Εργατική Πρωτομαγιά – ΓΣΕΕ Άντε Γεια

by

εργατική πρωτομαγιά

Η φετεινή πρωτομαγιά επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Πλάι στη μηδενικής μαζικότητας συγκέντρωσή της στο Πεδίο του Άρεως έγινε ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ εργαζομένων και συνδικάτων από τον α/α/α χώρο (Κούριερ, Σερβιτόροι κτλ). Οι ξύλινοι λόγοι των κατάπτυστων εργατοπατέρων της αυτή τη φορά καλύφθηκαν από τις εκκλήσεις της αντισυγκέντρωσης προς όλους τους εργαζόμενους για συσπείρωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, αμεσοδημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ανειρήνευτη ταξική πάλη ενάντια στα αφεντικά. Η άνευρη «εορτή – κηδεία» τους διακόπηκε και σείστηκε από τα συνθήματα του κόσμου της αντισυγκέντρωσης «ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΚΟΙΝΙ», «ΑΛΗΤΕΣ ΛΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ» κτλ, από τις μαυροκόκκινες σημαίες που ανέμιζαν και κυρίευσαν και τις δύο συγκεντρώσεις, από την αγανάκτηση όλων των παρευρισκομένων. Ήταν τόσο το κάζο που έπαθαν οι μελλοντικοί βουλευτές, οι κρατικοί συνδικαληστές και τα τσιράκια του ΣΕΒ που έκαναν την πρωτομαγιά, όπως τους έπρεπε, στα γραφεία τους, δήθεν φοβούμενοι επεισόδια, προφανώς ντρεπόμενοι για την ανυπαρξία τους.

Ο λόγος της ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ είναι εύκολα εύληπτος για όσους εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες. Περάσαμε έναν χειμώνα, όπου τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας των εργαζομένων (ασφαλιστικό) ληστεύθηκαν από το κράτος και το κεφάλαιο. Έπεται συνέχεια τους επόμενους μήνες με την πλήρη εξόντωση του εργατικού δικαίου μέσω της εισαγωγής πακέτου μέτρων της ΕΕ (flexicurity). Ο ρόλος της ΓΣΕΕ στην ήττα ήταν κεντρικός. Αντί για απεργία διαρκείας κάλεσε δύο γενικές σε διάστημα τριών μηνών. Στη συνέχεια, ξεπουλώντας κάθε αξιοπρέπεια και για να εμπεδώσει το ότι δήθεν δε διαταράχθηκε η κοινωνική «ειρήνη», υπέγραψε Γενική Συλλογική Σύμβαση με τα αφεντικά για τα επόμενα δύο χρόνια με αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό.

Η ύπαρξη και δράση της ΓΣΕΕ είναι πιο επικίνδυνη από 10 ΣΕΒ για τους εργαζόμενους. Η δυνατότητα που είχε σε άλλες εποχές ως εργαλείο του καπιταλισμού να συνάπτει συμφωνίες – ψίχουλα με το κεφάλαιο υπό τη σκέπη του κράτους έχει πλέον παρέλθει. Σήμερα, το μηδενικό που λέγεται ΓΣΕΕ δε μπορεί να κάνει ούτε αυτό. Επειδή όμως έχει τα τυπικά νομικά τερτίπια στο χέρι, μπορεί μια χαρά να ξεπουλάει τους αγώνες μας. Η ΓΣΕΕ πρέπει να ξεπεραστεί. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο από εμάς τους ίδιους με ενασχόληση και δεσμούς αλληλεγγύης στα πρωτοβάθμια συνδικάτα μας. Και δε φτάνει μόνο να ξεπεραστεί η ΓΣΕΕ αλλά και οι γραφειοκρατικές δομές της διαμεσολάβησης και της αντιπροσώπευσης που είναι αιτία της σημερινής μας κατάντιας. Αμεσοδημοκρατία, συχνές γενικές συνελεύσεις, ακύρωση του ΔΣ του σωματείου ως αποφασιστικού οργάνου στην πράξη, με δυο λόγια πολιτικές διαδικασίες που απευθύνονται σε ελεύθερους, αυθύπαρκτους ανθρώπους και σπάνε τις εξουσιαστικές παθογένειες (φυσικά τέτοιες δομές ούτε μπορεί ούτε θέλει να φτιάξει το ΠΑΜΕ).

Τις επόμενες μέρες ακολουθεί ένα όργιο παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ . Η ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ εξαφανίζεται. Τη θέση της παίρνει μία υποτιθέμενη αντιπαράθεση ΠΑΣΚΕ (συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ) – ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε μόνο κάποιους συνδικαλιστές της ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) να πετούν συμβολικά κουλούρια στους εργατοπατέρες (μπράβο στους συντρόφους βέβαια). Τα υπόλοιπα εξαφανισμένα.

Υπάρχει λογική εξήγηση. Για τα ΜΜΕ, τα οποία είναι η αποκλειστική πηγή (παρα) πληροφόρησής σας, εμείς δεν υπάρχουμε, δεν περιγραφόμαστε, παρά μόνο όταν μας σερβίρουν σε εσάς ως κάποιους κουκουλοφόρους που τα σπάνε κατά προτίμηση κάτω των 18 ετών. Εικόνες εργαζομένων ή απεργών από τον α/α/α χώρο που προτάσσουν έναν άλλο συνδικαλισμό και μία άλλη φιλοσοφία δεν ταιριάζουν στο παραπάνω καλούπι και δεν πρόκειται ποτέ να «παίξουν».

Ένα είναι σίγουρο. Καθώς η παλιά ΓΣΕΕ φεύγει από το προσκήνιο, απομένουν δύο πιθανοί τρόποι για τους εργαζόμενους, προκειμένου να επιβιώσουν και να αντεπιτεθούν. Ο ένας λέει επιστροφή στα παλιά και αποτυχημένα, δηλαδή σε οργανώσεις τύπου ΠΑΜΕ ή σε μία πιο αριστερή ΓΣΕΕ. Ο άλλος λέει πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας, δημιουργήστε, λειτουργήστε ελεύθερα, συνεργαστείτε, διεκδικήστε στο εδώ και το τώρα και όχι μετακυλίωντας τα πάντα σε ένα απέλπιδο και πάντα απόμακρο αύριο=ποτέ. Και ο τελευταίος αυτός τρόπος έχει τα ψήγματα της ρήξης με το υπάρχον σύστημα και τις αξίες του και μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση για μία καλύτερη κοινωνία. Η ΓΣΕΕ ή τα σταλινικά κακέκτυπά της θα υπάρχουν όσο εμείς δεν ερχόμαστε στο προσκήνιο.

Advertisements

3 Σχόλια to “Εργατική Πρωτομαγιά – ΓΣΕΕ Άντε Γεια”

 1. xamogelo Says:

  η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα ο αναρχικός χώρος σχεδόν αποκλειστικά ασχολιόταν σε επίπεδο συγκρούσεων… είναι αρκετή ευχάριστη έκπληξη αυτή η αντισυγκέντρωση αλλά χρειάζετε μόνιμη παρουσιά στους χώρους δουλειάς. Δεν έχω εικόνα από αθήνα αλλά ηράκλειο νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι τετοιο. Πιστεύω ότι ο αναρχικός χώρος στην ελλάδα έχει αρκετό μέλλον μπροστά του μόλις συνδεθεί με τους εργασιακούς χώρους και ξεπεράσει τις παρούσες παθογένειες του που είναι συνέπειες της απουσίας του από τους χώρους εργασίας. Μόλις αποκτήσει παρουσία στους χώρους εργασίας πιστεύω ότι δεν θα μπορούν τόσο ευκολα να κάνουν το παιχνίδι τα ΜΜΕ πάνω του. θα δείξει. Ελπίζω μέχρι την δευτέρα να έχω βρει χρόνο να γράψω κάτι ποιό αναλυτικά.

 2. inlovewithlife Says:

  Ο αναρχικός χώρος με τις παθογένειές του δεν είναι αυτός που θα φέρει την αλλαγή, δεν είναι άλλωστε αυτός ο ιστορικός του ρόλος, είναι πιο πολύ ο ρόλος της αλογόμυγας που ανοίγει δρόμους. Αυτό που θα φέρει την αλλαγή θα είμαστε όλοι εμείς, που δημιουργούμε τις δομές και σπάμε τα στεγανά και τις παθογένειες.

  Γι’ αυτό όσο και αν παίζω καμία φορά με τη λέξη αναρχία, καλό είναι να αποιδεολογικοποιούμε τα πράγματα, επανανοηματοδόντας και πολιτικοποιώντας τα ακόμη πιο βαθιά, όπως κάνουν οι ζαπατίστας και γενικότερα οι ιθαγενικοί λαοί της Λατινικής.

 3. yiannis63 Says:

  H ΓΣΕΕ οντως μας τελειωσε πια , και ειναι ενα απλο κελυφος.
  Παραλληλα ομως ειναι η αρχαιοτερη συνομοσπονδια και ο κοινωνικος εταιρος με τον οποιο συζητα επισημα το κρατος.
  Εαν φτιαχθει κατι αλλο το κρατος θα συνεχιζει να την αναγνωριζει σαν το κυριο φορεα των εργαζομενων.
  Γνωμη μου ειναι πως η τωρινη διοικηση της ΓΣΕΕ πρεπει να πεσει
  και να αναλαβουν την εξουσια οι αριστερες δυναμεις.Δεν πρεπει να την αφησουμε ανεξελεγκτη στα χερια της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Ενωμενες οι αριστερες δυναμεις πρεπει να απαιτησουν νεο συνεδριο και αμεσες εκλογες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: