Πόλεμος στον Πόλεμο των Αφεντικών

by

demo greece anarchist

Συγκέντρωση στην πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και πορεία στο Πέραμα Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 6μμ

class wars

Πόλεμος

Μαζική σφαγή εργατών στη ναυπηγοεπισκευαστική με θύματα των αφεντικών 8 νεκρούς εργάτες και κάμποσους τραυματίες. Από την πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω γράφουν : Έκρηξη και φωτιά σε δεξαμενόπλοιο στο Πέραμα σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 χτες το μεσημέρι , κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στα αμπάρια του πλοίου. Μέχρι τις 10 το βράδυ, ύστερα δηλαδή από έξι ολόκληρες ώρες έξι, ή επτά, άτομα συνέχιζαν να αγνοούνται και τους ψάχνουν στα αμπάρια. Τη νύχτα τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά καθώς ο αριθμός των αγνοούμενων έφτασε τους 20. Στο πλοίο εργάζονταν 150 άτομα και στην συντριπτική τους πλειονότητα μετανάστες χωρίς χαρτιά.

βουλγαράκης

Πόλεμος

Από Καθημερινή : «Ο κύριος Βουλγαράκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για το χαμό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Τόνισε ότι ήδη έχουν συλληφθεί οι φερόμενοι ως υπαίτιοι και υπεύθυνοι για το δυστύχημα και πως διεξάγεται προανάκριση, τα αποτελέσματα της οποίας θα οδηγήσουν στον καταλογισμό ευθυνών. Ανέφερε εξάλλου ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μια πολύ σημαντική προσφορά και την επόμενη εβδομάδα ο ΟΛΘ θα ανακηρύξει τον πλειοδότη.»

Μετάφραση : Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Βουλγαράκης και ηθικός αυτουργός της σφαγής έκλαψε λίγα κροκοδείλια δάκρυα για το χαμό των εργαζομένων μπροστά στις κάμερες και είπε ψέματα ότι δήθεν έχουν συλληφθεί οι φερόμενοι ως υπαίτιοι και υπεύθυνοι για το δυστύχημα, καθώς οι μόνοι που έχουν συλληφθεί είναι κάποιοι αχυράνθρωποι που φέρουν την τυπική νομική ευθύνη προκειμένου να εκφεύγουν αλώβητα τα αφεντικά, που αποφασίζουν τους θανάτους. Ανέφερε εξάλλου ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που αφορούν στο ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο κεφάλαιο, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη επίταση της εκμετάλλευσης που δεν είναι ικανό να καταφέρει από μόνο του το κράτος ως εργοδότης, και ώστε να γίνουν και τα λιμάνια της χώρας πεδίο πιο αποτελεσματικής σφαγής εργατών μέσα από την εντατικοποίηση των εργασιών και των κερδών των αφεντικών, όπως συμβαίνει σήμερα και κάθε μέρα στην ναυπηγοεπισκευαστική.

autonomia italy

Πόλεμος

Το πρωί της 25ης Ιούλη μετά τη μαζική σφαγή εργατών, η συγκέντρωση και πορεία με τη συμμετοχή 3000 ατόμων που καλείται, καταστέλλεται άγρια από τα ΜΑΤ. Από την πρωτοβουλία αναρχικών Αιγάλεω γράφουν : «Η συγκέντρωση αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 3000 άτομα και η πορεία θα ξεκινήσει με τρομερή ένταση.(10.30) Η κατάσταση αυτή την ώρα είναι εκτός ελέγχου…(1100πμ) Το ΚΚΕ έχει αρχίσει να μαζεύει τον κόσμο με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση… Όπως πάντα…»

Ανταπόκριση από την πορεία στο indy.gr : «Πέτρες από τους διαδηλωτές – εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική – στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. ΥΠάρχουν οι γωνστοί λιμενόμπατσοι και ΜΑΤ και ρίχνουν δακρυγόνα. Ο πετροπόλεμος πρέπει να γίνεται σε διάφορα σημεία. Οι μπάτσοι έχουν ρίξει πάνω από δέκα δακρυγόνα στους αγανακτισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι ξήλωσαν ότι κάγκελο βρήκαν μπροστά τους. Η οργή ξεχείλισε και γίνεται πραγματική μάχη. Κλασσικά οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ για να μην φορτιστούν τα πράγματα, μπήκαν από πλάγια πόρτα, αλλά κανείς δεν τους ακολούθησε. Σϋμφωνα με τη ΝΕΤ, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να συναντήσουν τον ΒΟυλγαράκη, τους είπαν «είναι στον πρωθυπουργό», εδωσαν διορία 5 λεπτών να εμφανιστεί και μετά την έπεσαν στα κάγκελα.»

σκάλα στον ουρανό

Πόλεμος

Τα αφεντικά : «Παρατεταμένη περίοδο «παχιών αγελάδων» διανύει η ποντοπόρος ναυτιλία, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς οι ναύλοι για τη μεταφορά καυσίμων, πρώτων υλών και αγαθών με πλοία αγγίζουν και πάλι ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Τα ρέστα τους για τη ναυπήγηση πλοίων ξηρού φορτίου δίνουν τώρα οι Έλληνες εφοπλιστές σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από την υψηλή ζήτηση για μεταφορά πρώτων υλών και αγαθών. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2008 οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών έφθαναν τα 1.054 πλοία, σχεδόν διπλάσιες από τα 612 πλοία που είχαν παραγγείλει σε ναυπηγεία έναν χρόνο νωρίτερα.»

Οι εργάτες : Αρχείο του athens.indy με εργατικούς θανάτους από το 2002

Πόλεμος στον Πόλεμο των Αφεντικών

Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν ένα από τα πολλά αλλά το πιο «χτυπητό» σημάδι του κοινωνικού ταξικού πολέμου. Ενός πολέμου βραδείας καύσεως, που όμως μαίνεται υπογείως σε όλη την κοινωνία και περιλαμβάνει και πιο «αθόρυβα» χαρακτηριστικά, όπως την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ελαστικά ωράρια, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τους άθλιους μισθούς και την ανεργία, χαρακτηριστικά τα οποία όμως δεν είναι καθόλου «αθόρυβα» αλλά αργός θάνατος για τους εργαζόμενους που τα νιώθουν στο πετσί τους.

Όπως δεν αντιλαμβανόμαστε τα εργατικά ατυχήματα καθόλου ως τυχαία ή σπάνια γεγονότα αλλά ως προμελετημένες δολοφονίες ανθρώπων, που έχουν μετατραπεί σε αναλώσιμο είδος στο βωμό του κέρδους των αφεντικών, έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία ως ειρηνική αλλά ως πεδίο ενός σκληρού κοινωνικού ταξικού πολέμου, που προκαλεί ο καπιταλισμός.

Η αντεπίθεση του κόσμου της εργασίας στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται είναι η συνειδητοποίηση της θέσης και του ρόλου του και η οργάνωση των αντιστάσεων ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Οργάνωση που όμως θα αποκόπτεται από τα βαρίδια του παρελθόντος, δηλαδή τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, η δράση του οποίου έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην απομαζικοποίηση των συνδικάτων και στην άνευ όρων παράδοση στα αφεντικά. Δεν παραχωρούμε τίποτα στους εργατοπατέρες, παίρνουμε εμείς τα συνδικάτα στα χέρια μας. Ακυρώνουμε στην πράξη τα ΔΣ απαιτώντας όλη τη δύναμη στις ΓΣ. Ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση είναι αυτονόητο ότι δε μπορεί παρά να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και περνάει αναγκαία από τις σχέσεις εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Πόλεμος στον Πόλεμο των Αφεντικών”

  1. espοir Says:

    Αναρωτιέμαι τι να λέει η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών για τους ανθρώπους του Περάματος.

    Πόσοι τραυματίζονται εκεί μέσα;
    Πόσοι αποκτούν καρκίνο επειδή εισπνέουν τις αναθυμιάσεις και τον αμίαντο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: