Έκτακτο Παράρτημα : Γαλλικός Νόμος για Τέλη Ιδιωτικής Αναπαραγωγής από Κινητά

by

sarkozy the clown

Μάλλον καλά νέα από Γαλλία. Χτές (ή σήμερα) δημοσιεύτηκε νέος νόμος στη Γαλλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο οποίος επιβάλλει τέλη ιδιωτικής αναπαραγωγής για αντιγραφή πνευματικών έργων (πχ μουσικής, βίντεο, εικόνων) μέσω κινητών.

Σύμφωνα με το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η αναπαραγωγή πνευματικών έργων επιτρέπεται μόνο με την άδεια του δικαιούχου. Εξαίρεση αποτελεί η αναπαραγωγή για ιδιωτικούς σκοπούς, όπως αυτή έχει οριστεί από τους σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής νομοθεσίας και όπως έχει ερμηνευθεί από τη δικαστηριακή πρακτική.

Διχογνωμία υπάρχει για το αν η αναπαραγωγή μέσω ηλεκτρονικών δικτύων p2p εμπίπτει στην έννοια της ιδιωτικής αναπαραγωγής και, συνεπώς, για το αν είναι νόμιμη. Τελευταία, πολλές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την Ευρώπη έχουν αποφασίσει θετικά στο παραπάνω ερώτημα (όχι όμως στην Ελλάδα).

Ο νέος νόμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χρηστών, καθώς ουσιαστικά νομιμοποιεί την ανταλλαγή αρχείων μέσω κινητού τηλεφώνου, χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιωτική αναπαραγωγή, υπό την προϋπόθεση καταβολής τέλους προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Γαλλίας. Έτσι, ο νόμος αυτός κάνει την αρχή για την υιοθέτηση αντίστοιχου τέλους και για το διαδίκτυο. Έναρξη ισχύος του νόμου ορίζεται η 1η Μαΐου και λήξη η 31η Δεκεμβρίου του 2008 (ο νόμος είναι υπό δοκιμή).

Η εφαρμογή τελών πνευματικής ιδιοκτησίας για τα ψηφιακά μέσα και η μετέπειτα χωρίς περιορισμούς διακίνηση δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί πάγιο αίτημα των χρηστών του διαδικτύου. Είναι μία πιο δίκαιη αντιμετώπιση του φαινομένου της Κοινωνίας της Πληροφορίας με τις νέες δυνατότητες που αυτό φέρνει για την ελεύθερη ροή των πληροφοριών. Συγκεκριμένα, μία τέτοια λύση αφενός νομιμοποιεί και τυπικά το κοινωνικά αποδεκτό πλέον φαινόμενο της «πειρατείας» και αφετέρου εξασφαλίζει μία σταθερή αποζημίωση απευθείας στους δημιουργούς (χωρίς τη μεσολάβηση των εταιρειών – μεσαζόντων, πχ μουσική βιομηχανία) ως αντιστάθμισμα για τη χρήση των έργων τους από το κοινωνικό σύνολο.

Οι μόνοι μη ευχαριστημένοι από μία τέτοια εξέλιξη είναι τα μεγάλα κονσόρτια του Hollywood και της μουσικής βιομηχανίας, που αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση με τη δίωξη νεολαίων ως «πειρατών» και την ποινικοποίηση καθιερωμένων δραστηριοτήτων του ψηφιακού κόσμου (πχ.linking, ανταλλαγή πληροφοριών), πλην όμως τίθενται σιγά σιγά εκτός ιστορίας στη σύγχρονη εποχή.

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ

Πηγές :
Le Figaro
Το κείμενο του νέου νόμου

ΥΓ. Επειδή δεν έχω γνώσεις Γαλλικών, ας συγχωρεθούν τυχόν ανακρίβειες στο κείμενο. Αναμένουμε μέχρι να περάσει η είδηση στα αγγλόφωνα μέσα, για να έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα του γεγονότος.

Advertisements

2 Σχόλια to “Έκτακτο Παράρτημα : Γαλλικός Νόμος για Τέλη Ιδιωτικής Αναπαραγωγής από Κινητά”

 1. Νίκος Says:

  Η απόφαση στην οποίο αναφέρεσαι συνιστά επέκταση του συστήματος φορολογίας που ισχύει για άλλες συσκευές και αντικείμενα αποθήκευσης πληροφοριών όπως CD,DVD, κλειδιά USB και σκληρούς δίσκους.

  Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει έιτε έμμεση είτε άμεση νομιμοποίηση της ανταλλαγής αρχείων μέσω κινητών ή υπολογιστών ούτε κι ότι το p2p εξισώνεται με τη ιδιωτική αναπαραγωγή. Απλά, οι ιδιοκτήτες πνευματικής ιδιοκτησίας θα έχουν στο εξής μια νέα πηγή εσόδων.

  Γι αυτό και όπως αναφέρεται στο άρθρο του Figaro οι εκπρόσωποι τους είναι σύμφωνοι με το μέτρο, ενώ είναι κάθετα αντίθετοι με τη νομιμοποίηση της ανταλλαγής αρχείων όπως έχεις σωστά επισημάνει στο παρελθόν.

 2. inlovewithlife Says:

  Η απόφαση αυτή όντως αποτελεί επέκταση του καθεστώτος που ισχύει σε CD, DVD κτλ και στην ανταλλαγή αρχείων μέσω κινητού. Η απόφαση αυτή δημιουργεί μία προοπτική να ισχύσει αυτό και στο διαδικτυο κάποια στιγμή.

  Η απόφαση αυτή όντως νομιμοποιεί (στην Γαλλία) την ανταλλαγή αρχείων μέσω κινητών, όταν εμπίπτουν στην έννοια της ιδιωτικής αναπαραγωγής. Είναι εύστοχο αυτό που λες και χρειάζεται έρευνα στο τι τελικά νομιμοποιείται και τι παραμένει παράνομο, δηλαδή στο τι περιλαμβάνει τελικά αυτή η περιβόητη ιδιωτική αναπαραγωγή. Είναι αλήθεια ότι δεν έχω ακριβή γνώση του τι τελικά συμβαίνει πχ. στο θέμα της φωτοτύπησης προστατευμένων έργων.

  Να πω όμως ότι η συγκεκριμένη έννοια εμφανίζει τάσεις διεύρυνσης κα περιλαμβάνει τελικά ό,τι δε μπορεί να ελεγχθεί από τους μηχανισμούς καταστολής, νομιμοποιώντας το και κοτσάροντας και ένα φόρο, για να εισπράτουμε και κάτι τουλάχιστον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: