Αρχή Προστασίας & Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών Κατακεραυνώνουν Σανιδά για τις Κάμερες

by

Όπως θα περίμενε κάθε αξιοπρεπής νομικός αλλά και κάθε σώφρων άνθρωπος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) κατακεραυνώνει σήμερα τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία αυτός «επιτρέπει», δίχως να έχει τέτοια αρμοδιότητα, τη χρήση καμερών για την καταγραφή πορειών/συγκεντρώσεων/διαδηλώσεων. Σε έναν τόπο που ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παρακάμπτει την ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης και δίνει αέρα στην αστυνομία να παρανομεί, τότε μπορούμε να φανταστούμε γιατι ζούμε σε συνθήκες μικρών ή μεγάλων Ζωνιανών στην πολιτική και στην κοινωνία.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία υπερασπίστηκε τον θεσμικό της ρόλο και τόνισε ότι η περί του θέματος απόφασή της υπερισχύει της γνωμοδότησης Σανιδά μέχρι την τυχόν ακύρωσή της από το ΣτΕ.

ΚΥΡΙΕ ΣΑΝΙΔΑ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΣΑΣ (ΕΛ.ΑΣ, ΥΠ.ΕΣ).

Ακολουθεί το κείμενο του δελτίου τύπου :

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (κάμερες) 6/11/07
Καταχωρήθηκε: 07-11-2007

Το Δ.Σ. του ΔΣΑ στη σημερινή συνεδρίασή αποφάσισε να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην υπ’ αριθμ. 14/07 γνωμοδότηση – εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίου Σανιδά για την νομική δυνατότητα παρακολούθησης δημοσίων συγκεντρώσεων, συναθροίσεων μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης (κάμερες φορητές – κινητές κ.λ.π.) από τα αστυνομικά όργανα και τη χρήση του υλικού. Η άνω γνωμοδότηση συνιστά θεσμική υπέρβαση του Εισαγγελέα του Α.Π. και υποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και υποκατάσταση του ρόλου και της λειτουργίας της.

Βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 9 Α του Συντάγματος, της οδηγίας 95/46 ΕΕ και τους εκτελεστικούς αυτών νόμους, σύμφωνα με τους οποίους η άδεια για την τοποθέτηση μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο σκοπός χρήσης τους ανήκει αποκλειστικά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι αποφάσεις της οποίας ελέγχονται ακυρωτικά από το ΣτΕ.

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν παράγει δίκαιο ούτε ο ίδιος νομοθετεί λαμβάνει δε χώρα σε μια περίεργη χρονική συγκυρία και ενώ εκκρεμεί η έκδοση της αποφάσεως από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το θέμα αυτό.

Ο ΔΣΑ επαναλαμβάνει την πάγια αντίθεσή του στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών των πολιτών και αντιστέκεται σε κάθε ενέργεια που στοχεύει στη δημιουργία «κοινωνίας της επιτήρησης» μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Σύνδεσμοι :
Δελτίο του ΔΣΑ
Απάντηση/Δελτίο Τύπου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Ελευθεροτυπία
Καθημερινή
Ριζοσπάστης

Advertisements

3 Σχόλια to “Αρχή Προστασίας & Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών Κατακεραυνώνουν Σανιδά για τις Κάμερες”

  1. fuckingblogger Says:

    Εμένα μια καμερούλα δε θα με χάλαγε. Ακόμα θυμάμαι τα φράγκα που έδωσα στο φωτογράφο στο γάμο. Τώρα που θα ναι και τζάμπα;

  2. inlovewithlife Says:

    Έχει ο καθένας τις εμμονές του. Και μένα μου αρέσει το γιόγκα.

  3. Utopia Says:

    @fuckingblogger: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: