Παρέμβαση στο Σύνταγμα Ενάντια στις Διανοητικές Ιδιοκτησίες

by

copyleft

Η 26η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον WIPO (World Intellectual Property Organisation) ως «Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας», κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις προπαγάνδισης του αντικοινωνικού αυτού θεσμού σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα εγχώρια «παρακλάδια» (στο περίπου) του WIPO, ο ΟΠΙ και ο ΟΒΙ, διοργάνωσαν την Τρίτη, στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος, μία ακόμα φιέστα υπέρ της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (δλδ πνευματική ιδιοκτησία, πατέντες, trademarks κτλ). Μίλησαν πολλοί «επίσημοι», μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Πολιτισμού Λιάπης, και ακολούθησε συναυλία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Μια ελάχιστα οργανωμένη δράση μιας μικρής ομάδας ακτιβιστών, κατάφερε να τους χαλάσει τη μόστρα που χρυσοπλήρωσαν. Η δράση οργανώθηκε από την ομάδα SID που ασχολείται με το ζήτημα της ελευθερίας στον ψηφιακό (και όχι μόνο) κόσμο. Λόγω έλλειψης χρόνου και οικονομίας δυνάμεων, αποφασίσαμε να μοιράσουμε ένα έντυπο που σχεδιάστηκε για αντίστοιχη παρέμβαση ένα χρόνο πριν από την ομάδα Virus.

Σημείωση δική μου :

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία και την επιστήμη, όταν μιλάμε για τέτοια θέματα, θα πρέπει να μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα και όχι για ιδιοκτησίες. Η ιδιοκτησία στη γνώση είναι σχήμα οξύμωρο/παράλογο και τελευταία επικράτησε παγκοσμίως με ολέθριες επιπτώσεις. Περαιτέρω, η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία αποτελούν θεσμούς με σοβαρές επιπτώσεις πάνω στις κοινωνίες και τις ελευθερίες μας, η ανοιχτή προπαγάνδισή των οποίων, είναι για όλους εμάς τουλάχιστον προκλητική. Ιδιαίτερα, ο σύγχρονος χωρίς επιστροφή εκτροχιασμός αυτών των δύο θεσμών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των κοινωνικών αναγκών δεν έχει καμία σχέση με το μύθο της προστασίας του δημιουργού, όπως πλασάρουν, αλλά έχει αποκλειστικά και μόνο σχέση με τον καπιταλισμό και την εμπορευματοποίηση των πάντων, που επιτάσσει.

Η εφαρμογή οποιασδήποτε ιδιοκτησίας πάνω στη γνώση μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Αντιπροτείνουμε στο τώρα εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της γνώσης, της πληροφορίας και της κουλτούρας, μακριά από ιδιοκτησίες, που θα εγγυώνται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτές και θα μπορούν να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των πνευματικών δημιουργών καταστρέφοντας κάθε μεσάζοντα μεταξύ δημιουργών και κοινωνίας, και δη τις πολυεθνικές. Αυτό είναι σήμερα περισσότερο δυνατό από ποτέ με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και ήδη πραγματοποιείται.

Αυτό όμως που διεκδικούμε για το μέλλον είναι η πλήρης ελευθερία στην πρόσβαση, διάδοση, τροποποίηση, βελτίωση του συνόλου της ανθρώπινης γνώσης με ισότιμο τρόπο για όλους (με σεβασμό βέβαια στις ελευθερίες των άλλων), πράγμα που είναι πλέον τεχνολογικά δυνατό, όχι όμως και πολιτικό – οικονομικά εφικτό μέσα στον καπιταλισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: