Καλά Νέα για τα Ψηφιακά Δικαιώματα

by

sarkozy

Στο smyrnaios.blogspot υπάρχει ανταπόκριση σχετικά με την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπου κερδήθηκαν σημαντικές μάχες για τα ψηφιακά δικαιώματα, καθώς και σχετικά με τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εξέλιξη αυτή.

Γράφει ο Σμυρναίος :

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (574 ψήφοι υπέρ 73 κατά) την σημαντική τροπολογία 138 του πακέτου τηλεπικοινωνιών.

Η τροπολογία αυτή αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται κανένας περιορισμός στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου χωρίς απόφαση δικαστικής αρχής. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις της παιδοφιλίας, του ρατσισμού και του κινδύνου για τις δικτυακές υποδομές. Ως εκ τούτου η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις.

Συνέχεια στο smyrnaios.blogspot.

Advertisements

3 Σχόλια to “Καλά Νέα για τα Ψηφιακά Δικαιώματα”

 1. Oneiros Says:

  ..χαράς ευαγγέλια, για λίγο. Ευθύς αμέσως η Reding έσπευσε να δυναμιτίσει τη νίκη, όπως κι ο Sarkozy, ο οποίος όμως έφαγε ήττα προς το παρόν απ’ ότι έμαθα.
  Χωρίς διαρκή επαγρύπνηση, τέτοιες νίκες είναι μόνο προσωρινές αναπαύλες, κι οι Ευρωβουλευτές χρειάζονται τη βοήθειά μας για να αντισταθούν στους επιβουλείς της δημοκρατίας.

 2. inlovewithlife Says:

  Τα ψηφιακά (και γενικότερα τα – δεν υπάρχει διαχωρισμός) δικαιώματα έχουν δεχθεί επανηλλειμμένα πλήγματα τον τελευταίο καιρό στην ΕΕ. Έτσι δεν έχουμε περιθώρια για να μιλάμε για νίκες αλλά για ανάσχεση της γενικότερης τάσης προς την περιστολή των δικαιωμάτων μας.

  Γενικότερα, η τροπολογία 138 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επαναδιατυπώνει μία κλασική αρχή του αστικού Κράτους «Δικαίου». Δηλαδή ότι για την περιστολή ενός (ή περισσοτέρων) ατομικού δικαιώματος από την κρατική μηχανή χρειάζεται πρώτα ο έλεγχος της νομιμότητας από τη δικαστική εξουσία.

  Ωστόσο, στους καιρούς που ζούμε ακόμη και αυτή η κλασική αρχή, με την οποία από συστάσεως τα αστικά κράτη περιόριζαν τον εαυτό τους στα μονοπάτια της (από αυτά θεσπισμένης) «νομιμότητας», δεν είναι καθόλου αυτονόητη αλλά δέχεται πόλεμο από τα κέντρα εξουσίας, ώστε να ξεχειλωθεί περαιτέρω με δεκάδες εξαιρέσεις (εδώ μιλάμε για εξαιρέσεις βασισμένες στην πνευματική ιδιοκτησία, γιατί για θέματα «τρομοκρατίας», δηλαδή ουσιαστικά για θέματα πολιτικής δραστηριότητας, έχει ήδη ξεχειλωθεί πολλάκις).

  Οι Ευρωβουλευτές έχουν τόση διαφορά από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών όση τους επιτρέπει η κάθε τέσσερα χρόνια εκλογή και άρα λογοδοσία στο λαό. Ωστόσο, αν υπάρχει ανυπαρξία κοινωνικών κινημάτων, οι Ευρωβουλευτές θα έχουν όλο και λιγότερη από την προαναφερόμενη διαφορά.

 3. forevolution BLOGsite Says:

  Το σύστημα πάντα στήνει μηχανισμούς παρατήρησης της δράσης των πολιτών του… Πολύ περισσότερο επικεντρώνεται φυσικά στους ενεργούς πολίτες του… Αν αυτό γίνεται π.χ. στους χώρους εργασίας με τα «γνωστά ή καλά παιδιά» των προϊσταμένων μας, που είτε αναγνωρίζονται εξ’αρχής απ’ τους πεπειραμένους εργαζόμενους, είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αν λοιπόν το σύστημα χρησιμοποιεί ανοιχτά μηχανισμούς παρατήρησης, τότε φανταστείτε τι μπορεί να γίνει πισω απ’ την IP διευθύνσή μας… Η γνωμη μου και σαν λογικό συμπέρασμα αλλά και απ’ την εμπειρία μου είναι πως τουλάχιστον παρακολουθούνται μια σειρά από Bloggers, για το τι γράφουν, από που ανανεώνουν, και ίσως και άλλα επαγγελματικά ή και προσωπικά θέματα (καθοσον είναι δυνατόν να βρεθεί απ’ την IP διέυθυνση και το σταθερό τηλέφωνο)…

  Η κερδοσκοπική δημοκρατία και η άρχουσα ελιτ, πάντα πρόσεχαν τη διαιώνισή τους… Αλλά πάντα προσέχουν όπου είναι δυνατόν και τη δημοκρατική μάσκα τους… Είναι κατά τη γνώμη μου στάχτη στα μάτια η όποια συνεδρίαση και αν κάνουν για την υπερασπιση των προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών, ουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τις σύγχρονες επικοινωνιες δεδομενων!

  ΥΓ.:
  Αγαπητε In Love With Life: Η τελευταία ανάρτησή μου αφορά ώς ένα σημείο και τη διαβοητη Κοινωνία της Πληροφορίας… Το Πρόγραμμα επιχορήγησης των Κερδοσκόπων και της Αγοράς, απ’ την αυτού μεγαλειοτάτη Κερδοσκοπική ευρω-Δημοκρατίας μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: