Λευτεριά στους Ελεύθερους Χώρους

by

Λευτεριά στους Ελεύθερους Χώρους

Οι μεγάλες μάχες που δίνονται αυτή τη στιγμή για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας ονομάζονται Ελληνικό και Ελαιώνας. Τα κερδοσκοπικά σχέδια, που απεργάζονταν εδώ και καιρό διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με το κράτος για την τσιμεντοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση των δύο αυτών τεράστιων εκτάσεων στην καρδιά της πόλης, έχουν πλέον μπει σε εφαρμογή. Πολιτικοί και επιχειρηματίες επιτίθενται με κυνικότητα, για να μπαζώσαν τις τελευταίες ελεύθερες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο.

Ενάντια σε κάθε λογική ο Σουφλιάς μεθοδεύει το χτίσιμο μίας μικρής πολιτείας 1.000 στρεμμάτων στο σχεδιαζόμενο πάρκο του Ελληνικού, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα ήδη τσιμενταρισμένο κομμάτια του, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για ελεύθερους χώρους. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει στον εξαθλιωμένο τόσα χρόνια λόγω κρατικής αδιαφορίας ελαιώνα την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αποκλειστικά με λεφτά του δημοσίου, διώχνει φασιστικά τους αθίγγανους που μένουν σε παραπήγματα στην περιοχή και και κάνει πάσα στον γνωστό από τη «δράση» του στο Μαρούσι Μπάμπη Βωβό, ανεβάζοντας με «πονηρή» τροπολογία στην περιοχή το συντελεστή δόμησης, ώστε να πυκνοδομήσει την περιοχή. Σε αμφότερες τις περιοχές δεν εφαρμόζεται τίποτε άλλο παρά η χρυσή συνταγή της «ανάπτυξης», μίας ανάπτυξης των ιδιωτικών κερδών σε βάρος του ανθρώπου και της ελευθερίας, μίας «ανάπτυξης» που πό το ’60 μέχρι σήμερα έχει καταντήσει την Αθήνα σε αυτό που όλοι βιώνουμε.

Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί ο κ. Σουφλιάς να είναι ένας απίστευτα κυνικός τύπος με αυθαίρετη βίλα σε προστατεύομενη ζώνη του Υμητού, που μπροστά της το αναψυκτήριο Μαγγίνα ωχριά, και με ένα υπουργείο, στο οποίο οι «εθνικοί ευεργέτες» (κατά διάσημη ρήση του) κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν ό,τι θέλουν πάνω στο περιβάλλον μας αλλά η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν έχει αρχίσει. Μετά τις μέγα – φωτιές του καλοκαιριού και την καταστροφή όλων των δασών γύρω από το λεκανοπέδιο ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για θέματα πόλης και γενικότερα για οικολογικά θέματα. Σε κάθε γειτονιά ξεπετάγονται ομάδες ανθρώπων, που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ζωής τους εδώ και τώρα χωρίς μεσάζοντες. Τα κινήματα πόλης έχουν αποκτήσει δικτυώσεις και συνεργασίες, που δημιουργούν τις συνθήκες για μετωπική σύγκρουση και νίκη.

Έτσι, διήμερο που διοργανώθηκε από δήμους όμορους στο Ελληνικό στάθηκε αφορμή για τη συνάντηση των κινημάτων πόλης της Αθήνας και για μαζική άμεση δράση με δεντροφύτευση στην έκταση που σχεδιάζεται να χτιστεί. Λίγο αργότερα, έγινε η πρώτη μεγάλη πορεία στον Ελαιώνα που έληξε με εκδήλωση – συζήτηση στη Γεωπονική σχολή. Τα κέρδη και από τις δύο κινητοποιήσεις, που είναι πολλαπλά σε κινηματικό και πρακτικό επίπεδο, δείχνουν ότι τα αντι – ανθρώπινα σχέδια του κέρδους μπορούν να ακυρωθούν.

Από εδώ και πέρα τι; Λόγω του μεγέθους τους αλλά και της κεντρικής τους θέσης στο λεκανοπέδιο, το Ελληνικό και ο Ελαιώνας έχουν καίρια σημασία για τα κινήματα πόλης. Η μετατροπή τους σε χώρους ελευθερίας μέσα σε μία πόλη που ασθμαίνει κάτω από το βάρος του τσιμέντου, της ρύπανσης και της ιδιώτευσης είναι αναγκαία και πλέον είναι και δυνατή. Ταυτόχρονα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας εστίες αντίστασης και δράσης. Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή της πραγματικότητας της πόλης υπάρχουν. Αυτό που μένει μόνο να γίνει είναι η περιθωριοποίηση κάθε εναπομείνουσας προσπάθειας να καναλιζαριστεί ο αγώνας στα ακίνδυνα μονοπάτια της διαμεσολάβησης, της ιδιοτελούς πολιτικής εκμετάλλευσης και της κομματικοποίησης των αγώνων. Τα κινήματα πόλης οφείλουν να παραμείνουν αυτόνομα από κάθε εξουσία, αν θέλουν να νικήσουν.

Advertisements

5 Σχόλια to “Λευτεριά στους Ελεύθερους Χώρους”

 1. communarios Says:

  Τσέκαρε κι εδώ :

  μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση…

 2. communarios Says:

  http://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=10276

 3. antifa Says:

  Να κινηθούμε για να σώσουμε τον κάτι απ΄τον αέρα που αναπνέουμε κατ΄αρχήν!
  Να κινηθούμε για να ΄χουμε λίγο χώρο να κουνηθούμε, να περπατήσουμε…
  Να κινηθούμε γιατί εμείς νομίζουμε ότι καθόμαστε αραχτοί στον καναπέ αλλά στην πραγματικότητα καθόμαστε στην άκρη του γκρεμού…

 4. hamster Says:

  Καλά τα λες ότι ο κόσμος αρχίζει και ξυπνάει κι ότι οι κινήσεις πολιτών όχι μόνο ανθίζουν αλλά δικτυώνονται κιόλας και πλέον είναι σε θέση να επηρεάζουν τα πράγματα. Εκτός όμως από τον κίνδυνο της κομματικοποίησης και του καπελώματος (που είναι υπαρκτός και σοβαρός) νομίζω υπάρχει και μια άλλη διάσταση που λείπει από την ανάλυσή σου: Η περίπτωση οι τελευταίες παρακρατικές επιθέσεις να έχουν οργανωθεί ως απάντηση στη δυναμική των εγχειρημάτων αυτο-οργάνωσης.

  Πρόσεξες ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν το Συνασπισμό και τα διάφορα σενάρια με καινούργια κόμματα, αλλά αποσιωπούν τελείως αυτούς τους τραμπουκισμούς;

  Φαίνεται ότι το κατεστημένο αντιδρά και με το γάντι αλλά και με το ρόπαλο..
  Σαν να λέει στους πολίτες: Ή θα υπαχθείτε σε συγκεντρωτικές δομές που μπορούμε κάπως να διαχειριστούμε ή θα σας καίμε 🙂

  Περισσότερη δικτύωση, περισσότερη αντιπληροφόρηση!

 5. inlovewithlife Says:

  @communarios
  Δεν ήρθα, όχι γιατί δεν ήθελα αλλά γιατί δεν μπορούσα. Πρέπει να μανατζάρω κάπως το χρόνο μου, αφού είμαι σε τόσες συλλογικότητες και έχω φτάσει να μην προλαβαίνω. Πολύ ενδιαφέρουσα πάντως η κίνηση.

  @αντιφά
  Κίνηση σημαίνει ζωή. Η ακινησία έχει μετατρέψει πολλά πράγματα στην κοινωνία μας σε βούρκο.

  @hamster
  Υπάρχουν σίγουρα συνδέσεις της γενικότερης αυτο-οργάνωσης των κατοίκων με τις παρακρατικές επιθέσεις (βλ. ΠΡΩΚΑΤ, Κίνημα στην Πόλη κτλ). Είναι δύσκολο θέμα το πως θα χειριζονται τα κινήματα τη βία των παρακρατικών, αφού δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και κινδυνεύουμε να κυνηγάμε φαντάσματα ή να αυτοεπιβεβαιωνόμαστε με εσωστρεφείς κινήσεις – πορείες ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Η εξωστρέφεια, η αξιοπρέπεια, ο συνεπής αγώνας και η επίδραση στην κοινωνία είναι πράγματα που περιθωριοποιούν τους παρακρατικούς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: