E.E. Γειά Σου

by

the battle of la

Η Ε.Ε. είναι ένας μη δημοκρατικός θεσμός, ακόμη και με βάση τα πρότυπα του δυτικού τύπου κοινοβουλευτισμού.

Ένα χαρακτηριστικό των πολιτευμάτων κοινοβουλευτισμού, που έχουν επικρατήσει στις δυτικές κοινωνίες, είναι η θέσπιση σαφώς προσδιορισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που προφυλάσσουν τον πολίτη απέναντι στις αυθαιρεσίες του κράτους. Οι συνθήκες της Ε.Ε. που αποτελούν το κατ’ ουσίαν Σύνταγμά της θεσμοθετούν μόνο οικονομικής φύσης ατομικά δικαιώματα, που ενθαρρύνουν αποκλειστικά την λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς και τίποτε άλλο. Για κοινωνικά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες (πχ. έκφρασης, παιδείας, υγείας) όμως ούτε λόγος. Το κενό δεν καλύπτει ούτε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η σχέση της οποίας με την κοινοτική έννομη τάξη παραμένει εξαιρετικά ασαφής και πάντως δεν υποκαθιστά την ύπαρξη τέτοιων δικαιωμάτων.

Το γεγονός αυτό δεν θα δημιουργούσε προβλήματα για κράτη με εξελιγμένα συντάγματα και σαφώς θεσπισμένα δικαιώματα και ελευθερίες για τους πολίτες τους, αν τα συντάγματα αυτά υπερίσχυαν του κοινοτικού δικαίου. Με την δημιουργία όμως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη διενέργεια Ευρωεκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, όπου όλοι εμείς στην Ευρώπη των εκατοντάδων εκατομμυρίων δίνουμε λευκή επιταγή στους ευρωβουλευτές να πάρουν όποια απόφαση γουστάρουν για πάρτη μας (that’s parliamentarianism μάι ντίαρ), το εμπόδιο αυτό για τους εξουσιαστές έχει (με αντιρρήσεις από θεωρητικούς του δικαίου) αρθεί. Πλέον ό,τι ψηφίζει η Ε.Ε. δεν ελέγχεται συνταγματικά σε κάθε κράτος – μέλος. Έτσι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να περιστέλλει ως τον πυρήνα τους δικαιώματα και ελευθερίες μας (όπως έγινε με την data retention directive για θέματα ίντερνετ που θα ενσωματωθεί σύντομα στο Ελληνικό δίκαιο) δίχως να μπορούμε να επικαλεστούμε την αντισυνταγματικότητα τέτοιων νόμων. Κάπου εδώ έγκειται και η ιστορία που διάβασα σήμερα (έγκλημα σκέψης δε νοείται με βάση τη θεωρία και την πράξη του ποινικού δικαίου των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης) :

Αναδημοσίευση από Καθημερινή.

H E.E. ποινικοποιεί τα εγκλήματα σκέψης στο Ιντερνετ

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όχι ως πράξη, αλλά και ως σκέψη αναζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που, κατόπιν πρωτοβουλίας των Σοσιαλιστών, ενέκρινε χθες στην επιτροπή «πολιτικών ελευθεριών» νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί ποινικοποίησης της παρότρυνσης στην τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών μέσω του Iντερνετ.

Συνέχεια σωρείας προσπαθειών για την όσο το δυνατόν αυστηρότερη αστυνόμευση του Iντερνετ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και από τα κράτη-μέλη, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 35 ψήφων έναντι 4 με μία αποχή ενόψει κατάθεσής της στην ολομέλεια, αν και τα ερωτήματα παραμένουν ως προς το αποτέλεσμα για το ολοένα και πιο εύθραυστο ισοζύγιο προστασίας -ελευθερίας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρεί άλλωστε κάπως να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες βελτιώσεις στην κατεύθυνση αυτή, ενώ κυριότερη πρόνοια παραμένει το πολύ μεγάλο περιθώριο που παρέχεται στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τους κανόνες αναλόγως και της… αντίληψης που έχει το καθένα περί ατομικών ελευθεριών. Αλλωστε ήδη εγκαταλείφθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το πιο αμφιλεγόμενο από τα τρία σκέλη της πρότασης του τότε Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Φράνκο Φρατίνι, που ήταν η ποινικοποίηση και της «δημόσιας πρόκλησης» στην τρομοκρατία, καθώς κρίθηκε υπερβολικό από πλευράς προστασίας της ελευθερίας της σκέψης ακόμα και με τα ήδη πολύ χαμηλά «στάνταρντς», στα οποία έχει διολισθήσει την τελευταία τριετία η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα πάντως με την εισηγήτρια του σώματος, τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Ροζελίν Λεφρανσουά και τον Ευρωπαίο Συντονιστή για την τρομοκρατία, Ζιλ ντε Κερκόβ, σήμερα υπάρχουν περί τις 5.000 ιστοσελίδες «τρομοκρατικής προπαγάνδας» στο Ιντερνετ.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει η προπαγάνδα αυτή για την ακρίβεια, σε ποιο βαθμό οι ιστοσελίδες αυτές περνούν από την αόριστη πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων στην πραγματική στρατολόγηση και, όπως λέγεται, εκπαίδευση στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: