Η Γαλλία Συγκροτεί Αρχή για την Πάταξη της Πειρατείας

by

sarkozi anti file sharing

Είναι δύσκολο να ανταλλάσσεις ψηφιακά δεδομένα με παράνομο τρόπο, αν δεν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό φαίνεται να είναι το σκεπτικό πίσω από τις τελευταίες αλματώδεις εξελίξεις για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας στη Γαλλία.

Με πρωτοβουλία της Γαλλικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την εκλογή Σαρκοζύ, προωθείται με ταχείς ρυθμούς η συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία της διαδικτυακής ανταλλαγής πληροφοριών, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων και την εξουσία να διακόπτει τη σύνδεση σε συνδρομητές που παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Αρχή αυτή, που θα αποτελεί μοναδικό υβριδικό μόρφωμα συνεργασίας κράτους και φορέων της αγοράς, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εποπτεύεται από ανώτερο δικαστικό λειτουργό.

Η συγκρότηση μίας τέτοιας Αρχής αποτελεί εξέλιξη – σταθμό χωρίς προηγούμενο για τα παγκόσμια δεδομένα. Είναι αποτέλεσμα της επίτευξης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των Γαλλικών ενώσεων παραγωγών μουσικής και κινηματογράφου και των Γαλλικών ενώσεων παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη μεσολάβηση της Γαλλικής κυβέρνησης. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας υπογράφηκε στα Ηλύσια Πεδία στις 23 Νοεμβρίου 2007 από τα συμβαλλόμενα μέρη μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν σε ειδική επιτροπή, υπό την προεδρία του Denis Olivennes, προέδρου του ομίλου FNAC.

Το περιεχόμενο της Συμφωνίας
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Γαλλικοί πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο θα καταγράφουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των συνδρομητών τους και θα διοχετεύουν τα προσωπικά δεδομένα όσων συνδρομητών παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αρχή. Στη συνέχεια οι υποτιθέμενοι παραβάτες θα λαμβάνουν μία προειδοποίηση προς συμμόρφωση και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η σύνδεσή τους θα διακόπτεται. Προτείνεται μάλιστα η εγγραφή όσων παραβατών πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε μία μαύρη λίστα, ώστε να καθίσταται αδύνατη η επανασύνδεσή τους στο διαδίκτυο μέσω κάποιου παρόχου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη δεσμεύσεις των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο για τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών φιλτραρίσματος και ελέγχου περιεχομένου σε όλο το εύρος των δικτύων τους. Επίσης, οι πάροχοι δεσμεύονται ότι θα επεκτείνουν ακόμη περαιτέρω τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών μέσω ειδικών συμβατικών όρων και σε όσους δικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες φιλοξενούν, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο έλεγχος να απλωθεί σε όλο το Γαλλικό διαδίκτυο και όχι μόνο.

Ως αντιστάθμισμα για τις παραχωρήσεις των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο οι παραγωγοί κινηματογραφικών έργων δεσμεύονται μέσω της συμφωνίας ότι θα επιταχύνουν τη μεταφορά των έργων τους από τις κινηματογραφικές αίθουσες σε DVD από 7,5 σε 6 μήνες και οι παραγωγοί μουσικής ότι θα διαθέτουν μουσική στο διαδίκτυο χωρίς ψηφιακά μέτρα προστασίας, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη δημιουργία αναρίθμητων προβλημάτων στους καταναλωτές.

Αλλαγή Πλεύσης στην Αντιμετώπιση της Πειρατείας
Η εξέλιξη αυτή, που σημειώνεται στη Γαλλία, αποτελεί αλλαγή πλεύσης στον αγώνα για την πάταξη της πειρατείας με παγκόσμια ακτινοβολία, που ενδέχεται να επιφέρει και άμεσες αλλαγές στην Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως την ξέρουμε.

Κατ’ αρχάς με την παραπάνω συμφωνία επιτυγχάνεται με τον πιο ευνοϊκό τρόπο η στρατηγική επιδίωξη της βιομηχανίας παραγωγής μουσικής και κινηματογράφου σε θέματα ψηφιακής πειρατείας, από την απαρχή του φαινομένου έως σήμερα. Μεταφέρεται δηλαδή η εφαρμογή του ελέγχου της πειρατείας από τον απλό διαδικτυακό χρήστη, που είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, στα κομβικά σημεία σύνδεσης με το διαδίκτυο, τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Και αυτό επιτυγχάνεται χωρίς νομοθετικές παρεμβάσεις και χωρίς να θίγεται η υπό το Κοινοτικό δίκαιο «ασυλία» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για θέματα, που αφορούν το περιεχόμενο που διακινούν, αλλά με τον πλέον αναίμακτο τρόπο, την αυτορύθμιση της αγοράς και την εθελοντική δέσμευση των κοινωνικών εταίρων. Δικαίως λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ πανηγυρίζει δηλώνοντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωσή της συμφωνίας ότι αυτή «αποτελεί αποφασιστικό βήμα για ένα μελλοντικά πολιτισμένο διαδίκτυο».

Ακόμη, η προσφυγή στο νόμο, που έχει έντονο το στοιχείο της καταστολής, αντιμετωπίζεται πλέον ως η τελευταία λύση στο πρόβλημα ενώ προκρίνονται άλλοι τρόποι συμμόρφωσης, όπως η διακοπή σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σε δηλώσεις του ο David Olivennes, ο πρόεδρος της επιτροπής, από την οποία προέκυψε η συμφωνία, εκφράζει αυτή την κατεύθυνση λέγοντας ότι «(α)ν από τη μία επιτρέψουμε στην πειρατεία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, βάζουμε σε απειλή την πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αν από την άλλη όμως κάνουμε χρήση υπερβολικής καταστολής, δε θα έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα». Συνεχίζει δηλώνοντας ότι οι υπάρχουσες αυστηρότατες ποινές για την παραβίαση του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας είναι κατάλληλες για εμπόρους/πειρατές αλλά εντελώς ακατάλληλες για την αποτροπή τέτοιων παραβιάσεων από ανηλίκους.

Οι Πρώτες Αντιδράσεις
Από τη δημοσιοποίησή της η εν λόγω συμφωνία μεταξύ των Γαλλικών ενώσεων παραγωγών μουσικής και κινηματογράφου και των Γαλλικών ενώσεων παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις. Σύσσωμες οι ενώσεις καταναλωτών και οι οργανώσεις για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων της Γαλλίας αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου μέσω των ιστοσελίδων τους τάσσονται ενάντια στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις αρνητικές προεκτάσεις της.

Σε δελτίο τύπου της η Ένωση Γάλλων Καταναλωτών (UFC) υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι «πολύ αυστηρή, ενδεχόμενα καταστροφική για τις ελευθερίες, αντι – οικονομική και αντικείμενη στις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής» και επισημαίνει ότι «κόβοντας τη σύνδεση συνδρομητών με το διαδίκτυο χωρίς “δίκαιη δίκη” είναι κάτι που παραβιάζει τη συνταγματική αρχή ότι οι πολίτες είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου». Σε ανάλογο μήκος κύματος εκπρόσωπος της Γαλλικής οργάνωσης APRIL, που δραστηριοποιείται σε θέματα ελεύθερου λογισμικού, δηλώνει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι καταπιεστικά και θα οδηγήσουν στη δημιουργία μίας ιδιωτικής διαδικτυακής αστυνομίας. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους, προειδοποιώντας ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε ευρείας έκτασης παραβιάσεις της ιδιωτικής σφαίρας, εσφαλμένες διακοπές σύνδεσης και σε άλλα συναφή προβλήματα.

Η πραγματικότητα πάντως έχει δείξει ότι όσο αυστηρότερη και πιο γενικευμένη είναι η επιβολή του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας στον ψηφιακό κόσμο τόσο περισσότερες και πιο σημαντικές είναι οι παράπλευρες επιπτώσεις. Η εφαρμογή φίλτρων σε τεράστιες ροές πληροφοριών, όπως σε αυτές του διαδικτύου, που προβλέπεται από την εν λόγω συμφωνία, έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει σημαντικά την ταχύτητα ανταλλαγής των δεδομένων, ενώ έχει τεράστιο κόστος, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι Γάλλοι φορολογούμενοι. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού ελέγχου, που θα περιορίζουν ή και θα απαγορεύουν τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών ανταλλαγής περιεχομένων (peer to peer ή αλλιώς p2p), προκειμένου να σταματούν την εκτεταμένη πειρατεία, καταδικάζουν ό,τι πιο ελπιδοφόρο από τεχνολογική άποψη σε εξαφάνιση. Αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας θα απαιτεί πιθανόν στην πράξη την καταγραφή της ψηφιακής δραστηριότητας εκατομμυρίων χρηστών, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για τη διαφύλαξη του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής.

Το Μέλλον ίσως έχει Γαλλικό Άρωμα
Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την συμφωνία μεταξύ Γαλλικής κυβέρνησης και φορέων της Γαλλικής αγοράς είναι το ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και έτσι άμεσα εξαγώγιμο μοντέλο αντιμετώπισης της πειρατείας.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως προτίθενται να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα της Γαλλίας. Ήδη υπάρχουν αντίστοιχες δρομολογήσεις για τέτοιες στρατηγικές συμφωνίες στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν μάλιστα το πείραμα πετύχει, το μέλλον του ψηφιακού μας κόσμου ίσως να έχει κάτι από Γαλλικό άρωμα και να μη θυμίζει σε τίποτα το τώρα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίες οι πανηγυρικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικών Βιομηχανιών (IFPI) ότι «αυτή (η συμφωνία) είναι η πιο σημαντική μέχρι τώρα πρωτοβουλία για την τελική νίκη στον πόλεμο ενάντια στην διαδικτυακή πειρατεία. Υποχρεώνοντας τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να πάρουν ενεργό μέρος στον αγώνα για την πάταξη της πειρατείας ο πρόεδρος Σαρκοζύ έθεσε το παράδειγμα σε όλους για το διασφαλίζεται η θέση της βιομηχανίας διασκέδασης σε δύσκολες εποχές….». Αρκεί αυτός ο πόλεμος να διεξάγεται πράγματι ενάντια στο φαινόμενο της πειρατείας και όχι στην πράξη ενάντια στον ίδιο το χαρακτήρα του διαδικτύου και στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών, να προσθέσουμε εμείς.

Πηγές :
Ανάλυση από ComputerWorld
Από BBC
Από IP-Watch
Κριτική ματιά από Ars Technica
Αντίστοιχες εξελίξεις στην Αγγλία – Ρεπορτάζ από BBC
Aντίστοιχες εξελίξεις στη Γερμανία – Ρεπορτάζ από IPWatch

6 Σχόλια to “Η Γαλλία Συγκροτεί Αρχή για την Πάταξη της Πειρατείας”

 1. buzz Says:

  Η Γαλλία συγκροτεί Αρχή για την πάταξη της πειρατείας (In love with life)

  «αποφασιστικό βήμα για ένα μελλοντικά πολιτισμένο διαδίκτυο» ή διαδικτυακοί δικαστές Dredd;

 2. Ολόκληρο το Κείμενο της Γαλλικής Συμφωνίας Ενάντια στην Πειρατεία « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] Περισσότερες πληροφορίες εδώ […]

 3. Διάσκεψη ISPs - ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] είναι φανερό ότι αντλεί την έμπνευσή της από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες Σαρκοζύ στη Γαλλία. Τέτοιες όμως διαδικασίες, οι οποίες […]

 4. Δημόσια Διαβούλευση ΟΠΙ για Πειρατεία & Μαύρες Λίστες « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, είχε καλέσει στις 11/01/2008 σε κλειστή […]

 5. Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα μέτρα κατά της πειρατείας Says:

  […] της πειρατείας και ειδικότερα αυτά που προβλέπεται να υιοθετηθούν σύντομα στη Γαλλία γνωστά και ως « διαβαθμισμένη απάντηση » (riposte graduée). […]

 6. ΟΠΙ & ΕΕΤΤ = Συνεργασία για την Πάταξη της Πειρατείας? « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] τις εξελίξεις στη Γαλλία και την Αγγλία ο ΟΠΙ δρομολογεί εξελίξεις και στην […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: