειψη νερού και η ερημοποίηση, που φέτος χτύπησαν σκληρά την Τουρκία, θα μετακομίσουν γρήγορα και για καλά και στον τόπο μας με ασύλληπτες κοινωνικές επιπτώσεις. Ωστόσο, δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν παγκόσμια έκταση και αιτίες. Το σύστημα που καθορίζει τις ζωές μας, γέννημα θρέμμα του δυτικού τρόπου σκέψης (μήτρα και του μαρξισμού), που τοποθετεί φιλοσοφικά τον άνθρωπο υπεράνω και άρα εκτός της φύσης, με την αποστολή να την εκμεταλλεύεται προς ιδίον όφελος, που καθαγιάζει ό,τι είναι (οικονομικά) «χρήσιμο» και αποβάλει ως άχρηστο ό,τι δεν ακολουθεί αυτό τον «χρυσό» κανόνα, βρίσκεται παντού πίσω από αυτά. Το εγγενές στοιχείο του, η ασταμάτητη αύξηση της παραγωγής υλικών αγαθών για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εναρμόνιση του ανθρώπου με την άγρια φύση.

Έχουμε πόλεμο. Ενάντια στον καπιταλισμό, το κεφάλαιο και το κράτος. Ενάντια σε κάθε αντικοινωνικό σχέδιο, είτε εξελίσσεται τοπικά είτε παγκόσμια. Μαζί και μέσα στις κοινωνίες. Δεν έχουμε όμως μόνο ΕΝΑΝΤΙΑ. Έχουμε και να προτείνουμε στο εδώ και το τώρα τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες για τη συλλογική επιβίωση σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο στο μέτρο της αντεξουσίας. Και όσο η ασυμβατότητα του καπιταλισμού με τη φύση και τον άνθρωπο γίνεται όλο και πιο αισθητή, τόσο το πρόταγμά μας θα γίνεται και πιο ξεκάθαρο και θα ακολουθείται από περισσότερους ανθρώπους.

‘Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ‘Η ΦΥΣΗ
Ή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Advertisements

5 Σχόλια to “Έχουμε Πόλεμο”

 1. ftinogravatas Says:

  Έχουμε πόλεμο, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία και δόση υπερβόλής.
  Οι άνθρωποι πέθαιναν και η Πιπιλή αγανακτούσε, επειδή ζητούσαν βοήθεια.
  » Δέν μπορεί ο κάθε Έλληνας νάχει το προσωπικό του πυροσβεστικό αεροπλάνο.»
  Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ψαρούδα-Μπενάκη ,σε συζήτηση στη ΝΕΤ η ΕΤ
  είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε στο ακέραιο το χρέος της.
  Λειτούργησε » άψογα».Επί λέξει.
  Με 64 νεκρούς .
  Σταυρώστε την.

 2. Dreamkiller Says:

  Οι περισσότερες κυβερνήσεις αυτό κάνουν· αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν αυτοκριτική, δικαιολογούν την κρίση με θεωρίες συνωμοσίας. Πάντοτε, πίσω από το χτύπημα βρίσκεται ο »εχθρός»: Εβραίοι, Αμερικανοί, Μασόνοι, Κατάσκοποι, Κομμουνιστές, Ναζιστές, Μουσουλμάνοι…και η λίστα του κακού συνεχίζεται επ’ άπειρον. Στην Ελλάδα, ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος έβρισκε πράκτορες των Τούρκων και χουντικούς βομβιστές, ο Ράλλης βασιλοχουντικούς, ο Ανδρέας τεταρτοαυγουστιανούς, ο Μητσοτάκης οργανωτές σχεδίων ανωμαλίας… (δες εδώ http://roides.wordpress.com/2007/09/03/epistoli_sept07/ )

 3. inlovewithlife Says:

  @ftinogravatas
  Σταυρώστε με, σταυρώστε με, στα χέρια σας σηκώστε με, όπως λέει και η γνωστή αοιδός που θα μπει πανυγηρικά τώρα και στη βουλή. Υπάρχουν βέβαια λογιών λογιών σταυρώματα πλην αυτού της ψήφου.

  @dreamkiller
  Οι κυβερνήσεις τη δουλειά τους κάνουν. Ας αναρωτηθούμε αυτοί που τους πιστεύουν τι ρόλο βαράνε. Έχω καταλήξει ότι όλα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ψυχολογία. Αν είσαι φασίστας, ακροδεξιός ή απλώς μ… και πιστεύεις τέτοια φούμαρα, το κάνεις, για να δικαιολογήσεις την κοσμοθεωρία σου, που δε μπορείς έτσι απλά να γκρεμίσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Έτσι ακολουθείται ο χρυσός κανόνας «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

  Φυσικά με τέτοιους τύπους (δηλαδή το 30% που σύμφωνα με τα γκάλοπ πιστεύει ότι τις φωτιές τις έβαλαν οι αναρχικοί ή δεν ξέρω γω ποιοι) είναι αδύνατο πλέον να επικοινωνήσεις σε ανθρώπινη λαλιά.

 4. agiosthomas Says:

  Και που να δεις τι σου κρατάνε για του χρόνου!!!!

 5. afewsecondsrevolutionary Says:

  Πολυ καλο το αρθρο σου inlonewithlife πιστευω οτι ανελυσες πολυ σωστα το ολο σκηνικο που εξελιχθηκε (και εξελισεται εδω και χρονια),εγω απο τη μερια μου θα ηθελα να προσθεσω πως το τραγικο της ολης υποθεσης ειναι πως σε τετοιες περιπτωσεις μεγαλης κρισης ο λαος αισθανεται αβεβαιος για το μελλον του και ζηταει περισσοτερο κρατος που θα του εξασφαλισει ενα πιο ασφαλες μελλον.Ολα τα κομματα βασιζονται σε αυτο(βλ. τα προγραμματα τους,υποσχεσεις για καλυτερη οργανωση του κρατους).Τα κομματα της αντιπολιτευσης κραζουν την τωρινη κυβερνηση για την αδυναμια της να χειριστει την κρατικη εξουσια και ολοι φανερωνονται μπροστα μας ως οι καλοι βοσκοι που θα βαλουν ταξη στο χαος,ερχονται(και κυριως τα κομματα της »αριστερας»)ζητωντας αγορα περισσοτερο εξοπλισμου και προσληψη δασοφυλακων(τακτικες που δεν ειναι παρα καιροσκοπικες πολιτικες που κατα τη γνωμη μου οδηγουν σε μια σχεση εξαρτησης μεταξυ των κομματων και των ψηφοφορων τους).Οπως αναφερεται πολυ ορθα και στα μαυρα γραμματα τευχ.11 <<Το ζητουμενο πλεον δεν ειναι να κατηγορουμε τον κρατικο μηχανισμο…οσα πυροσβεστικα και να παρει δεν θα μπορει να ανταπεξελθει σε μεγαλες καταστροφες ειτε προκειται για εμπρησμους σε δυσκολες καιρικες συνθηκες…αλλα σιγουρα η κατασβεση μιας πυρκαγιας μπορει να γινει πιο αποτελεσματικα απο αυτους που ξερουν καλυτερα την περιοχη δρασης της..(και κλεινοντας).δεν προκειται ποτε να αλλαξει το παραμικρο προς την πραγματικη κονωνικη προοδο αν δεν βαλουμε ο καθε ενας μας ξεχωριστα και ολοι μαζι τα λιθαρακια για αυτο.
  Αυτα ηθελα ετσι συντομα να επισημανω ευχαριστω.
  Συνεχιστε την καλη δουλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: