Κείμενο από την Καθημερινή για το Ελεύθερο Λογισμικό

by

linux inside

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για τη λεόντιο σύμβαση με τη Microsoft. Δεν είχε τότε σημασία το ότι θα πληρώνουμε στη Microsoft αμύθητα ποσά μέχρι το 2013, οπότε λήγει η σύμβαση. Δεν είχε τότε σημασία που η Microsoft έγινε με αυτή τη σύμβαση στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή (Μπράβο στην Ελλαδίτσα μας!!! Ε ρε ξύλο που θέλετε). Δεν είχε τότε σημασία που τα κλειστά προγράμματα και standards της Microsoft θα πλημμυρίζουν το Δημόσιο, θα επεκτείνονται στις συναλλαγές ή και σε οποιαδήποτε επαφή των πολιτών με αυτό. Και ξέρετε γιατί δεν είχε τότε σημασία; Γιατί υστερούμε σε ψηφιακή παίδεια. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας αγνοούν τα βασικά στοιχεία ενός υπολογιστή, πόσο μάλλον το ότι εκτός των windows της Microsoft υπάρχει και το ελεύθερο λογισμικό.

Φαίνεται πάντως ότι κάτι κινείται και στην Ελλάδα για τα ψηφιακά δικαιώματα και την κοινωνία της πληροφορίας. Κάτι οι μπλόγκερς, κάτι η ραγδαία αύξηση της ευρυζωνικότητας, όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά θα ξεφύγουμε από τις προϊστορικές σπηλιές μας και θα μπούμε και εμείς στην ψηφιακή εποχή. Και ελπίζουμε ότι τότε οι κάθε λογής μιζαδόροι δε θα έχουν έτσι απλά το ελεύθερο να ασελγούν στο δημόσιο συμφέρον για θέματα της κοινωνίας της πληροφορίας και μετά να μας το περνούν ξεδιάντροπα και ως «εθνική» επιτυχία.

Επιτέλους ένα άρθρο για το ελεύθερο λογισμικό που αλίευσα από την Καθημερινή. Είναι της φίλης και εξαιρετικής δημοσιογράφου Ευρυδίκης Μπερσή.

  Το ελεύθερο λογισμικό κερδίζει έδαφος

  Της Ευρυδικης Μπερση / ebersi@kathimerini.gr

  Την περασμένη εβδομάδα, η ολλανδική Βουλή ψήφισε τη χρήση ελεύθερου λογισμικού σε όλες τις ολλανδικές δημόσιες υπηρεσίες. Είχε προηγηθεί το Βέλγιο, που έλαβε ανάλογη απόφαση το 2006 με εφαρμογή από τις αρχές του 2008, ενώ ελεύθερο λογισμικό χρησιμοποιούν πλέον οι δήμοι της Βιέννης, του Μονάχου, αλλά και οι υπηρεσίες της Μασαχουσέτης.

  Αν δεν είστε καν σίγουροι τι σημαίνει ο όρος ελεύθερο λογισμικό (free software), όπου να ’ναι θα μάθετε. Τα ιδιαίτερα αυτά προγράμματα έχουν ξεφύγει για τα καλά από τον στενό κύκλο των ειδικών και έχουν επεκταθεί σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η υιοθέτησή τους από κυβερνήσεις, δήμους και οργανισμούς είναι απλώς μια αναγνώριση των προτερημάτων τους – και μία έμμεση υπενθύμιση σε εταιρείες όπως η Microsoft ότι η μονοκρατορία δεν είναι αιώνια. Τα ελεύθερα προγράμματα αποτελούν προϊόν πνευματικής προσπάθειας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, έχουν ανοικτούς κώδικες ώστε οι γνωρίζοντες να επεμβαίνουν και να διορθώνουν αμέσως τα σφάλματα ή να προτείνουν βελτιώσεις, διανέμονται και διαδίδονται δωρεάν και βελτιώνονται ή αναβαθμίζονται επίσης δωρεάν. Η ναυαρχίδα τους είναι το λειτουργικό σύστημα Linux, και μεταξύ τους περιλαμβάνονται γνωστές εφαρμογές όπως το πρόγραμμα πλοήγησης στο Ιντερνετ Firefox, το πρόγραμμα για web server Apache, ακόμα και η γλώσσα προγραμματισμού στο Ιντερνετ HTML. Για να καταλάβει κανείς τι είναι ένα ανοικτό πρόγραμμα, θα μπορούσε να σκεφτεί ένα σφυρί. Στην εποχή της ψηφιακής δωρεάν αναπαραγωγής, αρκεί να επινοήσει κανείς το σφυρί και μπορεί, αυτομάτως, να το δωρίσει σε όλους εκείνους που στέκονται μπροστά σε έναν άσπρο τοίχο με το κάδρο στο δεξί χέρι και την πρόκα στο αριστερό. Το σχέδιο του σφυριού, όταν δημιουργηθεί και ανεβεί στο Ιντερνετ, μπορεί να δημιουργήσει, άμεσα και ανέξοδα, εκατομμύρια πανομοιότυπα αντίτυπα, όσοι και οι επίδοξοι ντεκορατέρ. Το 99,99% των χρηστών θα χρησιμοποιήσει το ψηφιακό εργαλείο μόνο για να κάνει τη δουλειά του, αλλά το 0,01% (με τα σημερινά δεδομένα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι) θα προσπαθήσει, με βάση τον αρχικό πυρήνα, να σχεδιάσει ένα καλύτερο σφυρί, το οποίο επίσης θα διανέμεται δωρεάν. Οι προγραμματιστές που δεν ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό μόνο για χόμπι αλλά και για βιοπορισμό βρίσκουν τρόπο να ζουν από αυτό (προσαρμόζοντάς το σε συγκεκριμένες ανάγκες, προσφέροντας υπηρεσίες συντήρησης κ.λπ.), όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τις μεγάλες εταιρείες που ώς τώρα μοσχοπωλούσαν πατενταρισμένα σφυριά. Για τη Μιcrosoft, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα του Microsoft Office (π.χ. word, excell κ.λπ.) και να τα αντικαταστήσει με το ανοικτό ODF (Open Document Format) είναι ένα πείραμα που δεν πρέπει να πετύχει. Μόνο η ολλανδική στεγαστική υπηρεσία, τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξοικονομήσει 6 εκατ. ευρώ χάρη στην αλλαγή αυτή, ενώ τα προβλήματα από τους ιούς υπολογιστών αναμένεται να εξανεμιστούν.

  Και επειδή η οικονομία και η αξιοπιστία υπερβαίνουν σύνορα και ιδεολογικές προσεγγίσεις, οπαδός του ανοικτού λογισμικού έγινε πρόσφατα και η ένωση αστυνομικών του Βερολίνου, η D-Pol-G. «Ζητάμε να εγκαταλείψουμε τα συστήματα της Microsoft» αναφέρει η ένωση με ανακοίνωση της 16ης Νοεμβρίου 2007, καταγγέλλοντας ότι τα δίκτυα υπολογιστών στα αστυνομικά τμήματα νεκρώνουν κατ’ επανάληψη επί 30 έως 90 λεπτά. «Αντί να περικόπτουμε το δώρο των Χριστουγέννων, ας εγκαταστήσουμε ελεύθερο λογισμικό».

  Advertisements

8 Σχόλια to “Κείμενο από την Καθημερινή για το Ελεύθερο Λογισμικό”

 1. τέλσον Says:

  και μίζα…;;;
  που θα δώσουμε;
  πως θα πάρουμε; και
  τι θα κανουμε αν δε πάρουμε;;;

  Το ζητημα είναι πως το μεν Ανοιχτό Λογισμικό είναι δωρεάν (μιζα;) ενώ το λογισμικό της Microsoft έχει κάποιο αντίτιμο. Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα συσχετιθεί με ανθρώπους με κέφι, όραμα, αρχές και ιδέες, ανθρώπους επαγγελματίες που αγαπούν αυτό που κάνουν, ενώ στην δεύτερη θα έχουν να κάνουν με πωλητες. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, είμαστε λαός εμπόρων… και είμαστε οι πλέον μάγκες όταν σκορπάμε χρήματα που ΔΕΝ βγαίνουν από την δική μας τσέπη. Πιάσε λοιπον χονδρική 30000 όφις και 8000 βίστα και 5000 σερβερες, με διαφορετικές εκδόσεις φυσικά, και με παράλληλη αγορά της αντίστοιχης πολύχρονης υποστήριξης από την ίδια την Microsoft… για να έχουμε και να ασχολούμαστε και με καμιά αναβάθμιση, και με κανένα ιό κ.τ.λ., κ.τ.λ., κ.τ.λ..

  Είμαι πλέον σίγουρος πως οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών που αποφασίζουν για το ποιό λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο, δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από υπολογιστές. Οι δε δικαιολογίες τους περί, εκ νέου (!!!), εκπαίδευσης του προσωπικού στο ανοιχτό λογισμικό και ασυμβατότητας δεδομένων που έχω ακούσει κατά καιρούς θεωρώ πως είναι αβάσιμες για ευνόητους λόγους… εγώ τους ονομάζω αστείους.

  Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει λέει η μπάμπο μου…

  … αλλά τι να ξέρουν από υπολογιστές αυτοί οι βλάχοι οι Γερμανοι, οι Βέλγοι και ο κάθε χλιμίτζουρας… όταν εμείς ρε γράφαμε φιλοσοφία ρε εσείς κρεμιόσασταν στα δέντρα…

  Για να κλείνω… με τα σοφά λόγια ενώς μεγάλου άντρα, μία λέξη έχω να προσθέσω…

  Α-ΧΑ-ΧΟΥ-ΧΑΑΑΑΑΑΑαααααα…! (συνοδεύεται από κούνημα του κεφαλιού)

 2. inlovewithlife Says:

  Προσυπογράφω λέξη προς λέξη τα όσα λες.

  Ειδικά το «όταν εμείς ρε γράφαμε φιλοσοφία ρε εσείς κρεμιόσασταν στα δέντρα…». Νομίζω δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να μην έχει ακούσει τουλάχιστον 15 φορές αυτή την κουταμάρα όταν ήταν μικρός από τον παππού, τη γιαγιά, τον δάσκαλο, και αφού μεγάλωσε, από το αφεντικό, τον πολιτικό, τον ξησιματία δημόσιο υπάλληλο και φυσικά τον φασίστα.

  Στην ψηφιακή εποχή πάντως εμείς είμαστε αυτοί που κρεμόμαστε και μάλιστα από τα αρχ…. κάποιων εδώ και καιρό Το όνομά τους αρχίζει από Microsoft…. και τελειώνει σε ……μίζα, με ολέθριες συνέπειες για την ήδη καθυστερημένη είσοδό μας στα πράγματα.

 3. Γιώργος Μανουσάκης Says:

  πιστεύω ότι στον τομέα της μηχανοργάνωσης το ελληνικό δημόσιο πρέπει να βρίσκεται στην τελευταία θέση από τις 25 χώρες της ΕΕ, πιο πίσω και από τις χώρες της διεύρυνσης. Η κατασταση για όποιον συνεργάζεται με τις υπηρεσίες είναι απελπιστική. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ανίδεοι οι διευθηντές και οι προϊστάμενοι!

 4. Swell Says:

  Αλογοσκουφόμιζα. Καλωσορίστε το νεολογισμό, αλλά και την έννοια, να μη μείνει παραπονεμένη κι αυτή.

 5. τέλσον Says:

  Δεν ανησυχώ και ιδιαίτερα, όταν θα μπεί το αυγό στον κώλο θα τρέχουν όλοι να στήσουν υποδομές που έπρεπε να είναι ηδη στημένες εδώ και δεκαετίες.

  Η υποκρισία είναι, βεβαίως βεβαίως, πως η αντίστοιχη κυβέρνηση της τότε μελλοντικής εποχής θα βγεί να βροντοφωνάξει το ΠΟΣΑ έχει κάνει (όχι το πότε τα έκανε και με τι αντίτιμο) για αυτή την νέα κοινωνία της πληροφορίας… που ειδικότερα για την Ελλάδα, θου Κύριε φυλακίν το στόματί μου… είναι, πιστέψτε με, ανύπαρκτη.

  Θα πρέπει να ρίξουν μιά ματια οι κύριοι κυβερνώντες (ανεξαρτήτου πολιτικού χρώματος) σε υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ για να πάρουν μιά μικρή ιδέα που, υπο φυσιολογικές συνθήκες, θα τους βάλει στην θέση τους.

  Οι διευθυντάδες και οι προϊστάμενοι είναι άνθρωποι άλλης γενιάς και νοοτροπίας, γεγονός που το αντιλαμβάνομαι πλήρως. Αυτό όμως δεν είναι και ελαφρυντικό για την ίδια τους την κατάντια… ειδικότερα όταν βλέπω στον δικό μου εργασιακό χώρο (στο Λονδίνο) ανθρώπους 50+ να ζητάνε να μάθουν για τους υπολογιστές και το πως μπορούν να κάνουν την δουλειά τους πιό ξεκούραστα και αποδοτικά.

  Όλα είναι θέμα νοοτροπίας. Στην Ελλάδα, δυστυχώς ή ευτυχώς, αδυνατούμε να δούμε πέρα από την μύτη μας. Ότι φάνε, ότι πιούνε και ότι αρπάξει ο κώλος τους… γιατί εγώ τον δικό μου τον βγάζω ΞΕΚΑΘΑΡΑ στην απ’ έξω.

  Καλές γιορτές σας εύχομαι.

 6. piece de resistance Says:

  perasa na afiso kokkines efxes kathos ypotithetai kokkino to xroma ton xristougennon ..kalo 8!

 7. inlovewithlife Says:

  @μανουσάκης
  Έχεις δίκιο. Το πρόβλημα είναι στην κορυφή.

  @swell
  Εκ του αλογοσκουφόμιγα?

  @τέλσον
  Πιστεύω ότι η νοοτροπία θα αλλάξει πολύ σύντομα. Αυτό θα γίνεται όμως μόνο αν ενημερωνόμαστε και πιέζουμε οι από κάτω.

  @piece
  καλές γιορτές.

 8. kexri Says:

  Φίλοι μου θα συμφωνήσω ότι το πραγματικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη γνώσης και κατάλληλης μόρφωσης. Σκεφτήτε ότι μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο το οποίο και πάλι καλά που κάνει χρήση υπολογιστών.

  Πως περιμένουμε από την «θεία» που μας «εξυπηρετεί» στην εφορία ή σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεία όταν δεν ξέρει καλά καλά να ανοίγει την οθόνη!!! ή έστω που είναι το εικονίδιο «ο υπολογιστής μου»;;;;;; (ήμουν παρών σε συγκεκριμένο περιστατικό). όταν λοιπόν έχουμε να κάνουμε με τέτοια ανικανότητα και έλλειψη πληροφοριακής μόρφωσης πως περιμένουμε να μπουν εφαρμογές και O/S ανοιχτού λογισμικού;;

  Μακάρι αλλά πολύ δύσκολα. Το μόνο που θα βοηθούσε είναι η εκπαίδευση. όχι των υπαλλήλων που δουλεύουν στο δημόσιο τώρα, αλλά των μελλονικών αυτών που τώρα βρίσκοντια στις σχολές και στα πανεπιστήμια. Τουλάχιστον αυτών που δεν κλείνουν. Και για αυτό δεν πρέπει να κλείνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: