Τσιπάκια αντί για Φυλακές

by

chips in humans

Αντιγραφή από athens.indymedia

Μ. Βρετανία: Σχεδιάζεται σύστημα δορυφορικού εντοπισμού ανθρώπων, βάσει υποδόριου εμφυτεύματος, «προκειμένου να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών»…

Πηγή: Άρθρο του Brian Brady στην εφημερίδα «The Independent», 13/1/2008

Το Υπουργείο σχεδιάζει την εμφύτευση «μηχανικά ανιχνεύσιμων» μικρο-τσιπ κάτω από το δέρμα χιλιάδων παραβατών, ως μέρος μιας εξάπλωσης του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικού εντοπισμού, προκειμένου να αποδεσμευθεί χώρος στις βρετανικές φυλακές.

Εν μέσω ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια του υπάρχοντος συστήματος εντοπισμού και όσον αφορά τον υπερπληθυσμό των φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τη χρήση δορυφορικής ή τεχνολογίας ραδιοκυμάτων για να παρακολουθεί τις κινήσεις των εγκληματιών.

Όμως, αντί κάτι τέτοιο να περιορίζεται στα βραχιόλια που κλείνουν γύρω από τον αγκόνα, τα μικροσκοπικά τσιπάκια θα εμφυτεύονται χειρουργικά κάτω από το δέρμα των παραβατών στην κάθε κοινότητα, ώστε να ενδυναμωθεί η αποφυγή παρεκτροπών. Με συστήματα ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνότητας (RFID), μεγέθους δυο σπυριών ριζιού, μπορούμε να καταγράψουμε προσωπικές πληροφορίες για ένα άτομο, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητάς του και του φακέλου των παραβάσεών του.

Τα μικρο-τσιπ, που έχουν ονομαστεί psychips από υπερασπιστές της ιδιωτικότητας, χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως, για τον εντοπισμό σκυλιών, γατιών, κοπαδιών και αερομεταφερόμενων αποσκευών, όμως δεν έχει καταγραφεί ακόμα χρήση τους για την παρακολούθηση παραβατών. Τα τσιπάκια θεωρούνται επίσης μια βοηθητική μέθοδος διατήρησης της τάξης στο εσωτερικό των φυλακών.

Ένα στέλεχος του υπουργείου δικαιοσύνης, χθες το βράδυ διαβεβαίωσε την πρόοδο του σχεδίου, ευχόμενος τη γεωγραφική επέκταση των υποδόριων τσιπ μέσω ενός δορυφορικού συστήματος εντοπισμού παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα για την ανίχνευση κλεμμένων οχημάτων. «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επιλογή, κι αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε», τόνισε.

Η κίνηση αυτή, βρίσκεται σε συμφωνία με την πρόταση του Ken Jones, προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (Association of Chief Police Officers – ACPO), ο οποίος δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιπάκια θα πρέπει να εμφυτεύονται χειρουργικά σε καταδικασμένους για παιδοφιλία και σεξουαλικές παραβάσεις προκειμένου να εντοπίζονται πιο εύκολα. Η τεχνολογία παγκόσμιου εντοπισμού (GPS) φαίνεται ως η αγαπημένη μέθοδος παρακολούθησης ανάλογων παραβατών, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός του σε «απαγορευμένες» ζώνες, όπως π.χ. τα δημοτικά σχολεία.

[…]

Η κυβέρνηση ωθήθηκε σε μια αναθεώρηση της σωφρονιστικής πολιτικής της μέσα στο κλίμα του υψηλού υπερπληθυσμού των φυλακών όλης της χώρας, μετά το σκαρφάλωμα του πληθυσμού των κρατουμένων από 60.000 το 1997 σε 80.000 σήμερα. Η κρίση αυτή σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο αριθμός των κρατουμένων που κρατούνται σε κρατητήρια της αστυνομίας έχει αυξηθεί 13 φορές το τελευταίο έτος, με τα αστυνομικά τμήματα να στεγάζουν παραβάτες για 60.000 φορές μέσα στο 2007, ενώ το προηγούμενο έτος ο αριθμός αυτός μόλις έφτανε τους 4.617. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο πληθυσμό φυλακισμένων κατά κεφαλή, στη δυτική Ευρώπη, και η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων με κόστος 3.8 δισεκατομμύρια λίρες, περιλαμβάνοντας τρεις γιγαντιαίες «υπερφυλακές» για τα επόμενα έξι χρόνια.

Πάνω από 17.000 άτομα, τόσο παραβάτες όσο και ύποπτοι που βρίσκονται έξω με εγγύηση, είναι υποκείμενοι σε ηλεκτρονική παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή, και βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό για μέχρι και 12 ώρες την ημέρα. Όμως, σύμφωνα με επίσημα νούμερα, σχεδόν 2.000 παραβάτες κάθε χρόνο δραπετεύουν από την παρακολούθηση, μπλοκάροντας ή σπάζοντας τα βραχιόλια παρακολούθησής τους.

[…]

Τα τσιπάκια, εμφυτεύονται στο πίσω μέρος του καρπού με μια υποδόρια βελόνα, αποτελούνται από μια πεπιεσμένη γυάλινη κάψουλα που περιέχει ένα τσιπ υπολογιστή, μια χάλκινη κεραία, κι έναν «φάκελο» που μεταδίδει τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο τσιπάκι όταν ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρομαγνητικό σκάννερ.

[…]

Η πρωταγωνιστική εταιρία VeriChip Corp, που αποτελεί θυγατρική εταιρίας που εμπορευόταν τσιπάκια για κατοικίδια ζώα εδώ και μια δεκαετία, έχει ήδη πουλήσει 7.000 RFID τσιπάκια παγκοσμίως, από τα οποία περίπου 2.000 έχουν εμφυτευθεί σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την ίδια την VeriChips, τα τσιπάκια της έχουν χρησιμεύσει σε πάνω από 5.000 περιπτώσεις, από ζητήματα υγείας και περίθαλψης, κυβερνητικά και βιομηχανικά ζητήματα, ζητήματα ασφάλειας, αλλά και εξακρίβωσης VIP μελών σε νυχτερινά κλάμπ, ώστε να μπαίνουν εύκολα, ή να διατηρούν έναν προ-πληρωμένο λογαριασμό για τα ποτά τους.

Ο κύριος Jones (της ACPO) δήλωσε: αν μπορούμε να εντοπίζουμε αμάξια, τότε γιατί όχι και ανθρώπους;

[…]

Στις ΗΠΑ, τα εμφυτεύματα εντοπισμού χρησιμοποιούνται επίσης προκειμένου να χαρτογραφούνται οι κινήσεις μελών συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών.

[…]

Ανταγωνιστική εταιρία σχεδιάζει βαθύτερα εμφυτεύματα που θα μπορούν να δονούνται, ή να προκαλούν ηλεκτροσόκ στον φορέα τους, στην μεταφορά μηνυμάτων, ή που χρησιμεύουν ως μικρόφωνα προκειμένου να μεταδόσουν συζητήσεις.

«Κάποιοι μπορεί βιαστικά να προσπεράσουν κάθε απαισιόδοξο και φουτουριστικό εφιάλτη, μιας και το σύστημα εντοπισμού υποτίθεται ότι προορίζεται για εγκληματίες όπως οι βιαστές ή οι δολοφόνοι», λέει η κυρία McIntyre. «Οι επόμενοι όμως θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μας».

Advertisements

5 Σχόλια to “Τσιπάκια αντί για Φυλακές”

 1. πρεζα tv Says:

  Hello big Brother….

 2. xamogelo Says:

  Η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά… πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας εποχές απίστευτης καταστολής που ούτε ο Οργουελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί…
  υγ.Παρεπιπτόντως αν ψήνεσαι έλα στο παιχνίδι=>
  http://xamogelo.wordpress.com/2008/01/24/%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%99%ce%99/

 3. Exiled Says:

  Θα σφυρίζει κι ο συναγερμός όταν θα προσπαθεί ο «τσιπαρισμένος» να μπει σε κατάστημα; Τι έχουμε να δούμε ακόμα!

 4. rikos Says:

  Παιδια αυτο απλα ειναι η αρχη για να μας βαλουν ολους τσιπακια.Δε μπορουν μια μερα να πουν ελατε να σας τα βαλουμε.το πανε σιγα σιγα.οπως εγινε και με τις καμερες.στην αρχη εδειχναν εκπομπες οπως το big brother για να συνηθησουμε στην ιδεα της καμερας και τωρα εχει γεμισει ο τοπος.το ιδιο θα γινει και με τα τσιπακια.μαλιστα εχω διαβασει πως θα μπορουν να στειλουν μεγαλυτερη ποσοτητα αιματος στην καρδια με αποτελεσμα να σκωτονουν ανθρωπους.οσο ακραια και αν ακουγονται συντομα θα γινουν πραγματικοτητα.σιγουρα υπαρχουν και θετικα αλλα σκεφτηκατε τα αρνητικα..??

 5. avantage Says:

  To θέμα είναι πως μερικοί δε κάνουν τίποτα..Χτές είδα ένα video με την Αμερική και όλα όσα έχουν συμβεί..Μέσα σε αυτά ήταν το τσιπάκι..Ήδη έχουν βάλει άτομα να το κάνουν διαφήμιση..Αυτό που έλεγε το video και ισχύει,είναι ότι δε θα μπεί με τη βία,αλλά θα το θελήσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι..Και επόμενο είναι με τη πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν(τηλεόραση,παιχνίδια)να γινόμαστε ελεγχόμενα φυτά!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: