Σαρκόζιος Νόμος στο Γαλλικό Διαδίκτυο

by

κλοουν

Σε μία επίδειξη αυτοκρατορικού παλαιο – συντηρητισμού και γελοίας τεχνο – φοβίας ο Νικολά Σαρκοζύ, ως άλλος Ναπολέων, επιβάλλει μέσα στο καλοκαίρι αστυνομικό νόμο εκτάκτου ανάγκης στο Γαλλικό διαδίκτυο.

Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Γαλλικών ISPs και εταιρειών κατοχής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κάτω από αφόρητες κυβερνητικές πιέσεις, ο Νικολά Σαρκοζί θωρακίζει τη νέα τάξη πραγμάτων στο Γαλλικό διαδίκτυο και με νόμο.

Το εν λόγω νομοθέτημα προβλέπει ότι οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου θα ελέγχονται από τους ISPs τους για τυχόν παράνομη ανταλλαγή περιεχομένου και σε περίπτωση που βρεθούν υπόλογοι μέχρι και τρεις φορές, θα διακόπτεται η διαδικτυακή τους σύνδεσή για διάστημα μέχρι ένα έτος. Η μαύρη λίστα χρηστών καθώς και η εφαρμογή του μνημόνιο συνεργασίας και του νόμου θα εποπτεύεται από «ανεξάρτητη» αρχή, που θα ονομάζεται HADOPI. Εκμεταλλευόμενος τη Γαλλική προεδρεία στην ΕΕ ο Σαρκοζύ πιέζει να γενικευτεί το «three strikes and you’re out» μέτρο σε όλη την Ευρώπη. Συναντά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και οργανωμένων φορέων της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι κινήσεις Σαρκοζύ δημιουργούν νέα ήθη αστυνόμευσης στο διαδίκτυο. Η ιδιωτική – χωρίς δικαστική απόφαση – τιμώρηση πολιτών με αποκλεισμό από το διαδίκτυο επιβάλλει ανθρώπους δύο ταχυτήτων στην Κοινωνία της Πληροφορίας και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Η παρακολούθηση του περιεχομένου της ανταλλασσόμενης πληροφορίας εξανεμίζει την ηλεκτρονική ιδιωτικότητα και εθίζει στο καθεστώς του μεγάλου αδελφού. Οι μαύρες λίστες, που προτείνονται για τους παραβάτες πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι θέμα χρόνου να επεκταθούν και σε άλλους τύπους «εγκλημάτων» με απώτερο στόχο την αστυνόμευση της σκέψης και της έκφρασης, αν αυτό δε γίνεται ήδη. Τέλος, οι παλαιοσυντηρητικές μέθοδοι Σαρκοζύ πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη, που φέρνει το διαδίκτυο, η αορτή της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ελλάδα έχουμε απόπειρα αντιγραφής των μεθόδων και των λογικών Σαρκοζύ από τον ΟΠΙ. Είναι σίγουρο ότι τέτοιες μέθοδοι θα μείνουν στα χαρτιά τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αυτό όμως προϋποθέτει την αφύπνιση όλων όσων χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και όχι μόνο.

Περισσότερα :
Κατάσταση στην Αγγλία. Δείτε και εδώ
Συναγερμός από το FFII

Advertisement

7 Σχόλια to “Σαρκόζιος Νόμος στο Γαλλικό Διαδίκτυο”

 1. pølsemannen Says:

  Αυτή είναι δυστυχώς η παγκόσμια τάση.

  Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζητούμενο είναι η προστασία των υπερμεγακερδών των δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιριών.

  Από δικαιολογίες για την εγκαθίδρυση καθεστώτος μεγάλου αδελφού βέβαια, γεμάτος είναι ο ντουνιάς.

  Σε λίγο θα βάλουν και κάμερες στις τουαλέτες μας, την ώρα που κάνουμε κατάθεση μπας και σιάξουμε καμιά βόμπα όσο χέζουμε.

  Εάν δεν γνωρίζετε ήδη τον νόμο FRA που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Σουηδία, διαβάστε παρακάτω:

  http://polsemannen.blogspot.com/2008/06/blog-post_19.html

 2. Σαρκόζιος Νόμος στο Γαλλικό Διαδίκτυο — ροη σταχυολόγων Says:

  […] In Love with Life Το εν λόγω νομοθέτημα προβλέπει ότι οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου θα ελέγχονται από τους ISPs τους για τυχόν παράνομη ανταλλαγή περιεχομένου και σε περίπτωση που βρεθούν υπόλογοι μέχρι και τρεις φορές, θα διακόπτεται η διαδικτυακή τους σύνδεσή για διάστημα μέχρι ένα έτος. Η μαύρη λίστα χρηστών καθώς και η εφαρμογή του μνημόνιο συνεργασίας και του νόμου θα εποπτεύεται από “ανεξάρτητη” αρχή, που θα ονομάζεται HADOPI. Εκμεταλλευόμενος τη Γαλλική προεδρεία στην ΕΕ ο Σαρκοζύ πιέζει να γενικευτεί το “three strikes and you’re out” μέτρο σε όλη την Ευρώπη. (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading … […]

 3. dpdt1 Says:

  σε ένα τέτοιο κόσμο θα περίμενε κανεις ότι η ανάπτυξη ανωνύμων δικτύων σα το freenet, θα ήταν μεγάλη. προσωπικά νομιζω ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην άγνοια/ψηφιακό αναλφαβητισμό ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, των πολλών. εκεί δηλαδή ακριβώς που βασίζονται και οι παλιομαμάκες πολιτικοί, σα το σαρκ-οζυ, για να περνάνε τέτοιους νόμους ανεξέλεγκτα..
  μιά λύση είναι η εκπαίδευση του κόσμου (λίγο εξωπραγματικό με τα σημερινά δεδομένα) και δεύτερη, η οργανωμενη αντίδραση καταναλωτών/πολιτών/κοκ με μπουκοτάζ, διαδηλώσεις και δημοσιεύσεις σχετικά, σε όλα τα μμε (ανεξάρτητα και μη, blogs, κοκ..)

  αν κρίνω απο αυτό το νόμο στη γαλλία, αλλά και από αυτό που έγινε στη σουηδία, σαν πιο πρόσφατα παραδείγματα, δεν φαντάζει ρόδινο το μέλλον του διαδικτύου, για όσους αγαπούν την ελευθερία..

  ετοιμαστείτε για ένα αναβαθμισμένο 1984, version2…

 4. ELGRECO Says:

  Δικτατορικό και ανήκουστο!
  Μα πώς μπορούνε να περνάνε τέτοιοι νόμοι σε ένα χώρο οπου ο καθένας πρέπει να ναι ελεύθερος να κάνει αυτό που γουστάρει?

 5. inlovewithlife Says:

  @πόλσε
  Ρε πόλσε πραγματικά απορώ πως σε ένα κράτος όπως η Σουηδία περνάνε τέτοιοι νόμοι. Αυτό δείχνει πως το χάσιμο της μπάλας μπορεί να χτυπήσει τον οποιοδήποτε ακόμη και συγκριτικά πιο πολιτισμένα κράτη όπως η Σουηδία.

  @dpdt
  Συμφωνώ μπλόγκερ dpdt. Εκτός από την κατακλείδα. Δε θα τα καταφέρουν.

  @elgreco
  Μα γιατί δε θέλουν να κάνεις αυτό που γουστάρεις αλλά να σε ελέγχουν. Στο μυαλό είναι ο στόχος.

 6. Γαλλία - Όχι στο Νόμο ενάντια στην Πειρατεία « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] το Νόμο Σαρκοζύ για την πάταξη της πειρατείας. To νομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου θα […]

 7. Απορρίφθηκε (;) αίτημα του Σαρκοζύ ενάντια στην τροπολογία 138 (με Update) | smyrnaios.net Says:

  […] αυτή υποσκάπτει το σχέδιο της Γαλλικής κυβέρνησης για συγκρότηση ανεξάρτητης Αρχής (Hadopi) με δυνατότητα να διακόπτει τη σύνδεση σε συνδρομητές […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: