Διάσκεψη ISPs – ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία

by

replica crew αεροστατο

(Τέχνη από the replica crew)

Σήμερα διεξήχθη άτυπη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία εκπροσώπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης διαδικτύου (ISPs) της χώρας.

Θέμα της στρογγυλής αυτής τράπεζας δεν ήταν φυσικά τίποτε άλλο παρά η καταπολέμηση της πειρατείας στην Ελλάδα, ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων για το ζήτημα στη Γαλλία. Από την πλευρά του ΟΠΙ και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης διατυπώθηκε προς τους ISPs αίτημα για τη δημιουργία μαύρης λίστας ιστοτόπων (μελλοντικά προφανώς και ατόμων) με κριτήριο την εμπλοκή τους σε πράξεις παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η δημιουργία άτυπου μηχανισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τον οποίο οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν μία απλή επιστολή διαπίστωσης τέτοιων παραβιάσεων για συγκεκριμένο ιστότοπο (και μελλοντικά ακόμη και για άτομα) προς τους ISPs και αυτοί να διακόπτουν κάθε πρόσβαση προς τον εν λόγω ιστότοπο. Οι περισσότεροι ISPs διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα ενός τέτοιου μηχανισμού και πάντως ζήτησαν την εμπλοκή της ΕΕΤΤ.

Η ραγδαία δρομολόγηση τέτοιων αδιαφανών και εκτός των νομίμων οδών διαδικασιών εν ονόματι του πολέμου κατά της πειρατείας είναι φανερό ότι αντλεί την έμπνευσή της από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες Σαρκοζύ στη Γαλλία. Τέτοιες όμως διαδικασίες, οι οποίες αναιρούν το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για δικαστική προστασία και εναποθέτουν τον καθορισμό της ελευθερίας έκφρασης (και κατ’ επέκταση τη λογοκρισία) στο διαδίκτυο σε ιδιωτικούς φορείς, δε μπορούν να γίνουν δεκτές. Σήμερα ο λόγος για τον αποκλεισμό πρόσβασης μπορεί να είναι η πειρατεία, αυρίο όμως μπορεί να είναι η διάδοση ιδεών, που για την εκάστοτε εξουσία θεωρούνται ανατρεπτικές ή ακόμη απλώς ενοχλούν. Κανένας σκοπός δε μπορεί να οδηγεί σε έκπτωση των ψηφιακών δικαιωμάτων και θα πρέπει να ακολουθούνται κάθε φορά οι νόμιμες δικαστικές οδοί, που δίνουν το δικαίωμα υπεράσπισης στον αμυνόμενο.

Ας οργανωθούμε και ας αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.

18 Σχόλια to “Διάσκεψη ISPs – ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία”

 1. buzz Says:

  Διάσκεψη ISPs – ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία – (IN LOVE WITH LIFE)

  «Σήμερα διεξήχθη άτυπη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία εκπροσώπου του Οργανισμού Πνευματική…

 2. ggia Says:

  Σχετικό με την ανάρτηση είναι και το φιλμ «Steal this film» part I και II.

  http://www.stealthisfilm.com/Part1/
  http://www.stealthisfilm.com/Part2/

  ή εδώ

  http://video-diary.blogspot.com/2008/01/steal-this-film-part-i-part-ii.html

 3. vrypan|net|weblog » Διάσκεψη ISPs - ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία Says:

  […] Διαβάστε σχετικά στο In Love with Life. […]

 4. Εξάκτινος Says:

  Κάποια στιγμή το κράτος θα πρέπει να πει στις εταιρίες το πολύ απλό. Ότι το ίντερνετ άλλαξε τα πάντα ότι οι μεσάζοντες καταργήθηκαν ότι το κόστος έχει παίσει ότι οι τιμές τους είναι εξωφρενικές και ότι αν θέλουν προστασία να δημιουργήσουν τράπεζες μουσικής και ταινιών που η κάθε οικογένεια θα έχει πρόσβαση με λογικό κόστος ας πούμε 10 Ευρώ το μήνα και να λήξει το θέμα. Οι εταιρίες δε θέλουν όμως γιατί θέλουν να γδέρνουν τον κόσμο. Με τη λογική αυτή καλά κάνουν οι πειρατές και οι εταιρίες δε νομιμοποιούνται να περνάνε την πόρτα δημοσίου οργανισμού και να ζητάνε.

 5. inlovewithlife Says:

  Εσκεμμένα διαρρέω τη συγκεκριμένη είδηση στο διαδίκτυο, πριν αυτή φτάσει στα mainstream μμε, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική και μας αφορά.

  Το ντόμινο που αναμενόταν μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία χτυπάει τις πόρτες τις δικές μας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμενα. Δε μπορώ να ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αν όμως περάσουν τέτοιου είδους απαράδεκτες δρομολογήσεις και με τη σφραγίδα της ΕΕΤΤ, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ΚτΠ. Η αρχή δεν πρέπει να γίνει, το ίντερνετ πρέπει να κρατηθεί υπό την αιγίδα του νόμου και όχι υπό το νόμο της Άγριας Δύσης.

  Όσο για το έγκυρο της πληροφορίας, απλώς πιο έγκυρο δε γίνεται (χεχε).

 6. Εξάκτινος Says:

  Τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες αν κάποιος κατεβάζει πολύ πράγμα και μπορούν να τον πιάσουν τον πιάνουν. Κυρίως πρόκειται για άτομα που κατεβάζουν torrent γιατί το πρωτόκολλο σε καρφώνει στεγνά καρφώνει δηλ. ποιος ανεβάζει. Αυτό που τους καίει δεν είναι τόσο το κατέβασμα αλλά το ανέβασμα. Αυτό θέλουν να απαγορέψουν. Τελικά τι χρειάζεται το γρήγορο ιντερνετ αν δεν γίνεται ανταλλαγή. Για να σερφάρουμε? Με 10 GB το μήνα φτάνει και περισσεύει και μια χιλιάρα σύνδεση είναι υπεραρκετή.
  Αληθεια όλες αυτές οι εταιρίες τι θα πουν αν εγώ βγω αύριο στο eBay και πω έχω αγοράσει τόσες ταινίες μεταχειρισμένες τις πουλάω πακέτο για 1 ευρώ τη μία? Τι λένε όταν για πληρωμένα πράγματα πλην ομως χαμένα δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα?

 7. netfreaks.gr :: internet crossroad Says:

  Χτυπάνε την πόρτα μας.. θα απαντήσουμε;

  Όχι, δεν είναι εξωγήινοι. Μιλάω για τον ΟΠΙ [Οργανι&…

 8. kexri Says:

  Αρκετά σημαντική είδηση η οποία αφορά όλο το Internetικό κόσμο.
  Προσωπικά αυτή η φίμωση με προβληματίζει. Όσοι πήγαν να βάλουν φραγμούς σε υπηρεσίες με μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο δεν κατάφεραν πολλά. Αυτό μάλλον το προσπερνούν οι εταιρείες και αυτό σε εμένα δείχνει ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους ή δεν ξέρουν να διαβάζουν-ερμηνεύσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το μέλλον δεν είναι στα δισκοπωλεία αλλά ούτε και στα dvd των 50 euro και βάλε.

 9. Provocatoras Says:

  As tolmisoun na kanoun ban xriston gia tetoious logous kai tha ta ksanapoume….. To eixan kai paliotera se ena palikari logo P2P (o ISP tis Altec an thimamai kala). Tin alli mera eixan mazikes aitiseis xriston gia aposyndesi kai ta piran piso kakin kakos. Aytos tha einai o dromos kai tora….protimo na min exo internet para na exo internet elegxomeno apo idiotikes etaireies!!! 😉

  Fuck the corporate world………biotch!!

 10. ο δείμος του πολίτη Says:

  Πολλάκις έχω ταχθεί υπέρ της λεγόμενης πειρατείας και κατά της λογικής των πνευματικών δικαιωμάτων -στην οικονομική τους βάση και όχι στην ίδια στην ουσία της λογοκλοπής που την κρίνω και ανήθικη. Τα πνευματικά δικαιώματα είναι απλά και μόνο προκειμένου να θησαυρίζουν οι εταιρείες και δευτερευόντων όσοι έχουν γράψει κάτι κτλ.

  Εξάλλου, πειρατεία θεωρέιται και η φωτοτυπία αποσπασμάτων βιβλίου ακόμα και οι δικές μας αναφορές σε εφημερίδες κτλ. Το θέμα είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα καταδικάζουν την ελεύθερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστικά εκτιμώ ότι εκέι στοχεύουν -αν όχι τώρα τουλάχιστον διαμορφώνουν το πεδίο για το μέλλον.

 11. inlovewithlife Says:

  @ggia
  Πολυ ενδιαφερον το φιλμ. Θα κατσω να το δω. Δεν εχει παρει το ματι μου να παιζεται σε κανεναν χωρο. Αμα το παιξετε πραποπουλο θα ερθω.

  @εξακτινος
  Σιγουρα υπαρχουν πολλες εκδοχες πνευματικης ιδιοκτησιας. Εχουμε τη χειροτερη

  @κεχρι
  Οι εταιριες δε μαθαινουν γιατι τους παιρνει. Η εξουσια στις μερες μας εχει γινει αμειλικτη σε καθε επιπεδο. Αν το ιντερνετ εχει ελευθεριακες πτυχες, τοσο το χειροτερο για το διαδικτυο.

  @προβοκατορας
  fuck the corporate world επι δυο

  @δειμος
  Καλωσηρθες. Θιγεις τεραστιο θεμα, που παντως δεν απτεται του αρθρου, καθως στην περιπτωση του αρθρου δε μιλαμε για πειρατεια V πνευματικη ιδιοκτησια αλλα για αστικη νομιμοτητα V αγρια δυση.

  Επειδη ομως το εθιξες, να πω οτι η πνευματικη ιδιοκτησια βρισκεται στην καρδια του φαινομενου που λεγεται κοινωνια της πληροφοριας. Ειναι δηλαδη το συνολο των κανονων που καθοριζει την πολιτικη οικονομια αυτης της κοινωνιας, το ποιος θα εχει προσβαση η οχι στη γνωση, ποιος θα την ελεγχει και πως θα διαχεεται η εξουσια μεσα σε αυτη την κοινωνια.

  Ως αναρχικος ειμαι καθετα αντιθετος σε καθε ειδους ιδιοκτησια,ποσο μαλλον σε αυτη στη γνωση (πλην του ηθικου δικαιωματος) που υψωνει τειχη ανισοτητας αναμεσα στους ανθρωπους και υποθηκευει το μελλον του ανθρωπινου πολιτισμου στο κεφαλαιο. Το τραγελαφικο της πνευματικης ιδιοκτησιας που αποτελει μοναδικοτητα του καπιταλισμου και ειναι ενα ακρως τεχνητο και ανυποστατο πραγμα φαινεται τρανταχτα στην κοινωνια της πληροφοριας, οπου χανει η μανα το παιδι και το παιδι τη μανα. Αλλα ειπαμε ο καπιταλισμος δεν ειναι αφυσικος μονο ως προς τον ανθρωπο, αλλοιωνοντας τη φυση του για να λειτουργει, αλλα αφυσικος και σε σχεση με ο,τιδηποτε περα απο αυτον.

  Οποτε στα περισσοτερα πιθανοτατα συμφωνουμε.

 12. ggia Says:

  @inlovewithlife

  Δεν δραστηριοποιούμαι στην κατάληψη Πραποπούλου. Παρόλο που παρακολουθώ το πρόγραμμά τους δεν έχω ποτέ παραβρεθεί σε προβολή εκεί.

  Μπορείς να το κατεβάσεις σε ποιότητα DVD (νομίζω ότι έχουν και high definition έκδοση) και να το δεις το παραπάνω φιλμ.

 13. biou Says:

  μήπως έχεις καποια πηγη για την ειδηση σου?? ειναι εξαιρετικά αστεια ετσι κι αλλιως να αρχιζουν να παιρνουν θαρρος οι διαφοροι ντοπιοι κακομοιριδες που ο σαρκοζι εκτος τοπου και χρονου για αλλη μια φορα εκανε ενα θεμα εκει που δεν υπηρχε.

 14. inlovewithlife Says:

  Δεν το βρίσκω καθόλου αστείο αλλά δρομολογούμενο από καιρό. Άλλωστε τα lobby και τα λεφτά είναι τεράστιο. Κάποιοι (πάρα πολλοί) πληρώνονται μισθούς (απίστευτους) και δουλεύουν νυχθημερόν, για να γίνονται πράγματα όπως το παραπάνω παγκοσμίως. Εσύ βλέπεις απλώς το αποτέλεσμα.

  Όσο για πηγή, υπάρχει σιγή ιχθύος για το θέμα με αποτέλεσμα να μην έχει σκάσει στα μμε. Αναμένουμε από τους δημοσιογράφους να κινηθούν αναλόγως, μπας και σπάσει το απόστημα στα σπάργανά του. Για την ώρα θα βασιστείς στο άρθρο μου, είτε σε καλύπτει είτε όχι.

 15. inlovewithlife Says:

  Απάντηση του ΟΠΙ σε mail που έστειλε ο Παναγιώτης Βρυώνης επιβεβαιώνει το γεγονός και μιλά για κάποια «ανοιχτή» διαβούλευση, που θα προκυρηχθεί.

  http://vrypan.net/weblog/2008/01/21/3285/#comment-140228

 16. Δημόσια Διαβούλευση ΟΠΙ για Πειρατεία & Μαύρες Λίστες « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] είχε διαρρεύσει πρόσφατα στο Διαδίκτυο, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), […]

 17. Ανοίγει η συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα « Μετά την εφημερίδα Says:

  […] Το site του ΟΠΙ Αρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη Η αποκάλυψη της είδησης απο τον inlovewithlife H πρώτη αντίδραση απο τον Vrypan […]

 18. Δημόσια Διαβούλευση του ΟΠΙ για την Πάταξη της Πειρατείας - Τι απαντάμε? « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] διέρρευσε στο διαδίκτυο η κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τους ISPs για […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: