Data Retention Directive – Ο Μεγάλος Αδερφός Είναι Ήδη Εδώ

by

sicherheit kostet freiheit

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις κοινωνίες επιτήρησης, τις κάμερες στους δρόμους και την επικείμενη απειλή ολίσθησης στον ολοκληρωτισμό. Πολιτικές δυνάμεις αλλά και οργανώσεις καθώς και πολίτες, κυρίως από το χώρο της «αριστεράς» μας έχουν ζαλίσει με την καραμέλα ενός δήθεν σκιώδους Μεγάλου Αδερφού που επικρεμάται πάνω από τα κεφάλια μας. Πόσο νόημα έχουν στ’ αλήθεια όλα αυτά και πως μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μας?

Νομίζετε! Directive 2006/24/EC, on «the retention of data generated or processed in connection with the provision of publicly available electronic communications services or of public communications networks and amending Directive 2002/58/EC, γνωστότερη και ως Data Retention Directive. Ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15/3/06 αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους υπόγειους συρμούς του Λονδίνου με σκοπό την πάταξη της τρομοκρατίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση την Οδηγία αυτή τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να υποχρεώσουν τις εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρακρατούν τα στοιχεία κάθε ηλεκτρονικής επικοινωνίας εντός των εδαφών τους από 6 μήνες έως δύο έτη, είτε αυτή αφορά σταθερά/κινητά τηλέφωνα είτε διαδικτυακή επικοινωνία είτε ο,τιδήποτε άλλο. Η παρακράτηση δεν αφορά (για την ώρα) το περιεχόμενο αλλά τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, δηλαδή την τοποθεσία των ανθρώπων που επικοινωνούν, είδος, χρόνο και διάρκεια της επικοινωνίας καθώς και την συσκευή επικοινωνίας (πχ ΙΜΕΙ).

Από νομικής άποψης (δηλαδή από την άποψη της αστικής δικαιοσύνης) η Οδηγία αντίκειται τόσο στα άρθρα 8 και 10 της ΕΣΔΑ όσο και στα άρθρα 8, 9 και 9Α σε συνδυασμό με τα άρθρα 2, 5 και 25 του Ελληνικού Συντάγματος, καθώς προσβάλλει τα ατομικά δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, στον πληροφοριακό αυτοκαθορισμό και στο απόρρητο των επικοινωνιών στο πυρήνα τους. Περίπτωση εκτάκτου ανάγκης που υπό όρους θα δικαιολογούσε μία τέτοια περιστολή δικαιωμάτων δεν υπάρχει. Εντούτοις, σύμφωνα με την κραταιά άποψη το Κοινοτικό δίκαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Οδηγία αυτή υπερέχουν του Συντάγματος (με την άποψη αυτή διαφωνώ), οπότε μπορούν να εισαχθούν ανέλεγκτα στην Ελληνική έννομη τάξη.

Αν νομίζουμε λοιπόν πως ο Μεγάλος Αδερφός είναι άλλη μία καραμέλα, προφανώς γελιόμαστε, γιατί πολύ σύντομα ό,τι μιλάμε και επικοινωνούμε στο διαδίκτυο ή αλλού θα καταγράφεται και θα είναι (υπό όρους) διαθέσιμο στις αρχές και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προθεσμία που έχει το Ελληνικό κράτος, για να εισάγει την Οδηγία με νόμο στην Ελληνική έννομη τάξη, είναι μέχρι τις 15/3/2009. Για μία ιδέα του τι συμβαίνει στον κόσμο σε σχέση με την παρακράτηση προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες δείτε εδώ.

Ήδη στη Γερμανία και αλλού χτυπούν με διαδηλώσεις τους δρόμους ενάντια στην Οδηγία, αρνούμενοι να υποταχτούν στη μαζική τους παρακολούθηση. Αντιδράσεις δέχεται η μεταγραφή της Οδηγίας στην Αγγλία ακόμη και από τους Tories και τους Χριστιανοδημοκράτες. Εμείς τι ακριβώς περιμένουμε? Το Μεγάλο Αδερφό να μας χτυπήσει την πόρτα?

ΥΓ. Οι υποτιθέμενοι λόγοι ψήφισης της οδηγίας και των αντίστοιχων εθνικών νομοθεσιών έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα έχουν να κάνουν με τη θωράκιση της κυριαρχίας και την καταστολή. Ενδεικτικά, ήδη η παρακολούθηση επεκτείνεται και για λόγους πάταξης της «πειρατείας». Για τη ψήφιση άλλωστε της Οδηγίας κύριοι λομπίστες ήταν οι συνασπισμοί των πολυεθνικών της διασκέδασης. Η επέκτασή της παρακολούθησης και για λόγους πάταξης πολιτικών φρονημάτων, όπως πχ εδώ η επέκταση χρήσης των καμερών και για τις διαδηλώσεις, είναι θέμα χρόνου.

Περισσότερα νέα για το θέμα :
EDRI
EPIC

Advertisements

3 Σχόλια to “Data Retention Directive – Ο Μεγάλος Αδερφός Είναι Ήδη Εδώ”

 1. Greek Rider Says:

  Στο Σύνταγμα: Άρθρο 28, παράγραφος δύο και τρία…..

 2. Oneiros Says:

  Καλά που το θυμίζεις. Ξεχάσανε όλοι μου φαίνεται την κερκόπορτα (τι κερκόπορτα, ολόκληρη Πορτάρα, δηλαδή) που άνοιξε στα ατομικά δικαιώματα η οδηγία αυτή, λες και δεν επίκειτο η ενσωματωσή της στα εθνικά δίκαια. Αντί για ακτιβισμό και συλλογική δράση, άρνηση και φοβικότητα’ να δούμε που θα μας πάει αυτή η νοοτροπία.

 3. globalnewswire Says:

  Μπράβο πολύ καλό το άρθρο. Αυτήν την εβδομάδα στην Βουδαπέστη , ακτιβιστές από αυτόνομους σέρβερς από ολόκληρη την Ευρώπη συζητάνε για το θέμα. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου στείλω ανταπόκριση στα αγγλικά τις επόμενες μέρες αρκεί να γραψεις στο globalnewswire01@gmail.com

  see ya

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: