Αυτά Δε θα τα Δείτε Ποτέ στα Κανάλια!

by

Συν�λευση Μεταναστών

Χτες στην Πάτρα έγινε δυναμική πορεία τριών χιλιάδων ανθρώπων. Ο λόγος ; το συνεχές πογκρόμ της αστυνομίας ενάντια στους μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας, που εκτυλίσσεται στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, κορυφώθηκε με την επίδοση τελεσιγράφου από τους μπάτσους : σήμερα (Τετάρτη) θα ισοπεδώσουμε τον καταυλισμό σας (που βρίσκεται στο Λιμάνι). Πριν την πορεία έγινε μεγαλειώδης συνέλευση με την άμεση συμμετοχή 500 και ανθρώπων, όπου αποφασίστηκε αμεσοδημοκρατικά το τι θα γίνει. Επακολούθησε η πορεία, στην οποία οι μετανάστες ήταν η συντριπτική πλειοψηφία.

Λίγα λόγια για το φαινόμενο. Η αυξανόμενη φτώχεια και οι πόλεμοι στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έχουν μεγαλώσει το κύμα της μετανάστευσης προς τις «ανεπτυγμένες» χώρες. Στην Ελλάδα οι μετανάστες, που εισήλθαν στη χώρα μέσα στο 2007 υπολογίζονται σε 11.000, σε αντίθεση με το 2006 που υπολογίστηκαν σε 4.000. Τα στοιχεία αυτά μαζί με το ρατσισμό της Ελληνικής κοινωνίας από την κούνια, την αντι-ανθρώπινη εκμετάλλευση των μεταναστών από τα κάθε λογής αφεντικά και τη συνεχή τους γκετοποίηση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που κάνει τους Έλληνες μικροαστούς να στριφογυρίζουν από φόβο στις καρέκλες τους και τους φασίστες να τρίβουν τα χέρια τους για την ανταπόκριση των ιδεών τους στην κοινωνία.

Γεννιώμαστε λοιπόν και μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία που μας μαθαίνει διαρκώς, με τη συνήθεια ή στην πράξη, ότι είμαστε ανώτεροι από κάθε μετανάστη, έχουμε περισσότερα δικαιώματα, και δικαιολογημένα, από αυτόν, οι συνθήκες εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης, στις οποίες είναι καταδικασμένος να ζεί, αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Γεννιώμαστε και μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία με δομικό στοιχείο της το φασιστικό διαχωρισμό ανάμεσα σε εμάς και τους μετανάστες, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, με μόνο κριτήριο αυτού του διαχωρισμού την ατυχία τους ότι προέρχονται από το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη, που ισοπεδώνεται χωρίς όριο από τον καπιταλισμό. Επίσης, γεννιώμαστε και μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να μη δίνουμε δεκάρα για τα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν τον πλανήτη, και ακόμη περισσότερο να αδιαφορούμε για το διπλανό μας, με μόνο κριτήριο του πότε θα ξεκουνήσουμε το αν αυτά τα προβλήματα χτυπάνε τη δική μας πόρτα. Μάθαμε να αποκλείουμε την ανθρώπινη δυστυχία των ξένων έξω από τα σύνορά μας και την ανθρώπινη δυστυχία των ιθαγενών έξω από τα σπίτια μας. Καιρός να ΞΕΜΑΘΟΥΜΕ λοιπόν. Μην τρομάζετε αγαπητοί. Κάθε πρόβλημα των αλλονών θα γίνει και δικό σας. Όταν η χρόνια καταπίεση και αδικία εκφράζεται, ο μικροαστισμός πεθαίνει στα οδοφράγματα.

Ανταπόκριση από patras.indymedia

Όσοι ήταν εκει και το έζησαν θα πουν ότι δεν περιγράφεται με λόγια το σημερινό συναίσθημα…Η σημερινή μέρα ήταν μια μέρα που η Πάτρα, και ίσως όλη η Ελλάδα δεν έχει ξαναζήσει.

Ξεκινήσαμε για τον καταυλισμό με την ελπίδα ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα βρουν το θάρρος να μας ακολουθήσουν στην σημερινή πορεία.

Την ίδια ώρα περιπολικά, ζητάδες, τζιπ, ασφαλίτες έκαναν κύκλους γύρω από την περιοχή,ίσως νομίζοντας ότι θα μας ζαλίσουν…

Ταυτόχρονα μέσα στον καταυλισμό λάμβανε χώρα μία συνέλευση αξιοζήλευτη.500 άτομα καθισμένα σε κύκλο άκουγαν με προσοχή τον κάθε ένα που είχε κάτι να πει. Αναρωτιέμαι ποιος φοιτητικός σύλλογος (όλοι γνωστοί για τις “δημοκρατικές” τους διαδικασίες) έχει επιτύχει ποτέ κάτι τέτοιο…?

Οι τοποθετήσεις σύντομες. Όμως σε όλο τον καταυλισμό επικρατούσε αναβρασμός. Πηγαδάκια παντού.Ο ένας εξηγούσε στον αλλο τι θα γίνει σήμερα στην Πάτρα.Και ξαφνικά όλοι άρχισαν να ενθουσιάζονται…Οι 100 έγιναν 200….Οι 200 έγιναν 500…και στο τέλος ολόκληρος ο καταυλισμός ήταν έτοιμος για πρώτη φορά να βγει στους δρόμους της Πάτρας και να φωνάξει τι ζητάει….

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Ρωτήσαμε τι σημαίνει το σύνθημα που φώναζαν συνέχεια με τέτοιο πάθος…”Χρειαζόμαστε βοήθεια” μας απαντάνε…Χίλιοι και περισσότεροι πρόσφυγες φώναζαν επιτέλους αυτό που χρειάζονται τόσο καιρό…

Η πορεία πλησιάζει προς την Πάτρα.Ο κόσμος βγαίνει από τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα γραφεία για να δει τι γίνεται.Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει.Ούτε καν εμείς.

Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε,τα οποία φυσικά δεν ελειψαν και από αυτο το γεγονός, στην Πατρα έχουν μείνει μερικά γυναικόπαιδα, όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Πάτρα την προηγούμενη εβδομάδα.Οποιος φυσικά κάνει μια απλή επίσκεψη στον καταυλισμό μπορούσε να διαπιστώσει ότι τέτοιο πράγμα δεν ισχύει.

Τα Μ.Μ.Ε τα οποία έχουν δημιουργήσει όλο αυτό το κλίμα ξενοφοβίας στην Πάτρα ήταν βέβαια παρόντα, παίρνοντας συνεντεύξεις από Αφγανούς ρωτώντας τα αιτήματα και τα συναισθήματα τους….

Καθώς ανεβαίνουμε την Αράτου για να συναντηθούμε με τα υπόλοιπα μπλοκτης πορείας ένα σύνθημα αρχίζει να αντηχεί σ’ ολόκληρη την πόλη…..

ΑΣΥΛΟ!ΑΣΥΛΟ!

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι “περίεργη φαρα” όπως κάποιοι τους αποκάλεσαν. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν κάτι απλό. Μια γη όπου θα μπορούν να ζήσουν μια ήσυχη ζωή μαζί με τους δικούς τους. Μια γη που όλοι αρνούνται να τους προσφέρουν….

Η πορεία ενώθηκε και τα πλήθη έγιναν ένα.Έλληνες και ξένοι,δεν έχει σημασία.Οι όροι αυτοί δεν υπήρχαν πλέον.Όλοι ήταν ένα.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί δεν ήταν άνετοι με την ιδέα να γίνει πορεία με τόσους πρόσφυγες μέσα στην πόλη. Μιας και η συνεννοήση ήταν δύσκολη, τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ανεξέλεγκτα. Αντ’ αυτού όμως σήμερα όλοι μας λάβαμε ένα σημαντικό μάθημα. Μάθαμε τι θα πει αξιοπρέπεια. Μάθαμε τι θα πει, σε μια χώρα που σε αντιμετωπίζει σαν κατώτερο ον, εσύ να δείχνεις ότι είσαι ανώτερος από αυτούς.

Η Πάτρα σήμερα θα μπορούσε να είχε γίνει πεδίο μάχης.Όμως δεν πειράχτηκε ούτε φύλλο.Γιατί, όπως και μεις, έχουν καταλάβει ποιοι είναι οι εχθροί τους.

Εχθροί τους είναι τα σύνορα των κρατών…

Εχθροί τους είναι η καταστολή των κυβερνήσεων…

Εχθροί τους είναι τα συμφέροντα των δυνατών…

Τα νούμερα ποικίλουν αλλά δεν έχουν σημασία.Αυτό που έχει σημασία είναι ακόμη και τώρα,6 ώρες μετά περπατάς στους δρόμους της Πάτρας και ακούς ακόμη την ίδια κραυγή….

ΑΣΥΛΟ!

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Σημείωση δική μου : Αν οι μπάτσοι επιτεθούν στον καταυλισμό των μεταναστών στο Λιμάνι της Πάτρας, θα γίνει χαμός σε όλη την Ελλάδα. Αλληλεγγύη στους μετανάστες. Κάτω τα σύνορα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

UPDATE : Η ΕΛ.ΑΣ. απέσυρε το τελεσίγραφο.

Advertisements

2 Σχόλια to “Αυτά Δε θα τα Δείτε Ποτέ στα Κανάλια!”

  1. Οι πρώτες νίκες έρχοντε από την Πάτρα. « Ταξιδεύοντας… Says:

    […] αστυνομία… Ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ της inlovewithlife Αυτά Δε θα τα Δείτε Ποτέ στα Κανάλια! που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον για να μπει σε μια στήλη […]

  2. g. manousakis Says:

    έχει ρεπορτάζ για τον καταυλισμό το σημερινό βημαγκαζίνο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: