Call me Προβοκάτσια!

by

fiat

Χτές το βράδυ συμβαίνει στα Εξάρχεια αυτό. Έχει προηγηθεί ο Δεκέμβρης της εξέγερσης μετά το θάνατο του Αλέξανδρού Γρηγορόπουλου.

Δύο μόνο πιθανές εκδοχές υπάρχουν για το ποιος βρίσκεται πίσω από μία τέτοια πράξη. Είτε πρόκειται για μυστικές υπηρεσίες. Είτε πρόκειται για κάποιον τελείως ηλίθιο.

Δε θα εξετάσω ποια από τις δύο εκδοχές είναι η πιο πιθανή. Θα προχωρήσω μόνο παίρνοντας την εκδοχή, που προσωπικά δε συμφέρει καθόλου, και θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί προβοκάτσια με σχήματα και όρους όσο το δυνατόν πιο κατανοητούς και πολιτικούς.

Προβοκάτσια = Πράξη πρόκλησης και ενεργοποίησης σε δράση
Η συγκεκριμένη πράξη = Προβοκάτσια υπέρ της Ελ.Ας.

Ελάχιστες εξηγήσεις γιατί το γεγονός αυτό αποτελεί ξεκάθαρη προβοκάτσια με μοναδικό επωφελημένο το κράτος και σοβαρές απώλειες για όλους μας :

1. Ο Δεκέμβρης ως εξέγερση συνέβη από ένα κομμάτι της κοινωνίας με την επιδοκιμασία μεγάλων άλλων κομματιών. Η εξέγερση ήταν και συνεχίζει να είναι νομιμοποιημένη στα μάτια του κόσμου. Η βία οποιασδήποτε μορφής κατά του συστήματος μπορεί λοιπόν να γίνεται δεκτή ως πολιτική πρακτική, όταν εκφράζει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απονομιμοποιείται και το πληρώνουμε όλοι.

2. Ο Δεκέμβρης ως εξέγερση κέρδισε σε ιδεολογικό επίπεδο. Η απονομιμοποίηση της αστυνομίας και του κράτους κερδήθηκε μέσα στην κοινωνία. Ο βασιλιάς έμεινε γυμνός. Η οποιαδήποτε επένδυση σε πράξεις βίας, που αδιαφορούν για το κοινωνικό, επενδύει στην καταστολή, που έτσι και αλλιώς έρχεται, ξαναντύνει το βασιλιά στα μάτια του κόσμου. Μας κάνει απλώς μία συμμορία, που χτυπιέται με τις ένοπλες συμμορίες του κράτους μακριά από την κοινωνία, ενώ δεν είμαστε αυτό.

3. Οι γενικευμένες ταραχές του Δεκέμβρη από μεγάλα κοινωνικά κομμάτια αποτέλεσαν ασσύμετρη επίθεση για τον κρατικό μηχανισμό καταστολής, που κατέρρευσε υπό το βάρος τους. Οποιαδήποτε στρατοκρατικού – δηλαδή με τις ίδιες κρατικές πρακτικές – τύπου αντιπαράθεση με την κρατική συμμορία είναι απόλυτα συμμετρική με την κρατική δομή εξουσίας και τελεολογικά καταδικασμένη να τσακιστεί. Με άλλα λόγια, το κράτος μπορεί μόνο να γκρεμιστεί από κάτι ασύμμετρο αυτού, την κοινωνία, και όχι από κάτι εκτός ή πέραν αυτής, δηλαδή μία πρωτοπορία της βίας στα πρότυπα του μαρξισμού.

4. Το Δεκέμβρη δεν υπήρχε ουσιαστικά «κράτος». Ωστόσο, κράτος, κεφάλαιο και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας είναι κάτι πολύ πέρα από αυτό που ακυρώθηκε το Δεκέμβρη, είναι κοινωνική σχέση, συνθήκη και κατάσταση. Για να μετασχηματιστούν οι κοινωνικές σχέσεις, θέλει οργάνωση και δημιουργία. Πράξεις βίας που αρχίζουν και τελειώνουν στο εγώ και δεν επεκτείνονται στο εμείς δε δημιουργούν ρωγμές στο σύστημα, πόσο μάλλον δε μετασχηματίζουν καμία κοινωνία.

5. Τέλος και ένα επιχείρημα, που έχει να κάνει με την ιστορική στιγμή. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο κόσμος έχει ανοιχτά τα αυτιά του, ακούει τι λέμε, τι του προτείνουμε ως έξοδο από το αδιέξοδο. Όλες οι παλιές μορφές πολιτικής έκφρασης έχουν βαλτώσει, έχουν πλήρως απορροφηθεί από το σύστημα. Για πρώτη λοιπόν φορά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν μόνο όταν τα παίρνει στα χέρια του συλλογικά. Ο πύχης έχει τεθεί πολύ ψηλά για εμάς. Δεν είναι λοιπόν καιρός για ηλίθιους αλλά καιρός η συλλογική μας μνήμη, εμπειρία και φαντασία να απελευθερώσει την πολιτική έκφραση, που είναι συσσωρευμένη από την καταστολή της αντιπροσώπευσης, να οργανώσει ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα, που θα ανατρέπει συσχετισμούς.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι λόγοι και εξηγήσεις, που μπορεί να δώσει ο καθένας. Αυτοί είναι μέσες άκρες κάποιοι δικοί μου.

Δείτε και από Βα.αλ. και Αρσέν Λουμπέν.

Advertisements

6 Σχόλια to “Call me Προβοκάτσια!”

 1. Προβοκάτσια η όχι; « Στη Γαλαρια Says:

  […] ακόμα πιο αναλυτικές προσεγγίσεις inlovewithlife βα. αλ. αρσεν […]

 2. Elikas Says:

  Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο μόνος τρόπος να συνεχίσει τις διεκδικήσεις του το κίνημα είναι ακολουθώντας μία απόλυτα ειρηνική πορεία. Ούτε μολότοφ, ούτε πέτρες, ούτε λοστοί, ούτε τίποτα. Διαφορετικά, ένα και μόνο ανήλικο μπαχαλάκι αρκεί για να δικαιολογήσει στα μάτια του κόσμου την οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας των δυνάμεων καταστολής.

  Από σήμερα, τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση θα κάνουν πλύση εγκεφάλου σε έναν ολόκληρο λαό ότι η εξίσωση διαδηλωτής=κουκουλοφόρος=τρομοκράτης απαιτεί τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε αντιφρονούντα.

 3. thalassastovouno Says:

  με άλλους όρους και λίγο διαφορετικούς τρόπους εμδεχομένως, αλλά πάντα έτσι δεν γινόταν;;;;

 4. βα.αλ. Says:

  Inlove

  επέτρεψε μου τονίσω το νο.5. Σαν σημασία είναι νομίζω τρομερό. Κανένας δεν τους πιστεύει. Κανέναν τους. Και αυτό για μένα συμπεριλαμβάνει την αριστερά σαν σύνολο. Πολλοί από εμάς βγήκαμε σαν αυτό που είμαστε. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι που δεν σκέφτονται ούτε τις ψήφους ούτε προσδοκούν σε κάποιο μεγαλοκομματικό ή μικροκομματικό ώφελος. Και οι ανθρωποι μας ακούνε. Εμείς τι έχουμε να πούμε είναι το ερώτημα.

  Ελικα,

  να ξέρεις ότι το κράτος μπορεί πολύ εύκολα να μειώσει το δείκτη βίας που ανέχεται.

 5. Baift Says:

  Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι έχει σχέση με την προηγούμενη δολοφονία και τώρα είμαστε πάτσι (1 – 1), άλλοι θα πουν ότι αυτοί που το έκαναν ήταν (παρα) κράτος, άλλοι (τρομολάγνοι) ότι η τρομοκρατία αναβιώνει από τις στάχτες της και ότι μια νέα οργάνωση δολοφονεί, άλλοι θα πουν ότι ο πολιτικός κόσμος και ο Τύπος έχει στοχοποιήσει την αστυνομία και για αυτό έγινε το γεγονός (ο «Θεός»), άλλοι θα τα ρίξουν γενικά στους κουκουλοφόρους (κλασσικοί), άλλοι θα βρίσουν πάλι τα κωλόπαιδα (ακόμα πιο κλασσικοί)… Και έτσι αρχίζει ένα ακόμα γαϊτανάκι για τους δημοσιογράφους και τις μανιακές γιαγιάδες τηλεθεάτριες…

  Σίγουρα δεν μου αρέσει που πέθανε ένας πολίτης (γιατί και οι μπάτσοι είναι άνθρωποι), αλλά όταν υπάρχει αναβρασμός και προσπαθούν να βάλουν την τάξη, αντί να δουν τι σκατά ζητάμε, τότε έχουμε θύματα. Όπου υπάρχει τάξη υπάρχει και αίμα (τα λέγε το παλικάρι). Όμως, κάποια ερωτήματα γεννιούνται μέσα μου. Γιατί δεν φορούσε αλεξίσφαιρο; Μήπως το θύμα είναι εκτελεστικό όργανο και γνωρίζει ότι κατά την διάρκεια της εργασίας του θα φάει μολότοφ, παναγίες, φτυσιές, σφαίρες κ.τ.λ.

  Αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για αυτό που θα ισχυριστώ… Λοιπόν…
  1-1 δεν μπορούμε να είμαστε. Γιατί; Γιατί αυτοί που τελικά θα κατηγορηθούν για τους πυροβολισμούς θα ψοφήσουν στην φυλακή, ενώ τα παλικάρια του Κούγια θα πάνε honeymoon στην επαρχία ή θα πληρώσουν 60 euro/κομμάτι… ούτε στις δολοφονίες δεν υπάρχει ισότητα, από εκεί να δεις δημοκρατία!!! Το πιο σιχαμερό παρακράτος δεν ήταν πάντα το κράτος; Άρα, ούτε και αυτό ισχύει… Η τρομοκρατία…; Ποιος φτιάχνει τους τρομοκράτες; Ας δούμε τι λένε οι ειδήσεις: « έγινε έλεγχος (γενικά ρε παιδί μου) σε ΕΝΑ παραδοσιακό (η λεπτομέρεια που μετράει) καφενείο στα Εξάρχεια και βρέθηκε ΕΝΑ όπλο»… Ψάχνουν και βρίσκουν κούτσα κούτσα πραγματάκια… Μετά από λίγο: τους ξέρανε, ήταν στα ίχνη τους καιρό και περιμένανε επίθεση (στην αστυνομία αναφερόμαστε φυσικά) … Τις χειροβομβίδες σαν αυτές τις 17Ν, που ακριβώς τις βρήκαν…; «Είμαστε τρομοκράτες όλοι όλοι, είμαστε τρομοκράτες με πρώτο το Μανώλη…» Η αστυνομία γίνεται στόχος από μόνη της, αυτό είναι το μόνο που κάνει σωστά… Δεν χρειάζεται παρέα – βοήθεια… Και αυτό με τα εφτακόσια ευρώ μην το ξανακούσω!!! Ας γίνονταν επιστήμονες ή σκουπιδιάρηδες, τα ίδια θα έπαιρναν και θα ήταν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία… Τα δύο τελευταία βαριέμαι και να τα σχολιάσω… Έτσι κατέληξα να είμαι ανάμεσα σε 2 εκδοχές και να μην μπορώ να επιλέξω.
  1/ Είναι προβοκάτσια = Πράξη πρόκλησης και ενεργοποίησης σε δράση (και συγκεκριμένα προβοκάτσια υπέρ της Ελ.Ας). Μήπως κάποια κακά «παιδάκια» εκμεταλλεύονται τον αναβρασμό; Δηλαδή, στην ουσία δεν αποτελεί αντίποινα για τον φόνο του παιδιού ή τρόπο αντίδραση στην εξούσια και στην αστυνομοκρατία, αλλά είναι ένας τρόπος για να στραφούν αλλού τα βλέμματα και να αλλάξει η κοινή γνώμη (κοινώς να την βγάλουν λάδι μερικοί).

  2/ Πρόκειται για άλλη μια δολοφονία που την διέπραξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, με την αδιαφορία, με την απληστία, με την ρουσφετολογία, με την άθλια αντιπροσώπευσή τους (αυτό είναι μια εξήγηση πολύ φιλοσοφική και γενική). Αλλά έχουμε ένα πρακτικό πρόβλημα… Οι πολίτες παίρνουν τα «όπλα» από την «εξουσία» απλά για να την σκοτώσουν; Λίγο μίζερο δεν είναι…;

  Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι είμαι σοκαρισμένη από τον τραυματισμό για δεύτερη φορά (όπως και με τον θάνατο), γιατί επισφραγίζεται για άλλη μια φορά ότι έχουμε πιάσει πάτο… Σκάσε και κολύμπα είμαστε, χωρίς οξυγόνο… Για αυτό θα συμφωνήσω: ΝΟΥΜΕΡΟ 5 και καλή μας συνέχεια…

 6. Elikas Says:

  βα.αλ.

  Δεν διαφωνώ ότι «το κράτος μπορεί πολύ εύκολα να μειώσει το δείκτη βίας που ανέχεται», η διαφορά έγκειται στην κοινωνική συναίνεση που θα υπάρχει πίσω από την κρατική καταστολή. Το επιχείρημα «δέρνω και ψεκάζω γιατί πετάνε μολότοφ οι τρομοκράτες» δεν συγκρίνεται με το επιχείρημα «δέρνω και ψεκάζω γιατί κάποιος από το πλήθος μας αποκάλεσε γουρούνια».

  Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με κινητοποιήσεις εν όψει, οποιοδήποτε μπάχαλο στρέφεται εναντίον του κινήματος και μόνο σαν τέτοιο μπορεί ν αντιμετωπιστεί. Εκτός αν θέλουμε να ξανακλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του, γιατί στις διαδηλώσεις κατεβαίνουν μόνο τύποι με μολότοφ (που την είδαν ένοπλη εξέγερση) και χαφιέδες-τραμπούκοι (που την είδαν εθνοσωτήριος προβοκάτσια).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: