Για το oikologio.gr

by

Οικολόγιο

Επιλέγω την ημέρα του Blog Action Day, για να γράψω για το oikologio.gr

Η επιλογή μου αυτή δεν είναι τυχαία αλλά απολύτως συνειδητή. Δεν πιστεύω ότι με μια απλή δημοσίευση σε ένα μπλογκ μία συγκεκριμένη μέρα, ακόμη και αν αυτό γίνεται σε παγκόσμιο συντονισμό, ξεμπερδεύουμε με το οικολογικό ζήτημα. Είναι ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή να περάσουμε στην αρχικά προσωπική και μετά στη συλλογική ενεργοποίηση. Αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, αντιλαμβανόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι η λύση του δε θα έρθει από κάποιους εκεί ψηλά αλλά από όλους εμάς εδώ κάτω, το σύνθημα είναι απλό : ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Τι είναι λοιπόν το oikologio.gr ; Το oikologio.gr είναι ένα πείραμα. Ένα πείραμα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στο Ελληνικό διαδίκτυο, τουλάχιστον σε τέτοιο εύρος και με τέτοια διάρκεια. Από τη δημιουργία του μπλογκ anadasosi και της mailing list αυτού μετά τις φωτιές της Πάρνηθας, από τη σύσταση του δικτυακού κόμβου oikologio.gr, που σχεδόν συνέπεσε με το ολοκαύτωμα του Αυγούστου, από τη συγκέντρωση με τα μαύρα στο Σύνταγμα, μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με αυτή την προσπάθεια καταφέραμε σταδιακά να εξαϋλώσουμε τους ψηφιακούς μας εαυτούς και να συλλογικοποιήσουμε τη φυσική μας παρουσία, καταφέραμε να περάσουμε από το ατομιστικό μοντέλο δημοσίευσης σε ένα απλό μπλογκ στο συλλογικό μοντέλο συμμετοχής σε ομάδες εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, εθελοντικές δράσεις, συλλογή υπογραφών, επαφή με οργανώσεις, ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις φωτογραφίας, ακτιβιστικές ενέργειες, καλλιτεχνικά εργαστήρια κτλ. Με κοινή συνείδηση το να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ΟΛΟΙ όσοι συμμετείχαμε, βάλαμε και βάζουμε ο καθένας το λιθαράκι του και αυτό το λιθαράκι μετατρέπεται σε συλλογική πράξη και σε διαρκή κίνηση.

Πως είναι δυνατό μία συλλογική κίνηση άγνωστων μέχρι τώρα ανθρώπων και με ζωή μόλις δύο μηνών να παράγει δράση σε τόσα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα ; Η απάντηση έρχεται από τη λειτουργία μας. Σεβόμενοι την ατομικότητα όσων συμμετέχουν λειτουργούμε όσο το δυνατόν πιο αμεσοδημοκρατικά. Δημιουργώντας ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται, γεννούμε χωρίς κεντρικό σχεδιασμό καθημερινά δράσεις, τις οποίες μετά στηρίζει όποιος θέλει από την ομάδα. Με οριζόντιες δομές και σαφή διαχωρισμό από κάθε είδους εξουσίες, τόσο στο εσωτερικό μας όσο και εξωτερικής φύσης, πολιτικές ή οικονομικές, καταφέρνουμε κανείς και τίποτα να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανιδιοτελή προσφορά του καθενός και κατ’ επέκταση της ομάδας για προσωπικό, κομματικό, πολιτικό όφελος και προβολή.

Φανταστείτε λοιπόν μία γειτονιά, όχι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει, ή καλύτερα μία πλατεία, όπου όλοι συζητούν με όλους με κριτήριο τη δράση για το περιβάλλον και με μέσο ό,τι μας ενώνει, κάνοντας στην άκρη ό,τι μας χωρίζει. Φανταστείτε μία πλατεία με γραμμένα παντού συνθήματα για την οικολογία, τη φύση, τη ζωή και κυρίαρχο το ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. Αυτή η πλατεία είναι το oikologio.gr.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αυτό το ποστ δεν είναι προσωπική πρόσκληση σε εσένα που το διαβάζεις, για να ασχοληθείς με το oikologio.gr . Είναι όμως πρόσκληση προς εσένα να ενεργοποιηθείς, να ξεσηκωθείς γιατί δεν πάει άλλο, να αλλάξεις ρότα την ύστατη στιγμή που ο πλανήτης ερημώνεται, ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, να προσθέσεις το δικό σου λιθαράκι βρε αδερφέ και να μη βυθίζεσαι στη μίζερη και χρεωκοπημένη λογική σου ότι τίποτα δεν αλλάζει. Έτοιμες συνταγές για το τι και πως θα το κάνεις αυτό δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον υπάρχουν αλλά εσύ θα βρείς ποια σου ταιριάζει και ποιά πιστεύεις ότι είναι η πιο σωστή. Έτσι, μπορείς να συμμετέχεις σε υπάρχοντα σχήματα ή να κάνεις μαζί με άλλους κάτι δικό σας συλλογικό, πάντως μη μένεις αμέτοχος. Ο πλανήτης δε μπορεί να περιμένει.

Σύνδεσμοι :
http://oikologio.gr/
http://anadasosi.blogspot.com/
http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=54&topic=344.25

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: