Φεστιβάλ «Δημιουργικές Αντιστάσεις»

by

φεστιβάλ δημιουργικ�ς αντιστάσεις

Τόπος : Κατάληψη Πάτμου και Καραβία, Κάτω Πατήσια (Χάρτης)

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Διοργάνωση: Ομάδα Farma, Συνεταιρισμός για το Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος», Fotofraxia, Κηπάκι της Τσαμαδού, Ομάδα SID, ufu, ΠΟΔΗΛΑΤισσεΣ, άτομα από το Παιδικό Στέκι.

[Φωτογραφίες και πρόγραμμα από το περσινό φεστιβάλ «Πολυεθνικές – Κατανάλωση – Δημιουργικές Αντιστάσεις».]

Στις 21 και 22 Ιουνίου πραγματοποιείται το 2ο Αντικαταναλωτικό Φεστιβάλ στο κτήμα της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία στα Κάτω Πατήσια.

Ο πολιτισμός των πολυεθνικών, που βασίζεται στην υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση και οδηγεί στην ανισότητα και την οικολογική καταστροφή είναι, εκτός των άλλων, βαρετός. Οκτώ ομάδες εξερευνούν εναλλακτικές κοινωνικές δομές που δεν έχουν ως προτεραιότητα την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών προς πώληση, αλλά την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς και στους καταναλωτές της τροφής, της γνώσης και της τέχνης.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εταιρείες! Αντί για συγκεντρωτικές ιεραρχίες που κατασπαταλούν και καταδυναστεύουν με σκοπό το κέρδος, οικοδομούμε αποκεντρωμένα δίκτυα με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και την ήπια διαβίωση.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Σάββατο 21 Ιουνίου
18:30-21:00
Παράλληλα Εργαστήρια:
• Ποδήλατο, ένας κοινωνικός μη καταναλωτικός τρόπος ζωής… (Ποδηλάτισσες)
• Πολύχρωμο εργαστήριο μεταποίησης ρούχων από το χαριστικό παζάρι
• Παρουσίαση από το Κηπάκι της Τσαμαδού (Κηπάκι)
21:00-24:00
Παράλληλα Εργαστήρια:
• Αντιστέκεται η φωτογραφία? (Forofraxia)
• Εγκατάσταση και πρώτη βόλτα στο gnu/linux (sid)
• Κατασκευή Αυτοσχέδιας (DIY) Ανεμογεννήτριας (Farma)
Προβολές:
• Δεν μπλοκάρουμε την κίνηση, είμαστε η κίνηση! , (50′)
• Το νησί των λουλουδιών (13′)
• Everything`s Cool (89′)
• Steal this Film part II (44′)
• Trusted Computing (3′)

Κυριακή 22 Ιουνίου
18:30-21:00
Παράλληλα Εργαστήρια:
• παρουσίαση του παιδικού στεκιού (άτομα από το παιδικό στέκι)
• κατασκευή μουσικών οργάνων από μη λειτουργικούς υπολογιστές (ufu)
• το καλάθι, άμεση σχέση παραγωγών-καταναλωτή, αγροτικών προϊόντων (Σπόρος)
21.00-24.00
Κουβέντα: Δημιουργικές Αντιστάσεις: Νησίδες ή ορμητήρια ελευθερίας?
Προβολές:
• Revolution OS (’87)
• Καταναλωτισμός (’25)
• Πασαρέλα από Χαριστικό Παζάρι (’12)
• Story of Stuff (’20)
• Power Of Community: How Cuba Survived Peak Oil (’52)
Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ:

Χαριστικό παζάρι, καφενείο, εκθέσεις, κόπιες των προβαλλόμενων ταινιών.
Τα απογεύματα χώρος για τα παιδιά.
Φέρτε και κάνα άδειο dvdάκι…
Διοργανώνουν οι ομάδες:
Farma, http://farmazapatista.blogspot.com
Σπόρος, http://www.sporos.org
Fotofraxia, http://www.fotofraxia.org
Κηπάκι της Τσαμαδού, προσεχώς…
sid, http://sid.thruhere.net
ufu, http://www.ufu.gr
ΠΟΔΗΛΑΤισσεΣ, http://www.podilates.gr
άτομα από το Παιδικό Στέκι, προσεχώς…

Και ένα ωραίο κειμενάκι – εισήγηση από σύντροφο για το φεστιβάλ.

Δημιουργικές αντιστάσεις. Νησίδες ή ορμητήρια ελευθερίας;

«Οι εμπορευματικές σχέσεις παράγουν έναν κόσμο απατηλών αναπαραστάσεων, όπου το θέαμα παίρνει τη θέση της πραγματικότητας. Οι καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις αποκρύπτονται, όπως και η προοπτική μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας, βασισμένης στη συλλογική αυτοδιαχείριση και αυτοδιεύθυνση. Στον αντίποδα, οι δημιουργικές αντιστάσεις αποτελούν συλλογικές καταστάσεις επανοικειοποίησης της ζωής στο σήμερα με όρους αλληλεγγύης».

Συζητώντας για «δημιουργικές αντιστάσεις»…
Αναφερόμαστε σε δημιουργικές αντιστάσεις για να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για εκείνες τις αντιστάσεις που δεν έχουν ως μόνο πεδίο αντιπαράθεσης τα πλαίσια των κυρίαρχων θεσμών/δομών, αλλά εξερευνούν σε άγνωστη ουσιαστικά γη νέους τρόπους συλλογικής πράξης και ύπαρξης. Αναφερόμαστε σε εκείνες τις καθημερινές καταστάσεις όπου ο κυρίαρχος πολιτισμός χάνει την πρωταγωνιστικό του ρόλο, όπου οι αγωνιζόμενοι δεν επιλέγουν τον ετεροκαθορισμό τους, αλλά αυτόνομα και αδιαμεσολάβητα δρουν και διαμορφώνουν έναν άλλο κόσμο στην καθημερινότητά τους και όχι σε ένα επικείμενο μέλλον. Μιλάμε για «δημιουργικές» αντιστάσεις όχι με διάθεση αντιπαράθεσης σε σχέση με τις υπόλοιπες αντιστάσεις που έχουν ας πούμε διεκδικητικό χαρακτήρα, αλλά σύνθεσης καθώς μπορούν να αποτελούν διαφορετικά μέτωπα του ίδιου αγώνα, αντιμετωπίζοντας ωστόσο διαφορετικές προκλήσεις και δυσκολίες.
Μιλάμε για πράξεις και σκέψεις που διαταράσσουν την κανονικότητα, ξεκινώντας από το μερικό, αρθρώνοντας ένα διαφορετικό μη ολοκληρωμένο και ολοκληρωτικό λόγο. Μιλάμε για συλλογικότητες και ανοιχτές διαδικασίες όπου η αλληλεγγύη, η έλλειψη εξουσιαστικών / ιεραρχικών σχέσεων στο εσωτερικό τους και η άμεση συμμετοχή είναι απαραίτητος όρος λειτουργίας τους.
Από νησίδες σε ορμητήρια ελευθερίας…
Καθώς αναπτύσσονται εγχειρήματα με αφετηρία στο μερικό υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους αποκομμένο από μια σειρά από άλλα κοινωνικά ζητήματα και να στέκονται φιλάρεσκα στα κατορθώματά τους. Παράλληλα οι πιέσεις που δέχονται από το περιβάλλον τους (καπιταλιστικός ωκεανός) είναι έντονες και ο κίνδυνος της αφομοίωσης μεγάλος.
Η αληθινή εκπλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτεί το συλλογικό μετασχηματισμό ολόκληρου του κόσμου. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν αυτών των εγχειρημάτων είναι η συνάντηση, η αλληλεπίδραση, η κοινή δράση και η διάχυσή τους στο κοινωνικό σώμα. Η διαμόρφωση ενός νέου κοινού τόπου, ενός νέου συλλογικού προτάγματος. Γιατί χωρίς μια συνειδητή κατεύθυνση υπάρχουν μόνο σπάνιες συναντήσεις που δημιουργούν εφήμερες και τυχαίες καταστάσεις μεταξύ απομονωμένων ατόμων/ομάδων, ανακουφίζοντας προσωρινά τη βαρεμάρα του θεάματος. Αυτή η πρόκληση απαιτεί από τους «τακτικούς στρατιώτες» να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις περιεκτικές (όχι μονολιθικές ή ανταγωνιστικές) στρατηγικές τους, χωρίς κάποια εξωτερική καθοδήγηση ή πρωτοπορία (κόμμα-στρατηγό).
Η έμπρακτη δράση τους μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας για τους ταξιδιώτες που δε βλέπουν ορατή άλλη επιλογή και αποδέχονται την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και πηγή έμπνευσης για νέες εξερευνήσεις σε άλλους τόπους και εμπειρίες. Ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τα επόμενα βήματα προς τον τόπο που δεν είναι ακόμα εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: