Κραχ Ante Portas?

by

one million dollars

Από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα φθίνει. Η κατάρρευση της αγοράς subprime σε συνδυασμό με μία σειρά άλλων αρνητικών οικονομικών συγκυριών, όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, έχουν πλήξει σοβαρά τη ροή χρήματος και την επενδυτική εμπιστοσύνη στις αγορές. Επειδή η κρίση έχει ξεκινήσει από την καρδιά του συστήματος, τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια, η διάχυσή της στην παγκόσμια οικονομία είναι αναπόφευκτη. Ήδη από τις αρχές αυτού του χρόνου οι ΗΠΑ μπαίνουν σε περίοδο ύφεσης, η οποία συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κραχ ante portas?

Κανείς δε μπορεί να προοικονομήσει με βεβαιότητα το άμεσο μέλλον στις αγορές. Αυτό όμως που μπορούμε να αναλύσουμε είναι ο τρόπος που το σύστημα χειρίζεται τέτοιες δομικές κρίσεις και τις συνέπειες που αυτές έχουν πάνω στις κοινωνίες. Από την κρίση οι απώλειες υπολογίζονται σήμερα στα 10 τρις, που χάνονται κυρίως στις ΗΠΑ αλλά εξαπλώνονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ποιοι χάνουν;

Από την κρίση subprime υπάρχουν ήδη 2.2 εκατομμύρια αστέγων στις ΗΠΑ, που στήνουν σκηνές και παραπήγματα στις παρυφές των πόλεων, δεχόμενοι τη σκληρή καταστολή της αστυνομίας. Από την εκδήλωση της κρίσης έχουν επίσης καταγραφεί 250.000 απολύσεις σε όλη τη χώρα, ενώ το φαινόμενο της ανεργίας και του πληθωρισμού αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς συμπιέζοντας τις κοινωνίες. Τα φαινόμενα αυτά είναι εξαγώγιμα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το κράτος;

Όταν το σύστημα πλήττεται ο καλύτερος σύμμαχός του αναδεικνύεται στο κράτος. Από την εκδήλωση της κρίσης μέχρι σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες κάνουν εναγώνιες απόπειρες να αποτρέψουν το κράχ με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας αμύθητων ποσών, ενώ κρατικοποιούν τις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες, που χρεωκοπούν (βλ. Νorthern Rock – Αγγλία, Bear Stearns – ΗΠΑ). Όλες αυτές οι απόπειρες διάσωσης χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον συγκεντρωμένο στα χέρια του κράτους κοινωνικό πλούτο. Ταυτόχρονα, τα ΜΜΕ ανακυκλώνουν χειροκροτήματα για την πυγμή που επιδεικνύουν οι κρατικοί τραπεζίτες, οι νεοφιλελεύθεροι θυμούνται με κροκοδείλια δάκρυα τον Keynes, ενώ οι μόνοι αλώβητοι παραμένουν οι καπιταλιστές.

Σε στιγμές κρίσης …..
…… για το σύστημα καραδοκούμε. Όταν η οικονομική του κυριαρχία παρουσιάζει ρωγμές, οι κοινωνίες αναζωπυρώνουν τον ανταγωνισμό με κεφάλαιο και κράτος. Είναι καλή στιγμή να ακονίσουμε τα προτάγματά μας για εναλλακτική οικονομία σε άμεση σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αξίες της αλληλεγγύης, πέρα από τις λογικές τόσο της απάνθρωπης καπιταλιστικής οικονομίας όσο και της «ηλίθιας» οικονομίας κεντρικού σχεδιασμού των νοσταλγών της «ΕΣΣΔ». Ας ευχηθούμε λοιπόν καλό κραχ στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Advertisements

6 Σχόλια to “Κραχ Ante Portas?”

 1. Elikas Says:

  Το κραχ το περιμένω εδώ και αρκετό καιρό να συμβεί, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει έναυσμα για έναν επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας. Από την άλλη μεριά, δε μπορώ να πω ότι εύχομαι να συμβεί κιόλας, καθώς αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι (όπως πάντα) οι οικονομικά ασθενέστεροι. Όπως και να το κάνουμε, αν κάποιος διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, υγιείς επιχειρήσεις και καλές διασυνδέσεις με το υπόλοιπο σύστημα, θα τη σκαπουλάρει. Έστω και ζημιωμένος. Οι υπόλοιποι όμως;

 2. icr Says:

  μερικές παρατηρήσεις

  σχετικά με την κρίση

  1. Η κρίση αφορά κυρίως την αγορά των παραγώγων, ή τουλάχιστον άρχισε από εκεί, μέρος των οποίων είναι τα subprime αλλά και τα δικά μας δομημένα ομόλογα (και με αυτή την έννοια το σκάνδαλο με τα δομημένα θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομο φαινόμενο). Τα παράγωγα, σε αντίθεση με το καθ αυτό χρηματιστήριο που διαχειρίζεται αξίες, διαχειρίζεται το ρίσκο. υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε ως ένα ακόμα αφηρημένο επίπεδο συναλλαγών, μια αγορά δηλαδή, προκειμένου να εξισορροπήσει τις αλλαγές των οικονομικών κύκλων, να κάνει δηλαδή την αναπόφευκτη πτώση στην ύφεση πιο ομαλή. Παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο: η αγορά λειτούργησε εντελώς κερδοσκοπικά, και αντί για ομαλότερη ύφεση, έχουμε μια ανευ προηγουμένου (μόνο με το κραχ του 29 συγκρίνεται) κρίση.

  2. Εκτός από τη σημαντικές απώλειες (η κρίση έχει κοστίσει περίπου 1 τρις δολ), η κατάρρευση των subprime προκαλεί επίσης μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη πίστης προς τους πυλώνες του καπιταλισμού, το χρηματοπιστωτικό σύστημα. και ενώ οι αγορές κατά πάσα πιθανότητα θα ανακάμψουν, αυτό που σίγουρα θα παραμείνει είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες κλπ είπαν τεράστια ψέμματα στους πελάτες και τους μετόχους τους προκειμένου να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες (τα προϊόντα subprime δηλαδή). Η έλλειψη αυτή της εμπιστοσύνης είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι συνέπειες θα έχει, σίγουρα πάντως όχι καλές

 3. inlovewithlife Says:

  @elikas
  Οι οικονομικά ασθενέστεροι πάντα την πληρώνουν έτσι και αλλιώς. Κάθε κρίση φέρνει τελικά κάτι καλύτερο κάθε φορά στην επιφάνεια, ακόμη και αν έχει τεράστιο κόστος. Η ιστορία προχωρά διαλεκτικά.

  @icr
  Η αγορά παραγώγων είναι όπως είπες καθαρά μία τεχνητή αγορά ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, τόσο σε αυτή όσο και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο συγκεντρώνεται το απαραίτητο κεφάλαιο που χρηματοδοτεί το σύστημα. Χωρίς αυτές τις τεράστιες συγκεντρώσεις κεφαλαίου, έστω και μέσα από τον τζόγο, η αλματώδης εξέλιξη του καπιταλισμού δε θα ήταν δυνατή. Δεν το ξέρω αλλά δε νομίζω ότι δημιουργήθηκε, για να διαχειριστεί κάποια επερχόμενη ύφεση.

  Επίσης, δε νομίζω ότι οι τράπεζες είπαν τεράστια ψέματα, αφού και αυτές έχασαν, αλλά οι μάνατζέρς τους, δηλαδή τα ανώτερα στελέχη, οι οποίοι μάλιστα είναι από αυτούς που παντελόνιασαν τα χαμένα από την κρίση.

  Εδώ έρχεται να δέσει και η αξία της αναρχικής οπτικής για την πολιτική οικονομία, που αναλύει τις σχέσεις εκμετάλευσης όχι μόνο με βάση το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, όπως κάνει ο μαρξισμός, (οι μάνατζερς δεν είναι καπιταλιστές), αλλά με βάση τις σχέσεις εξουσίασης, δηλαδή τη θέση του καθενός μέσα στο σύστημα. Η τάξη των εργαζομένων-εργατών δεν είναι σήμερα κάτι συμπαγές από άποψη συμφερόντων, όπως ήταν την εποχή του Μαρξ, αλλά ένα εξαιρετικά πιο σύνθετο όλο, τα συμφέροντα των τμημάτων του οποίου σε καμία περίπτωση δε συμπίπτουν μεταξύ τους. Η πάλη των τάξεων συνεχίζει να υφίσταται βέβαια, αφού συνεχίζει να υπάρχει εκμετάλλευση στις σχέσεις παραγωγής, ωστόσο δε μπορούμε να την προσεγγίζουμε με τα ίδια αναλυτικά εργαλεία και τις ίδιες πρακτικές και τακτικές, που έστεκαν κάμποσα χρόνια πριν.

 4. 3,5 Says:

  inlovewithlife,

  Ως προς τον μαξισμό κλπ,δεν έχεις καθόλου δίκιο σ’αυτό που λες.Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον τρίτο τόμο,κεφ.27, του Κεφαλαίου,εκεί που ο Μαρξ αναφέρεται στο Ρόλο της Πίστης στην κεφαλαιοκρατική παραγωγή.

 5. inlovewithlife Says:

  οκ θα το διαβάσω. Μόνο που εδώ δε μιλάμε για πίστη αλλά για χρήμα και εξουσία πάνω σε ανθρώπους που κατατάσσονται χαμηλότερα στην πυραμίδα του συστήματος.

 6. icr Says:

  Από wikipedia: «Former Federal Reserve Board chairman Alan Greenspan commented in 2003 that he believed that the use of derivatives has softened the impact of the economic downturn at the beginning of the 21st century». Άσχετα αν δεν λειτούργησε έτσι, η λογική αυτού που λέει ο Γκρινσπαν είναι σαφής: επειδή το ρίσκο το μοιράζονται πολλοί, η αναπόφευκτη ύφεση, το γύρισμα δηλαδή του οικονομικού κύκλου, δεν επηρεάζει βάναυσα κάποιους τομείς των αγορών, αλλά την αγορά στο σύνολό της, απλώς πιο ‘απαλά’.

  Τώρα, αν είπαν τα στελέχη τα ψέμματα ή οι ίδιες οι τράπεζες, μικρή σημασία έχει. σημασία έχει τι αποκόμισε ο κόσμος. και δεν εννοώ μόνο τους «επενδυτές» με τα κουστούμια, αλλά κυρίως αυτούς που το συνταξιοδοτικό τους κεφάλαιο επενδύθηκε σε τέτοια προϊόντα. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι το σύστημα τους ξεγέλασε. και είναι αρκετά πολλοί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: