Λογοκρισία & athens.indy

by

athens.indy

Είμαι πολλά χρόνια χρήστης του athens.indymedia. Είναι ένα μέσο που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο εργαλείο του κινήματος, δίνοντας άλλη έννοια σε αυτό που λέμε αντιπληροφόρηση, ή καλύτερα πληροφόρηση από τα κάτω.

Η διαχείριση του μέσου είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πείραμα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν ξοδέψει άπειρες εργατοώρες, για να λειτουργεί αυτό το πράγμα, με τεράστιο προσωπικό κόστος και με κόστος για το κίνημα, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια σύντροφοι να χαρίζουν το χρόνο τους στο να κόβουν μπάτσους, φασίστες και τρολλς αντί να τον δίνουν στο κίνημα. Η διαχείριση του μέσου έχει όμως και δυσκολίες ως προς το ποιοι κανόνες θα εφαρμόζονται στην ελεύθερη δημοσίευση. Γιατί κάθε ελευθερία έχει και τις καταχρήσεις της, πόσο μάλλον στις στρεβλές κοινωνίες που ζούμε.

Τελευταία το μέσο έχει δυστυχώς «φτωχύνει» επικίνδυνα. Αιτία για αυτό είναι το ψαλίδι που πέφτει από τη Διαχειριστική Ομάδα. Πολύ ψαλίδι ρε παιδάκι μου. Ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου έχει πάψει πλέον να χρησιμοποιεί ένα μέσο που δεν το νιώθει πλέον δικό του. Αυτό αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα και γι’ αυτό φταίνε κάποιοι που έχουν καταλάβει λάθος το ρόλο τους, έναν ρόλο που θα πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και να δίνει τη σκυτάλη στην κοινότητα των χρηστών να περιφρουρεί η ίδια το μέσο με το λόγο της. Ταυτόχρονα, μέλη της ΔΟ που υπηρετούν χρόνια το μέσο, αποχωρούν μαζικά. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει, κάτι να αλλάξει, γιατί πρόβλημα όντως υπάρχει. Κοινώς όπου συρρικνώνεται η ελευθερία, δεν πάμε καλά.

Η σιωπή είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν η λογική δε βοηθά στη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να ακολουθεί κανείς το συναίσθημα, που είναι πολύ πιο αρχέγονο στον άνθρωπο, για να τις πάρει. Και η διαίσθησή μου λέει ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να λέγονται, γιατί αλλιώς φουσκώνουν περισσότερο. Έτσι και αλλιώς, αν πονάει κάτι, αυτό δεν είναι το μέσο (αυτό έχει πετύχει προ πολλού) αλλά ο τρόπος διαχείρισής του. Και τέτοια όπλα δεν τα καταστρέφουμε αλλά τα δίνουμε στην κοινωνία για να τα χρησιμοποιεί στις αντιστάσεις της. Αυτό είναι το χρέος μας.

Η εξουσία είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται και θα εμφανίζεται παντού και πάντα. Και παρουσιάζεται φυσικά και στις αναρχικές συλλογικότητες. Οι αναρχικές δομές όμως είναι οι μόνες που έχουν τα εχέγγυα να ανθίστανται σε αυτή και να την πολεμούν αποτελεσματικά. Έτσι, για τυχόν εξουσιαστικά φαινόμενα μέσα στη ΔΟ του athens.indymedia ευθύνη φέρει το κάθε μέλος αυτής που δεν επιτίθεται εναντίον τους. Η φυγή δεν είναι λύση. Ακολούθως, ευθύνη για τυχόν εξουσιαστικά φαινόμενα στη δημοσίευση του μέσου ευθύνη φέρει η κοινότητα των χρηστών που δεν αντιστέκεται στη λογοκρισία, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για κοινότητα που υπάρχει μόνο διαδικτυακά.

Μακρηγόρησα.

Με μέηλ μου ήρθε το παρακάτω κείμενο, το οποίο φυσικά και δημοσιεύω. Είναι μέλους της ΔΟ του athens.indy που αποχωρεί.

Ανοιχτό γράμμα αποχώρησης-αυτομόλησης από την συντακτική ομάδα του Athens.Indymedia.org

Η ποίηση πρέπει να γίνεται από όλους,

όχι από έναν.

Isidore Ducasse

Ποιά ποσότητα επαναλαμβανόμενων ψεμάτων

δεν είναι ικανή να εξολοθρεύσει

μια απλή χειρονομία επαναστατικής ποίησης;

R. Vaneigem

Η γνώση, λοιπόν αρχίζει με την διάλυση των ψευδαισθήσεων,

με την αφύπνιση.

Ε.Φρομ

Ανοιχτό γράμμα αποχώρησης-αυτομόλησης

από την συντακτική ομάδα του Athens.Indymedia.org

Αυτό που διαβάζετε είναι ένα γράμμα αποχώρησης από την «συντακτική ομάδα» του athens.indymedia.org . Για την ακρίβεια , είναι άλλο ένα γράμμα αποχώρησης από την περιβόητη ΣΟ ανάμεσα στα τόσα που έχει δει στην πορεία της αυτή η πολύπαθη ομάδα. Η κύρια διαφορά με όσα έχουν προηγηθεί είναι ότι αυτό το γράμμα κατατίθεται δημόσια απευθυνόμενο περισσότερο στο κοινό αυτής της σελίδας και λιγότερο στο εσωτερικό της ομάδας και αυτό είναι μια απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή του υπογράφοντα. Απλά πείτε ότι δεν υπάρχει κανένας , μα κανένας, λόγος για να κρυφτεί και αυτή η αποχώρηση κάτω από το χαλί όπως όλες οι προηγούμενες , και να μπορέσει να συνεχίσει ελεύθερα η ομάδα του ιντυμιντία την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη πορεία της προσπαθώντας να παλαντζάρει στο κέντρο ενός τυφώνα συγκρούσεων.

Επίσης είναι μια αποχώρηση από ένα εγχείρημα που θυμίζουμε ότι έφερε την αξίωση να είναι δημόσιο και ανοιχτό και ωστόσο κατά την εκτίμηση πάντα του υπογράφοντα απέτυχε παταγωδώς να ικανοποιήσει αυτή του την ίδια θεμελιώδη θέση. Η μυστικοπάθεια και η τάση να κρύβονται με πολύ μεγάλη επιμέλεια όλα τα εσωτερικά του ιντυμίντια από το εξωτερικό του κοινό υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας. Συνεπώς ας ειπωθεί ότι απέναντι σε ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της ομάδας απαντάω με αυτό ακριβώς που τρέμει , τον δημόσιο λόγο. Αυτό το κάνω έχοντας βέβαια πάντα ενδόμυχα την ελπίδα ότι το σοκ του δημόσιου χώρου, που τόσο υποτίθεται ότι υπερασπίζει το ιντυμίντια , θα είναι αρκετά ισχυρό και δεν θα μπορεί απλά να το αγνοήσει όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι τώρα αυτή η τόσο ναρκωμένη συνέλευση.

Αποχωρώ λοιπόν από την παρούσα συντακτική ομάδα του Athens indymedia. Μια ομάδα που νοσεί τόσο πολύ που δεν μπορεί πλέον στο εσωτερικό της να ξαναβρεί ποτέ – προφανώς με την παρούσα σύσταση ατόμων – αυτό το μύνημα που διατείνεται με καμάρι ότι φέρει. Το μύνημα της αυτοοργάνωσης και της συλλογικής δράσης. Αυτή η επιγραφή στο πάνω μέρος της σελίδας του ιντυμίντια : «Τo Indymedia Athens είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα ατόμων που προσφέρουν άμεση και μη-εμπορευματική πληροφόρηση.» δεν έχει καμία σχέση με την για χρόνια εσωτερική πραγματικότητα της ομάδας. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Το ιντυμίντια σαν ομάδα δεν είναι ούτε ανοιχτό, ούτε συλλογικότητα , ούτε αυτοοργανωμένο , ούτε τίποτα από όλα αυτά. Αυτά είναι τα τελικά συμπεράσματα μιας πορείας κάποιων χρόνων σε αυτήν την ομάδα. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι τελικά η παρούσα συνέλευση όχι μόνο ούτε θέλει να γίνει έστω κάτι από τα παραπάνω αλλά επιπλέον αντιστέκεται και σθεναρά εδώ και καιρό σε οποιαδήποτε προσπάθεια και πρόταση επιχειρεί να την ξαναβάλει σε ένα δρόμο συλλογικό, αυτοοργανωμένο και κινηματικό. Οι τρόποι τώρα που αντιστέκεται αυτή η συνέλευση είναι ποικίλοι και δεν μας ενδιαφέρουν και τόσο πολύ εδώ. Ας σημειωθεί μόνο ότι προφανώς σε κάθε έκφραση τους εμπεριέχεται και το ανάλογο μερίδιο βίας (ψυχολογικής και σωματικής). Μιας βίας που θρυμματίζει εδώ και χρόνια οποιαδήποτε δημιουργική τάση και ιδέα θα μπορούσε να εκφραστεί και να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια αυτής της συλλογικότητας. Βία είναι τόσο το αναποδογυρισμένο τραπέζι και το ξύλο μέσα σε μια συνέλευση όσο και η σιωπή της συνέλευσης που συναινεί σε απαράδεκτες για την ίδια την λειτουργία του ιντυμίντια αποφάσεις και λειτουργίες, όπως αναρχικά βέτο, αναρχικές διαγραφές , λογοκρισία στις απόψεις μελών της συνέλευσης, προσωποποίηση του πολιτικού και επίθεση με όλα τα μέσα σε αυτόν που εκφράζει μια διαφορετική πολιτική θέση για κάποιο θέμα, παρανοϊκές (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) κατηγορίες σε συντρόφους για φράξιες και ρουφιανές, ασύστολος πολιτικαντισμός …. και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Μια συνέλευση έρμαιο.

Η υποψία αυτή συνέλευσης είναι έρμαιο οποιασδήποτε φύσης σύγκρουσης και αυτό γιατί πολύ απλά εξαρχής δεν έχει καμία απολύτως θέληση να κάτσει να δουλέψει και να αναλύσει πολιτικά οποιοδήποτε απολύτως ζήτημα την αφορά. Ακόμα και η ποιο απλή και αυτονόητη ερώτηση του τύπου: «τι είναι το ιντυμίντια;» ή «τι θέλουμε από αυτό συλλογικά;, Τι στοχοθεσία έχουμε και τι απολογισμό κάνουμε από την μέχρι τώρα εμπειρία μας ; κ.τ.λ., κ.τ.λ.» είναι όλα θέματα που ουδέποτε συζητήθηκαν και προφανώς ποτέ δεν απαντήθηκαν από την συνέλευση. Απλά το ιντυμίντια ως ομάδα κυνηγούσε με άγχος την επικαιρότητα παγιδευμένο σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ακροβατούσε (όχι αναγκαστικά με επιτυχία) ανάμεσα στις συγκρούσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής (και ανάλογα με τις περιόδους της συνέλευσης έγερνε πότε προς μία ή άλλη κατεύθυνση…).

Και ακόμα και αυτή την ίδια παραπάνω παρατήρηση την έχουμε κατά καιρούς επισημάνει διάφοροι στην συνέλευση. Ωστόσο ουδέποτε αποφάσισε να την συζητήσει συλλογικά. Αντίθετα η λειτουργία πάνω κάτω της συνέλευσης μέχρι τώρα ήταν ότι η ατομική άποψη κάποιων για κάποια θέματα «περνούσε» και σε άλλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας ήταν προφανώς να μην έχει κατορθώσει αυτή η συνέλευση να φτάσει σε καμία απολύτως συλλογική κατάκτηση οποιασδήποτε έννοιας, ανάλυση και οπτικής. Τα ίδια τα μέλη της συνέλευσης συχνά δεν έχουν ιδέα τόσο τι κάνουν , όσο τι ανάλυση έχουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα άλλα μέλη της συνέλευσης για θέμα σοβαρότατα και που άπτονται τελικά με την ίδια την λειτουργία του μέσου.

Αυτό βέβαια επηρεάζει κατά κόρον και την λειτουργία της σελίδας και αυτό μάλιστα φαίνεται ξεκάθαρα από πολλά σημεία που έχουν σίγουρα παρατηρήσει και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα η διαχείριση της σελίδας γίνεται εδώ και καιρό καθαρά ατομικά , ή για να το πούμε απλά : ο καθένας έκανε ότι του κατέβαινε και κατά καιρούς ότι τον βόλευε πολιτικά, ενώ ταυτόχρονα άλλοι της ίδιας συνέλευσης από την άλλη πλευρά προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να σώσουν κάτι λίγο, ελάχιστο, ένα σχόλιο εδώ , ένα σχόλιο εκεί ,που κοβόταν δίχως κανένα λόγο και ενάντια στην πολιτική δημοσίευσης.

Αυτό είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Όπως επίσης είναι φανερό ότι με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση της ιστοσελίδας μετατρεπόταν και αυτή σε ένα νέο ρινγκ για καινούριους γύρους αντιπαράθεσης καθώς κρυμμένα σχόλια του ενός διαχειριστή εμφανιζόντουσαν από άλλον και το αντίστροφο. Μετά από την εδραίωση αυτής της διαχειριστικής πραγματικότητας της ιστοσελίδας τα πράγματα τόσο για την διαχείριση και για την ομάδα είχαν ήδη πάρει μια καθοριστική ροπή.

Το αποτέλεσμα ήταν το έργο της διαχείρισης να γίνεται αφενός όλο και ποιο δύσκολο για πολύ κόσμο που συμμετείχε στο εγχείρημα και αφετέρου ο πραγματικός φόρτος δουλειάς που έχει η ιστοσελίδα να μετατρέπεται σιγά σιγά σε πίνακα μέτρησης της συμμετοχής του καθενός στο εγχείρημα. Οι ώρες διαχείρισης καταλήγουν να γίνονται μονάδα μέτρησης του «πόσο μέλος είμαι» και «πόσα δικαιώματα έχω» στην τάδε ή την δείνα απόφαση. Ταυτόχρονα όλες οι άλλες εργασίες της σελίδας, όπως μεταφράσεις , τεχνική δουλειά, κτλ κτλ …πετιούνται στα σκουπίδια και εκμηδενίζονται.

Η συνέλευση δηλαδή μέσα στην αρρώστια της συνέχιζε την κατηφόρα και την κατρακύλα. Κι έτσι βρεθήκαμε παγιδευμένοι μπροστά στον διπλό δεσμό: Το ίδιο το ιντυμίντια που προτάσσει στο εσωτερικό του μακιαβελικά και με τρόπο εμμονικό την διαχείριση , την έχει μετατρέψει σε ένα τόσο δύσκολο έργο σχεδόν πολεμικό που στην ουσία αρνείται την συμμετοχή οποιουδήποτε σε αυτήν. Αυτό ο διπλός δεσμός (double bind) έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη πηγή έντασης στο εσωτερικό της ομάδας που έχει οδηγήσει σε αποχωρήσεις οι οποίες έχουν επισημάνει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Παρόλα αυτά αυτή η συνέλευση αγέρωχα συνεχίζει να κοιτάει αλλού και επιμένει να δομεί το εσωτερικό της αυστηρά ιεραρχικά μετρώντας τις ώρες διαχείρισης του καθενός μέχρι και σήμερα.

Ένα άλλο σημείο που είναι φανερό και εξωτερικά της ομάδας και έχει επισημανθεί κατά καιρούς ,άμεση συνέπεια των παραπάνω, είναι η παντελής απουσία γραπτού λόγου της συντακτικής ομάδας που σαν φάντασμα αιωρείται πάνω από την ιστοσελίδα. Η αδυναμία της ομάδας γίνεται φανερή όταν κανείς παρατηρεί ότι αυτή η άμοιρη συνέλευση παιδεύεται με τα ίδια κείμενα για χρόνια και χρόνια. Από την άλλη όταν πάει να συντάξει ένα καινούριο κείμενο ή μια καινούρια θέση το αποτέλεσμα λόγω της εσωτερικής της κατάστασης είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα βαρετό ξύλινο κείμενο που δεν έχει πραγματικά και κανένα νόημα να βγει και το οποίο γράφεται μόνο και μόνο για να λέει η ομάδα στον εαυτό της ότι έφτιαξε και κάτι. Μα είναι λογικό! Πώς θα μπορούσε να γραφτεί το οτιδήποτε κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πώς μπορεί να γραφτεί το οτιδήποτε όταν το γράψιμο ενός πολιτικού κειμένου γίνεται ένας αγχωτικός αυτοσκοπός μόνο και μόνο για να έχει γραφτεί κάτι και παραγκωνίζεται όλη η διαδικασία της πολιτικής συζήτησης και της ζύμωσης ;

Έτσι φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Αυτή η ομάδα όχι μόνο δεν κατορθώνει να συνεννοηθεί για να βγάλει μια θέση για τον ίδιο της τον εαυτό αλλά πλέον δεν δίνει και καμία σημασία και στο κοινό που συμμετέχει , ενδιαφέρεται και χρησιμοποιεί τέλοσπάντων αυτό το μέσο.

Η στάση που έχει η ΣΟ απέναντι στις δημοσιεύσεις , τα σχόλια και τις συζητήσεις μόνο πολεμική μπορεί να χαρακτηριστεί στη καλύτερη των περιπτώσεων ενώ από ένα σημείο κι έπειτα θα κινδύνευα να την χαρακτηρίσω και κατασταλτική. Παγιδευμένη σε ένα ψυχαναγκαστικό παραλήρημα και θέλοντας να βάλει σε τάξη το ίδιο το χάος μέσα στο οποίο βρίσκεται και αδυνατώντας να τακτοποιήσει το εσωτερικό της, η συνέλευση αποφασίζει να αυθαιρετεί και να ξεσπάει πάνω στους επισκέπτες της σελίδας ξεχνώντας τις ίδιες τις αρχές της ομάδας και της σελίδας. Έτσι ξεσπάει ένας άγραφος πόλεμος ανάμεσα στην ΣΟ και σε όσους επισκέπτες τις σελίδας καταλαβαίνουν τις αυθαιρεσίες της και διαφωνούν. Προφανώς η μάχη είναι άνιση. Η ΣΟ έχει τα όπλα και τα μέσα. Έτσι ένα μέρος της ομάδας έχοντας πάρει , ατομικά πάντα, την απόφαση ότι το ιντυμίντια είναι αποκλειστικά και μόνο αντιπληροφόριση , αποκλειστικά και μόνο κάποιας κατεύθυνσης, αρχίζει και εξαφανίζει σχόλια δεξιά και αριστερά από το πουθενά χωρίς καν να τα δικαιολογεί. Με άλλα λόγια η ΣΟ πλέον επιδίδεται σε ένα ανελέητο παιχνίδι λογοκρισίας.

Και προφανώς η δικαιολογία -δεν- έκατσα –ποτέ- σαν- ομάδα- να- λειτουργήσω -συλλογικά –και- τώρα- έχω –φτάσει- σε -αυτό –το- σημείο- όπου –τρέχω- και- δεν- προλαβαίνω- μέσα -στον –πανικό- μου -και -τα –παίρνει- όλα- η- μπάλα- όπως και να το κάνουμε δεν θα μπορούσε να γραφτεί επίσημα σαν απάντηση μέλους της συντακτικής ομάδας και εκτός αυτού από ένα σημείο κι έπειτα κανείς δεν έδινε και καμιά δεκάρα για το αν θα γραφόταν απάντηση στους επισκέπτες της σελίδας ή όχι. Τόσες συζητήσεις ανοίγονται σοβαρές και κατατίθενται απόψεις για το μέλλον του ιντυμίντια τις οποίες η ΣΟ επιλέγει συνεχώς να τις πετάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Από κάποια χρονική στιγμή και έπειτα αυτό το φαινόμενο της παντελής απομάκρυνσης από της ομάδας διαχείρισης από την κοινότητα του ιντυμίντια αρχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονο όπως ανάλογα αρχίζει και η ένταση στο εσωτερικό της ομάδας να ανεβαίνει κατακόρυφα. Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης ήταν αυτή η εντελώς χυδαία αντιμετώπιση του κοινού της σελίδας από μέρος της συνέλευσης. Θα μπορούσα να πω ότι αντιμετωπίζουν τους επισκέπτες εντελώς αμφιθυμικά Από την μια θέλουν να μετατραπεί ως δια μαγείας το ιντυμίντια σε ένα μυστήρια μεγάλο ηλεκτρονικό κόμβο, με μεγάλη επισκεψιμότητα και να έχει μεγάλη επαφή με το κίνημα. Από την άλλη κάνουν ότι περνάει από τα χέρια τους για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη θέλοντας να μετατρέψουν το ιντυμίντια σε ένα στείρο και άγονο περιβάλλον. Αυτή η υποτιμητική αντιμετώπιση μέρους της συνέλευσης απέναντι σε επισκέπτες και συντρόφους του κινήματος φαίνεται ακόμα και στην εντελώς χυδαία και απαξιωτική ορολογία που χρησιμοποιεί. Όταν κάτι δεν μας αρέσει γιατί έτσι μας ήρθε σήμερα θα το διαγράψουμε παντελώς γιατί είναι «τρολ» , αλλιώς όλοι οι άλλοι που επισκέπτονται την σελίδα και δημοσιεύουν σε αυτήν είναι «χρήστες».

Αυτή η μερίδα όμως του κόσμου του ιντυμίντια που έχει βαπτιστεί έτσι απαξιωτικά είτε ως τρολ , που πρέπει να το πούμε δεν έχει καμία σχέση με τον παγκόσμιο όρο των τρολ, είτε ως χρήστες, να ξέρετε ότι δεν μασάει. Αυτή η μερίδα του κόσμου ήταν η κοινότητα του κινήματος που αγκάλιασε το εγχείρημα. Και δεν μασάει γιατί ακριβώς αυτή η κοινότητα είναι πολύ πιο κινηματική, πολιτική και αντιεξουσιαστική απ’ ότι ήταν ποτέ το ιντυμίντια στο εσωτερικό του. Η χυδαιότητα αυτού του κομματιού της συνέλευσης που νομίζει σαν άλλο ιερατείο ότι κατέχει την αλήθεια της επανάστασης δυστυχώς δεν έχει εξαντληθεί σε ότι έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα . Παρακάμπτοντας κάθε προηγούμενη απόφαση αρχίζει αυτοβούλως να διαγράφει τα κρυμμένα σχόλια ή άρθρα (σε μεγάλο μέρος τους) από το ιντυμίντια και να λογοκρίνει ασύστολα. Παρόλες τις διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα και που το θεωρούσαμε ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι ένα λεπτό σημείο που απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία, τα συγκεκριμένα άτομα επέμεναν και επιμένουν να διαγράφουν δίχως κανένα λόγο από τα κρυμμένα ότι θεωρούν «τρολιά» και γενικότερα ότι δεν τους αρέσει να υπάρχει στα κρυμμένα. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου όντως η διαγραφή π.χ. προσωπικών στοιχείων κάποιου είναι επιβεβλημένη.

Δυστυχώς μακρηγόρησα και ζητώ συγγνώμη για αυτό καθώς και για την προχειρότητα του κειμένου, αλλά δεν έχει πολύ ακόμα. Τώρα σε λίγο φτάνουμε στο τέλος.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν που αναφέρθηκαν και …

Επειδή όταν αποφάσισα να προσχωρήσω στις τάξεις του ιντυμίντια προερχόμενος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχοντας στο μυαλό μου μια αντιεξουσιαστική δομή στο εσωτερικό της που μπορεί να ανοιχτεί κοινωνικά και να αγγίξει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα δεν θα μπορούσα να φανταστώ τίποτε από όλα αυτά προανέφερα.

Επειδή αν επέλεγα να μείνω στις τάξεις της τωρινής συνέλευσης athens.indymedia θα ήταν πολύ πιο έντιμο απ’ την πλευρά μου να γραφτώ στην τοπική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. (προς θεού μην παρεξηγηθεί αυτό το σημείο…οι σύντροφοι του κόμματος τουλάχιστον είναι πολύ πιο ειλικρινείς και απέναντι στους εαυτούς τους και απέναντι στην κοινωνία απ’ ότι η τωρινή συνέλευση του ιντυμίντια που θέλει να ονομάζεται αντιεξουσιαστική)

Επειδή όμως ποτέ δεν ήθελα να γραφτώ στην τοπική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. (είπαμε…μην με παρεξηγείτε παρακαλώ..)

Επειδή πολιτικά ποτέ δεν αντιμετώπιζα την διαδικασία της συνέλευσης ως πόλεμο αλλά ως σύνθεση μέχρι που ανακάλυψα ότι ο ένας πολεμικός πόλος αρκεί για να δημιουργηθεί και ο άλλος.

Επειδή πλέον έχω δεχτεί κι εγώ και όλη σχεδόν η σύνθεση της συνέλευσης του ιντυμίντια τόσο πόλεμο και τόση βία απαντάω κι εγώ με όρους πολεμικούς. Εξού και όρος αυτομόληση.

Πλέον ένα πράμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε στο ίδιο πλευρό. Τουλάχιστον όσον αφορά το ιντυμίντια. Γι’ αυτό εργαζόταν μέρος της συνέλευσης εδώ και χρόνια. Τα κατάφερε πολύ καλά μπορώ να ομολογήσω.

…αποφασίζω να εκτελέσω επί τόπου και εξ επαφής οποιαδήποτε όρεξη για συμμετοχή στο εγχείρημα του ιντυμίντια θα μπορούσα να έχω ακόμα , και μαζί και τις υπογραφές αυτής της συμμετοχής.

Ως εκ τούτου το (γελοίο) όνομα του διαχειριστή του ιντυμίντια matafanas

και το τελευταίο ψευδώνυμο που χρησιμοποίησα αρκετά τόσο για άρθρα όσο και για συζητήσεις (που μου έδωσε για κάποιο διάστημα μια όαση σε αυτή την παρωδία όταν τα πράματα είχαν πάρει οριστικά την κάτω βόλτα) stéphane πέφτουν κι αυτά ταυτόχρονα νεκρά. Το ενδεχόμενο ανάστασης τους φαντάζει αυτή τη στιγμή πολύ μακρινό. Όσο μακρινό φαντάζει και το ενδεχόμενο ανάστασης αυτής της νεκρής συνέλευσης.

Παρόλα αυτά η ΣΟ να το βάλει καλά στο μυαλό της . Εγώ σε καμία περίπτωση δεν είμαι νεκρός.

matafanas, stéphane , κ.τ.λ.,

30/5/08

Advertisements

57 Σχόλια to “Λογοκρισία & athens.indy”

 1. ένας πολύ παλιός Says:

  Εννοείται οτι το κείμενο που παραθέτεις, όχι απλά κρύφτηκε αλλά και σβήστηκε εντελώς από το athens.indymedia. Να προσθέσω επίσης οτι κυκλοφορεί και ένα 2ο κείμενο το οποίο υπογράφει και ο matafanas και είναι το κείμενο καταγγελίας 12 μελών της ΣΟ του Athens.Indymedia τα οποία διεγράφησαν (όχι οτι έχει σημασία αλλά αυτοί που τους διέγραψαν είναι λιγότεροι από 12) με συνοπτικές διαδικασίες από την ομάδα του Athens, επειδή διαφωνούσαν με το καθεστώς λογοκρισίας, βίας και απειλών που επικρατεί στην ομάδα και στη σελίδα.

  Τέλος να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν οτι τα τελευταία 2-3 χρόνια οι αποχωρήσεις και οι διαγραφές (για τους ίδιους ακριβώς λόγους) έχουν πληθύνει επικίνδυνα. Δεν είναι τυχαία η κατρακύλα του μέσου. Πλέον από την (πολυσυλλεκτική) ομάδα που το ξεκίνησε έχει μείνει μόνο ένας. Ο higlander κέρδισε…

 2. ένας σχεδόν τόσο παλιός όσο κι ο αποπάνω Says:

  Το πρόβλημα με την βία στις συνελεύσεις, ιδιαίτερα όταν αυτή ασκείται από ένα και μόνον άτομο (όσο καλές και αν θεωρηθούν οι προθέσεις του) είναι απλά πρόβλημα φασισμού της καθημερινότητας.
  Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, είναι απλά συνένοχος.

 3. inlovewithlife Says:

  Το γνωρίζω το κείμενο και θα το δημοσιεύσω και αυτό αν πέσει στα χέρια μου σε ηλ. μορφή. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου την ευθύνη για τέτοια φαινόμενα την φέρει σε ίσα μερίδια όποιος πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από τη συνέλευση της ΔΟ και όποιος είναι ακόμη εκεί ή όποιος έφυγε. Όσο και αν ακούγεται λίγο σκληρό και υποκειμενικό, έτσι είναι. Την ευθύνη δε την φέρουν δύο – τρία άτομα αλλά όλοι που δραστηριοποιήθηκαν. Το μέσο δεν είναι του ενός και του άλλου, για να αποχωρείς αφηνοντάς το κάπου (καμία φορά βέβαια μπορεί να αναγκαστείς σε αποχώρηση).

  Όσο για την κριτική μου, είναι η κριτική ενός χρήστη που δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη ΔΟ και δε γνωρίζει αντικειμενικά πως λειτουργεί και ποιος φταίει, νομιμοποιούμαι όμως να την κάνω στο μέτρο που χρησιμοποιώ το μέσο και αντιλαμβάνομαι αρνητικές για αυτό συγκυρίες.

 4. comzeradd Says:

  καταρχήν δεν διαγραφτηκαν 12 μέλη της ΣΟ. αποχώρησαν λόγω διαφωνιών. η διαφορά νομίζω είναι τεράστια.

  το ανοιχτό κείμενο σωστά κόπηκε απ’ το indymedia γιατί δεν αποτελεί αντι-πληροφόρηση, αλλά (επίσης σωστά) υπάρχει ολόκληρο στο forum του indymedia:
  http://community.athens.indymedia.org/index.php/topic,697.0.html
  όπου μπορείτε να διαβάσετε και μια απάντηση από ένα μέλος της ΣΟ για πιο σφαιρική ενημέρωση 🙂

 5. ένας σχεδόν τόσο παλιός όσο κι ο αποπάνω Says:

  Μα το να καταγγέλει ο αγαπητός χαλίφης, ε, χμμμ, ……… όσους θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, ε, αυτό παραπάει!

 6. χαλιφης;;;μπουάχαχα! Says:

  καταρχήν δεν διαγραφτηκαν 12 μέλη της ΣΟ. αποχώρησαν λόγω διαφωνιών. η διαφορά νομίζω είναι τεράστια.

  Comzeradd δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι όντως διαγράφτηκαν ο ένας μετά τον άλλο. Δεν αποχώρησαν. Και όντως η διαφορά είναι τεράστια γι αυτό καλό και φρόνιμο θα ήταν να μην λες ότι θες για πραγματα που δεν ξέρεις.

  Το κείμενο που κυκλοφορεί το ξεκαθαρίζει αυτό. Εξάλλου το δηλώνουν ότι δεν αποχωρούν παρά τις πιέσεις και τις επιθέσεις κάποιων ατόμων που θέλουν να τους διώξουν.

 7. Σκύλος της Βάλια Κάλντα Says:

  Το athens.indymedia.org έπαψε νάναι όργανο του (οποιουδήποτε) κινήματος και έγινε παραμάγαζο, από τη στιγμή που η ΣΟ άρχισε αυθαίρετα να ορίζει ποιός είναι κίνημα και ποιός δεν είναι και να παραπληροφορεί, υπηρετώντας την υποκειμενική της αλήθεια. «Εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς» που λέγανε παλιά οι σούπερ-ντούπερ επαναστάτες.

 8. inlovewithlife Says:

  @comzeradd
  Με ποιανού τα κριτήρια το κείμενο αυτό δεν αποτελεί αντιπληροφόρηση? Προφανώς με τα κριτήρια της παρούσας ΔΟ και όχι με τα κριτήρια ενός μέσου αντιπληροφόρησης. Επίσης, ακόμη και να ήταν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσε να μεταφερθεί στο φόρουμ του athens.indy (γιατί τώρα είναι στο φόρουμ της ΔΟ). Εκεί δεν μπαίνει μόνο η «αντιπληροφόρηση» αλλά το ο,τιδήποτε. Τελοσπάντων, εδώ κόβονται τα πάντα, σε αυτό θα κολλούσανε. Όσο για τη σφαιρική ενημέρωση που συνάντησα στο λινκ σου, εμένα καθόλου σφαιρική δε μου φάνηκε, χεχε.

  @σκύλε
  Δεν έχεις δίκιο. Το athens.indy δεν έπαψε να είναι όργανο του κινήματος ακόμη και στις πιο δύσκολές του φάσεις. Ωστόσο, οι πρακτικές που αναπτύχθηκαν μέσα στη ΔΟ έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

 9. Σκύλος της Βάλια Κάλντα Says:

  φίλε,
  δεν χρειάζεσαι απάντηση, απαντάς μόνος σου στον εαυτό σου όταν απαντάς στον omzeradd. Ξέρεις, υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραπληροφόρησης, τα οποία ακόμα κι αν αποκαταστάθηκαν αργότερα, δεν έπαψαν να αποτελούν παραπληροφόρηση. Και να επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις. Και τέλος, αυτή η μόνιμη άρνηση της ΣΟ να συζητήσει δημόσια τα προβλήματά της, και να τους αντιμετωπίζει όλους σαν τρολ και σαν κακοπροαίρετους, δείχνει πολλά πράγματα κατά τη γνώμη μου.

 10. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας Says:

  Τι είναι το athens.indymedia; Αυτή είναι ίσως η λάθος ερώτηση για να αρχίσει κανείς. Χωρίς να μπορεί
  να οριστεί σαφώς, αφού ο καθένας μπορεί να το βλέπει με την δική του οπτική και αφού δεν είναι κάτι
  στατικό, αλλά συνεχώς εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και το ίδιο το κίνημα, μπορούμε να πούμε ότι το
  athens.indymedia δεν είναι ένα πράγμα, που εξυπηρετεί έναν σκοπό. Καλύπτει με έναν εντελώς
  διαφορετικό τρόπο, από αυτόν των αστικών ΜΜΕ, την ανάγκη για πληροφόρηση. Είναι ένα ηλεκτρονικό
  μέσο ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για «ειδικούς κομιστές». Η επικοινωνία και η ενημέρωση γίνονται
  αμφίδρομα και όχι μονόδρομα και κάθε είδηση είναι ανοιχτή για σχολιασμό. Εκτός βέβαια από τον
  ενημερωτικό του χαρακτήρα, το athens indymedia είναι και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και
  απόψεων αφού πολλές φορές με αφορμή μια δημοσίευση, αναπτύσσεται ολόκληρη συζήτηση στην οποία
  μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί..
  Με λίγα λόγια, το athens indymedia προσπαθούμε να είναι ένας διαδικτυακός χώρος με αντιιεραρχική,
  αμεσοδημοκρατική δομή, αντικαθεστωτικό ρόλο και στο πεδίο του (ενημέρωση, πληροφόρηση, συζήτηση)
  να υλοποιεί τα χαρακτηριστικά αυτά, προτάσσοντας έναν συνδιαμορφωτικό χαρακτήρα. Για να
  διασφαλιστούν τα χαρακτηριστικά αυτά χρησιμοποιείται η πολιτική δημοσίευσης ως κοινή μίνιμουμ
  πολιτική συμφωνία, βάσει της οποίας «κρίνεται» το υλικό που δημοσιεύεται τόσο από τα άτομα που
  συμμετέχουν στη διαχειριστική ομάδα, όσο και από τους χρήστες του και υιοθετούνται οι βασικές αρχές
  λειτουργίας που διέπουν κάθε indymedia ανά τον κόσμο.
  Βέβαια αυτό το εγχείρημα, για να κρατηθεί ζωντανό, χρειάζεται μια διαχειριστική ομάδα (ΔΟ) που να
  φροντίζει για την καλή λειτουργία του και την εξέλιξή του. Και σαφώς, για να διατηρηθούν αυτά τα
  χαρακτηριστικά, πρέπει και η ΔΟ να λειτουργεί βάσει αυτών αλλά και όσοι συμμετέχουν στη ΔΟ να
  υπερασπίζονται τέτοιες δομές και σκοπούς.
  Η εμπειρία μας όμως με την συμμετοχή μας στην ΔΟ του athens indymedia έδειξε ότι δυστυχώς συμβαίνει
  ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα άτομα συστηματικά χειραγωγούν τη συνέλευση και το πετυχαίνουν
  χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, πράγματα στα οποία θα αναφερθούμε
  παρακάτω.
  Ξεκινώντας από τις εξωτερικές συνέπειες της συμπεριφοράς αυτών των ατόμων απέναντι στο μέσο, το
  athens.indymedia απομακρύνεται συνεχώς από αυτό που διατυμπανίζει πως είναι: ένα μέσο
  αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, ένα όπλο στα χέρια του κόσμου που αγωνίζεται και αποτελεί το
  ριζοσπαστικό, επαναστατικό, ανταγωνιστικό (πέστε το όπως θέλετε) κίνημα. Πώς μπορεί να είναι κάτι
  τέτοιο όταν η διαχείριση των δημοσιεύσεων μεροληπτεί; Όταν η πολιτική δημοσίευσης έχει θαφτεί κάτω
  από την ταφόπλακα των προσωπικών εκτιμήσεων; Όταν οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως άτομα που δεν
  χρήζουν απάντησης και διαλόγου και όχι ως πολιτικά υποκείμενα; Όταν η συγγραφή και ανάδειξη
  κεντρικών θεμάτων γίνεται σύμφωνα με «ό,τι μας αρέσει»; Όταν διάλογοι και αντιπαραθέσεις
  «πετσοκόβονται» υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης χωρίς ενδοιασμούς, επειδή κάποιοι/ες στη ΔΟ είναι
  υπέρ αυτής της μίας ή της άλλης άποψης; Πώς ένα μέσο όπως το athens.indymedia μπορεί να είναι
  αντιιεραρχικό όταν έχει εγκαθιδρύσει το διαχωρισμό μεταξύ της ΔΟ και των χρηστών/τριών; Τέλος, πώς
  μπορεί να είναι οτιδήποτε από αυτά που λέει, όταν στο εσωτερικό της ΔΟ επικρατούν τακτικές
  τρομοκρατίας, συκοφάντησης, φυσικής και ψυχολογικής βίας; Επιτέλους, πώς θα πάρουμε την
  πληροφόρηση στα χέρια μας, όταν η διαχείριση αυτής γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική, πιο ιδεολογικά
  κλειστή, πιο μακριά από εμάς;
  Το αποτέλεσμα των παραπάνω, τα οποία είναι όλα όσα συμβαίνουν στο athens, είναι εμφανή σε πολύ
  κόσμο γιατί επηρεάζουν τον κόσμο αυτό. Το γεγονός οτι συμβαίνουν δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων
  παραγόντων ή φυσικών ευρύτερων κινηματικών εξελίξεων, αλλά, πολύ συγκεκριμένων χειρισμών πάλι
  πολύ συγκεκριμένων ατόμων στους κόλπους της διαχειριστικής ομάδας, τα οποία έχουν βαλθεί να
  οικειοποιηθούν τη διαχείριση του μέσου με οποιοδήποτε κόστος. Συνεχίζοντας λοιπόν στις εσωτερικές
  συνέπειες της συμπεριφοράς ορισμένων ατόμων απέναντι στην συνέλευση του athens indymedia, είδαμε ότι
  λόγω των ατόμων αυτών και όσων δεν αντιδρούσαν στην εξουσιαστική τους συμπεριφορά, η συνέλευση
  δεν μπορεί να λειτουργήσει βάσει των χαρακτηριστικών που αναφέραμε παραπάνω (αντιιεραρχία,
  αμεσοδημοκρατία, συνδιαμόρφωση), γιατί έχει να αντιμετωπίσει από έντονα προσωπικές επιθέσεις, μέχρι
  απειλές, βία και διαγραφές. Έχει ένα ιερατείο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν (ούτε καν σε όσους
  αντιδρούν), την ίδια στιγμή που απαιτεί από τους «εργάτες» την τυφλή εφαρμογή των αποφάσεών του, που
  απαγορεύει την ένταξη στην ομάδα ατόμων που δεν γουστάρει ασκώντας βέτο, που βρίζει, απειλεί,
  προβοκάρει και συκοφαντεί ανελέητα μέλη της ομάδας, που δεν διστάζει να προχωρήσει σε φραξιονιστικού
  τύπου ενέργειες με σκοπό τον αποκλεισμό των διαφωνούντων, των «ενοχλητικών». Θα χρειαζόμασταν
  κυριολεκτικά σελίδες ολόκληρες για να αναφέρουμε επιγραμματικά έστω τι έχει γίνει και ακουστεί στη
  συνέλευση της ΔΟ και όχι μόνο, πόσο μάλλον για να παραθέσουμε ντοκουμέντα.
  Ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις:
  – 3 περιστατικά άσκησης φυσικής βίας προς μέλη της ΔΟ από το ίδιο άτομο (ακόμα και κατά την διάρκεια
  της συνέλευσης, και προς νεαρή συντρόφισσα)
  – Διαγραφές ατόμων από την ομάδα.
  – Αυθαίρετος αποκλεισμός μελών της ΔΟ από τα διαδικτυακά εργαλεία της ΔΟ (σβήσιμο χρηστών, κωδικών
  κλπ)
  – Μέλη της ΔΟ (κάποια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν) έχουν κατηγορηθεί συκοφαντικά ως επικίνδυνοι,
  ρουφιάνοι, αναξιόπιστοι, πράκτορες του indy.gr, εγκάθετοι πολιτικών χώρων και οργανώσεων, απολίτικοι,
  τεχνοφρίκ, σεξιστές, τραμπούκοι και πολλά άλλα…
  – Προσωπικές απειλές του στυλ «θα σε βρω και θα σε …»
  – Βέτο σε επιστροφή ατόμου και μετατροπή της συνέλευσης σε δίκη με πλήρες κατηγορητήριο
  – Διάλυση της τεχνικής ομάδας του athens.indymedia
  – Παρεμπόδιση λειτουργίας κινηματικού site άλλης συλλογικότητας
  – Επαναλαμβανόμενη διαγραφή εσωτερικών δημοσιεύσεων και γενικά φίμωμα-λογοκρισία των απόψεων
  μελών της ΔΟ.
  Το κείμενο αυτό που διαβάζετε δεν είναι φυσικά η πρώτη αντίδραση σε όσα συμβαίνουν εδώ και τόσο
  καιρό στα παρασκήνια της λειτουργίας του athens.indymedia. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο
  απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και οι δρόμοι που είχαμε μπροστά μας είτε δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα,
  είτε για λόγους πολιτικών αρχών δεν τους ακολουθήσαμε. Η λογική του να προσπαθείς με επιχειρήματα και
  σωστή στάση να δίνεις μικρές μάχες, σύμφωνα με αυτά που υποτίθεται πως πρεσβεύει το indymedia, ήταν
  καταδικασμένη σε αποτυχία: τα επιχειρήματα αποδείχτηκαν δυστυχώς πιο αδύναμα από τις διαγραφές, τα
  βέτο και τα πολιτικάντικα παιχνίδια. Η λογική επίσης του «οφθαλμός αντί οφθαλμού» προϋποθέτει
  ανηθικότητα, την οποία η πολιτική μας κουλτούρα δεν επιτρέπει. Ο φασισμός δεν πολεμιέται με φασισμό,
  ούτε η ιεραρχία με άσκηση εξουσίας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
  Η αδρανοποίηση/αποστασιοποίηση σε οδηγεί τελικά να γίνεσαι συνένοχος με τη σιωπή σου. Ούτε η
  αποχώρηση είναι λύση, όχι ύστερα από τόση προσφορά στο μέσο και εφόσον έχουμε άποψη και συλλογική
  και ατομική για το τι μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά.
  Εξ’ αιτίας των ματαιόδοξων ηγεμονισμών κάποιων προσώπων, η τωρινή κατάσταση της διαχείρισης
  του athens indymedia διακρίνεται από αυταρχισμό, ολοκληρωτισμό, μια απομάκρυνση από τις κινηματικές
  ιδέες και από μια περιρρέουσα αίσθηση παρακμής. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να πιστεύουμε ότι
  υπάρχει η κινηματική αναγκαιότητα του εξ’ αρχής επαναπροσδιορισμού του ρόλου, του χαρακτήρα, και
  κυρίως της οργανωτικής δομής του athens indymedia.
  Δεν εγκαταλείπουμε, καταγγέλλουμε. Δεν σιωπούμε άλλο απέναντι στις εξουσιαστικές πρακτικές που
  αντιμετωπίζουμε. Καιρός είναι να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για την επανοικειοποίηση του μέσου από
  τους χρήστες.
  Το εξόριστο κομμάτι της συνέλευσης του Athens Indymedia
  Animix – DevNull – dpdt1 – fourier – LA – matafanas –
  mathousalix – T@kis – tespa – vevek – Γιώργος – θοδωρης Μ.

 11. Χρήστης από την πρώτη μέρα του athens Says:

  Εγώ παιδιά σταμάτησα να γράφω στο athens όταν διαπίστωσα ότι είμαι καλός για να βάζω μια ενημέρωση, αλλά είμαι για κόψιμο όταν γράφω την άποψη μου. Για λόγους λοιπόν αξιοπρέπειας, ακόμα και αν αυτό οδηγεί λιγότεροι άνθρωποι να διαβάζουν τις ενημερώσεις μου, προτιμώ να τις γράφω στα blog στις mailing-lists και στο indy.gr Γιατί δεν είμαι υπάλληλος κανενός. Να του κάνω τη δουλεία χωρίς να μιλάω. Κάποιοι είχαν την ευθιξία να το δουν αυτό παλιότερα. Κάποιοι το βλέπουν τώρα, αλλά το ήξεραν εδώ και χρόνια. Γιατί την ίδια λάσπη που τρώνε τώρα, την είχαν φάει και άλλοι. Χρήστες ή μέλη του athens (ήμουν μόνο το πρώτο). Εγώ θα έφευγα από ένα site τη στιγμή που θα έβλεπα όχι μόνο να κόβετε κάτι που δεν υπάρχει λόγος, αλλά και να σβήνετε από τα κριμένα. Αυτό είναι καθαρός φασισμός ή σταλινισμός. Δεν θέλει φιλοσοφία, αλλά αξιοπρέπεια για να μην το αντέξεις ούτε δευτερόλεπτο. Πόσο μάλλον για 1 ή 2 ή 3 ή 4 χρόνια.
  Όσο γι’ αυτό που γράφεις inlove ότι δηλαδή οι αναρχικές δομές αντέχουν και είναι θέμα ατόμων… νομίζω ότι ποιείς την ανάγκη φιλοτιμία.

 12. comzeradd Says:

  @inlovewithlife: πώς ακριβώς ένα κείμενο αποχώρησης ενός μέλους της ΣΟ αποτελεί αντι-πληροφόρηση; για το forum θα συμφωνήσω πάντως.

  @ανώνυμος: για να το λέω σημαίνει πως γνωρίζω. τα 12 μέλη αποχώρησαν και δεν διαγράφτηκαν, ακριβώς επειδή είχαν διαφωνίες.

 13. comzeradd Says:

  τώρα πρόσεξα τα 12 ονόματα στο παραπάνω σχόλιο. mea culpa. γι’ αυτούς δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. αναφερόμουν σε παλιότερες αποχωρήσεις.

 14. Χρήστης από την πρώτη μέρα του athens Says:

  Δηλαδή ρε comzeradd
  Αν κάποιος δημοσίευε στο athens ένα κείμενο με χωσίματα στο Συνασπισμό ή το ΚΚΕ εσωτερικά. Δηλαδή αν ήταν μέλος της οργάνωσης και έφυγε λέγοντας διάφορα που έγιναν και κριτικές και εκτιμήσεις. Θα κοβόταν?
  Μην μας τρελάνεις τώρα… Έλεος
  Οι μάστορες της λογοκρισίας δεν μπορούν να μας πουν τώρα τι είναι αντιπληροφόρηση και τι όχι. Αυτά είναι προφάσεις και το ξέρεις.

 15. comzeradd Says:

  μπορεί και να χει δίκιο, αλλά δεν είναι πρώτη φορά που κόβεται κείμενο που αναφέρεται στα εσωτερικά μιας συλλογικότητας. για παράδειγμα στο παράδειγμα που αναφέρεις πιθανόν και να κοβόταν.

 16. Χρήστης από την πρώτη μέρα του athens Says:

  Δείτε και αυτό το blog εμφανώς προϊόν της οργής κάποιου πρώην μέλους της ΣΟ, το οποίο αν κατάλαβα καλά από παλιότερο post του, έπεσε και θύμα φυσικής βίας.

  smmedia.blogspot.com

 17. χαλιφης;;;μπουάχαχα! Says:

  για τον comzeradd ,σου επαναλαμβάνω
  πρόσεξε τις πηγές σου.

  Η πλειοψηφία των 12 είναι διεγραμμένοι και σε καμία περίπτωση αποχωρήσαντες.Έχει σημασία να το πούμε και την καταλαβαίνεις την διαφορά.

  Τώρα αν ρωτάς την τωρινή ΣΟ που λέει το δικό της παραμυθάκι,ε τότε τι να πούμε…προφανώς και η πληροφόρηση που παίρνεις από εκεί είναι ελεγχόμενη όπως και όλα τα άλλα που σχετίζονται με αυτή την ομάδα.

 18. σύντροφος Says:

  λάθος κάνετε όλοι

  οι 12 δεν είναι ούτε διαγραμμένοι ούτε αποχωρήσαντες

  είναι αυτό ακριβώς που λέει στην υπογραφή τους

  η εξόριστη συνέλευση του athens.indymedia

 19. παλιοσειρας Says:

  Μια παρατήρηση μόνο.
  Δεν λέει «η εξόριστη συνέλευση» αλλά «Το εξόριστο κομμάτι της συνέλευσης»

 20. Κάποιος Says:

  Παλιοσειράς…
  Πολύ σημαντική η παρατήρηση σου. Για να μην νομίσει κανείς ότι έφυγαν όλοι και έμεινε μόνο του το site. Αν και απ’ ότι καταλαβαίνω η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από αυτό.

 21. Νίκος Says:

  Διαβάζοντας από εδώ κι από εκεί καταλαβαίνω ότι είναι ένα ή δύο ή τρία άτομα που είναι τα μόνιμα του athens και οι άλλοι είναι το εποχιακό προσωπικό.
  Τους σπάνε τα νεύρα ή και κανα κεφάλι και φεύγουν, κάποιοι μένουν και κάποιοι νέοι έρχονται, και μετά τους σπάνε και αυτονών τα νεύρα και τα κεφάλια και φεύγουν και απλά μένουν δύο τρεις για να κρατάνε τη συνέχεια.
  Δηλαδή να σπάνε τα νεύρα και τα κεφάλια των επόμενων. Κάπως έτσι?

 22. Κρίση στο athens.indymedia « Μετά την εφημερίδα Says:

  […] Δημοσιεύθηκε από tsimitakis στο 2 Ιούνιος, 2008 Αλλη μια αποχώρηση μέλους της συντακτικής ομάδας, του Αθηναικού indymedia έρχεται να αποκαλύψει το σοβαρό προβλημα της λειτουργίας της ομάδας, η οποία προσπαθησε να φέρει την ιδέα της κοινωνικής ενημέρωσης πριν αυτή υπάρξει σαν ιδέα στα social media. Δεν θέλω να πώ οτιδήποτε μιας και μάλλον ήμουν ο πρώτος που αποχώρησε απο την πρώτη κιόλας διαχειριστική ομάδα μόλις ένα περίπου μήνα μετά τη σύσταση της, βλέποντας οτι τα περιθώρια άσκησης πραγματικά ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας των πολιτών δεν θα επιτυγχάνοταν, λόγω εσωτερικών αντιφάσεων. Πρέπει βέβαια απο την άλλη να πώ οτι μέχρι σήμερα το athens.indymedia στην αρχή και το indy.gr πολύ-πολύ καλύτερα στη συνέχεια κατάφεραν να δώσουν ύπαρξη σε φωνές και ειδήσεις που δεν περνούσαν ως τότε στα maistream media. Ερχεται το πλήρωμα του χρόνου όμως και βγαίνουν στην επιφάνεια και τα προβλήματα που σε οτι αφορά το athens.indymedia είναι τέτοια – σύμφωνα με τις καταγγελίες, ώστε να ακυρώνουν την αποστολή και το στόχο του. Δεν θέλω να πώ περισσότερα, εκτός ίσως απο ένα ακόμα πράγμα: Μετά τη Γένοβα η αισιοδοξία ήταν πολύ μεγάλη και η πίστη με την οποία περιβάλαμε το εγχείρημα. Τώρα φαίνεται πια ξεπερασμένο, όμως ένα πολύ πιο πλούσιο πεδίο διαλόγου και παρέμβασης αναδεικνύεται. Τα σχόλια δικά σας. Η καταγγελία και σχετική συζήτηση εδώ και εδώ. […]

 23. magica Says:

  Μωρε κάτι μου θυμίζει ο τίτλος σου…

 24. a8lios Says:

  Tί να σου πώ ρε συ ινλάβ, εγώ εδώ και 2-3 χρόνια έχω καταλήξει στο ότι δεν έχει κανένα νόημα να το παρακολουθώ.

  Καλή υπομονή σε όσους συνεχίζετε.

 25. plagal Says:

  Ειχα ως τωρα το «ignorance is bliss» για το αθενς γιατι παρολο που ειμαι και γω απο τους «απο την πρωτη μερα», ποτε δεν εκατσα να ασχοληθω να διαβασω οποιαδηποτε δημοσιευση ελεγε «προς ΣΟ» και τετοια (βαριομουνα). Σαν τον μακαριστο που διαβαζε τον καιρο της Χουντας ενα πραμα, ολη αυτη η καταιγιδα μου περασε απαρατηρητη μεχρι τωρα. Απλα ειχα παρατηρησει και γω πως καποια nicks εξαφανιστηκαν με τον καιρο και τα nicks των «12» ειχα πολυ καιρο να τα δω (ουαου! ο Ανιμιξ! ο Μαθουσαλιξ!).

  Ειδα και την «απαντηση» του …χαλιφη στο φορουμ. Τι εχει αυτος? Το προσφορομετρο? Απο ποτε το indymedia εγινε meritocracy?

  Τελοσπαντων, οπως εχει πει και ο Μπαρλοου: «The Internet treats censorship as a malfunction and routes around it». Οι κλικες αυτου του ειδους ειναι λοιπον -ευτυχως- καταδικασμενες να παραμεριστουν.

 26. Clopy Says:

  Να παρέμβω λιγάκι άσχετα με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση, για να σχολιάσω κάτι που είπες inlove και συκγεκριμένα αυτό:

  «Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου την ευθύνη για τέτοια φαινόμενα την φέρει σε ίσα μερίδια όποιος πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από τη συνέλευση της ΔΟ και όποιος είναι ακόμη εκεί ή όποιος έφυγε.»

  Όπως γνωρίζεις, είμαι από τα 9 μέλη της ΔΟ του athens.indymedia που αποχωρήσανε πριν 2-3 χρόνια. Ήμουν επίσης στο athens από τη στιγμή της δημιουργίας του και γι αυτό και η απόφαση να αποχωρήσω δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη. Φυσικά και όσοι και όσες φύγαμε, έχουμε μερίδιο ευθύνης για ότι είχε γίνει μέχρι τότε, αλλά και -εν μέρει- για πράγματα που γίνανε από κει και πέρα.

  Όμως, κτγμ δεν υπήρχε καλύτερος δρόμος από την αποχώρησή μας τότε. Η ομάδα είχε πάψει να λειτουργεί ουσιαστικά ήδη 1 χρόνο πριν αποχωρήσουμε, τα περιστατικά βίας μέσα στην ομάδα αυξανόντουσαν και όρεξη δεν υπήρχε και δε θα μπορούσε να υπάρχει.

  Πρέπει λοιπόν, εκτός από το όποιο χρέος στη συλλογικότητα, στα κινήματα, στο μέσο και δεν ξέρω εγώ που αλλού να καταλαβαίνουμε και τις προσωπικές αποφάσεις και τα αδιέξοδα του καθενός. Προτίμησα να φύγω από ένα μέσο όπως το athens, παρά αυτό να διαλύσει τελείως. Το να μην αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο (φυσική βία, απειλές κτλ), δεν είναι ανευθυνότητα προς το εγχείρημα αλλά προσωπική επιλογή του να μη γίνεις αυτό που κατηγορείς. Το να μην αντέχεις μετά από 1-2 χρόνια συγκρούσεων και κόντρας να βρίσκεσαι σε μια ομάδα, το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό και αν είχα να ξαναδιαλέξω, πάλι το ίδιο θα επέλεγα. Αλλά οι λόγοι είναι καθαρά προσωπικοί, λόγοι αρχών και αντοχών.

  Μπορεί να ήταν λάθος μας που δε βγήκαμε δημόσια με ένα κείμενο να εξηγήσουμε τους λόγους της αποχώρησής μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αντέχανε τη λασπολογία που θα ακολουθούσε – και ως ένα βαθμό ακολούθησε ούτως ή άλλως. Προσωπικά, δεν είχα καμία όρεξη -άσε που ήταν και αδύνατο να το κάνω- να απολογούμαι για το αν τα παίρνω από το Σόρος, το Φόρουμ, τη λέσχη Μπιλντεμπεργκ ή τους Ελ.

  Η αποτυχία μας, ήταν το οτι δε βάλαμε εξ αρχής εκείνες τις δομές που θα διασφάλιζαν την αντιιεραρχικότητα και την ισοτιμία μέσα στην ομάδα, και σε αυτό έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί όλοι οι «παλιοί» του athens. Σε αυτό, αποτύχαμε.

  Χαίρομαι πάντως που οι παραπάνω 12 που υπογράφουν το κείμενο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν τόσο εύκολα και ελπίζω να διεκδικήσουν το να γίνει το Athens όπως παλιά, γιατί είναι κάτι που πραγματικά αξίζει. Ελπίζω να βρουν το κουράγιο να το κάνουν.

 27. έλεγχος Says:

  εμένα πάντως όλη αυτή η ιστορία μου φαίνεται σύγκρουση για τον έλεγχο του μέσου.

  Τα υπόλοιπα περί «ανοιχτής συλλογικότητας» κλπ κλπ είναι ανοησίες και κατά τη γνώμη μου δε στέκουν. Μια συλλογικότητα πάντα έχει κάποια όρια ή δεν είναι συλλογικότητα.

 28. έλεγχος Says:

  Τα όρια αυτά είναι πολιτικά και μου φαίνεται ψεύτικο το ότι όσοι αποχωρούν επικαλούνται τις διαδικασίες αντί να προβάλλουν τους συγκεκριμένους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους για τους οποίους προέκυψαν οι συγκρούσεις και αποχώρησαν…

 29. inlovewithlife Says:

  @όλους
  Η συζήτηση εδώ, όπως και αλλού, δεν γίνεται για να βγει ο καθένας και να πει το μακρύ και το κοντό του για το athens.indy ή για τις μορφές αντιπληροφόρησης γενικότερα αλλά για να πολεμηθούν και να εξαλειφθούν παθογένειες που έχουν αποδεδειγμένα παρατηρηθεί στο μέσο.

  Έτσι @τσιμιτάκης
  είσαι λάθος όπως βάζεις το θέμα, καθώς μέσα σε ένα μήνα (τον πρώτο μάλιστα) από τη δημιουργία του μέσου απλώς εσύ έφυγες ενώ η ιστορία και η εξέλιξη του μέσου συνέχισε και με τις όποιες σοβαρές αντιφάσεις της πέτυχε πολλά στην άσκηση πραγματικά ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας των πολιτών. Αυτά δε μηδενίζονται και μόνο ως λοιδωρίες μπορώ να τα εκλάβω εγώ. Εναλλακτικά, μπορείς βέβαια να μας εξιστορήσεις τι πέτυχε σχετικά με την πραγματικά ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία των πολιτών και το αίσθημα στα 450 χρόνια ιστορικής του εξέλιξης η παντοκρατορία των έντυπων ΜΜΕ, όπως την ξέρουμε. Εγώ δε θα είμαι τόσο μηδενιστικός όσο εσύ αλλά από άποψη εκδημοκρατισμού της κοινωνίας θα σου πω εγώ τι πέτυχε : ελάχιστα. Η λειτουργία των indymedia αποτελεί όαση σε αυτή την πραγματικότητα με το Ελληνικό athens.indy να είναι το πιο πολυπληθές στον κόσμο (χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι ποσότητα=ποιότητα).

  και @magica
  Στο athens.indy υπάρχει (θεωρητικά δυστυχώς) ανοιχτή δημοσίευση, οπότε ο κάθε λωλός γράφει την παπαριά του και αυτή «κόβεται» μόνο αν αντιβαίνει την πολιτική δημοσίευσης, η οποία έχει πολύ στενά πλαίσια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις, η οποία δεν αποτελεί λογοκρισία αλλά το αντίθετο, ένας γραφικός έγραψε μία παπαριά και εσύ προσβλήθηκες και έγραψες κάτι στο μπλογκ σου. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε φόρουμ ανοιχτής δημοσίευσης και φαντάζομαι το ξέρεις.

 30. inlovewithlife Says:

  @χρήστης από την πρώτη μέρα του Αθενς
  Φίλτατε σου βγάζω το καπέλο. Έτσι ακριβώς είναι. Όποιος έχει την ελάχιστη αξιοπρέπεια μέσα του δεν ανέχεται να τον κόβουν πέντε και δέκα φορές στο ίδιο το μέσο που υποτίθεται ότι έχει στα χέρια του. Με τέτοιες πρακτικές της ΔΟ έχουν καταντήσει να γράφουν στο athens.indy όσοι αναρχικοί δεν έχουν φάει κόψιμο ή έχουν φάει και συνεχίζουν και οι ΕΑΑΚίτες. Ο υπόλοιπος κόσμος και κυρίως οι μη πολιτικοποιημένοι, που αποτελούσαν τη δύναμη και τον κύριο όγκο του μέσου, έχουν πει μπάι μπάι. Μόνο σε συνθήκες ελευθερίας επικρατούν οι καλύτερες και πιο όμορφές απόψεις, πρέπει να το χωνέψουμε καλά αυτό και να γίνει κουλτούρα μας. Όσο για τις αναρχικές δομές, που αποτελούν το εχέγγυο ενάντια σε φαινόμενα εξουσίας, αυτό ισχύει για δύο λόγους (1) η εξουσία δε θεσμοθετείται όπως σε άλλες μορφές οργάνωσης (2) φαινόμενα άτυπης εξουσίας χτυπιούνται από την ίδια τη συλλογικότητα στο μέτρο που τα μέλη της είναι συνειδητοί και υπεύθυνοι άνθρωποι. Αν αποτύχει το δεύτερο, έχεις παθογένεια, για την οποία πάντως δε φταίει η δομή αλλά εσύ.

  @πλαγκαλ
  Meritocracy? Ακριβώς. Το είπες με μία μόνο λέξη. Meritocracy λοιπόν.

  @έλεγχος
  Το μέσο ανήκει στην κοινωνία. Αν θες έλεγχο, υπάρχει και η δικτατορία του προλεταριάτου. Όσο για τους πολιτικούς λόγους, μπορείς να διαβάσεις τα κείμενα των αποχωρήσαντων. Εκτός και αν η λογοκρισία με βάση τις ιδέες του κάθε αντμίν είναι για εσένα κάτι θεμιτό και δεν αποτελεί πολιτικό λόγο.

  @clopy
  Κοίτα, για μένα ήταν λάθος σας. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω ό,τι λες.

 31. elegxow Says:

  Ιδεολογικές μπαρούφες…

  «το μέσο ανήκει στην κοινωνία». Δηλαδή σε ποια ακριβώς κοινωνία; Τα αφεντικά; τους εργάτες; τους αγρότες; τους κατοίκους; τους πασόκους κλπ κλπ.

  Επιπλέον το nick που επέλεξα ήθελε να τονίσει το ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου ζήτημα στη σύγκρουση που είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαφορές και όχι ανοησίες περί διαδικασίων. Γιατί θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ο «matafanas» ότι η κριτική για τις διαδικασίες αφορά και τον ίδιο αφού συμμετείχε τόσο καιρό και δεν είπε τίποτα όταν έφυγαν οι υπόλοιποι.

  Όσον αφορά τη «λογοκρισία» θα πρέπει να γίνει αναφορά σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ παραδείγματα, για να δούμε αν πρόκειται πράγματι περί λογοκρισίας.

  Επαναλαμβάνω: όταν ακούω σε μια συλλογικότητα για πρόβλημα «διαδικασίων» (που είναι η μόνιμη καραμέλα σε όλες τις συλλογικότητες του α/α χώρου) αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι άλλοι λόγοι ουσίας και περιεχομένου κρύβονται από πίσω..

 32. inlovewithlife Says:

  Ιδεολογικές μπαρούφες???

  Χμμμ. Το μέσο, ναι, ανήκει στην κοινωνία, με τα καλά της και τα στραβά της, τους μικροαστούς και τους φασίστες της αλλά και τα κινήματά της, με τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις της και τα παράδοξά της. Αυτήν που θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο «χώρο» ιδεολογικό ή τοπικά προσδιορισμένο. Αυτό που για σένα είναι ιδεολογικές μπαρούφες για εμάς αποτελεί την ουσία κάθε επαναστατικής πράξης και κινήματος.

  Όσο για τα περί πολιτικών λόγων, που γράφεις, αν θες τοποθετήσου επί των κειμένων αποχώρησης, που είναι άκρως πολιτικά, παράγραφο – παράγραφο. Αν δε θες, οκ, φράσεις όμως όπως «κρύβονται από πίσω», «ανοησίες επί διαδικασιών» είναι μεν εντυπωσιακές, κρύβουν όμως το «πολιτικό» και την ουσία του προβλήματος.

  Επίσης, ξαναδιαβάζοντας αυτά που γράφεις και την αγωνία σου περί «πολιτικού», μήπως να μας έλεγες εσύ τη γνώμη σου για το που ανήκει το athens.indy (καλά στην κοινωνία είπες όχι, είμαστε ρομαντικοί και μαλάκες που το πιστεύουμε). Θα είναι φυσικά η «πολιτική» σου τοποθέτηση και πέρα από τα «κρύβονται από πίσω» και τα «ανοησίες επί διαδικασιών» αυτή πραγματικά θα ήμουν περίεργος να την ακούσω.

  «Ιδεολογικές μπαρούφες» Έτσι???? Αρχίζει να ξύνει τις πληγές μου η συζήτηση. Να δούμε που θα φτάσει.

 33. elegxos Says:

  κοίταξε χωρίς πολλά λόγια: δε θεωρώ ότι το indymedia ανήκει στην κοινωνία. Θεωρώ ότι ανήκει στο κίνημα ενάντια στο κεφάλαίο, το κράτος κλπ.

 34. χαλιφης;;;μπουάχαχα! Says:

  Λοιπόν αυτός που φωνάζει για τον έλεγχο μυρίζει ΣΟίλα από χίλια μίλια μακριά.

  Έχει πάρει την κοινότητα του άθενς, το ίντυ.γκρ και εδώ πέρα και λέει τα ίδια πράγματα γιατί λέει ότι πες πες κάτι θα μείνει.

 35. inlovewithlife Says:

  Καλά κάνει και τα λέει.

  Η απάντηση του elegxos είναι πολιτική, σε άμεση συνάρτηση και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την τροπή που έχει πάρει η ΔΟ του athens.indy, συνειδητά για κάποιους, ίσως ασυνείδητα για κάποιους άλλους που συμμετέχουν σήμερα εκεί. Και ίσως εξηγεί και γιατί έφυγε τόσος κόσμος από τις απαρχές του μέχρι σήμερα.

  Η απάντηση από μέρους μου θα είναι επίσης πολιτική.

  Αν θεωρήσουμε ότι το μέσο ανήκει «στο κίνημα ενάντια στο κεφάλαίο, το κράτος κλπ.», θα πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι αυτό το κίνημα, ποιος ανήκει σε αυτό και όποιος δεν ανήκει, θα πρέπει να παίρνει πούλο. Αυτός που θα δώσει τον ορισμό θα είναι και ο «ιδιοκτήτης» του athens.indy, ελέγχοντας έτσι άμεσα το χαρακτήρα του, το ποιός και πως θα συμμετέχει σε αυτό, ποιος θα «κοβεται» κτλ. Θα πρέπει επίσης να δεχθούμε τότε ότι το μέσο μετά από τέτοια απόφαση θα πάψει να αποτελεί μέσο (ανοιχτό σε όλους) και θα μετατραπεί σε όργανο με την αυστηρή έννοια του όρου, αυτών που αυτοπροσδιορίζονται «το κίνημα ενάντια στο κεφάλαίο, το κράτος κλπ.». Ένα τέτοιο όργανο δε θα χωρά όσους δεν εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας.

  Φυσικά ο χαρακτήρας του athens.indy δεν ήταν ποτέ να γίνει όργανο κανενός αλλά να είναι ένα μέσο ανοιχτής δημοσίευσης, έκφρασης και αντιπληροφόρησης που θα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και όχι σε λίγους εκλεκτούς υπερεπαναστάτες. Δεν γνωρίζω πότε και ποιος πήρε τέτοιες ηλίθιες «αποφάσεις» αλλά, αν τις πήρε κάποια ΔΟ, θα μας βρει όλους μπροστά της και κρίμα που τα πράγματα έφτασαν ως εδώ.

  Η πολιτική σου απάντηση elegxos είναι κατά τη γνώμη μου ο αρχικός και ο βαθύτερος λόγος που αυτή τη στιγμή έχουν πάρει τέτοια τροπή τα πράγματα. Οι διαφωνίες μας είναι λοιπόν πολιτικές, τις επιπτώσεις τους τις βιώνουμε όλοι στο αναρχικό κίνημα, και ευτυχώς για όλους μας, όσοι τις πρεσβεύουν ακολουθούν διαφορετικούς δρομούς χρόνια τώρα.

  Αν επικρατεί για καλά η άποψη του elegxos στη ΔΟ, η τροπή που θα έχει το εγχείρημα του athens.indy με τέτοιες λογικές είναι προδιαγεγραμμένη. Όπως έγραψε κάποιος πιο πάνω για το ίντερνετ «The Internet treats censorship as a malfunction and routes around it» (και στην πραγματική ζωή υπάρχουν παρόμοιες απαντήσεις).

  Η προοπτική όμως θέλω να πιστεύω ότι μάλλον θα είναι διαφορετική.

  ΥΓ. Υπάρχει μία (από τις πολλές) παθογένεια στον αναρχικό χώρο. Είναι η υιοθέτηση των πιο ηλίθιων πρακτικών της αριστεράς. Μία από τις οποίες είναι η εξής αστεία : φτιάχνουμε ένα κάτι, το διαχωρίζουμε από την κοινωνία, και μετά καλούμε την κοινωνία να ενταχθεί σε αυτό το κάτι (για την αριστερά το κάτι αυτό είναι κόμμα, για τους αναρχικούς που λενινίζουν στην πράξη μπορεί να είναι κάλλιστα «το κίνημα ενάντια στο κεφάλαίο, το κράτος κλπ.» που φυσικά είναι ουσιαστικά από σαράντα χωριά και καθόλου κάτι ενιαίο αλλά και με πολύ μικρή κοινωνική απεύθυνση).

  Υπάρχει βέβαια και η άλλη λογική, όπως την κάνουν πράξη με τον καλύτερο τρόπο οι Ζαπατίστας χρόνια τώρα. Δημιουργούμε ένα κοινωνικό κίνημα χωρίς διαχωρισμούς σε «εμείς» – «εσείς», επαναστάτες – προσκυνημένους κτλ. Σύντροφοι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκολλήσουμε από το μυαλό μας με το παραμύθι «το κίνημα ενάντια στο κεφάλαίο, το κράτος κλπ.» και να χτυπήσουμε εκεί που πονάει, στον κοινωνικό ανταγωνισμό. ΞΕΚΟΛΛΑΜΕ ΛΕΜΕ.

 36. Ρε inlove Says:

  Δεν θέλει και φιλοσοφία
  Το athens εδώ και καιρό έχει γίνει το όργανο ενός τμήματος ενός χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι και πολύ αναρχικοί δεν γράφουν εκεί. Απλά είσαι ελεύθερος να γράψεις κάτι που δεν ενοχλεί τη ΣΟ. Αντίθετα η ύπαρξη κάποιας ενημέρωσης από παραπέρα ανθρώπους δίνει στη ΣΟ την ευκαιρία να περνάει σε αυτούς τους ανθρώπους την εικόνα ότι το κίνημα είναι 80% αναρχία και κάτι ψιλά οι υπόλοιποι άνθρωποι. Το athens για κάποιον από το εξωτερικό που ξέρει ελληνικά και θα ήθελε να μάθει τι συμβαίνει στην Ελλάδα θα ήταν σκέτη παραπληροφόριση. Θα αποκόμιζε την εικόνα ότι στην Ελλάδα υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, ανάμεσα σε χιλιάδες αναρχικούς από τη μία (που έχουν και την στήριξη μεγάλου μέρους της κοινωνίας) και όλους τους υπόλοιπους από την άλλη.
  Η εικόνα του πρώτου και σημαντικότερου μέσου αντιπληροφόρησης σήμερα στην Ελλάδα είναι απογοητευτική.

 37. Clopy Says:

  inlove, ρισπεκτ. Αυτή ήταν και η κύρια πολιτική διαφωνία όσον αφορά στο ίδιο το μέσο όταν φύγαμε εμείς. (οι υπόλοιπες αφορούσαν τη λειτουργία της ομάδας)

  Πάνω κάτω τα ίδια λέγαμε κι εδώ http://indy.gr/about/mission (από την παράγραφο «Γιατί άλλο ένα indymedia» και κάτω) και κυρίως στα «κρίσιμα συπμεράσματα»: http://indy.gr/about/krisima-symperasmata

  Το indymedia πρέπει να το δούμε ως ένα από τα πολλά κινήματα σήμερα στην κοινωνία. Κι αν μπορεί να κάνει κάτι μεγάλο, αυτό είναι να βάλει το λιθαράκι του στην αλλαγή των επικοινωνιακών δομών της κοινωνίας. Το indymedia δεν θα πρεπε να είναι απλά ένα εργαλείο κάποιου Κινήματος, είναι το ίδιο ένα κίνημα (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι άλλα κινήματα και άνθρωποι δεν θα το χρησιμοποιούν – το αντίθετο).

  Δεν ξέρω αν συμβαίνει επειδή συμμετέχω και στα δύο, αλλά βλέπω πολλές αναλογίες ανάμεσα στο indymedia και στο κίνημα του ελεύθερου λογισμικού.

 38. magica Says:

  inlovewithlife

  αν ο κάθε λωλός γράφει την παπαριά και από το indymedia κόβουν εμένα επειδή τους γράφω πως είναι παπαριά (όχι στο blog μου, αλλά στο χώρο του indymedia), κάτι δεν πάει καλά γενικότερα

  μην αλλάζεις το νόημα σε παρακαλώ, εμένα λογοκριναν εκεί μέσα, το δικό μου σχόλιο διέγραψαν από το indymedia

  όπως και πολλών άλλων ατόμων τελικά

  όταν κόβουμε αυτό που δε μας αρέσει και δε μας βολεύει είναι λογοκρισία

 39. elegxos Says:

  Αυτό είναι σαφέστατο φίλε μου τι είναι το κίνημα ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος κλπ: είναι το ταξικό και κοινωνικό κίνημα ΕΝΑΝΤΙΑ στον καπιταλισμό, ΕΝΑΝΤΙΑ δηλαδή στην υπαρκτή κοινωνία. Η αντιφατικότητα του εδράζεται στο ότι ταυτόχρονα αποτελεί κομμάτι της υπάρχουσας κοινωνίας. Όπως είναι φυσικό αυτό εκφράζεται και εντός του κινήματος με τη γραφειοκρατική λογική, τη ρεφορμιστική πολιτική, κλπ κλπ.

  Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει σύγκρουση και εντός του κινήματος που εξ οσων γνωρίζω εκφράζεται ΑΠΟΛΥΤΑ μέσα στο athens.indymedia. Αν δει κανεις τις δημοσιεύσεις στις αναλύσεις, τη βιβλιοθήκη κλπ κλπ θα δει ότι ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ εξ αυτών προέρχεται ακόμη και από σταλινικά γκρουπούσκουλα. Σόρρυ αλλά εγώ δεν είδα καμιά λογοκρισία όσον αφορά αυτά…

  Το ότι η ΔΟ έχει συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη και θέσεις που εκφράζονται στα κεντρικά θέματα δεν είναι με αυτή την έννοια ΚΑΘΟΛΟΥ κακό. Μάλιστα θα ήταν αδύνατο να είναι αλλιώς και καλό θα ήταν αυτό να είναι ξεκάθαρο για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

  Είναι σαφέστατο π.χ. ότι το indy.gr σε αντίθεση με το athens.indymedia εκφράζει μια ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική πολιτική αντίληψη στα κεντρικά θέματα που σχετίζεται με την πολιτική προέλευση της ΔΟ του (Δίκτυο αν δεν κάνω λάθος), και είναι κάτι που θεωρώ απόλυτα θεμιτό!

  Επιπλέον τι σημαίνει ότι το indymedia απευθύνεται σε όλη την κοινωνία! Βλέπω ότι επιμένεις σε αυτό το σημείο! Δηλαδή είναι ανοιχτό και στη ΔΑΠ για να εκφράζεται, στους πασόκους ή τους φασίστες; Αυτό που λές είναι εξωφρενικό!

 40. Ίωνας Says:

  http://tomati.net/2007/10/05/syndypendence/

 41. inlovewithlife Says:

  @elegxos

  1. Το athens.indy είναι κοινωνικό μέσο αντιπληροφόρησης, δεν είναι όργανο κανενός. Δεν είναι ο ριζοσπάστης των αναρχικών. Και ξέρεις γιατί : γιατί δε χρειαζόμαστε ριζοσπάστες. Φτιάχνουμε κάτι πολύ καλύτερο και κάτι πολύ πιο κοινωνικό από το Ριζοσπάστη στο χώρο της ενημέρωσης. Κάτι στο οποίο μπορεί να συμμετέχει, να εκφράζεται, να ενημερώνει και να ενημερώνεται, να αλλάζει τη συνείδησή του απερίσπαστα ο καθένας. Αυτό είναι η διαφορά του μέσου (για όλη την κοινωνία) από το όργανο (κάποιου συγκεκριμένου που λέει «ελάτε» στην κοινωνία)

  2. Έχεις την αντίληψη, φαντάζομαι, το πόσες συνειδήσεις έχει αλλάξει η χρήση του μέσου. Δεν είναι μόνο ένα μέσο αντιπληροφόρησης για 2 – 5 – 10.000 αναρχικούς, για να λέμε «έχει μπατσάκια εκεί, προσέξτε» κτλ. Εκεί μέσα γίνεται ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, την οποία η στενόμυαλη τακτική ορισμένης μερίδας της ΔΟ την αποθαρρύνει ή την εμποδίζει με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι που ξυπνάει κόσμο, αλλάζει συνειδήσεις κτλ.

  3. Το athens.indy απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Και στους πασόκους και στους δεξιούς και στους φασίστες. Όπως η ελευθερία απευθύνεται σε κάθε ανθρώπινο ον.

  α) Φοβάσαι κάτι? Αντέχουν οι ιδέες μας το δημόσιο διάλογο? Μπορούν να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία? Τον αντέχουν μια χαρά. Σε συνθήκες καπιταλισμού οι ιδέες μας δε συμμετέχουν καν στο «δημόσιο διάλογο από την καταστολή που τρώνε. Δε φτάνουν ποτέ στην κοινωνία. Σε συνθήκες ελευθερίας είναι ασυναγώνιστες. Εκτός αν έχεις την εντύπωση ότι ο Πασόκος που θα έρθει να κάνει μπε στο indy θα έχει πιθανότητες να σταθεί σε ανοιχτό διάλογο.

  β) Έχεις αναρωτηθεί γιατί αυτοί δε συμμετέχουν μαζικά στο μέσο? Έχεις μήπως αναρωτηθεί γιατί οι κνίτες δε μπορούν να σταθούν σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο εκεί μέσα? Νομίζεις ότι όταν κόβονται σχόλια, προφυλάσσονται οι ιδέες μας? Το αντίθετο συμβαίνει. Οι ιδέες μας είναι συνώνυμες με την ελευθερία και δεν τους παρέχεται καμία απολύτως υπηρεσία με τις μαϊμουδιές που κάνουν κάποιοι από τη ΔΟ. Μπορούμε να χαρίσουμε τη λογοκρισία στους φυσικούς της εκφραστές, τους εξουσιαστές.

  γ) Δεν είμαστε ό,τι δηλώνουμε. Και επιπλέον οι Πασόκοι κτλ δεν είναι όλοι εν δυνάμει εχθροί μας. Η συνειδητοποίηση σε κάθε άνθρωπο είναι μία σκάλα που ανεβαίνεται δύσκολα. Αν το athens.indy για κάποιους μπορεί να αποτελεί σκαλί, τα «κοψίματα» είναι κλείσιμο πόρτας μια και καλή.

  δ) Μπορούν να μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνεται το μέσο lifestyle, απολιτικ κτλ. Κατά τη γνώμη μου η πολιτική δημοσίευσης το διασφαλίζει αυτό. Το διασφαλίζει επίσης η γενικευμένη ελευθερία. Τέλος υπάρχει και η κοινότητα γύρω από το μέσο. Αυτή είναι σε θέση να διατηρεί το επιπεδό του. Υπάρχει λόγος που το athens.indy δε θα γίνει ποτέ ριζοσπάστης ή LIFO και αυτό είναι ο χαρακτήρας του.

  4. ΕΝΑΝΤΙΑ στην κοινωνία? Καινούργιο φρούτο αυτό. Από πότε γίναμε εμείς ΕΝΑΝΤΙΑ στην κοινωνία? Στον καπιταλισμό η κοινωνία είναι διαχωρισμένη από την εξουσία. Το μίσος μας ενάντια στην εξουσία δεν πρέπει να μας κάνει να βλέπουμε παντού εχθρούς. Μια χαρά επιζεί η ανθρώπινη φύση ακόμη και μέσα στη στρεβλότητα του καπιταλισμού. Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία.

  @magica
  Σόρρυ δεν το πήρα χαμπάρι ότι σε ψαλίδισαν και σένα.

 42. elegxos Says:

  1.Ποιος είπε ρε άνθρωπε μου ότι θα πρέπει να είναι ο Ριζοσπάστης του χώρου; Είπα εγώ κάτι τέτοιο; Αυτό που είπα είναι ότι το indymedia είναι ένα μέσο του κινήματος. Μέσα σε αυτό εκφράζονται διαφορετικές πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις. Κατά τη γνώμη μου μάλιστα είναι ΥΠΕΡ του δέοντος ανοιχτό σε γραφειοκρατικές οργανώσεις και αντιλήψεις.

  Δηλαδή δεν έχω δει να γίνεται καμία λογοκρισία επί της ουσίας όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στο πλαίσιο αυτό που περιέγραψα. Τώρα όσον αφορά τις συζητήσεις έχω δει να συμβαίνουν τα πάντα. Να κόβονται δηλαδή επικριτικά σχόλια προς οργανώσεις προσκείμενες στην αριστερά αλλά και προς τους αναρχικούς.

  2. Δεν πιστεύω φίλε ότι η «αλλαγή των συνειδήσεων» γίνεται μέσω του internet. Αντιθέτως, γίνεται μέσα στο πεδίο των καθημερινών αγώνων και εκφράζεται στο internet.

  3. Μα δε μίλησε κανείς για επιβολή λογοκρισίας στους φασίστες, τους ΔΑΠιτες, κλπ. Μια χαρά έχουν τα δικά τους forum και sites, εφημερίδες και έντυπα και μπορούν κάλλιστα να εκφράζονται εκεί. Για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι σε κόσμο που ψηφίζει π.χ. ΠΑΣΟΚ αλλά σε οργανωμένα πολιτικά άτομα. Το ότι δεν τους δίνεις χώρο στο indymedia δεν είναι λογοκρισία. Είναι αντίστοιχο με το γεγονός ότι π.χ. στις επιτροπές κατοίκων δεν επιτρέπεις σε οργανωμένους φασίστες να συμμετάσχουν

  3. Η αντίληψη σου ότι η εξουσία είναι κάτι πέραν της κοινωνίας είναι εντελώς μεταφυσική. Η εξουσία πηγάζει από τις κοινωνικές σχέσεις και τις κοινωνικές αντιλήψεις. Η κοινωνία δεν είναι κανένα υπερφυσικό ΚΑΛΟ αντίθετα πήζει στις αντιφάσεις, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κλπ κλπ.

 43. Ένας Says:

  Αγαπητέ elegxos έχεις πραγματικά το nik που σου ταιριάζει.
  Η αντίληψη σου είναι εξαιρετικά στενή και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από φίλους μου που είναι οργανωμένοι σε αριστερές οργανώσεις. Αν μου έλεγες ότι είσαι στο Μ-Λ, δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση με αυτά που λες. Είσαι βέβαια σαφής και αυτό είναι προς τιμήν σου. Απλά το πως βλέπεις εσύ το athens είναι πολύ διαφορετικό από το τι είναι τα indymedia. Και αν θέλεις ένα site αντιπληροφόρησης έτσι, μπορείς να το φτιάξεις εκτός δικτύου των indymedia. Τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  Δυστυχώς το athens είναι το φέουδο μιας εξουσιαστικής λογικής. Τα μόνα που δεν κόβονται είναι όσα δεν μπλέκονται στα πόδια των αναρχικών μιας τάσης. Δηλαδή μπορώ να γράψω ότι θέλω για το μεγάλο πατερούλη. Αν γράψω όμως για του πατερούληδες που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον κόσμος και κάνουν ότι γουστάρουν σε μία πορεία, τότε είμαι για κόψιμο. Δηλαδή ελευθερία με 12 άτοκες δόσεις. Εγώ δεν αγοράζω.
  Δυστυχώς για εσένα όμως πια οι κριτικές δεν έρχονται μόνο από τους πουλημένους αριστερούς, που ευχαρίστως θα τους έκοβες, αλλά από αναρχικούς. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το διαχειριστείς.
  Γι’ αυτό και έχει αρχίσει ένας πόλεμος λάσπης εναντίον τους. Γι’ αυτό και παρουσιάζονται αυθορμήτως και διάφοροι καλοθελητές και λένε και λίγα κόβει η ΣΟ. Για να βγαίνουν τα ανθρωπάκια που έμειναν στη ΣΟ με το φωτοστέφανο του δημοκράτη. Αλλά εγώ και πολλοί ακόμα δεν αγοράζω και πάλι. Την ξεφτίλα της ΣΟ δεν την ανακάλυψα τώρα αλλά όταν είδα σχόλια μου κομμένα χωρίς κανένα λόγο, και σβησμένα και στα κομμένα. Και εσύ δεν μπορείς να ξέρεις αν έπρεπε να κοπούν γιατί η ΣΟ φρόντισε να εξαφανίσει το περιεχώμενο τους. Δηλαδή η ΣΟ σου είπε ότι δεν έχεις το δικαίωμα να μάθεις τι και γιατί κόβει, παρά μόνο όταν αυτό είναι εμφανές. Δηλαδή λογοκρίνουν και την δική σου δυνατότητα να ελέγχεις «elegxos». Είσαι και εσύ θύμα της λογοκρισίας αν δεν είσαι μέλος της ΣΟ.

 44. inlovewithlife Says:

  Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η συζήτηση εξαντλείται σιγά σιγά καθώς φτάνουμε σε σαφείς πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες όμως καλό θα ήταν, τουλάχιστον στο θέμα του athens.indy, να γεφυρωθούν, αλλιώς θα χάσουμε όλοι.

  @elegxos

  1. Μπορεί να διαφωνούμε ακόμη και στο αν γίνεται ή όχι λογοκρισία στο athens.indy (δηλαδή στο πραγματικό ή όχι των καταγγελιών), ωστόσο, άσχετα με το τι λέμε εδώ πέρα, στο εγγύς μέλλον και με τέτοιες πρακτικές στο προσκήνιο το athens.indy θα γίνει τελικά ένας «ριζοσπάστης» των αναρχικών για αποκλειστικά εσωτερική κατανάλωση. Δεν έχουμε τις πολυτέλειες για ένα τέτοιο μέλλον.

  2. Σαφέστατα η αλλαγή συνειδήσεων γίνεται μέσα στο κίνημα. Επειδή όμως όλος ο κόσμος, όπως και εγώ και εσύ, δε γεννήθηκαν συνειδητοί και πολιτικοποιημένοι αγωνιστές, το athens.indy παίζει έναν δικό του ξεχωριστό ρόλο αφύπνισης, βάζει και το δικό του λιθαράκι. Αλλιώς δε θα συγκροτούνταν η παγκόσμια κοινότητα των indymedia και όσοι θέλαμε να κατέβουμε στους δρόμους θα συνενοούμασταν από τα κινητά μας ή με αφίσες, σήματα καπνού κτλ. Μην απαξιώνεις την αξία του μέσου, μόνο επειδή είναι διαδικτυακό.

  3. Για τους φασίστες και το φασιστικό λόγο απαντά η πολιτική δημοσίευσης. Για τους οργανωμένους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κτλ έχουν βρεθεί οι φόρμουλες στο μέσο ώστε να μην κάνουν κατάχρησή του για κομματική προπαγάνδα. Εγώ όμως αναφέρομαι στον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί, φανερά υπάρχει πρόβλημα.

  4. Η εξουσία διαχέεται σε όλη την κοινωνία και όλοι είμαστε εν δυνάμει φορείς της. Εκεί είναι άλλωστε που οι ταξικές αναλύσεις χωλαίνουν, χωρίζοντας απλοϊκά την κοινωνία σε αυστηρά διαχωρισμένες τάξεις, που συγκρούονται κτλ. Ωστόσο τα κέντρα αποφάσεων είναι απολύτως διαχωρισμένα από το κοινωνικό φαινόμενο με τους δικούς τους υπερασπιστές και στρατούς. Το σύνολο της κοινωνίας ή μεγάλα κομμάτια του δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εξουσία αυτής της μορφής, δηλαδή αυτή που καθορίζει τις ζωές τους. Με αυτό το πρίσμα και έχοντας παρ’ όλα αυτά υπόψη ότι δεν είναι καθόλου αθώα τα πράγματα δε μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ΕΝΑΝΤΙΑ σε αυτή την κοινωνία αλλά ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας φτιάχνοντας εδώ και τώρα εναλλακτικές δομές μέσα στην κοινωνία. Έτσι και αλλιώς σε αυτή την κοινωνία ζούμε, για αυτή αγωνιζόμαστε. Η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι ατέρμονη αλλά όλα τα κοινωνικά ριζοσπαστικά κινήματα μέσα στην ιστορία έχουν δείξει ότι είσαι τελείως λάθος και ότι τέτοιες λογικές μας απομακρύνουν από οποιαδήποτε επαναστατική προοπτική και κοινωνική απεύθυνση. Αυτά έχουν λυθεί.

 45. Dante80 Says:

  Η πολιτική δημοσίευσης μαζί με μια στοιχειώδη γνώση πάνω σε content management αρκεί για να γίνεται σωστή διαχείρηση. Αν υπάρχει παραπέρα λογοκρισία όπως διαβάζω (σε σχόλια ή ολόκληρα θέματα), τότε πολύ απλά το athens.indy τρώει τις σάρκες του.
  IMO, δεν υπάρχει δημοσίευση και θέμα που θα βλάψει τον ελεύθερο κοινωνικό διάλογο και πληροφόρηση με το να είναι στο φως. Αν κρύβεται όμως, εν ονόματι της οιασδήποτε σκοπιμότητας, αποτελεί τροχοπέδη για την ίδια την ουσία της ύπαρξης του athens.indy…νομίζω πως αυτό είναι προφανές ρε παίδες.

 46. Elikas Says:

  Σαν εξωτερικός παρατηρητής και περιστασιακός αναγνώστης του indymedia, θα συμφωνήσω απόλυτα με τις απόψεις που εκφράζει ο inlove. «Και τι μας νοιάζει εμάς αν συμφωνείς ή όχι;» ίσως αναρωτηθείτε. Κι εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.

  Υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα. Υπάρχουν κι άλλοι, που μπορεί και να συμφωνήσουν κάποτε με ανθρώπους σαν και μένα, ή που μπορούν να αποδεχτούν έμμεσα και μακροπρόθεσμα πολλές από τις ιδέες που εσείς εκφράζετε (που παρά τις διαφορές μεταξύ τους, στηρίζονται στα ίδια θεμέλια). Υπάρχουν πολλοί που θα συμφωνούσαν στα αίτια του προβλήματος, όχι όμως και στην αντιμετώπιση του. Κι ας έχουν λάθος, θα μπορούσαν να συμμετέχουν και να βοηθήσουν (αντί να τρώνε πόρτα). Αλλιώς δε μπορούμε να μιλάμε για κίνημα.

  Όμως όλοι αυτοί δεν πατάνε στο indymedia, ακόμα κι αν διαθέτουν internet. Βλέπουν στην τηλεόραση πως οτιδήποτε βρίσκεται αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ καίει σημαίες και βιάζει πρυτάνεις, και – πιστέψτε με – δεν έχουν καμία όρεξη να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες σας. Η πλάκα είναι ότι οι μισοί τουλάχιστον από όλους αυτούς που θα ήταν εν δυνάμει σύμμαχοι ενός κινήματος, ταλαιπωρούνται από τους ίδιους ακριβώς εχθρούς που εσείς θέλετε μια μέρα να κατατροπώσετε. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είναι οργανωμένοι σε χώρους που επίσης αντιτίθενται την εξουσία και τα συμφέροντα της, ελπίζοντας να την ανατρέψουν. Προς το παρόν βέβαια, απέχουμε αρκετά από μία τέτοια προοπτική σύντροφοι.

  Αν η εικόνα που παρουσιάζει το όποιο indymedia προς τα έξω είναι αυτή μιας κλίκας που αντιμάχεται κάποια άλλη κλίκα ή ενός στεκιού μπαρουτοκαπνισμένων επαναστατών που τσακώνονται μεταξύ τους και λένε ιστορίες, τότε πολύ φοβάμαι ότι μόλις χάθηκε η επικοινωνία με την κοινωνία. Η οποία εξακολουθεί να υποφέρει και να θέλει να εξεγερθεί φυσικά. Ή τουλάχιστον μέρος της.

  Με όλο το σεβασμό, ε;

 47. ankostis Says:

  <>
  Ο ανώνυμος εξέφρασε επακριβώς τη δική μου στάση εδώ και 2 χρόνια,
  την κατέγραψε παραπάνω: https://inlovewithlife.wordpress.com/2008/06/02/%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%af%ce%b1-athensindy/#comment-3108

 48. I smell'em Says:

  Επιτέλους πόρτα στους κάθε λογής δεξιούς και σ’αυτούς που δεξιοφέρνουν ενεργητικά ή παθητικά.
  Ας πάνε λαμπράκη μπόμπολα και στην 3η σελίδα της απογευματινης
  Ας μην ξεχνάμε οτι οι ακροδεξιοί της εποχής μας είναι οι νεοφιλελεύθεροι που δηλώνουν και ανάρχες τρομάρα μας.

 49. ..::DeUCeD::.. Says:

  Ο «I smell’em» εκφράζει απόλυτα την φιλοσοφία του σημερινού -αποδεκτού- χρήστη του athens.indy που -τελικά- εκφυλίστηκε από μέσον αντιπληροφόρησης σε μια γωνιά ηρωικών δημοσιευμάτων, θυμίζοντας εν ολίγοις «ριζοσπάστη» των καλών εποχών. Τα συνεχή «ψαλιδίσματα» του «διαφορετικού» υπό τον φόβο των «τρολ» θυμίζει το δόγμα μπους κατά της τρομοκρατίας (τηρουμένων βέβαια των αναλογιών).

  Δεν μπορώ βέβαια να ξεχάσω υπέροχα άρθρα και συζητήσεις (κάποιες ακόμα γίνονται), ούτε μπορώ να μην παινέσω εκπληκτικά κείμενα και αναλύσεις, που -δυστυχώς- θάφτηκαν κάτω από το βάρος των «πολιτικά ορθών» διαδικασιών και αποφάσεων που «πρέπει» να λαμβάνει μια ΣΟ.

  Θεωρώ όμως πως όσοι αποχωρούν έχουν ήδη την εμπειρία και την γνώση για να δημιουργήσουν νέες, μικρότερες νησίδες (αντι)πληροφόρησης, ελπίζω πιο ανοιχτές, χωρίς την ανάγκη να σηκώσουν το ειδικό βάρος του «εργαλείου του κινήματος»…

 50. DrSato Says:

  Προς κ.κ.Αριστερούς: Δεν έχει κανένα νόημα να είσαι αριστερός, αν δεν καταλαβαίνεις πως δεν γίνεται να έχεις για δεκαετίες ηγέτη(σα) «το παπαρήγα»(σούπερ αντιαισθητικό πλάσμα). Η γυναίκα είναι «κινητό κόμικ». Και στην εμφάνιση και στα μυαλά…

 51. subcommadante Says:

  Σε μια ανοιχτή συλλογικότητα,τί σημαίνει διαγραφή;Έχει μέλη που γράφονται,ξεγράφονται,διαγράφονται;

  Πλάκα..πλάκα..τελικά όλο το ζουμί είναι στους κωδικούς και σε 2-3 τεχνικές λεπτομέρειες.Άρα λοιπόν,όσοι/ες έχουν τα «κλειδιά» αυτά,ασκούν και μια κάποια εξουσία/ιεραρχία.

  Τέλος,τί εστί φυσική/ψυχολογική βία;Είναι δυνατόν κάποιος «παλιός» ή κατέχοντας τους κωδικούς,να πλακώνει στο ξύλο και οι οι υπόλοιπο/ες να κοιτάνε;Εν πάσει περιπτώσει αυτοάμυνα δεν ασκείται;Ή ακόμη χειρότερα,ο «παλιός» χρησιμοποιεί την «παλαιότητά» του για να απειλήσει μέσω των γνωριμιών;

  Υ.Γ.1/εκείνο το κείμενο του Τάκη Φωτόπουλου,τελικά,έπεσε μέσα…

  Υ.Γ.2/κι αν έσκαγαν μύτη σε κάποια συνέλευση οι διαφωνούντρες χρήστες ή οι λογοκριμένοι,για ν’ ασκήσουν εξίσου φυσική/ψυχολογική βία,τί θα γινόταν;

 52. σύντροφος Says:

  Πριν από λίγες μέρες είδαμε έκπληκτοι να δημοσιεύεται στο Indymedia μια ανακοίνωση (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=892058), στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηριζόταν το σενάριο ότι «η εξόριστη ΣΟ προσπαθεί τις τελευταίες μέρες με κάθε τρόπο και μέσο να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της ιστοσελίδας, με σκοπό να τεθεί η συλλογικότητα σε άμεσο κίνδυνο και να διακοπεί οριστικά η λειτουργία της».

  Η ανακοίνωση αυτή ήταν μια κοινή συκοφαντία – αυτός δε που την επινόησε και τη δημοσίευσε ένας κοινός συκοφάντης…

  Τα γεγονότα έχουν ως εξής και προκαλούμε τον οποιονδήποτε να τα διαψεύσει τεκμηριωμένα:

  Εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια η διεύθυνση ΙP στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του athens.indymedia.org ήταν χρεωμένη στο όνομα ενός διωγμένου και κατασυκοφαντημένου πρώην μέλους της ΣΟ.

  Η ΣΟ ούδέποτε μερίμνησε να δηλώσει άλλο όνομα, μέλους της, για να χρεωθεί η IP. Επιπλέον, διέκοψε κάθε επικοινωνία με τον σύντροφο αυτό, με αποτέλεσμα να εξασθενήσουν ή να εξαφανιστούν οι οποιεσδήποτε δυνατότητες επικοινωνίας με το φορέα που παρέχει την ΙΡ. Επισημαίνεται ότι ο «χρήσιμος ηλίθιος» είχε de facto αναλάβει τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες που θα προέκυπταν από την πολιτική δραστηριότητα της ιστοσελίδας!

  Παρά την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του φορέα παροχής της ΙΡ και της εναπομείνασας Συντακτικής Ομάδας, ουδέποτε υπήρξε σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του site. Ουσιαστικό πρόβλημα δεν προέκυψε, κι αυτό διότι για μία ακόμα φορά έγιναν ενέργειες από πρώην μέλη της ΣΟ, στην κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας του server και της προστασίας του πολύτιμου κινηματικού πόρου που αποτελεί η τεχνική βάση του indymedia. Την ίδια στιγμή, τα νυν μέλη της ΣΟ ήταν απασχολημένα με το να συγγράφουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας εις βάρος των προαναφερθέντων «χρήσιμων ηλιθίων».

  Ως προς το δεύτερο σκέλος των κατηγοριών που εξαπέλυσε η ΣΟ εναντίον των εξόριστων, ότι τάχα αφαίρεσαν τον εφεδρικό server του athens, παραπέμπουμε στη δημόσια παραδοχή των ίδιων των μελών της ΣΟ που παρεβρέθησαν στη συνέλευση του Γκίνη, ότι το μηχάνημα βρίσκεται στην κατοχή ενός εξ αυτών.

  Καθίσταται λοιπόν προφανές πως η καταγγελία της ΣΟ ότι προσπαθήσαμε να πλήξουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο το μέσον, είτε αφαιρώντας τον 2ο σέρβερ είτε προσπαθώντας να τερματίσουμε τη λειτουργία του, είναι παντελώς ψευδής και ηθελημένα συκοφαντική.

  Κάθε συκοφαντία, βέβαια, έχει και τα προσδοκώμενα «κέρδη» της: να κατασκευαστούν επίπλαστα «εξωτερικοί εχθροί», με σκοπό η εναπομείνασα ΣΟ να παρουσιάσει τον εαυτό της ως «βαλλόμενο πανταχόθεν» και να προσπαθήσει να συσπειρώσει γύρω της όλους εκείνους τους χρήστες του site οι οποίοι θα μπορούσαν να της τεθούν αλληλέγγυοι. Λειτουργώντας ως εξουσιαστικός μηχανισμός που βρίσκεται σε κρίση, η ΣΟ άρχισε να κινδυνολογεί ακατάπαυστα («θα μας κλείσουν τον σέρβερ»), και έφτασε στο σημείο να κηρύξει το Indymedia σε κατάσταση… έκτακτης ανάγκης («μας την πέφτουν οι διαγραμμένοι», «καραδοκούν μπάτσοι-φασίστες» κλπ.) προκειμένου να παραπλανήσει τους χρήστες.

  Όλα δείχνουν ότι ο άνθρωπος που εδώ και καιρό καπηλεύεται το όνομα μιας ολόκληρης κοινότητας αντιπληροφόρησης, ο άνθρωπος που κατάφερε με, βαφτισμένες σαν αντιεξουσιαστικές, γνήσια σταλινικές μεθόδους να εξοβελίσει βαθμιαία από τους κόλπους της συλλογικότητας κάθε αντίθετη (με τη δική του) άποψη, αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του…

  Τόσο, που έφτασε ώς το σημείο να καλλιεργήσει μέσα του τον ευσεβή πόθο ότι «χάρη» στην επαπειλούμενη διακοπή λειτουργίας του Indymedia θα κατάφερνε να αντιστρέψει το ήδη πολύ αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του μέσα κι έξω από τη συλλογικότητα.

  Προφανώς ο κατήφορος για τον επίδοξο ηγέτη του Indymedia αλλά και για την εναπομείνασα ΣΟ, που ενώπιόν Του δείχνει σαν να στέκεται πάντοτε σε στάση προσοχής (αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι συνυπέγραψε την άθλια και τυχοδιωκτική αυτή ανακοίνωση, δίχως να κάνει καν τον κόπο να τη διαβάσει και να διερευνήσει το κατά πόσον το περιεχόμενό της είναι αληθινό), δεν έχει τελειωμό.

  Εύλογο ήταν ο άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως «συλλογικότητα του Indymedia» να αισθάνεται πως μετά την πρόσφατη συνέλευση των εξόριστων στο Πολυτεχνείο άρχισε να τρίζει επικίνδυνα η καρέκλα του, καθώς τα 100 άτομα που βρέθηκαν στο κτίριο Γκίνη εκείνο το βράδυ δεν άργησαν να κατανοήσουν, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις, τι ακριβώς συμβαίνει μες στους (τωρινούς) κόλπους του Indymedia.

  Μη έχοντας ωστόσο να πιαστεί από πουθενά για να σώσει το «αντιεξουσιαστικό» του φέουδο, έσπευσε να παίξει το τελευταίο του χαρτί, επινοώντας, ως μεγάλος, κακός αδερφός του Μακιαβέλι, ένα τόσο περίπλοκο και πολυσχιδές σενάριο συνωμοσίας, που θα το ζήλευαν ακόμη και οι συντάκτες του περιοδικού «Τρίτο Μάτι». Ο τυχοδιωκτικός και παρορμητικός χαρακτήρας του ηγέτη, ενισχυμένος από τον πανικό του δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα για το μέλλον του Indymedia.

  *************************************

  Εμείς οι εξόριστοι, μόλις ενημερωθήκαμε για την προαναφερθείσα ανακοίνωση, και διαβάζοντας τη ρωμαϊκή αρένα που δημιούργησαν οι συντάκτες της και κάποιοι παραπλανημένοι χρήστες, αμέσως δημοσιεύσαμε μια πρόχειρη απάντηση, η οποία διαγράφηκε σε χρόνο dt, καθιστώντας αυτούς που τη διέγραψαν χειρότερους κι από αστικούς δικαστές, οι οποίοι θεωρητικά δίνουν τη δυνατοτητα απάντησης στις κατηγορίες.

  Ως εκ τούτου…

  Ζητάμε:
  -Να επανεμφανιστεί η αρχική μας απάντηση στην αποδεδειγμένα, πλέον, συκοφαντική ανακοίνωση της ΣΟ.
  -Να δημοσιευθεί ανεμπόδιστα η παρούσα ανακοίνωση και να απαντηθεί επί της ουσίας από τη Συντακτική Ομάδα.

  Και προειδοποιούμε:
  Αν ο κύριος «συλλογικότητα του Indymedia» επιχειρήσει, ως είθισται, να λογοκρίνει την ανακοίνωσή μας, καλό είναι να γνωρίζει ότι, σ’ αυτήν την περίπτωση, θα κοινοποιηθεί όπουδήποτε κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο, οπουδήποτε τα δεσποτικά ψαλίδια δεν φιμώνουν πολιτικές απόψεις και διαλόγους μετονομάζοντάς τους σε «εσωτερικά θέματα»(sic) και «κουτσομπολιό»…

  Η εξόριστη συνέλευση του athens indymedia και οι συνοδοιπόροι της

 53. inlovewithlife Says:

  Είμαι εξοργισμένος με αυτά που γίνονται στο athens.indy

  Αν υπήρχε μία αχτίδα διαλόγου με αυτά τα άτομα, τώρα δεν υπάρχει καμία. Η λογοκρισία που πέφτει είναι απίστευτη. Και όλα αυτά στο όνομα της ελευθερίας και υπό τη σημαία της αναρχίας. Η συκοφάντηση όποιου αυτοαποκαλείται αναρχικός από κάτι τέτοια είναι πολύ μεγάλη.

  Τι να πεις? Να είναι καλά τα παιδιά να χαίρονται τη συλλογικότητα που κατάντησαν.

 54. dpdt1 Says:

  ευτυχώς φίλε που κάποιοι είναι αναρχικοί, όχι επειδή είναι μαγκιά(sic) να είσαι αναρχικός αλλά επειδή πιστεύουν στη δύναμη του ανθρώπου. αυτή την ανθρωποκεντρική ιδεολογία κανείς δε μπορεί να τη χειραγωγήσει και να την εξουσιάσει..
  οι συγκεκριμένοι φυσικά, και αν κρίνουμε από τις πράξεις τους, ουδεμία σχέση έχουν με το αναρχικό κίνημα και τις ιδέες. είναι κρίμα να τους αποκαλούμε έτσι. (είναι σα να λες ότι οι σταλινικοί είναι κομμουνιστές… 😉 )
  οι τύποι για την ακρίβεια είναι χειρότεροι από μάνατζερς. τους νοιάζει να εκμεταλλευτουν τα πάντα προκειμένου «ο ριζοσπάστης του κινήματος» που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν, να ευδαιμονεί τους τσάρους του…όσο ωμό και αν ακούγεται αυτό, έτσι είναι. σημασία εκεί δεν εχει η αλήθεια αλλά το τι πρέπει να ακούσει ο χώρος, τι πρεπει να ακούγεται για να φαινόμαστε εμείς οι καλοί, τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει κριτική μέσα στο χωρο.
  η αδιαμεσολάβητη ενημέρωση πάει περίπατο…και φυσικά αναρχικό κίνημα χωρίς κριτική θυμίζει σταλιν… κατά τα άλλα ενοχλούνται όταν τους λες σταλινικούς.. αντί να δουν μόνοι τους που κατάντησαν και να ζητήσουν συγνώμη για τις τόσες χειραγωγημένες ειδήσεις που περνάνε…

  Υ.Γ η τελευταία έκδοση της ΠΔ που εφτιαξαν τα σπάει. ενώ αφήσαν το παλίο κομμάτι της κανονικής ΠΔ, που λέει ότι δε διαγραφονται δημοσιεύσεις, πρόσθεσαν -πολύ πρόσφατα- μια ενότητα για τις διαγραφές και μια άλλη που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι θα σβήνεται ότι δε θεωρούν αυτοί σωστό…(?!)
  αν πάτε να τη διαβάσετε, έχει πολύ γέλιο… οι αντιφάσεις δίνουν και παίρνουν, γιατί βαριόντουσαν να φτιάξουν μια καινούργια ΠΔ και πρόσθεσαν τους κανόνες λογοκρισίας, ώς νέες παραγράφους στην ήδη υφιστάμενη…

 55. inlovewithlife Says:

  Ε, η αμέσως επόμενη κίνηση είναι να «φύγει» το φόρουμ και ο σχολιασμός. Διακαής πόθος οποιουδήποτε δε μπορεί το διάλογο παρά μόνο όταν γίνεται με τον εαυτό του.

 56. dpdt1 Says:

  μάγος είσαι?
  διάβασε εδώ τις νέες εξελίξεις.. :
  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=896519

 57. καραμπασ Says:

  φίλοι και σύντροφοι,μετά από όλα αυτά σύο προτάσεις έχω να κάνω.1.μαζική συμμετοχή των μελών-χρηστών του ιντυμίντια στισ κυριακάτικες συνελεύσεις τησ σο στο αυτόνομο στέκι στις 7.30-11.
  2.οι 12 αποχωρήσαντες αφού ξέρουν και από κομπιούτερ και με τόση συσωρευμένη εμπειρία ας φτιάξουν ένα εναλλάκτικό σάιτ ενημέρωσης ή ένα άλλο ιντυμίντια.
  και σε διαλόγους στο πολιτικό καφενείο ειπώθηκαν πολύ κακές κουβέντες για το άθενσ.Παρόλα τα προβλήματά του, τη μη μαζική συμμετοχή των χρηστώνε στις συνελεύσεις του μέσου,το άθενσ παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο του κινήματος της αριστεράς των αναρχικών των απεργών κα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: