Εξώδικα σε Ιστοσελίδες Υποτίτλων

by

εποε

Από το athens.indy πληροφορούμαστε είδηση σχετικά με την αποστολή εξωδίκου από την ΕΠΟΕ στον ιδιοκτήτη του ιστοτόπου greektvsubs.gr. Όπως προκύπτει από το εξώδικο η ΕΠΟΕ επικαλείται παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της και απειλεί με μηνύσεις και αγωγές.

Μέρος του εξωδίκου ακολουθεί :

«Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας αλλά και σαφείς αποδείξεις που διαθέτουμε, υπό την ιδιότητά σας ως ιδιοκτήτη και διαχειριστή της ιστοσελίδας με την ονομασία http://www.greektvsubs.gr, χωρίς δικαίωμα και κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2121/93, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη έγγραφη άδεια των νομίμων δικαιούχων των σχετικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων εταιριών-μελών μας, επιδίδεστε σε μία όλως παράνομη δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στη χωρίς δικαίωμα μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των κειμένων/διαλόγων και δημιουργία υποτίτλων κινηματογραφικών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των οποίων ανήκουν σε εταιρίες-μέλη μας, τους οποίους διαθέτετε, στη συνέχεια, παράνομα και χωρίς δικαίωμα, σε τρίτους μέσω του διαδικτύου.»

Στο greektvsubs.gr υπάρχει δημοσίευση στην κεντρική σελίδα με το ακόλουθα απόσπασμα :

«Δεν έχουμε καλά νέα και δυστυχώς η πρωταπριλιά απέχει πολύ ακόμα. Μακάρι να μη γράφαμε ποτέ μας αυτήν την ανακοίνωση. Οι υπότιτλοι θα κλείσουν δυστυχώς. Πρόεκυψε νομικό θέμα το όποιο οφείλουμε να διερευνήσουμε. Το forum και το site θα συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς υπότιτλους.»

Υπάρχουν υπόνοιες για μπαράζ εξωδίκων και σε άλλες παρομοίου χαρακτήρα ιστοσελίδες. Σχόλια αργότερα.

Advertisements

10 Σχόλια to “Εξώδικα σε Ιστοσελίδες Υποτίτλων”

 1. Dante80 Says:

  Αλληλεγγύη στα sites και στους εθελοντές τους πάνω απ όλα, και όσον αφορά το θέμα των υποτίτλων, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά. Υπάρχουν άλλα μέσα, και θα ενεργοποιηθούν τώρα…

  H πλάκα είναι πως ένας από τους λόγους που κινήθηκαν ήταν επειδή οι ιδιοκτήτες videoclub και άλλοι επιτηδευματίες χρησιμοποιούσαν τους ελεύθερους υπότιτλους από τα εν λόγω site για να δημιουργήσουν επι πληρωμή «προϊόντα» παρακάμπτοντας τους νόμιμους προμηθευτές. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση ειδάλλως να κινηθεί κάποιος νομικά, οι Ελληνικές εταιρίες δεν δουλεύουν με καταναλωτές σαν και εμάς που χρησιμοποιούμε τους υποτίτλους αλλά με λιανέμπορες και VC.

  Και αντί να πάνε να κυνηγήσουν αυτούς, πάνε και στέλνουν εξώδικο στα site που εθελοντές παραδίδουν τζάμπα υποτίτλους, με την λογική πως οι ίδιοι οι πελάτες τους (λιανέμποροι και ιδιοκτήτες VC) αν δεν έχουν υποτίτλους θα ξαναγυρίσουν στο μαντρί και θα παταχθεί έτσι το κακό στην ρίζα…φυσικά, αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της πίτας, το βασικότερο είναι να παταχθεί η «πειρατεία» που αφαιρεί κέρδη από τις επιχειρήσεις διανομής (κέρδη που ονομάζουν δυνητικά και διαφυγόντα, δλδ κέρδη που δεν προβλεπόταν καν να έχουν). Αργήσαμε, αλλά αρχίσαμε…

  Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και προσωπικά με αφορά άμεσα, τόσο ως webmaster όσο και ως fansubber. Μια πρώτη νομική προσέγγιση μπορεί να βρεθεί σε αυτή την σελίδα για όσους ενδιαφέρονται…

  http://elawyer.blogspot.com/2008/10/e.html

 2. comzeradd Says:

  όσο δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων συνολικά, τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν συνέχεια. γιατί ό,τι και να πούμε, νομικά το εξώδικο έχει βάση.

  ελπίζω πάντως να βάλουν το site σε κάποιο domain με μεγαλύτερη ανωνυμία 😉

 3. imwrong Says:

  Το εξώδικο έχει βέβαια βάση, αλλά για ρωτήστε τις εταιρείες της ΕΠΟΕ αν πληρώνουν δικαιώματα από τις επαναλαμβανόμενες χρήσεις του έργου στους επίσημους μεταφραστές…

 4. inlovewithlife Says:

  Το τι βάση έχει η πνευματική και γενικότερα η διανοητική ιδιοκτησία είναι κάτι που έχει ειπωθεί από πολλούς εδώ μέσα και θα ειπωθεί για άλλη μία φορά. Η βάση αυτή είναι η βάση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση των κάθε είδους δημιουργών από το κεφάλαιο, ενδεδυμένης υπό μία αστεία επίφαση (συμβατικής) ελευθερίας.

  Το αποτέλεσμα των δύο αυτών θεσμών είναι καταστροφικό για τις κοινωνίες : η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση της γνώσης, της πληροφορίας και της κουλτούρας, η περιχαράκκωσή τους μακριά από αυτούς που τις έχουν περισσότερο ανάγκη.

  Οι θεσμοί αυτοί ποτέ δεν έβγαζαν νόημα (πχ αν μαγνητοσκοπήσουμε πάρτυ γενεθλίων που τραγουδιέται το «happy birthday» και το ανεβάσουμε στο youtube, θα πρέπει θεωρητικά να πληρώσουμε δικαιώματα, αλλιώς διαπράτουμε ποινικό αδίκημα). Σήμερα όμως καταρρέουν ακόμη περισσότερο στα μάτια των απλών ανθρώπων.

  Με βάση αυτή τη «βάση» η κοινωνική ανυπακοή είναι θεμιτή και επιβεβλημένη.

 5. Dante80 Says:

  To μόνο παρήγορο στην όλη κατάσταση πάντως, είναι πως σε λίγο καιρό θα έχουμε υποχρεωτικό adapt or σουσέλ και για την βιομηχανία. Και απλά αλίμονο σε όποιον δεν κολυμπάει…

  http://tinyurl.com/PROOPTIKI

 6. comzeradd Says:

  @inlovewithlife
  δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. γι’ αυτό ακριβώς όλο το σύστημα των πνευματικών δικαιωμάτων (όχι μόνο για τους υπότιτλους) είναι παράλογο και πρέπει να καταργηθεί.

 7. imwrong Says:

  inlovewithlife, δε μπορώ να πω ότι διαφωνώ επί της ουσίας, απλώς θεωρώ ότι δε μπορούμε να αγνοούμε τους συσχετισμούς δυνάμεων. Βρίσκω κάπως μαξιμαλιστικό τον στόχο της «κοινωνικής ανυπακοής» χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα.

 8. inlovewithlife Says:

  Η κοινωνική ανυπακοή έχει ουσιώδη αποτελέσματα. Η γενικευμένη ψηφιακή αντιγραφή έχει αλλάξει κατά πολύ τη συμπεριφορά των αφεντικών. Ο στόχος όμως είναι η «πολιτικοποίηση» μίας τέτοιας κοινωνικής ανυπακοής, που θα ακυρώνει στην πράξη προπαγάνδες των βιομηχανιών τύπου «η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική» και θα θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις από θέση ισχύος.

  Έχουμε τα τεχνολογικά και υλικά μέσα να καταστήσουμε το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης και μνήμης προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό που μας λείπει είναι το αντίστοιχο πολιτικό – οικονομικό σύστημα. Η κοινωνική ανυπακοή προς την κατεύθυνσή ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει το παραπάνω είναι επομένως δίκαια και άρα και νόμιμη.

  SMASH CAPITALISM

 9. dreamecho Says:

  Πιστεύω πως η ίδια η πράξη της κοινωνικής ανυπακοής εμπεριέχει το σπέρμα της αλλαγής.Κάθε τέτοια πράξη όσο μικρή και ασήμαντη κι αν είναι διαμορφώνει μια διαφορετική συνείδηση.¨Αρα η σημασία της αποτελεσματικότητας εδώ είναι περιορισμένη.

 10. orestis Says:

  http://web.archive.org/web/20070824022714/http://greeksubs.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: