Δημόσια Διαβούλευση ΟΠΙ για Πειρατεία & Μαύρες Λίστες

by

copyleft

Όπως είχε διαρρεύσει πρόσφατα στο Διαδίκτυο, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, είχε καλέσει στις 11/01/2008 σε κλειστή συνδιάσκεψη όλους τους παρόχους υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο με θέμα συζήτησης τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού μπλοκαρίσματος ιστοσελίδων με υποτιθέμενα παράνομο περιεχόμενο και μελλοντικά τη δημιουργία μαύρης λίστας φυσικών ή νομικών προσώπων, που τυχόν υποπίπτουν επανηλειμμένα σε παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο ΟΠΙ αποφάσισε να ανοίξει πλέον το θέμα. Από τις 25/02/2008 διεξάγει ανοιχτή προς όλους δημόσια διαβούλευση για το ίδιο ακριβώς θέμα. Μπορείτε να βρείτε το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης εδώ. Μπορείτε να συμπληρώσετε το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο και να το στείλετε μέσω e-mail στη διεύθυνση protocol@opi.gr ή opiorg@otenet.gr ή με fax στο 210 82 53 732.

Η ουσία είναι ότι ο ΟΠΙ διεξάγει μία δημόσια διαβούλευση για ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, προκειμένου να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τον έλεγχο κάθε διαδικτυακής δραστηριότητας, αρχής γενομένης από ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και με προοπτική επέκτασης σε ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, ηλεκτρονικής παρακολούθησης, φιλτραρίσματος πληροφοριών κτλ, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τους Έλληνες μπλογκερς. Ο ΟΠΙ, ως κρατικοδίαιτη υπηρεσία, αποτελεί το όχημα του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε ένα θέμα με μεγάλο πολιτικό κόστος με λύσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας.

Για την καταστολή παραβάσεων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως και για τη διευθέτηση κάθε ιδιωτικού δικαίου διαφοράς, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι και δικονομία, που καθορίζουν το τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται και πως επιλύονται οι εκάστοτε διαφορές μεταξύ ιδιωτών με τη μεσολάβηση των δικαστηρίων. Είναι οι βασικές αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται το κράτος «δικαίου». Ο ΟΠΙ και οι συν αυτώ (ισχυροί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων) δεν επιθυμούν λόγω οικονομικού και χρονικού κόστους την δικαστική επίλυση των ιδιωτικών τους διαφορών, όπως συμβαίνει για όλους εμάς τους υπόλοιπους, αλλά απαιτούν να παίζουν αυτοί οι ίδιοι το ρόλο του δικαστή και του αστυνόμου του Ελληνικού διαδικτύου. Με την παραπάνω κίνηση ευελπιστούν να δέσουν στο άρμα τους όλους τους Ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και άνα πάσα στιγμή με ένα απλό ιδιωτικό σημείωμα (ή και mail) να «μπλοκάρουν» ιστοσελίδες από τους Έλληνές χρήστες του διαδικτύου.

Θα ήταν αδαές να πιστεύαμε ότι, αν δημιουργηθεί μία τέτοια μαύρη λίστα, αυτή θα περιοριστεί μόνο στην καταστολή της πειρατείας. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα στο διαδίκτυο, που ενοχλούν τα κέντρα εξουσίας και για τα οποία υπάρχει κάθε συμφέρον να λογοκρίνονται και μάλιστα εξωδικαστικά. Θα ήταν επίσης αδαές να πιστεύαμε ότι τέτοιες εξελίξεις είναι αδιανόητες για τη χώρα μας και συμβαίνουν μόνο σε δικτατορίες, αφού οι διεθνείς τάσεις μας διαψεύδουν. Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 25/5/2008. Για όλους εμάς όμως τα πράγματα κάπου τώρα αρχίζουν.

Advertisements

3 Σχόλια to “Δημόσια Διαβούλευση ΟΠΙ για Πειρατεία & Μαύρες Λίστες”

 1. tiktak Says:

  yparxei kanena ar8ro gia xackers sto site sas?

 2. inlovewithlife Says:

  Διαβάστε εδώ

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=841060

  Γιατί μιλάμε στον πληθυντικό?

 3. AirDoc Says:

  θα θελα απλά να ενημερώσω, για όποιον ενδιαφέρεται, ότι το «κίνημα» των downloaders δέχεται τις τελευταίες μέρες απανωτά χτυπήματα…Ένα μετά το άλλο, τα πιο μεγάλα και γνωστά forum με ελληνικά κυρίως, αλλά και ξένα mp3 πέφτουν….όπως επίσης και κάποια γνωστά torrents(πχ. torrentspy)…

  δεν θέλω να καταστροφολογίσω, αλλά σφίξαν τα πράγματα….είμαι απλά συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι οι χρήστες κάποιο σπιρτόζικο νέο τρόπο θα βρουν να ανταλλάσσουν αρχεία…

  Γεια σας..(Πληθυντικός ευγενείας)….και μη ρωτήσεις ποια Ευγενεία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: