Επικύρωση των Αδειών Copyleft από Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο στις ΗΠΑ

by

tux pishing on windows

Οι άδειες τύπου copyleft ως γνωστόν αντιστρέφουν το μοντέλο «all rights reserved» της ισχύουσας πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τη φιλοσοφία «some rights reserved», αφήνοντας έτσι στη διακριτική ευχέρεια των πνευματικών δημιουργών ποια δικαιώματα του έργου τους αυτοί θα κρατήσουν για τον εαυτό τους και ποια θα αποδώσουν στις κοινωνίες. Οι άδειες αυτές παίζουν αυτή τη στιγμή σημαντικό ρόλο στη διάσωση της ελεύθερης ροής της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μία έκδοσή τους, οι Creative Commons άδειες, που πρόσφατα μεταφέρθηκαν και στην Ελληνική έννομη τάξη, έχουν χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 130 εκατομμύρια πνευματικά έργα, με τον αριθμό αυτών να αυξάνεται αλματωδώς.

Χτες, στις 13/8/08, είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στη νομική πτυχη του θέματος. To US Court of Appeals for the Federal Circuit, δικαστήριο δευτέρου βαθμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο με πολύ μεγάλη αίγλη και επίδραση στο πολύπλοκο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, έκρινε με απόφασή του σε αυστηρό τόνο ότι η Artistic Licence, άδεια τύπου copyleft, έχει ουσιαστικά πλήρη νομική ισχύ, κάτι που εξισώνει από άποψης ισχύος και προστασίας τις άδειες copyleft με το copyright.

Με τα λόγια του Lessig :

«In non-technical terms, the Court has held that free licenses such as the CC licenses set conditions (rather than covenants) on the use of copyrighted work. When you violate the condition, the license disappears, meaning you’re simply a copyright infringer. This is the theory of the GPL and all CC licenses. Put precisely, whether or not they are also contracts, they are copyright licenses which expire if you fail to abide by the terms of the license.»

Η απόφαση αποτελεί σταθμό για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο και ένα δυνατό νομολογιακό προηγούμενο για τις άλλες χώρες. Στην Ελλάδα οι άδειες copyleft και η χρήση τους είναι νέο φαινόμενο και δεν έχει υπάρξει ακόμη δικαστικό προηγούμενο. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι με την αύξηση της χρήσης τους στο μέλλον δικαστικές διενέξεις είναι αναπόφευκτες και συνεπώς τέτοιες εξελίξεις πρέπει να μας ενδιαφέρουν.

Περισσότερα :
Lawrence Lessig
Stanford Center for Internet & Society
Slashdot

Advertisements

6 Σχόλια to “Επικύρωση των Αδειών Copyleft από Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο στις ΗΠΑ”

 1. blAck PR Says:

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να αναδημοσιεύσω το άρθρο στο DigitalNews. (με πηγή φυσικά)
  Eυχαριστώ

 2. inlovewithlife Says:

  Εννοείται χεχε.

 3. Eleftherios Kosmas Says:

  πολύ σημαντική είδηση… ας ελπίσουμε ότι παρόμοιες υποθέσεις με παραβιάσεις αδειών όπως η GNU/GPL version 2 επίσης φέρουν ανάλογα αποτελέσματα

 4. Vasilis Papavasileiou Says:

  Προφανώς είναι ευχάριστο που ένα δικαστήριο επικυρώνει ρητά την ισχύ μιας copyleft άδειας αλλά δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. IANAL, αλλά νομίζω ότι η ισχύς των ελεύθερων αδειών είναι αυταπόδεικτη γιατί ακριβώς πατάνε στους νόμους για το copyright. Όταν δημοσιεύεις οτιδήποτε ο νόμος λέει ότι κρατάς όλα τα δικαιώματα. Εθελοντικά μπορείς με μια ελεύθερη άδεια να δώσεις επιπλέον δικαιώματα (για παράδειγμα τροποποίησης και αναδιανομής). Είναι αδύνατο να παραβιάσει κάποιος την CC-by-SA ή την GPL χωρίς να παραβιάσει το «όλα τα δικαιώματα ρεζερβέ» και επομένως δεν μπορεί κάποιος να κερδίσει δίκη με το επιχείρημα ότι η άδεια δεν έχει νομική ισχύ :).

 5. Eleftherios Kosmas Says:

  Βασίλη εγώ πιστεύω ότι έχεις δίκιο το θέμα είναι μετά από μια κουβέντα που είχα με ένα φίλο μου δικηγόρο ότι η απόφαση του δικαστηρίου ακομή και αν ενισχύει αυτό που εσύ εγώ ο Λεσσιγκ και ο συγγραφέας που γράφει το inlovewithlife θεωρούμε αυτονοήτο…. ότι δηλαδή πρέπει να γίνωνται σεβαστά στα πνευματικά δικαιώματα των ανθρώπων που γράφουν ανοιχτό κώδικα πρέπει να μη ξεχνάμε ότι στην τελική είναι στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή να κρίνει ειδικά σε κράτη όπως η Ελλάδα που το δεδικασμένο δεν είναι δεσμευτικό για κανένα όχι μόνο στο τυπικά αλλά και πρακτικά χρειάζεται επαγρύπνηση. Ευτηχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν το συγγραφέα του εν λόγω blog που επισημαίνουν τέτοιου είδους θέματα.

 6. inlovewithlife Says:

  Οι copyleft άδειες αποτελούν καινοφανές φαινόμενο, που δεν έχει τύχει ιδιαίτερης ρύθμισης από τη θεωρία και την πράξη του δικαίου. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να καταφεύγουμε στις ισχύουσες γενικές δικαιϊκές αρχές και σε διατάξεις επιμέρους κλάδων του δικαίου, για να επιλύουμε το θέμα από νομικής άποψης.

  Έτσι, δεν υπάρχει συμφωνία για τη νομική φύση των copyleft αδειών. Για άλλους καλύπτονται από το ενοχικό δίκαιο, αποτελούν δηλαδή συμβάσεις μεταξύ του δημιουργού και των μεταγενέστερων χρηστών του πνευματικού του έργου, για άλλους απορρέουν απευθείας από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού αποτελούν έκφραση της βούλησης του δημιουργού, ο οποίος αντί να παρακρατήσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα, παρακρατά μόνο μερικά, για άλλους αποτελούν συμβάσεις κοινωνίας ή εταιρείας κτλ.

  Ανάλογα με τη λύση στο παραπάνω σύνθετο ερώτημα, επιλύεται και κάθε ιδιωτική διαφορά με διαφορετικές πάντως καταλήξεις. Λόγω της αβεβαιότητας αυτής είναι τουλάχιστον ιδιοφυής η λύση που δίνει το δικαστήριο των ΗΠΑ, για να λύσει το ζήτημα. Δε σημαίνει όμως ότι κάθε εθνικός δικαστής θα φτάνει στα ίδια συμπεράσματα ούτε ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα κατά μίας τέτοιας κρίσης (πχ. αποδυνάμωση πνευματικών δικαιωμάτων από την υπαγωγή του έργου σε copyleft άδεια με θετική ενέργεια του δημιουργού).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: