ΟΠΙ : Όταν δεν Τηρούνται Ούτε τα Προσχήματα

by

pirate party

ΟΠΙ = Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Το think tank της κρατικής μηχανής για θέματα πνευματικών δικαιώματων. Ένας γραφειοκρατικός σχηματισμός του κράτους, στον οποίο έχουν επενδυθεί πολύ γερά κονδύλια, με αποκλειστικό σκοπό την προαγωγή των συμφερόντων των εγχώριων και πολυεθνικών εταιρειών κατοχής τέτοιων δικαιωμάτων καθώς και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης αυτών.

Πάγια θέση του ΟΠΙ για το διαδίκτυο και την Κοινωνία της Πληροφορίας? Δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την αέναη διεύρυνση των πνευματικών δικαιωμάτων και της καταστολής στο όνομα αυτών. Αυτό που γίνεται στο διαδίκτυο, η ελεύθερη δηλαδή ανταλλαγή γνώσης, πληροφορίας και κουλτούρας, και το αναδεικνύει ως το πιο εξελιγμένο επικοινωνιακό μέσο στην ιστορία της ανθρωπότητας πρέπει να σταματήσει. Θα πληρώνεται το κάθε τι, αφού κάθε σκέψη αποτελεί ιδιοκτησία και κάθε διάχυσή της κλοπή. Και όλα αυτά με περίσσια υποκρισία δήθεν για την προάσπιση των καλλιτεχνών. Όχι των πολυεθνικών που έχουν τους πνευματικούς δημιουργούς χειρότερα και από μισθωτούς. Λες και εμείς ζούμε σε άλλο κόσμο.

Υπερβολές? Αφού διέρρευσε το γεγονός της συνδιάσκεψης που διοργάνωσε κεκλεισμένων των θυρών με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με θέμα «τι μέτρα καταστολής θα πάρουμε στο διαδίκτυο για την πειρατεία» (καινούργια ήθη – οι πάροχοι σύνδεσης στο διαδίκτυο σε ρόλο μπάτσου – η ελευθερία έκφρασης καταστέλλεται πριν επικοινωνηθεί), ο ΟΠΙ για τα μάτια του κόσμου και της «δημοκρατίας» άνοιξε το θέμα και έκανε κατ’ επίφαση δημόσια διαβούλευση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να νομιμοποιείς αποφάσεις που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο από το να δίνεις την αυταπάτη στο κοινωνικό σύνολο ότι συμμετέχει σε αυτές. Ειδικά όταν οι αποφάσεις αυτές είναι προειλημμένες.

Πάλι υπερβολές? Δείτε το σχεδόν εξοργιστικό ύφος και τη διατύπωση των ερωτήσεων της διαβούλευσης. Τουλάχιστον απλοϊκές, διατυπωμένες σε μορφή γκάλοπ και εντέχνως παραποιώντας την πραγματικότητα οι ερωτήσεις της διαβούλευσης μας καλούν να απαντήσουμε πχ. αν θέλουμε να μπουν φίλτρα στο διαδίκτυο, αν οι ISPs πρέπει να μπανάρουν ανθρώπους και να διακόπτουν συνδέσεις και άλλα όμορφα. Σα δε ντρεπόμαστε λέω γω. Μήπως να διακόψουν αύριο και τη δική μου/σου σύνδεση όλοι οι ISPs και να μου/σου απαγορευτεί η επικοινωνία μέσω διαδικτύου, επειδή αυτά που γράφω/εις ενοχλούν? Η διεύρυνση των λόγων καταστολής, αν ανοίξει η κερκόπορτα στο διαδίκτυο, είναι δεδομένη. Σιγά μην περιοριστεί κανείς να σώσει απλώς την ΕΜΙ. Το διακύβευμα είναι πάντα πιο βαρύ.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης εδώ. Και μία ενδελεχή τους ανάλυση στον e-lawyer, όπου μας ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολυεθνικών και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης απαντά με προδιατυπωμένες (όμοιες) απαντήσεις. Ε βέβαια, γιατί να κουραστούν. Έτσι και αλλιώς οι πολυεθνικές και οι τέτοιου είδους οργανισμοί (στην πλειοψηφία τους) που δήθεν εκπροσωπούν τους καλλιτέχνες έχουν ίδια συμφέροντα. Έτσι και αλλιώς η διαβούλευση για τα μάτια του κόσμου έγινε.

ΥΓ. Προσωπική μου άποψη είναι πως οι καλλιτέχνες, όπως κάθε άνθρωπος έχουν απόλυτο δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση. Επειδή στην υπάρχουσα κατάσταση η μόνη πιθανή απόκτηση τέτοιου δικαιώματος συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία, μολονότι διαφωνώ συλλήβδην με την εφαρμογή δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη γνώση ή στην τέχνη – είναι τεράστιες οι απώλιες και οι επιπλοκές για τις κοινωνίες (συμφωνώ μόνο με την αντιστροφή τους), συνηγορώ υπέρ ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει κάτι τέτοιο. Ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι πάντως η υπάρχουσα διανοητική ιδιοκτησία, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του καπιταλισμού και όχι του καλλιτέχνη/πνευματικού δημιουργού, τέτοιες αιτιάσεις που εκφέρονται ακόμη από κάποιους ειδικούς είναι για γέλια και για τους χαζούς.

Advertisements

3 Σχόλια to “ΟΠΙ : Όταν δεν Τηρούνται Ούτε τα Προσχήματα”

 1. Stazybο Hοrn Says:

  Αν και παλιό, πάντα επίκαιρο:
  http://www.negativland.com/albini.html

 2. inlovewithlife Says:

  Σωστός ο Αλμπίνι και από τα μέσα.

  Παρόμοιες οι εμπειρίες μου από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (όχι όλους είναι η αλήθεια) και τους στρατούς δικηγόρων, δικολάβων, παρασίτων και αστυνομίας τελικά που εκτρέφουν.

  Πρέπει πάντως να γίνει αντιληπτό από τους καλλιτέχνες και τους πνευματικούς δημιουργούς (όπως και εγώ) ότι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Και πρέπει να αρχίζουν και στην Ελλάδα να εκμεταλλεύονται τις νέες τεχνολογίες για να φτάνουν απευθείας στο κοινό τους. Δυστυχώς και για τους περισσότερους, όπως και για την μπάντα φίλων του Αλμπίνι υπάρχει πάντα ένα συμβόλαιο πείνας που τους δένει τα χέρια.

 3. ΟΠΙ & ΕΕΤΤ = Συνεργασία για την Πάταξη της Πειρατείας? « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] εξελίξεις και στην Ελλάδα. Αφού η αποτυχία της δημόσιάς του διαβούλευσης ήταν παταγώδης, ο Οργανισμός στρέφεται προς την ΕΕΤΤ, […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: