Επιμήκυνση του Copyright κατά 45 έτη!

by

copyright mickey mouse

Καθώς πλησιάζει η περίοδος, που μουσικές και ταινίες της χρυσής εποχής του ’60 ίσως τεθούν εκτός του ελέγχου της βιομηχανίας διασκέδασης και καταστούν στην πράξη κοινόχρηστες και προσβάσιμες σε όλους λόγω λήξης της προστασίας των αντίστοιχων πνευματικών δικαιωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη λυσσώδους lobbying προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιμηκύνει την διάρκεια προστασίας των συγκεκριμένων (ερμηνευτών – εκτελεστών καλλιτεχνών, παραγωγών οπτικοακουστικών μέσων) πνευματικών δικαιωμάτων κατά 45 έτη.

Τα επιχειρήματα των πολυεθνικών της διασκέδασης για την υποστήριξη ενός τόσο παράλογου μέτρου κατά βάση συνοψίζονται στο ότι η προστασία που τους παρέχεται δεν είναι επαρκής, τα λεφτά που κερδίζουν είναι λίγα και υπάρχει κίνδυνος η πνευματική δημιουργία να παρουσιάσει ύφεση, αν δεν ληφθούν μέτρα. Τα επιχειρήματα αυτά είναι αντίστοιχα με τα επιχειρήματα των ομολόγων τους της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, με τα οποία το 1998 κατάφεραν να επιμηκύνουν την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων κατά 20 έτη, ανεβάζοντάς την στα 95. Ο συγκεκριμένος νόμος (Copyright Term Extension Act) ονομάστηκε ειρωνικά Mickey Mouse Protection Act, τονίζοντας τον προφανή λόγο, για τον οποίο θεσπίστηκε με πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή – υπαλλήλου για χρόνια της εν λόγω βιομηχανίας (του Sonny Bono). Σε περίπτωση που εγκριθεί τελικά μία τέτοια οδηγία και στην Ευρώπη από τα νομοθετικά όργανα των Βρυξελλών, μία ανάλογη και ταιριαστή ονομασία της θα ήταν το Beatles ή Rolling Stones Protection Act.

To EFF Ευρώπης μαζί με άλλους φορείς έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και αντίστασης για το θέμα, προκειμένου να προκαταβάλλει την νομοθετική πρωτοβουλία στη γέννησή της μέσα από τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

Σημείωση δική μου ότι η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία είναι στο σύνολό τους εξαιρετικά προβληματικοί θεσμοί, ακόμη και σε καθεστώς καπιταλισμού, κάτι που φαίνεται ακόμη περισσότερο στην ψηφιακή εποχή. Γι’ αυτό χρήζουν μίας συνολικής κριτικής και αναθεώρησης, ώστε να υπηρετούν πραγματικά το κοινωνικό σύνολο και όχι το κεφάλαιο. Ωστόσο, ζητήματα επιμήκυνσης της προστασίας, αν και δευτερεύοντα, είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να πολεμιούνται, αφού επιβεβαιώνουν την τάση συνεχούς επέκτασης του θεσμού και περικλείουν με κανόνες ιδιοκτησίας όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ανθρώπινης γνώσης.

Πηγές :
Η διάρκεια προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ελληνικό Δίκαιο
Η Καμπάνια
Υπογράψτε και Δείξτε την Αντίθεσή σας
Το EFF Ευρώπης

Επιστημονική Ανάλυση στο θέμα :
Εξαιρετική Ανάλυση από IVIR, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους
Ανάλογες απόψεις από επιστημονική έκθεση για λογαριασμό της Βρετανικής Κυβέρνησης
Η κλασσική διακήρυξη της Adelphi Charter

Σημείωση : Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με λίγες εξαιρέσεις και στην Ελλάδα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων ομάδων δικαιούχων (ερμηνευτές – εκτελεστές καλλιτέχνες, παραγωγοί οπτικοακουστικών μέσων) διαρκούν 50 έτη από την υλική ενσωμάτωση του εκάστοτε πνευματικού έργου. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μικρότερο από τη διάρκεια προστασίας των δικαιωμάτων του ίδιου του δημιουργού για ευνόητους λόγους (τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού πάνω στο έργο του διαρκούν όσο η ζωή του και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του). Είναι αυτονόητο ότι τυχόν επιμήκυνση των πρώτων δικαιωμάτων στα 95 έτη πιθανότατα θα αυξήσει τις πιέσεις και για την αύξηση της διάρκειας και των δεύτερων (του δημιουργού), ευθυγραμμίζοντας την Ευρώπη με το διεθνώς ανώμαλο καθεστώς copyright των ΗΠΑ (όλα 95 έτη με εκφρασμένες απόψεις για την επ’ άπειρο διάρκεια προστασίας).

Advertisements

5 Σχόλια to “Επιμήκυνση του Copyright κατά 45 έτη!”

 1. Επιμήκυνση του Copyright κατά 45 έτη! at Νέα του digitalrights.gr Says:

  […] (Αναδημοσίευση από Inlovewithlife) […]

 2. a8lios Says:

  Άντε να τα χιλιάσουνε! Τί να πώ?

 3. Elikas Says:

  Δικαιούνται πνευματικά δικαιώματα οι εταιρείες ή μήπως εννοείς τα περιουσιακά ή συγγενικά τους δικαιώματα επί του παραγόμενου έργου; Είχα την εντύπωση ότι ως «πνευματικά» εννοούνται μόνο τα δικαιώματα των δημιουργικών συντελεστών.

 4. inlovewithlife Says:

  @άθλιος
  Δεν προλαβαίνουν

  @Έλικας
  Η πνευματική ιδιοκτησία υποτίθεται ότι προστατεύει τον δημιουργό, εξασφαλίζοντάς του οικονομικές απολαβές για τα προς το ζην και έτσι κίνητρο στη δημιουργία.

  Υποτίθεται. Γιατί η πνευματική ιδιοκτησία είναι από τις απαρχές της κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μεταβιβάσιμη και επομένως με το πρόσχημα μίας απατηλής συναλλακτικής ελευθερίας ο δημιουργός μπορεί να εκχωρεί τη δική του πνευματική ιδιοκτησία με εξοντωτικούς όρους στα αφεντικά του. Μάλιστα στις εργασιακές σχέσεις η μεταβίβαση αυτή είναι κατά τεκμήριο αυτόματη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της όμως παρουσιάζει διαρκή επέκταση. Έτσι, αρχίζει να εκτείνεται και σε όλα τα απίθανα πράγματα, όπως πχ σε δεδομένα και πληροφορίες.

  Επίσης, αυτό που ρωτάς, αναγνωρίζονται πνευματικά δικαιώματα απευθείας σε παραγωγούς οπτικοακουστικών μέσων και σε ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς (λέγε με βιομηχανία της διασκέδασης), έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν καταστολή χωρίς να έχει προέλθει μεταβίβαση από τους δημιουργούς.

  Οι επιπτώσεις των παράλογων πτυχών της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι όλο και πιο εμφανής. Πλέον δεν γίνεται αποδεκτή από τις κοινωνίες και αυτό είναι το μόνιμο άγχος των κυριάρχων. Γιατί, όταν παραβιάζεις το νόμο, αν δεν νίωθεις ότι αυτό είναι «κακό», «ανήθικο», «βλαβερό», αλλά θεωρείς ότι είναι καλό, η έννομη τάξη απόλλυται την επίφαση δικαιοσύνης που έχει και μεταβάλλεται σε απλή καταπίεση.

  Από την άλλη, μέσα στον καπιταλισμό, οι δημιουργοί πρέπει παρ’ όλα αυτά να κερδίζουν τα προς το ζήν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Οι ισορροπίες είναι δύσκολες αλλά δε μπορούμε να δεχτούμε να κερδίζω εγώ ως εργαζόμενος και να πεινάει ο καλλιτέχνης. Εδώ έρχεται το διαδίκτυο να αλλάξει τα πράγματα και να εξαφανίσει τους μεσάζοντες (καπιταλιστές) και να εγκαθιδρύσει απευθείας σχέση του δημιουργού με το κοινό. Σιγά σιγά βρίσκονται οι τρόποι, ώστε η σχέση αυτή να εξασφαλίζει και αξιοπρεπή διαβίωση στο δημιουργό. Ωστόσο το σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας συνεχίζει απτόητο και με μεγαλύτερη τώρα δριμύτητα τις πρακτικές πριν την εμφάνιση της ΚτΠ.

  Εξέλιξη v Παλαιολιθισμός.

 5. Κάλεσμα Ενάντια στην Επιμήκυνση του Copyright « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] όλες τις αντιδράσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τελικά την επιμήκυνση […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: