Συγκέντρωση για τη Μόλυνση του Ασωπού

by

Ασωπός συγκ�ντρωση διαμαρτυρίας

Το θέμα του Ασωπού δεν είναι ευρύτερα γνωστό.

Ωστόσο, το θέμα του Ασωπού, όπως και γενικότερα των Ασωπών ανά την Ελλάδα που είναι πολλοί, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Όταν ένας ποταμός αντιμετωπίζεται τα τελευταία 30 και παραπάνω χρόνια από τους βιομήχανους και υπό την αιγίδα του κράτους ως αγωγός λυμάτων, όπως έχει συμβεί στον Ασωπό, τότε φτάνουμε στο σημερινό αποτέλεσμα : η ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας από τη Λιβαδιά ως τον Ωρωπό μετατρέπεται σε ένα απέραντο χημικό νεκροταφείο.

Ίσως φτάνει να αναφερθεί ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ενός ολόκληρου νομού θα διαρκέσει δεκάδες χρόνια μέχρι να επανέλθει σε συμβατά με τη ζωή επίπεδα. Ίσως φτάνει να σημειωθεί ότι εικάζεται αύξηση των καρκίνων και άλλων συνδεόμενων με τη μόλυνση ασθενειών στους κατοίκους της περιοχής (φυσικά δε θα βρεθεί ποτέ κονδύλι να επαληθευτεί κάτι τέτοιο επιστημονικά). Ίσως φτάνει να μάθετε (εντελώς εγωιστικά γιατί μόνο έτσι ξυπνάμε) πως σχεδόν ό,τι τρώτε από οπωροκηπευτικά προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό – ακόμη και αν πλέον δε γράφουν ότι έρχεται από εκεί) και, μαντέψτε, το εξασθενές χρώμιο δεν είναι βιοδιασπώμενο αλλά συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα.

Ίσως, τέλος, φτάνει να σημειωθεί ότι η ιστορία του Ασωπού αφορά περιβαλλοντική μόλυνση που είναι εκατοντάδες φορές πιο μεγάλη από το αντίστοιχο περιστατικό στις ΗΠΑ, με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή η δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς και γυρίστηκε και ταινία με τη ζωή της. Στη σύγχρονη όμως Ελλάδα δε γυρίζουμε ταινίες, γιατί μας αρκεί το θρίλερ της πραγματικότητας. Για την ώρα όμως ένα ειδεχθές έγκλημα σε βάρος της φύσης και του ανθρώπου με συγκεκριμένους θύτες και θύματα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα σα να μην έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό που έχουν να κάνουν με τον πύρηνα του πολιτικο-οικονομικού μας συστήματος.

Περισσότερα στο εξαιρετικό μπλογκ ASOPOS SOS. Αντιγραφή του Δελτίου Τύπου της Επιτροπής Αγώνας από το Οικολόγιο, από όπου και το κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Κυριακή :

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2008, 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας συλλόγων, μαζικών φορέων και της Επιτροπής αγώνα κατοίκων Ωρωπού για τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού. Η εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλίες, συναυλία καθώς και άλλες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθεί στα ΚΤΕΛ στη Σκάλα Ωρωπού.

Το Οικολόγιο υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή θα συμμετέχει στην εκδήλωση με την ομάδα του περιβαλλοντικού εργαστηρίου πραγματοποιώντας δημιουργικό εργαστήρι με ζωγραφική και κολάζ και μοιράζοντας δώρα στα παιδιά καθώς και φυλλάδια με περιβαλλοντικές συμβουλές για παιδιά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Κυριακή 4/5/2008 και ώρα 11:30 π.μ. στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου συγκεντρωθήκαμε, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού μαζικοί φορείς και Σύλλογοι, ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικές με το θέμα της βιομηχανικής ρύπανσης της περιοχής μας (αέρα, έδαφος, ποτάμι, υδροφόρο ορίζοντα και θάλασσα) και μετά από έκφραση όλων των απόψεων καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Η βιομηχανική ρύπανση της περιοχής μας συνεχίζεται και διαρκώς μεγαλώνει σε όλα τα σημεία. Τα μέτρα που πάρθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι όχι για να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά για να το συγκαλύψουν και να συγκαλύψουν και τις ευθύνες. Οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις των παρασώπειων περιοχών μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του προβλήματος και στη συγκάλυψή του, είναι μέρος του προβλήματος και γι αυτό δεν μπορούν να αντιδράσουν ουσιαστικά.

2. Τα στοιχεία δείχνουν πως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το πόσιμο νερό είναι καθαρό και η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι μονόδρομος.

3. Είναι ανάγκη να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, των εργατών στη βιομηχανία, των εργατών γης και των αγροτών από το μολυσμένο νερό γεωτρήσεων ύδρευσης και άρδευσης και να προστατευθεί η οικονομία του τόπου μας.

4. Η άμεση επίλυση του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης από την Κυβέρνηση και όλων των άλλων προβλημάτων που αυτό δημιούργησε στην υγεία και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής μας, δεν μπορεί να επιτευχθεί με την παθητική στάση και την αδιαφορία, αλλά μόνο με δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις όλων των φορέων και όλων των πολιτών.

5. Όλοι στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας τη Συγκέντρωση-Συναυλία Διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού την Κυριακή 18/5/2008 στις 11 π.μ. στα ΚΤΕΛ Σκάλας Ωρωπού.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ και
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ
ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΩΠΟΥ

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως τίποτα δεν κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της βιομηχανικής ρύπανσης και των τεράστιων προβλημάτων που αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στην υγεία και την οικονομία των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.
Για να γίνει η χωροθέτηση της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων – Σχηματαρίου, ο βιοχημικός καθαρισμός όλων των βιομηχανικών αποβλήτων από το εργοστάσιο ως το τελικό στάδιο.
Για να αποχαρακτηρισθεί ο Ασωπός από αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων και να απαγορευτεί η υπεδάφια παροχέτευσή τους στον υδροφόρο ορίζοντα.
Για να ξεκινήσουν τα έργα απορρύπανσης
Για να ενωθεί το δίκτυο ύδρευσης του Ωρωπού με το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (Αγωγός ΜΟΡΝΟΥ) και να έχουμε στις βρύσες των σπιτιών μας καθαρό νερό
Για να προστατευθούν τα αγροτικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του τόπου μας.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ
ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΙΣ 18 ΜΑΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ
ΩΡΑ 11 π.μ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΤΕΛ

Advertisements

3 Σχόλια to “Συγκέντρωση για τη Μόλυνση του Ασωπού”

 1. giannis Says:

  Αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει…

  Λόγω της έκτακτης επικαιρότητας το Οικολόγιο κυκλοφόρησε και ένα έκτακτο ενημερωτικό το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_acajoom&act=mailing&task=view&listid=1&mailingid=7&Itemid=99

 2. asopossos Says:

  Ευχαριστούμε για την αναφορά σας και σας περιμένουμε.

 3. inlovewithlife Says:

  Εννοείται ότι θα έρθουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: