Εγκαινιάζονται τα Ελληνικά Creative Commons

by

lessig

Με ανοιχτή εκδήλωση (δωρεάν συμμετοχή) το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου και ώρα 13:00, στο Holiday Inn, που διοργανώνεται από το ΕΔΕΤ, εγκαινιάζεται η Ελληνική έκδοση των αδειών χρήσης Creative Commons. Πέρα από τους συντελεστές δημιουργίας της Ελληνικής έκδοσης, στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο εξαιρετικός Lawrence Lessig, ο ακτιβιστής καθηγητής νομικής του Stanford, ο οποίος επινόησε και υλοποίησε την ιδέα των Creative Commons (CC) και ίδρυσε το αντίστοιχο ίδρυμα, που δραστηριοποιείται πλέον σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ομιλία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι άδειες χρήσης Creative Commons (CC) αποτελούν αντιστροφή του δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δίνοντας τη δυνατότητα με εύχρηστο τρόπο στους δημιουργούς πνευματικών έργων να τα δημοσιεύουν προς το κοινό, όπως επιθυμούν αυτοί, και όχι με παρακράτηση όλων των δικαιωμάτων τους, όπως ισχύει υπό καθεστώς copyright (all rights reserved). Αποτελούν ουσιαστικά την φιλική προς το δημιουργό εφαρμογή της ιδέας της General Public Licence, πάνω στην οποία γεννήθηκε και πλέον γιγαντώνεται το Ελεύθερο Λογισμικό. Όλο και περισσότερα πνευματικά έργα, που δεν περιορίζονται μόνο στα έργα λόγου αλλά και σε έργα μουσικής, κινηματογράφου, γραφιστικής, λογισμικού κτλ, δημοσιεύονται με άδειες Creative Commons (CC), απελευθερώνοντας από τα δεσμά της ιδιοκτησίας τη γνώση. Η ελεύθερη ροή της γνώσης, της πληροφορίας και της κουλτούρας στην ψηφιακή εποχή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας ανοιχτής και δημοκρατικής Κοινωνίας της Πληροφορίας και τα CC συμβάλουν τα μέγιστα σε αυτό.

Η μετάφραση των CC στα Ελληνικά είναι ένα βήμα προς τη διάδοσή τους και στη χώρα μας. Απομένει και η νομική τους κατοχύρωση από την Ελληνική νομολογία μέσα από υποθέσεις που αναπόφευκτα θα εκδικαστούν στα Ελληνικά δικαστήρια, η οποία ελπίζουμε να είναι απρόσκοπτη, όπως συνέβη σε συγγενείς έννομες τάξεις (βλ. Γερμανία).

Σύνδεσμοι :
Η Ελληνική έκδοση των CC
http://www.creativecommons.gr/
http://www.infosoc.gr/
http://www.observatory.gr/
http://www.ebusinessforum.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: