Πρωτοφανής Δικαστική Απόφαση υπέρ Ακτιβιστών της Greenpeace

by

greenpeace activists innocent

Βρετανικό ποινικό δικαστήριο απάλλαξε 6 ακτιβιστές της Greenpeace για φθορές ξένης περιουσίας δήθεν ύψους 30.000 λιρών Αγγλίας (σ.σ. 50.000 €), που προκάλεσαν από σύνθημα που έγραψαν με μπογιές σε καπνοδόχο εργοστασίου λιθάνθρακα.

Οι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι προέβησαν στην πράξη για την αποτροπή της μεγαλύτερης ζημιάς που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ο κορυφαίος ειδικός γύρω από τα θέματα της κλιματικής αλλαγής James Hansen, ο οποίος ανέλυσε τους κινδύνους από τη χρήση λιθάνθρακα για το κλίμα και κατέληξε αναρωτώμενος αν οι σωστοί άνθρωποι περνούν από δίκη. Το δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι η ζημία από την κλιματική αλλαγή υπερτερεί ως λόγος απαλλαγής για την περιουσιακή ζημία που υπέστη το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Ο απόηχος μίας τέτοιας δικαστικής απόφασης μπορεί να είναι σημαντικός, καθώς αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την ανάλογη δικαστική μεταχείριση τέτοιων ακτιβισμών. Μεγάλο ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε και το ότι συναποτελούνταν και από ενόρκους.

greenpeace activists

Οι ακτιβιστές είναι οι Huw Williams, Kevin Drake, Ben Stewart, Tim Hewke, Emily Hall and Will Rose (L-R). Ευχή όλων μας πρέπει να είναι να διεθνοποιηθούν οι δυναμικοί ακτιβισμοί για τέτοια θέματα αλλά και να γίνουν ενδημικό Ελληνικό φαινόμενο σε βάρος της εγχώριας ασυδοσίας παραγωγής ρεύματος από λιθάνθρακα που γνωρίζει σύγχρονη άνθηση παρά τις κυρώσεις από το Πρωτόκολλο του Κυότο.

Πηγές :
The Guardian
Wall Street Journal
The Australian
New Zealand Herald
Discover Magazine
Ελευθεροτυπία

Advertisements

4 Σχόλια to “Πρωτοφανής Δικαστική Απόφαση υπέρ Ακτιβιστών της Greenpeace”

 1. Διαγόρας Says:

  Γουστάρω. Φυσικά και έπαιξε ρόλο η ύπαρξη ενόρκων, οι οποίοι πάντα τείνουν να εισάγουν το χαρακτηριστικό του συναισθηματισμού στις αποφάσεις, αλλά δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό.

 2. inlovewithlife Says:

  Ασφαλώς και έπαιξαν ρόλο οι ένορκοι. Βασικά δε μπορώ να φανταστώ δικαστή που να βγάλει τέτοια ετυμηγορία.

  Άλλωστε ο θεσμός των ενόρκων ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στη Γαλλική επανάσταση, για να μην μιλήσουμε για την Ηλιαία και την άσκηση του ρόλου της δικαστικής εξουσίας απευθείας από τους πολίτες δια της πλήρους απουσίας επαγγελματιών δικαστών.

 3. omadeon Says:

  Νομίζω ότι ΑΥΤΟΣ είναι ο σωστός ρόλος των ενόρκων, δηλαδή το να εκφράζουν με ειλικρίνεια, την δική τους ΠΗΓΑΙΑ αίσθηση δικαιοσύνης (αν την έχουν) η οποία μπορεί να μην είναι πάντα σύμφωνη (τυπικά) με τους νόμους αλλά (στο κάτω-κάτω της γραφής) από ΑΥΤΗ προέρχονται και οι νόμοι, κάποια στιγμή (λέμε τώρα…)

  Νομικός δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι αυτό λέγεται «κοινό του δικαίου αίσθημα».

 4. inlovewithlife Says:

  Αυτό που περιγράφεις, δηλαδή η σύνδεση θετών νόμων και κοινού αισθήματος δικαιοσύνης, είναι μία θέση, που έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να είναι κραταιά στην επιστήμη του δικαίου.

  Αυτή τη στιγμή η κραταιά θέση είναι η «καθαρή θεωρία» του H. Kelsen που στην ερώτηση «τι εστί δίκαιο?» απαντά κατηγορηματικά ότι είναι αποκλειστικά το ΘΕΤΟ ΔΙΚΑΙΟ και τίποτα παραπέρα. Έτσι, περιβάλλεται με άχλυ επιστημονισμού η αυθεντία της εξουσίας και η απόλυτη υπακοή στους νόμους.

  Φυσικά, οι λογικές ασυνέπειες της κραταίας αντίληψης περί δικαίου που επικρατεί στην επιστήμη είναι ξεκάθαρη και σε μη νομικούς. Πως γίνεται για παράδειγμα το ΔΙΚΑΙΟ να είναι μία έννομη τάξη, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς και μάλιστα πολλές φορές αυτοαναιρείται? Πως γίνεται δηλαδή να είναι δίκαιη η θανατική ποινή και όταν αυτή καταργείται να είναι πάλι δίκαιη? Επίσης, πως γίνεται η έννοια του δικαίου να προσδιορίζεται μόνο από το θετό δίκαιο, όταν κάθε χώρα έχει διαφορετικό θετό δίκαιο με τεράστιες διαφορές (πχ στη Σομαλία επιτρέπεται ο μέχρι θανάτου λιθοβολισμός).

  Αυτό μόνο ο Hans Kelsen και οι πολλοι συνεχιστές του σήμερα το ξέρουν ή καλύτερα οι εξουσίες υπηρετούν. Στον αντίποδα έρχονται πιο ανθρώπινες θεωρίες (με κυρίαρχες αυτές του J. Rawls).

  Ο ρόλος των ενόρκων είναι αυτός που περιγράφεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: