Ζόμπι, Ζόμπι Καταναλωτή

by

κακλαμάνης

Όπως όλοι ξέρουμε, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της κατανάλωσης. Αντί για προσευχή και εσωτερική αναζήτηση, τις άγιες ημέρες, που όλα σου λένε ψώνισε, ένα άμορφο πλήθος λυσσασμένων καταναλωτών ξεχύνεται στους δρόμους της πόλης. Την εικόνα αυτή την ξέραμε, την έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια και βασικά την έχουμε συνηθίσει.

Αυτό που δεν είχαμε συνηθίσει είναι το τι έγινε χτες στην Ερμού. Ως γνωστόν, μετά από μηχανορραφίες μηνών (πολύ πριν τα επεισόδια) τα τσιράκια των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου και των πολυεθνικών σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δρομολόγησαν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και κατάφεραν την έκδοση παράνομης απόφασης νομάρχη για την κατάργησης της αργίας της χτεσινής Κυριακής.

Έτσι, λοιπόν και τα σωματεία εμπορουπαλλήλων, βιβλίου – χάρτου κτλ και άλλος αλληλέγγυος εργαζόμενος κόσμος μπλοκάρουμε όλες τις μεγάλες αλυσίδες της Ερμού, το Public και το Άττικα. Δε λογαριάσαμε όμως ένα λυμασμένο ανθρωποφάγο πλήθος καταναλωτών, σχεδόν η μισή Αθήνα, που είχαν κατέβει με άγριες διαθέσεις για ψώνια, λες και θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα έκαναν στη ζωή τους. Εκεί είδαμε μέσα σε λίγες ώρες όλο το μικροαστισμό του συμπολίτη μας, τη γνωστή λογική «ένα μέτρο από τον κώλο μου και ας γίνεται χαμός». Παραθέτω εξαίρετες στιχομυθίες, ενδεικτικές του σε ποια κοινωνία ζούμε :

1. 60αρης παππούς – καταναλωτής κάνει γιούρια να σπάσει τις αλυσίδες μας. Όταν δεν τα καταφέρνει, αρχίζει και προπηλακίζει. Σε ερώτησή του, αν θέλει να βλέπει τα παιδιά του να δουλεύουν τις Κυριακές, μας αποκαλεί τεμπέληδες.

2. Γιαγιά, ζαρωμένη κυριολεκτικά από την πολλή δουλειά, μας λέει ότι εμείς ευθυνόμαστε που πάει η οικονομία σκατά με τις κινήσεις μας και ότι το ΠΑΜΕ (?) ποτέ δεν έχει δώσει λεφτά στο λαό.

3. Νέα κοπέλα – καταναλώτρια με καλή ανατροφή και παιδεία (έτσι φαινόταν) φωνάζει ότι δε νιώθει ελεύθερη που της περιορίζουμε το δικαίωμα στα ψώνια, ότι δεν είναι κράτος αυτό και ότι είμαστε παράλογοι. Της απαντάμε ότι παράλογο είναι να δουλεύεις τις κυριακές. Σηκώνεται και φεύγει.

4. Νέος άνθρωπος – καταναλωτής διαμαρτύρεται. Του λέμε – εσύ δουλεύεις τις κυριακές? – απάντηση – δουλεύω κάθε κυριακή και είμαι πολύ ευχαριστημένος με το αφεντικό μου και όλοι οι φίλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα αφεντικά τους. Εκεί πράγματι μας αποστομώνει.

5. Ηλικιωμένος κύριος – καταναλωτής μας λέει ποιοι είμαστε εμείς και ότι μέσα οι εμπορουπάλληλοι θέλουν να δουλέψουν, γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Του απαντάμε πως φυσικά και δε θέλουν να δουλέψουν αλλά άμα πουν ότι θέλουν να πάνε στο χωριό τους να ξεκουραστούν, θα τους πουν απολλύεσαι και θα πάρουν από τους 20 – 30 άνεργους που περιμένουν στην ουρά. Ο κύριος πέφτει από τα σύννεφα, απαντά πως δεν υπάρχει καμία ανεργία και πως όλα αυτά είναι μούφες. Άλλος περαστικός του απαντά πως μάλλον ζει σε άλλη χώρα. Τότε λέει ότι αυτός ο ίδιος έχει αρκετές δουλειές να δώσει αλλά δε βρίσκει κόσμο. Ο περαστικός του απαντά πως να του δώσει το όνομά του για να του στείλει καμιά 20άρα κόσμο που ψάχνει για δουλειά. Ο ηλικιωμένος κύριος φεύγει. Μετά από λίγο επιστρέφει με την ατάκα «τορναδόρο έχεις?».

6. Νέα κοπέλα – καταναλώτρια μας λέει ότι όλοι οι εμπορουπάλληλοι θέλουν να δουλεύουν τις Κυριακές. Πιάνουμε κουβέντα για το 65ωρο. Σε ερώτηση απαντά ότι δουλεύει 12-13 ώρες τη μέρα, είναι περήφανη γι’ αυτό και πως δεν είναι τεμπέλα (όπως πχ εμείς που δουλεύουμε και προσπαθούμε να έχουμε προσωπική ζωή ή οικογένεια).

7. 40άρης κύριος καταναλωτής μας λέει ότι δε συμφωνεί να δουλεύει ο κόσμος τις Κυριακές αλλά λόγω επεισοδίων πρέπει να γίνει εξαίρεση. Του απαντάμε ότι οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αίτημα για τρεις Κυριακές ανοιχτές εδώ και δύο μήνες, δηλαδή πολύ πριν τα επεισόδια. Μετά το γυρίζει και μας λέει ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο. Του λέμε ότι παράνομη είναι η απόφαση του νομάρχη που επιτρέπει αυτό το πανήγυρι. Ε, ωραία τότε βάλτε του πρόστιμο, πηγαίντε στα δικαστήρια αλλά όχι να μας εμποδίζετε να ψωνίσουμε, μας λέει. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη ένα πράμα αλλά βασικά θέλω να ψωνίσω παλιομαλάκες.

8. Πωρωμένοι καταναλωτές μας λένε ότι θέλουν να κοιτάξουν μόνο τις βιτρίνες και έτσι το σκάνε μέσα στο μαγαζί, για να ψωνίσουν σώνει και ντε.

Γεμάτος από τις χθεσινές εμπειρίες από τους συνανθρώπους μου και ώριμος από σοφία έχω να εισηγηθώ να θεσμοθετηθεί ένα ανθρώπινο δικαίωμα στα ψώνια. Γιατί, όπως είπε και κάποιος σύντροφος, αφού στους μικροαστούς δεν τους έχουν αφήσει κανένα άλλο δικαίωμα, εκτός από το να ψωνίζουν. Και τώρα έρχεσαι εσύ και τους το στερείς? Με ποιο δικαίωμα?

Παιδιά με μέτρο. Ούτε στη Μέκκα δε σπρώχνονται έτσι. Θα ποδοπατηθείτε καλέ!

Και ένα ωραίο συνθηματάκι για τα ψώνια και τους ανθρώπους – ψώνια : Αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα και τώρα φυλάτε το δέντρο του μαλάκα. Έτσι, για να μην ξεχνάμε ποιο είναι το εθνικό μας σύμβολο.

Advertisements

9 Σχόλια to “Ζόμπι, Ζόμπι Καταναλωτή”

 1. Greek Rider Says:

  Οι απαντήσεις που πήρατε δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πάμε.

  Προσωπικά ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα καταστήματα επιτράπηκε να ανοίξουν Κυριακή.

  Αν δηλαδή η κρίση συνεχιστεί τα μαγαζιά θα είναι κάθε Κυριακή ανοιχτά;

  Και αν ούτε αυτό το μέτρο βοηθήσει όπως περίμεναν τότε τι θα γίνει, ανθρωποθυσίες εργαζομένων;

  Υπάρχει κάποιο όριο έναντι του κέρδους;

  Το πρόβλημα πίσω από όλα αυτά είναι ότι δεν έχουν δοθεί λύσεις στα μάτια των πολλών πέρα από το εταιρικό κέρδος για το πώς θα καταπολεμηθεί η ανεργία και πώς θα οργανωθεί η κοινωνία χωρίς αυτό. Σε αυτό φταίει μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα τα νεοφιλελεύθερα χρόνια 1980-2008.

  Δεν είναι τυχαίο που τα πιο ανελεύθερα καθεστώτα, της Ρωσίας και Κίνας, λειτουργούν πιο άψογα από ποτέ με τον καπιταλισμό.

 2. ..::DeUCeD::.. Says:

  Αν δεν έχω «ψήσει» τις ορδές των καταναλωτών να εγκαταλείψουν τις «γραμμές» τους είμαι κι εγώ έρμαιο της ανάγκης τους. Ο άνθρωπος-καταναλωτής έχει απωλέσει οποιαδήποτε συνείδηση, είναι ένας -αντίστροφα- φανατικός/θρησκόληπτος. Δεν έχει καμία λογική εξήγηση να σου δώσει γι’ αυτό που κάνει διότι ότι κάνει το «πιστεύει», έχει πίστη όμοια με αυτή της θρησκείας. Δοκίμασες ποτέ να πείσεις κάποιον πως θεός δεν υπάρχει? Αν το επιχείρησες να ξέρεις πως έφερες το αντίθετο αποτέλεσμα. Διότι μιλώντας γι αυτόν επιβεβαιώνεις την ύπαρξή του. Ίσως να υπάρχουν άλλοι τρόποι να αλλάξεις έναν καταναλωτή, να τον κάνεις να ονειρευτεί, να οραματιστεί τα δικά σου οράματα, να προσπαθήσει να δει μια κοινωνία ελκυστικά διαφορετική και συνάμα πραγματοποιήσιμη. Εδώ βέβαια γεννάται το ερώτημα, έχουμε ακόμα οράματα? Κι αν ναι, πως αυτά μπορούν να μεταδωθούν? Οι αλυσίδες στα μαγαζιά, το σπάσιμο ή το κάψιμό τους, μόνο στον εφησυχασμό μιας προσωρινής επαναστατικοποιημένης συνείδησης μπορούν να συνεισφέρουν… αλλά πάλι μπορεί και να κάνω λάθος.

 3. Για όλα « We are not alone Says:

  […] Θέλω να γράψω για τις ορδές των συμπατριωτών μου που πή…, στην Αθήνα, λες και περιμένανε αυτή την μοναδική Κυριακή του χρόνου. Δεν μου βγαίνει τίποτα. Δεν μου βγαίνει γιατί δεν έχει νόημα να μου βγει. Να πω τι; Ότι στην ίδια πόλη τους κάποιοι καίνε με οξύ τους εργαζόμενους που δεν τους κάνουν; Ότι κάποιοι στον ίδιο πλανήτη σκοτώνουν συνανθρώπους τους γιατί μπορούν; […]

 4. βα.αλ. Says:

  Αυτό ειναι το βασικό που λες και πιο πάνω. Έχουν απωλέσει τα πάντα πλην του «δικαιώματος» να ψωνίζουν. Τα χω δει και τα χω πει σαν εμπορουπάλληλος άπειρες φορές.

 5. The Black Hole - Page 1412 - .aNiMe//GR Forums Says:

  […] ******. , . A …^^ […]

 6. Dante80 Says:

  «»Μετά από λίγο επιστρέφει με την ατάκα “τορναδόρο έχεις?”.»»

  God, έπεσα από την καρέκλα από τα γέλια….XD

  Σήμερα το πρωί, supermaντολίνης Ψωμιάδης στο ράδιο.

  Ψω: -Μα είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα. Με ποιο δικαίωμα πάνε να κατεβάσουν τα στόρια στα μαγαζιά

  Δημοσιογράφος: -Οι εμποροϋπάλληλοι Κε Νομάρχη αναφέρουν πως φοβούνται γενίκευση των μέτρως και για άλλες Κυριακές μέσα στο χρόνο. Είναι η θέση σας θετική προς ένα τέτοιο μέτρο?

  Ψω: -Mα ποιος σας λέει αυτές τις ανακρίβειες, εγώ ποτέ δεν έχω πει αυτά τα πράματα. Αν έχουν πρόβλημα οι εργατοπατέρες να έρθουν έξω από το γραφείο μου να διαδηλώσουν! Όχι στο μαγαζί του καημένου του μαγαζάτορα της Θεσσαλονίκης. Όχι μετά από αυτά που έγιναν…εξάλλου (lol) παντού έξω ανοιχτά είναι τα μαγαζιά τις Κυριακές. Έλεος πια!!

  Δη: Άρα δικαίως Κε Νομάρχη φοβούνται οι εμποροϋπάλληλοι γενίκευση του μέτρου? Φαίνεται να έχετε θετική άποψη.

  Ψω: Κυρία μου μας δουλεύετε? Πότε το είπα εγώ αυτό?

  XD

 7. Γιάννης Says:

  Την καλησπέρα μου και τις ευχές μου για ότι μας περιμένει ….

  σχετικά με το θέμα το μόνο που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι αν μας ρώτησε ποτέ μέχρι τώρα κανένας εργοδότης αν θα θέλαμε να μοιραστούμε τα υπέρογκα κέρδη του κατά τις εποχές της κερδοφορίας. Αφού λοιπόν δεν μας κατέστησε ανάδελφους της ευμάρειας του και της επιχειρηματικής του δράσης πως θέλει σήμερα εμείς να του καλύψουμε με την εργασία μας (την ούτως ή άλλως κακά αμοιβώμενη εργασία) την όποια χασούρα του ?

 8. oldfashioned Says:

  Μια και μιλάμε για νόμους, όσο παράνομη ήταν η απόφαση του νομάρχη, άλλο τόσο παράνομη ήταν η απόφαση του ΠΑΜΕ να εισβάλει σε καταστήματα και να πάρει το νόμο στα χέρια του.

  Διαφωνώ κάθετα στο άνοιγμα τις Κυριακές των καταστημάτων, μέτρο που θα με θίξει προσωπικά ως μικροκαταστηματάρχη, αλλά δεν θέλω κανένα προστάτη για τα συμφέροντα μου. Προτιμώ ένα άδικο νόμο, τον οποίο μπορώ να πολεμίσω, από ένα μάτσο εξεγερμένους που φαντασιώνονται ότι αυτοί είναι ο νόμος.

 9. Gilletina Says:

  Για 3 δευτερόλεπτα παραπάνω ζωής και μεν την ψωροελπίδα οτι είναι καλύτεροί σου και θα γίνουν αυτοί αφεντικά, τα δαγκωμένα ζόμπι υπηρέτες του βρυκόλακα θα σε πουλήσουν όσο όσο.
  Προσοχή στους μη αφυπνισμένους εργαζόμενους.
  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ Προκειται για εγωιστικές-ναρκισσιστικές προσωπικότητες που απλώς βρέθηκαν δαγκωμένοι και χαμένοι στον τζόγο του καπιταλισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: