Motionistas & Μαλακία

by

motionistas

Υπάρχει μία γενικευμένη άποψη που προωθείται από παντού. Για την απύθμενη περιβαλλοντική καταστροφή, που συντελείται, «ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Ο επιτυχής δήθεν τρόπος για την ανατροπή της ξέφρενης πορείας που έχει πάρει η ανθρωπότητα είναι να νιώσουμε όλοι ένοχοι, να σταματήσουμε να κλάνουμε και να καθαρίζουμε τα πλατύσκαλα της πολυκατοικίας μας (όπως είχε γράψει επιφανής μπλόγκερ μετά τις φωτιές, η οποία τώρα τα παράτησε – κρίμα). Τι κι αν τα δάση αποξυλώνονται, οι θάλασσες ρυπαίνονται και υπεραλιεύονται, η πανίδα εκτοπίζεται και εξαφανίζεται, η ατμόσφαιρα και ο υδάτινος πλούτος μολύνονται, όλα αυτά τα κάνεις ΕΣΥ και γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσεις να πετάς χαρτάκια κάτω και να βάλεις λάμπες νέας τεχνολογίας.

Η λογική λέει ότι για την επίλυση κάθε προβλήματος πρέπει πρώτα να ανακαλύπτονται τα αίτιά του και να αρχίζουμε από εκεί. Στο σημερινό βασίλειο του παραλόγου πάνε να πείσουν τον κόσμο ότι υπαίτιοι είμαστε εμείς, είμαστε όλοι σε ένα τσουβάλι, με ίσα μερίδια ευθύνης, μονοιασμένοι μαλάκες, που παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις και καταστρέφουμε μαζί τον πλανήτη. Φυσικά σε όλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόθεση επίλυσης του προβλήματος, η μόνη σαφέστατη πρόθεση είναι αυτή της επιβίωσης του συστήματος, ακόμη και αν εμείς δεν θα υπάρχουμε πλέον, ώστε να αποτελούμε μέρος του (αυτό παρεπιμπτόντως βάλτε το πολύ καλά στο μυαλό σας).

Not in our name κύριοι. Η προσγείωση θα είναι σφοδρή για όλους αλλά εσείς θα πληρώσετε για τα εγκλήματά σας πολύ πολύ άσχημα. Δε θα μείνει ΠΟΥ-ΠΟΥ-ΛΟ.

Διαβάστε και enjoy («Goodbye Monotony», που έλεγε και το milko, ή «Είμαστε ένα κίνημα ειρηνικό που εργάζεται ακατάπαυστα για να σταματήσει η παράνομη αρνητική ενέργεια», που λένε σήμερα οι motionistas σε μία έκρηξη κενότητας και συστεμικής μαλακίας).

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία.

«Η άγρια λεηλασία της Αφρικής

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Τυλιγόταν από μυστήριο και οι Ευρωπαίοι την αποκαλούσαν Μαύρη Ηπειρο γεμάτοι θαυμασμό για το μέγεθος και τις ανεξερεύνητες περιοχές της. Ο θαυμασμός διευρύνθηκε όταν ο φυσικός της πλούτος αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα. Τώρα για πρώτη φορά ειδικοί του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος (UNEP) παρουσιάζουν γυμνό μπροστά στα μάτια μας το μέγεθος της καταστροφής, για το οποίο όπως τονίζουν «ευθύνεται η ανθρωπότητα».

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ… ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ Το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής της Μαύρης Ηπείρου αποκαλύπτεται πλήρως για πρώτη φορά από γεωγράφους των Ηνωμένων Εθνών. Στις δορυφορικές φωτογραφίες το όρος Κιλιμάντζαρο το 1976 και το 2006 (φωτ. Ass Press)
Χρησιμοποιώντας εικόνες δορυφόρων από τις 53 χώρες της ηπείρου, οι γεωγράφοι των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησαν έναν άτλαντα στον οποίο φωτογραφία μετά τη φωτογραφία απεικονίζονται «το πριν και το μετά»- όλες οι δραματικές περιβαλλοντικές αλλαγές.

«Φάκελος της καταστροφής» αποκαλείται ο άτλαντας έκτασης 400 σελίδων γεμάτων από δάση που εξαφανίζονται, παγετώνες που λιώνουν, λίμνες που αποξηραίνονται και ολόκληρες περιοχές να μεταμορφώνονται λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης.

Το όρος Κιλιμάντζαρο έχει χάσει από το 1976 μέχρι και το 2006 το 80% των παγετώνων του, ενώ η λίμνη Τσαντ, η οποία το 1972 συγκαταλεγόταν μέσα στις 6 μεγαλύτερες του κόσμου, σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 90% της έκτασής της. Λόγω της αποψίλωσης περισσότερα από 20.000 τετ. χλμ. δασικών εκτάσεων χάνονται κάθε χρόνο στην Αφρική.

«Υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αφρική», δήλωσε η επικεφαλής του UNEP, Μάριον Τσιτλ παρουσιάζονταν τον άτλαντα σε ειδικό συνέδριο για το περιβάλλον στο Γιοχάνεσμπουργκ στο οποίο συμμετείχαν υπουργοί των αφρικανικών κρατών.

Για τρίπτυχο παραγόντων, με πυρήνα πάντοτε τον άνθρωπο, μίλησαν οι ειδικοί υποστηρίζοντας ότι η ανθρωπότητα ευθύνεται για τις κλιματικές αλλαγές, το πρόβλημα επιδεινώνεται από την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της ηπείρου, ενώ οι κυβερνήσεις παρουσιάζονται αδύναμες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Με έκκληση για άμεση δράση ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του άτλαντα με την Μάριον Τσιτλ να δηλώνει: «Παρ’ όλο που οι 965 εκατ. κάτοικοι της Αφρικής ευθύνονται για την παραγωγή μόνο του 4% του συνόλου των αεριών του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο, αυτοί θα υποφέρουν περισσότερο λόγω των κλιματικών αλλαγών γιατί η εξάρτησή τους από τον περιβάλλοντα χώρο είναι μεγαλύτερη». »

ΥΓ. Φυσικά η καημένη η δημοσιογράφος – συντάκτης του άρθρου δε φταίει, απλώς αναπαράγει αβούλως τη γλώσσα του συστήματος.

Advertisements

8 Σχόλια to “Motionistas & Μαλακία”

 1. inlovewithlife Says:

  Παρεπιμπτόντως, πριν το 1970 στην Αφρική υπήρχαν άνθρωποι. Όπως υπάρχουν στη γη εδώ και κάποια εκατ. χρόνια.

  Αυτό όμως που δεν υπήρχε πριν το 1970 στην Αφρική ήταν η καθολικότητα ενός ηλίθιου πολιτισμού με μόνο κριτήριο κίνησής του το κέρδος.

  Αυτό που υπήρχε μέχρι το 1970 στην Αφρική, τώρα δεν υπάρχει πια. Τα παιδιά των υποκειμένων αυτού που υπήρχε μέχρι το 1970 στην Αφρική συνωστίζονται στις φαβέλες άθλιων πόλεων και πουλάνε τα ξύλινα ομοιώματα των παλαί ποτέ κραταιών θεών τους στα παράνομα παζάρια του σημερινού «πολιτισμένου» Βορρά κυνηγημένα πάντα από τις διαφόρων ειδών αστυνομίες.

 2. ark Says:

  Ο καπιταλισμός όποτε στριμωχτεί το ρίχνει στην «ευαισθητοποίηση του λαού». «Αυτοοργανώσου, κινητοποιήσου, μ ημένεις απαθής και αμέτοχος, κάνε το καθήκον σου… »

  Πέρα από αυτά εγώ συμφωνώ σε αυτό που λες και το καταλαβαίνουμε πολλοί ότι απλά δε θέλουν να λύσουν κανένα πρόβλημα, όταν το ΘΕΛΩ έχει να κάνει με τον επιμερισμό ευθυνών οι οποίες στις επιχειρήσεις ερμηνεύεται σε κόστος (αυτά περί κοινωνικής ευθύνης του Κεφαλαίου είναι γ.τ.π…).

  Το ενάντιο όμως τους εξιτάρει, δηλαδή η εμπορευματοποίηση της κρίσης, ο αγοραία εκμετάλλευση ακόμα και των δικών τους εγκλημάτων.

  «Αγόρασε αυτό το προϊόν που έχει ανακυκλώσιμη συσκευασία και αγαπάει το περιβάλλον. Γίνε πελάτης της τάδε εταιρίας που διαθέτει το 0,0000001 του τζίρου της για μελέτες (αλλά οι διαφημίσεις που προμοτάρουν τις μελέτες αυτές και την αγάπη της εταιρίας για το περιβάλλον είναι μεγαλύτερες).»

  Δεν τελειώνει το παραμυθι αυτό…

 3. Greek Rider Says:

  Η απελευθέρωση πουλιών και η οικολογία της φιλανθρωπία και δήθεν ατομικής ευθύνης προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός της βλακείας αυτού που προσπαθεί να προστατέψει το περιβάλλον και μετά αγωνιά για να κερδίσει μεγαλύτερο εισόδημα και να πάρει μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

  Το πρόβλημα με την οικολογία είναι το ίδιο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης. Χωρίς την συνειδητή εγκατάλειψη αυτού του μοντέλου ζωής και οικονομίας δεν υπάρχει σωτηρία. Ο καπιταλισμός είναι ο χασάπης της οικολογίας.

 4. espοir Says:

  Ο στόχος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Εξαιρετικά αντι-οικολογικό. Σε αντιστάθμισμα, προσφέρουν εφησυχασμό της συνείδησής μας, ώστε να διατηρούμε την κατανάλωση.

  Κανείς δεν λέει ότι ρυπαίνεις αγοράζοντας διαρκώς νέα ρούχα (που έχουν βαφτεί, έχουν υποστεί διάφορες χημικές κατεργασίες κλπ) ή όταν αλλάζεις έπιπλα. Διότι αν πάψεις να υπερκαταναλώνεις, θα καταρρεύσει το σύστημα.

 5. inlovewithlife Says:

  Δεν υπήρξε ταχύτερη αφομοίωση κινήματος από το σύστημα από την περίπτωση του οικολογικού κινήματος. Δεν υπήρξε κίνημα που να έχει τέτοια μαζικότητα και παγκόσμια εμβέλεια και να μην καταφέρει να αλλάξει τίποτα στο ρού της ιστορίας.

  Από τα λάθη των κινημάτων όμως οφείλουμε να μαθαίνουμε. Η ριζοσπαστική οικολογία (γιατί θα πρέπει να είναι ριζοσπαστική αν θέλει να αλλάξει κάτι – τους άλλους τους χαιρέτησε η ιστορία και είναι από Γιόσκα Φίσερ μεριά) έχει πολλά να δώσει. Πρέπει όμως να έρθει αντιμέτωπη με τις βάσεις του συστήματος, που αποτελούν και τις αιτίες του προβλήματος, την καταναλωτική κοινωνία, την καπιταλιστική έννοια της ανάπτυξης, την χειραγώγηση της επιστήμης και της τεχνολογίας από το κεφάλαιο κτλ.

  Τα αστεία περί «ατομικής ευθύνης» πλέον είναι απλώς γραφικά και στο περιθώριο. Και ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι ότι είναι αναποτελεσματικά, δε λύνουν το πρόβλημα, το επιτείνουν.

 6. E.K.E. και Οικολογία « Οξύ Says:

  […] Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε αυτό που διάβασα εδώ: […]

 7. tentas Says:

  meta apo auto to arthro patisa ta wraiotera klanidia tis zwis mou….ABASANISTA kai XWRIS TYPSEIS epitelous

 8. jamavous Says:

  η προσπάθεια απενεχοποίησης από τις ευθύνες εμάς των ανθρώπων για την καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελέσαμε και συντελούμε καθημερινά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να κάνουμε χιούμορ προς τον tentas αυτό

  όσον αφορά το έγκλημα στους βιότοπους όλου του πλανήτη και ακόμα περισσότερο για αφρική ή αμαζόνιο από την άλλη μεριά ή και ελλάδα να μην την ξεχνάμε το όραμα για να στηθεί η νεοελληνική οικονομία τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια ήταν η «θαυματουργή» δήθεν αντιπαροχή του καραμανλή του παλαιού .

  δώστε οικόπεδα και θα χτιστεί το μεγαθήριο με τα πολλά διαμερίσματα κλουβιά στα οποία έχουμε στοιβαχτεί σαν νεοεγκλωβισμένοι, νεοφυλακισμένοι έχοντας ξεχάσει το γύρω μας εξωτερικό περιβάλλον το οποίο πια είναι εκτός άμεσου ενδιαφέροντος μας . Ας έχω το διαμερισματάκι μου και το αυτοκινητάκι μου και ας τους άλλους να κουρεύονται ή ακόμα χειρότερο να καίγονται αυτή δεν είναι η νεοελληνική νοοτροπία μας ; αυτό δεν είναι τα πιστεύω μας ;

  κάπως έτσι δεν έγινε η ελλαδίτσα μας από φτωχός παρίας «σύγχρονη ευρωπαική δύναμη» ; Πόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης χρειάστηκαν για να γεμίσει η ελληνική ύπαιθρος αυτοκινητόδρομους ότι πρέπει για την κοινωνία του ατομισμού και του αυτοκινήτου και φτάσαν κάποιοι να πηγαίνουν στο περίπτερο με το αμάξι μόνο και μόνο για τσιγάρα;

  ευτυχώς υπάρχει η αισιόδοξη οπτική του ινλάβ θέλει πολύ δρόμο όμως ακόμα και πολλά χρόνια άλλο σύστημα άλλες ανθρώπινες σχέσεις , ποδήλατο και αγώνας ινλάβ μαζί σου θα αλλάξει κάποια μέρα ο ρημαδόκοσμος που κληρονομήσαμε υπομονή σόρρυ για την απαισιόδοξη πολυλογία .

  jamavous

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: