Εξουσία & Διαφθορά : Δύο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος

by

Giraud Jodorowsky comic

Η «διαφθορά» αποτελεί τη φυσική εξέλιξη κάθε εξουσίας. Από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του κάθε εξουσιαστικό σύστημα διαγράφει μία προδιαγεγραμμένη τροχιά. Όσο παγιώνεται πάνω στους ανθρώπους τόσο περισσότερο «διαφθείρεται». Υπάρχουν αιτίες για τη φυσική αυτή εξέλιξη πραγμάτων. Η ανάλυση του φαινομένου δείχνει ότι η εξουσία έχει την τάση να επιτίθεται σε κάθε απόπειρα αντίστασης και ελέγχου πάνω σε αυτήν, οδηγώντας εξελικτικά στην ανέλεγκτη (και επομένως ανεξέλεγκτη) δράση της. Με άλλα λόγια η «διαφθορά» είναι καταγεγραμμένη στο DNA κάθε εξουσίας.

Τα παραπάνω ισχύουν αν κρατήσουμε τον ορισμό που δίνουν οι θεωρητικοί του συστήματος στη λέξη «διαφθορά», δηλαδή ότι διαφθορά είναι η άσκηση δημόσιας εξουσίας για ίδιον όφελος και όχι για το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ας αναποδογυρίσουμε όμως τους ορισμούς, για να τους φέρουμε στα μέτρα της αντικειμενικής, της επαναστατικής, σκέψης. Ας αναρωτηθούμε : από πότε η άσκηση οποιουδήποτε είδους εξουσίας ωφελούσε το κοινωνικό σύνολο; Από πότε η άσκηση οποιουδήποτε είδους εξουσίας δεν ωφελούσε κάποιους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου;

Για μας διαφθορά είναι η ίδια η άσκηση εξουσίας και λύση στο πρόβλημα όχι ο έλεγχος αλλά η καταστροφή της. Εξουσία και διαφθορά είναι λοιπόν έννοιες ταυτόσημες. Ή, για να παραλλάξουμε τις τελευταίες δηλώσεις του αξιότιμου κ. Παπούλια, δεν αποτελεί η διαφθορά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά η εξουσία.

11 Σχόλια to “Εξουσία & Διαφθορά : Δύο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος”

 1. a8lios Says:

  True, true. Στην τακτική για το πώς θα γίνει αυτό διαφωνούμε βέβαια, αλλά κατά τα άλλα σαφέστατα συμφωνούμε.

 2. τέλσον Says:

  Χωρίς να θέλω να ακουστώ αφελής, τολμώ να σου πω πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρεις να ασκήσεις μία εξουσία ελεύθερη από προσωπικό όφελος. Αυτό αντιτίθεται στην ανθρώπινη φύση, είμαστε ζώα, κατά βάση εγωιστικά.

  Όπως πολύ σωστά δήλωσες «…κάθε εξουσιαστικό σύστημα διαγράφει μία προδιαγεγραμμένη τροχιά…» και επέτρεψέ μου να σημειώσω… την ΙΔΙΑ προδιαγεγραμμένη τροχία. Υπάρχουν όμως πολιτικά συστήματα που είναι βασισμένα στον πολίτη ως άνθρωπο και όχι ως κινητό €.

  Δεν μπορώ να σκεφτώ πως στην Σκανδιναβία δεν υπάρχει διαφθορά, μα το ποσοστό της είναι τόσο μικρό που ουσιαστικά εξαφανίζεται κάτω από την υποβολή παιδείας για το σύνολο, όλοι για το κράτος και το κράτος για όλους.

  Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ελλάδα το Κράτος είναι ένας μηχανισμός βραδυκίνητος, ανεύθυνος και γραφειοκρατικός που σε αναγκάζει να μπείς σε άσκοπες διαδικασίες για οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του, απλά και μόνο γιατί κανένας δεν ασχολείται με την ουσιαστική αλλαγή και μετεξέλιξη του.
  …δεν διαφωνώ κάθετά, αφού δουλεύει (μόνο για το Κρατος φυσικά), γιατί να το πειράξουν;;;

  Αυτό που με πικραίνει περισσότερο με την Ελλάδα είναι αυτή η παραίτηση όλων, κουράζομαι να ακούω «έτσι είναι αυτά τα πράματα», «και τι να κάνω εγώ ρε φίλε» και άλλα αντίστοιχα, έντονα δείγματα κοπωσης. Αν δεν σου αρέσει αυτό που συμβαίνει, κάνε κάτι για τούτο. Είμαστε μεγάλα παιδιά πλέον και βρισκόμαστε και στο 2008… αν είναι δυνατόν.

  την καλησπέρα μου

 3. inlovewithlife Says:

  @a8lios
  χεχε, οι διαφωνίες μας στις τακτικές κρατούν γύρω στους δύο αιώνες. Δε διεκδικώ το αλάθητο για τις δικές μου απόψεις (άλλωστε καμία κοσμοθεωρία δεν είναι στεγανή) και το κατά πόσο πιο αποτελεσματικές είναι για το πέρασμα στην κομμουνιστική κοινωνία, ωστόσο αντιγράφω ξανά από το κείμενο το χωρίο που δείχνει από που μπάζει η δική σου θεώρηση πραγμάτων :

  «η εξουσία έχει την τάση να επιτίθεται σε κάθε απόπειρα αντίστασης και ελέγχου πάνω σε αυτήν, οδηγώντας εξελικτικά στην ανέλεγκτη (και επομένως ανεξέλεγκτη) δράση της.»

  Παίζοντας και όχι καταστρέφοντας την εξουσία δεν ξεμπερδεύεις με αυτή.

  @τελσον
  Καλησπέρα. Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις εκτός από ένα.

  Η διαφθορά δεν εξαλείφεται άμα υπάρχει εξουσία. Ο καθαγιασμός του προσωπικού οφέλους που επικρατεί στον καπιταλισμό χειροτερεύει τα πράγματα (όποιος είναι τίμιος για να προσφέρει στο σύνολο βγαίνει και μαλάκας από πάνω, κάτι σαν το «για την ψυχή της μάνας μου» ένα πράγμα). Τυχόν έλεγχος της εξουσίας με νόμους ή άλλους μηχανισμούς αποδεδειγμένα καταστρατηγείται με τον καιρό από την εξουσία, διαφθείρεται ή παύει να υπάρχει. Η πορεία όπως είπες και εσύ είναι προδιαγεγραμμένη.

  Στα σκανδιναβικά μοντέλα έχουν πετύχει πολλά πράγματα μέσα από τον καπιταλισμό (σίγουρα όχι την εξάλειψη της διαφθοράς, απλώς τη μείωσή της ώστε να μην είναι δυσβάσταχτη) αλλά αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν, δεν οφείλεται πάντως στον τρόπο που λειτουργεί το εκεί σύστημα. Σημειώνω επίσης ότι στον σύγχρονο ώριμο καπιταλισμό αυτό που επικρατεί και εξαφανίζει όλα τα άλλα είναι το σύστημα των ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο διεφθαρμένο όλου του κόσμου (εκεί η πολιτική εξουσία τα παίρνει απροκάλυπτα και νόμιμα από την οικονομική).

 4. Αλέξης Says:

  Και χωρίς εξουσία πως θα γίνει, δεν το καταλαβένω για να είμαι ειλικρινής.
  Δηλαδή αν πρέπει να γίνει ένα μεγάλο δημόσιο έργο – η Εγνατία οδός πχ – πως θα πέρναιτε η απόφαση, θα μαζεύονται όλοι οι Έλληνες και θα συνεδριάζουν;
  Ο Μάρκες γράφει ουτοπίες για μικρά παιδιά μου φαίνεται.

 5. inlovewithlife Says:

  Αν πρέπει να γίνει ένα τέτοιο έργο, αυτό θα το αποφασίζουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τα κατά τόπους συμβούλια και επιτροπές από τις περιοχές που η οδός θα περνάει, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο οι άμεσα ανακλητοί αντιπρόσωποι αυτών και το έργο θα εκτελείται από τους αντίστοιχους κλάδους εργαζομένων, που θα αυτοδιοικούνται από τους ίδιους.

  Η γενίκευση της άμεσης δημοκρατίας είναι μεν δύσκολη, δεν είναι όμως ουτοπική (το μόνο που χρειάζεται είναι η συνείδηση της αντεξουσίας στις μάζες), απλώς δεν προϋποθέτει τη συνέχιση της υπάρχουσας πραγματικότητας αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Ας μην έχουμε λοιπόν ως εικόνα το παρόν και ας μην κρίνουμε με βάση αυτό, αφού την τελευταία φορά που μιλήσαμε στο γείτονα ήταν πριν κάτι χρόνια. Μέσα σε ένα περιβάλλον ατομισμού και παντελούς έλλειψης κοινωνικότητας είναι λογικό κάτι τέτοιο να φαντάζει ουτοπικό, πριν 20-30 χρόνια όμως οι κοινωνικές σχέσεις ήταν τελείως διαφορετικές και τίποτα δεν προδιαγράφει ότι οι σημερινές θα συνεχίζουν να είναι ανύπαρκτες και στο μέλλον.

 6. ελεφαντας Says:

  τα σκανδιναβικά μοντέλα μου αρέσουν. είναι ψηλά , ξανθά με μακρυά πόδια

 7. a8lios Says:

  @InLoveWithLife
  Όντως οι διαφωνίες μας είναι γνωστές και είναι αιωνόβιες.

  Ωστόσο το χωρίο που ξαναπαραθέτεις
  “η εξουσία έχει την τάση να επιτίθεται σε κάθε απόπειρα αντίστασης και ελέγχου πάνω σε αυτήν, οδηγώντας εξελικτικά στην ανέλεγκτη (και επομένως ανεξέλεγκτη) δράση της.”
  δεν κατάλαβα σε τί αντιβαίνει τη δική μας τακτική.

  Ποτέ δεν είχαν στόχο οι κομμουνιστές να «παίξουν» με την εξουσία. Να τη καταργήσουν θέλουν. Άλλο αν στην πορεία του «υπαρκτού» πολλοί το λησμονήσαν(με).

  Ίσα ίσα μάλιστα, άμα πάρω αυτό το χωρίο, και μετά βλέπω και την απάντησή σου στον άλλο φίλο, όπου λες

  «Η γενίκευση της άμεσης δημοκρατίας είναι μεν δύσκολη, δεν είναι όμως ουτοπική (το μόνο που χρειάζεται είναι η συνείδηση της αντεξουσίας στις μάζες), απλώς δεν προϋποθέτει τη συνέχιση της υπάρχουσας πραγματικότητας αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Ας μην έχουμε λοιπόν ως εικόνα το παρόν και ας μην κρίνουμε με βάση αυτό, αφού την τελευταία φορά που μιλήσαμε στο γείτονα ήταν πριν κάτι χρόνια. Μέσα σε ένα περιβάλλον ατομισμού και παντελούς έλλειψης κοινωνικότητας είναι λογικό κάτι τέτοιο να φαντάζει ουτοπικό»

  θα έλεγα ότι εσύ πέφτεις σε αντιφάσεις και «παίζεις» με την εξουσία, ξεχνόντας ό,τι έλεγες προηγουμένως. Αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη θεωρία του αναρχισμού γενικότερα μάλιστα κατ’εμε.
  Γιατί αυτή η «συνείδηση της αντεξυσίας» την οποία περιγράφεις δεν μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό στο υπάρχον σύστημα, ώστε να το ανατρέψει και να φέρει άμεσα τον ολοκληρωμένο κομμουνισμό.

  Τέσπα, δεν έχω και σκοπό να ανοίξουμε από το νετ τέτοια συζήτηση αλλά με τσίγκλησες Καταλαβαίνεις… 😀

 8. Αλέξης Says:

  Φέρε μου για παράδειγμα μια χώρα παγκοσμίως, που φτιάχνει τα έργα με αυτόν τον τρόπο και αυτή η χώρα ευημερεί.
  Αυτές οι αριστεροαναρχικές απόψεις είναι όμορφες, πολύ όμορφες θα έλεγα, το πρόβλημα είναι ότι όταν πας να τις υλοποιήσεις φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα παγκοσμίως.
  Τώρα αν πιστεύεις ότι μπορούμε στην Ελλάδα να το πετύχουμε, τότε τι να πω, θα έχεις πολύ κουράγιο, η αν μου επιτρέπεις θα είσαι πολύ ρομαντικός.

 9. inlovewithlife Says:

  @a8lios
  Παρέθεσα το συγκεκριμένο χωρίο, για να δείξω ότι όταν παίζεις με την εξουσία δεν την καταστρέφεις αλλά τη μεγενθύνεις.

  Και για να φέρω το κλασσικό παράδειγμα : οχτακόσιες φορές να ξαναάρχιζες την ιστορία της ΕΣΣΔ, οχτακόσιες μία θα κατέληγε στο ίδιο πράγμα. Δε φταίγανε οι άνθρωποι, έφταιγε το καθεστώς. Εδώ η πολιτική εξουσία στη «δημοκρατία» τους φτιάχνει πεντακόσιους μηχανισμούς (ανεξάρτητες αρχές, σώματα ελεγκτών, κυκεώνες νόμων, υπερεθνικές πίπες κτλ), για να ελέγξει το ανεξέλεγκτο της εξουσίας και να δώσει επίφαση δημοκρατίας στο καθεστώς αλλά αμέσως ενσωματώνονται, και στην ΕΣΣΔ έκαναν το λάθος να πιστέψουν ότι ένα κόμμα θα κυβερνήσει (θα εκφράσει?) την κοινωνία.

  Τεσπά. Έχουν συζητηθεί αυτά. Όχι οτι η δική μου κοσμοθεωρία δεν μπάζει. Τα αφήνει όλα, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο. Φιλικά.

  @αλέξης
  Chiapas, μεξικό. Αργεντινή – Οαχάκα (για λίγο). Άλλα που τυχόν αγνοώ. Κινήματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου εκατομμύρια ανθρώπων κινούνται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Καθημερινή ζωή όπου το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται έξω από το κέρδος και εντός του ανθρώπου.

 10. inlovewithlife Says:

  @ελέφαντας
  Σε όλους μας αρέσουν τα σκανδιναβικά μοντέλα.

 11. Ο Σκύλος της Βάλια Κάλντα Says:

  Το ΄χε πει κάποιος «Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: