Κράτος, Κεφάλαιο & Μονοπώλιο της Βίας

by

reiser comic

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, το οποίο επιτρέπει στους «σεκιουριτάδες» να οπλοφορούν. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει εκπαίδευση των οπλοφόρων στις κρατικές σχολές της αστυνομίας, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης τέτοιων εταιρειών από συγγενείς αστυνομικών αλλά και υποχρεωτική επαγγελματική κατάρτιση των σεκιουριτάδων (?), η οποία αναμένεται να γιγαντώσει τα επόμενα χρόνια τον ανύπαρκτο μέχρι τώρα κλάδο των ιδιωτικών ΙΕΚ “security”.

Εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις διάφορων φορέων. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται πάγιες κοινωνικές ανάγκες, υπονοώντας προφανώς την ενίσχυση της καταστολής αλλά και την άνθιση του κοινωνικά ιδιαιτέρως χρήσιμου κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης κουμπουροφόρων μπράβων.

Η ΕΛ.ΑΣ. από την άλλη κατήγγειλε το νομοσχέδιο με αποστροφές που θύμιζαν αριστερό κόμμα όπως «(η) ενεστώσα κυβέρνηση φροντίζει επιμελώς να γιγαντωθούν εις βάρος της δημόσιας αστυνομικής αρχής τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, που λειτουργούν με μόνο κριτήριο τους νόμους της αγοράς και το κέρδος: διαθέτεις χρήματα, έχεις ασφάλεια». Το ΚΚΕ επίσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση με φράσεις όπως «(τ)ι θα συμβεί αν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια; Τότε ….. οι ιδιώτες θα μπορούν να καταστέλλουν τους απεργούς. Συνεπώς, οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να επέμβουν σε απεργίες όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται συλλογικά». Φράση ενδεικτική για τις λογικές ενός κόμματος, που καταγγέλλει μεν τη μπατσοκρατία όταν αυτή εισχωρεί στους χώρους εργασίας αλλά δε μιλά πολύ γι’ αυτή, όταν πλημμυρίζει την κοινωνία, προκειμένου έτσι να χαϊδεύει χωρίς περικοπές τα μικροαστικά ώτα.

Οι δικές μας γραμμές σκέψης είναι σαφείς. Οι δυνάμεις καταστολής αποτελούν τους στρατούς κατοχής των κοινωνιών, με μοναδικό στόχο την επιβολή της «τάξης και ασφάλειας» του καπιταλισμού. Μέχρι πρότινος η κατασταλτική βία ήταν αυστηρά και μονοπωλιακά εκχωρημένη από το κεφάλαιο στους κρατικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, η καθιέρωση ιδιωτικών στρατών, φυλακών, αστυνομίας δείχνει πως αυτό αλλάζει λόγω ανάγκης από τη μία γενίκευσης και από την άλλη «ευελιξίας» και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της καταστολής. Έτσι, ενώ στην Ιταλία ο παλαιομοδίτης φασίστας Μπερλουσκόνι και η παρέα του βγάζουν το στρατό στους δρόμους των πόλεων, αντ’ αυτού τα εδώ πιο προωθημένα αφεντικά προσθέτουν πλάι στην υδροκέφαλη ΕΛ.ΑΣ., τις δημοτικές αστυνομίες και τους «Ζορντανερί» του Στρατηγού Άνεμου ένα πιο «άνομο» και ευέλικτο στρατό από 50.000 οπλοφόρους δολοφόνους – security (τόσοι ανέρχονται σήμερα), με τον οποίο κερδίζουν και επιχειρηματικά. Απέναντι στους μπατσοφορεμένους κόσμους που ονειρεύονται θα είμαστε πάντα ξένοι και εχθροί.

Περισσότερα:
Το Νομοσχέδιο και η Αιτιολογική Έκθεση
Ελευθεροτυπία
Ελεύθερος Τύπος
Καθημερινή
Ελευθεροτυπία και πάλι

Advertisements

3 Σχόλια to “Κράτος, Κεφάλαιο & Μονοπώλιο της Βίας”

 1. Greek Rider Says:

  Καλησπέρα, νομίζω ότι το θέμα έχει δύο πτυχές. Η μια είναι η αφοσίωση της κυβέρνησης στην οικονομία της αγοράς και η προσπάθεια μίμησης του Θατσερικού μοντέλου απαρέγκλιτα.

  Η άλλη πτυχή του θέματος και λιγότερο γνωστή κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ο φιλελεύθερος κόσμος προετοιμάζεται για αναμετρήσεις που ξέρει ότι σύντομα θα κλιμακωθούν επικίνδυνα. Το ξέρει γιατί γνωρίζει τα σκληρά καπιταλιστικά μέτρα που θα συνεχίσει να παίρνει.

  Έτσι, ετοιμάζεται με ειδικά δικαστήρια κατά των απεργών και ειδική αστυνομία κατά των διαδηλωτών.

  Η ειδική αστυνομία θα έχει το ρόλο να τους απαλλάξει (αυτούς ή τους επόμενους) από το πολιτικό κόστος της βίαιης καταστολής που ήδη έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων.

  Στην Ελλάδα όπως πάντα είμαστε καθυστερημένοι, φέτος έχουν γίνει τεράστιες διαδηλώσεις στην Αγγλία, Πορτογαλία και αλλού. Τεράστιες όχι για τα δεδομένα των χωρών αυτών αλλά τεράστιες γενικότερα.

  Βέβαια δεν είχαν την βιαιότητα που θα έπρεπε αλλά έδειξαν το τι θα γίνει σύντομα και στη χώρα μας που το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να ανάψει κάποιος το φιτίλι.

  Η ιδιωτική αστυνομία θα κάνει καλά τη δουλειά της με πολύ μειωμένο πολιτικό κόστος. Είμαι πάντως σίγουρος ότι οι αντιδράσεις στους δρόμους θα είναι αντάξιες των περιστάσεων.

 2. manoussakis giorgos Says:

  Το εξοργιστικό είναι ότι και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και αυτό για τα ΚΕΣ αλλά και η τρπολογία για τις ΔΕΚΟ, περνάει από το θερινό τμήμα της βουλής!

 3. Εν ψυχρώ δολοφονία 15χρονου από ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ -Greek Policeman murders 15-year-old, shooting 3 times « OMADEON Says:

  […] Κράτος, Κεφάλαιο & Μονοπώλιο της Βίας […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: