Απόρρητο Επικοινωνιών & Παρασκήνιο

by

απόρρητο βουλή

Στις 15 Μαΐου το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε το περιβόητο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας». Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί κατά τα λεγόμενα των κυβερνητικών εκπροσώπων τη θεσμική απάντηση στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του 2006, το λεγόμενο «VodafoneGate». Το παραπάνω όμως ισχύει μόνο κατά τα φαινόμενα, καθώς το νομοσχέδιο εξυπηρετεί και αλλότριους σκοπούς, οι οποίοι αφήνονται στην κριτική μας ικανότητα.

Κατ’ αρχήν με μία σύντομη ματιά στο νομοσχέδιο διαπιστώνεται ότι, ιδίως στα από 1 – 8 και 11 – 14 άρθρα, επιχειρείται επιτυχώς η θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών με την δρακόντια σκλήρυνση των σχετικών υποχρεώσεων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και την διόρθωση των όποιων ατελειών του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (κυρίως του ΠοινΚωδ και του ΚωδΠοινΔικ). Αυτό αποτελεί ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, η θεσμική απάντηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση των υποκλοπών ήταν λιγότερο εύγλωττη. Η επίσημη δικαιοσύνη έθεσε τις αντίστοιχες ποινικές υποθέσεις στο αρχείο (όχι τις μόνες που έχουν τεθεί τελευταία στο αρχείο).

Ωστόσο με το νομοσχέδιο εξυπηρετούνται και αλλότριοι στόχοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις σαφείς προθέσεις των κέντρων εξουσίας προς όσους τα αμφισβητούν. Έτσι, στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου, που προβλέπει κάθειρξη (5 χρόνια έως ισόβια) όποιου καταγράφει ιδιωτικές στιγμές άλλων, οσμίζεται κανείς τις αναταράξεις που έφερε σε μερικούς το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Έτσι, η εξουσία τιμωρεί μεν με κάθειρξη όσους την παρακολουθούν (για να μην ισοπεδώνονται όλα, η διάταξη είναι ορθή στην ουσία της, καθώς οι βιντεοσκοπήσεις ιδιωτικών στιγμών ανθρώπων για βορά των καναλιών και του «φιλοθεάμονος» κοινού είναι κατάπτυστη), νομιμοποιεί όμως δε το να μας παρακολουθεί αυτή στις πορείες με τις χαφιεδοκάμερες. Σας μοιάζει μήπως ότι ο Μεγάλος Αδελφός μας επιφυλάσσει δύο μέτρα και δύο σταθμά δικαιοσύνης (το εξής ένα), που ως γνωστόν τα κάνει όλα για το καλό μας? Ε, έτσι είναι.

Περαιτέρω όμως υπάρχουν και κάποιες εμβόλιμες διατάξεις στο νομοσχέδιο, την προσοχή μου στις οποίες τράβηξε ένας φίλος. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αφορούν το απόρρητο των επικοινωνιών και εισήχθησαν στο νομοσχέδιο (προκαλώντας σχετικό σούσουρο στη βουλή) με τον κλασσικό αποπροσανατολιστικό τρόπο που επιλέγει η εκάστοτε εξουσία, προκειμένου να αποσοβήσει τις όποιες κοινοβουλευτικές αντιδράσεις. Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 9 παρ. 2, 5 & 6 του νομοσχεδίου) αφορά κατ’ ουσία τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις διαμαρτυρίες των πολιτών στις επιβλαβείς τους συνέπειες και έχει ως ακολούθως :

«2. Όποιος παρεμποδίζει ή θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία εγκατάστασης παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας με την εν όλω ή εν μέρει καταστροφή, βλάβη, αφαίρεση, μεταβολή ή αχρήστευση πράγματος που εξυπηρετεί την ως άνω λειτουργία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες (50.000) μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
3. ………
4. ………
5. Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγουμένων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες ( 100.000) μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ( 300.000)ευρώ. Εφόσον το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες ( 100.000) μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες ( 500.000) ευρώ.
6. Αν από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του Πολιτεύματος, όπως μνημονεύονται στο άρθρο 134α του Ποινικού Κώδικα ή απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται κάθειρξη.»

Είναι γνωστό ότι το 80% των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι τύποις παράνομο, σύμφωνα και με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Είναι επίσης γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπουν, ενδεχόμενα προκαλεί βλάβες στην υγεία μας. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται διαμαρτυρίες και έμπρακτο ξήλωμα των παρανόμων κεραιών από κατοίκους αλλά πολλές φορές και από τους ίδιους τους δήμους.

Οι ανωτέρω πράξεις (ξήλωμα κεραιών) είναι με βάση την αστική δικαιοσύνη φυσικά αξιόποινες. Στο εξής όμως και με πρόσχημα ότι διακινδυνεύεται η ασφάλεια των επικοινωνιών, κάτι τουλάχιστον αστείο, δρομολογείται η τιμώρηση τέτοιων πράξεων μέχρι και με κάθειρξη (αν θεωρηθούν κοινής ωφελείας οι τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις – που είναι). Διευκρινίζεται ότι το ποινικό δίκαιο, θεωρητικά πάντα, δεν είναι λάστιχο στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας αλλά αποτελεί ultimum refugium για την τιμώρηση πράξεων, που προκαλούν σοβαρή ζημία στο κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική απαξία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποινικό δίκαιο εργαλειοποιείται, όπως βέβαια είναι η συνήθης χρήση του, για την καταστολή όσων αντιδρούν στην αντικοινωνική δράση του κεφαλαίου. Σας μοιάζει μήπως για φωτογραφική διάταξη των συμφερόντων των εταιρειών κινητής? Ε, έτσι είναι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: